Koronawirus powoduje znaczącą utratę istoty szarej mózgu. Z jakimi konsekwencjami może się to wiązać? - portal DOZ.pl
Koronawirus powoduje znaczącą utratę istoty szarej mózgu. Z jakimi konsekwencjami może się to wiązać?
Justyna Piekara

Koronawirus powoduje znaczącą utratę istoty szarej mózgu. Z jakimi konsekwencjami może się to wiązać?

UK Biobank to biomedyczna baza danych zawierająca szczegółowe informacje genetyczne i zdrowotne od pół miliona mieszkańców Wielkiej Brytanii. Stanowi źródło do badania predyspozycji genetycznych i wpływu różnych czynników środowiskowych na rozwój chorób. W ramach projektu, w latach poprzedzających wybuch pandemii COVID-19, tysiące osób wykonało multimodalne obrazowanie mózgu. Uczestnicy, którzy przeszli infekcję SARS-CoV-2 ponownie zostali zaproszeni z na serię testów, dzięki którym ujawniono u nich znaczne straty istoty szarej (ang. gray matter volume, GMV).

Utrata istoty szarej po przebyciu COVID-19

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Imperial College London stwierdzili u osób zakażonych koronawirusem SARS-CoV-2 utratę istoty szarej związanej z pierwotnym układem węchowym i smakowym. Wyniki ich pracy zawarto w artykule udostępnionym niedawno w postaci preprintu na „medRxiv”. Jest to pierwsze badanie, w którym porównano stan pacjentów przed i po przebyciu choroby COVID-19.

Testom poddano 394 osoby, które uczestniczyły we wcześniejszym badaniu i w międzyczasie zaraziły się COVID-19. Zebrano także odpowiednio dopasowaną grupę kontrolną. Badacze po raz kolejny posłużyli się techniką obrazowania multimodalnego (lub inaczej hybrydowego), która pozwala na połączenie kilku metod tomograficznych, a tym samym poszerzenie zakresu informacji i znacznie bardziej precyzyjną analizę wyników. Na podstawie wykonanych skanów zostały wygenerowane fenotypy (ang. imaging-derived phenotypes, IDP), które porównano z tymi zebranymi przed pandemią.

Badania dowiodły, że trzy regiony mózgowia – zakręt przyhipokampowy, boczna kora oczodołowo-czołowa i górna część wyspy lewej półkuli – wykazywały znaczną utratę istoty szarej u pacjentów, którzy przeszli COVID-19. Te obszary mózgu odgrywają ważną rolę w procesach pamięciowych i reakcjach emocjonalnych, a także uczestniczą w percepcji bodźców zmysłowych. Zniszczenie tkanki mózgowej może wyjaśniać, dlaczego pacjenci w przebiegu choroby COVID-19 utracili zmysł węchu i smaku.

Okazało się, że degeneracja wzrasta wraz z nasileniem choroby. Najintensywniejsze zmiany odnotowano wśród 15 osób, które były hospitalizowane. Dodatkowo zaobserwowano u nich utratę istoty szarej w obszarach związanych z pamięcią w lewej i bieguna skroniowego prawej półkuli. Ponadto uczeni zauważyli, że osoby zainfekowane SARS-CoV-2 miały mniejsze wzgórze. Nie jest jasne, czy ma to wpływ na prawdopodobieństwo indywidualnego zarażenia się wirusem i na pewno będzie wymagało dalszych badań.

Prawdopodobne długoterminowe konsekwencje

Dotychczas wykonane analizy pośmiertne mózgu i układu nerwowego wykazały, że wirus SARS-CoV-2 może być w nich szeroko rozpowszechniony, co jest związane z wieloma powikłaniami, takimi jak dość powszechna utrata zmysłu smaku i węchu, tzw. zamglenie mózgu (mgła mózgowa) czy deficyty funkcji poznawczych, które zgłaszane są zwykle wśród ciężkich przypadków COVID-19.

Wiele obserwacji brytyjskiego zespołu badawczego jest podobnych do tych związanych z różnymi postaciami demencji. Wzbudziło to obawy, że długoterminowe konsekwencje COVID-19 mogą obejmować podobne zaburzenia. Nie jest jednak jasne, dlaczego choroba jest powiązana z utratą istoty szarej. Naukowcy twierdzą, że nie jest pewne, czy jest to bezpośredni wynik wirusa infekującego tkankę mózgową, czy np. może być to spowodowane stanem zapalnym towarzyszącemu infekcji.

Polecane dla Ciebie

Zmniejszenie objętości istoty szarej podstawą zmian nastroju pacjentów

W innym badaniu, opublikowanym w „Neurobiology of Stress”, naukowcy z Georgia State University w Atlancie i ich współpracownicy przeanalizowali tomografię komputerową pacjentów, u których poddawano ocenie objawy neurologiczne i ocenili objętość istoty szarej pacjentów z COVID-19.

Okazało się, że u osób, u których zaistniała potrzeba wdrożenia tlenoterapii, istota szara mniejsza w obszarach czołowych, co zazwyczaj było powiązane z niepełnosprawnością trwającą do 6 miesięcy po wyzdrowieniu. U pacjentów, którzy gorączkowali podczas choroby, wskaźnik GMV był niższy w zakrętach skroniowych i wrzecionowatych.

Powstałe zmiany mogą leżeć u podstaw zmian nastroju, których często doświadczają powracający do zdrowia pacjenci z COVID-19. Nie jest jednak wykluczone, że mogą być one spowodowane nadwagą lub otyłością, która przyczyniła się do ograniczenia transportu tlenu do mózgu. Badanie obejmowało małą grupę uczestników i miało pewne ograniczenia, dlatego naukowcy muszą przeprowadzić więcej testów, aby potwierdzić wyniki.

  1. G. Douaud, S. Lee, F. Alfaro-Almagro, Brain imaging before and after COVID-19 in UK Biobank, „medRxiv” [online], https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.11.21258690v1.full.pdf, [dostęp:] 24.06.2021.
  2. Alarming COVID study indicates long-term loss of gray matter and other brain tissue, „news-medical.net” [online], https://www.news-medical.net/news/20210618/Alarming-COVID-study-indicates-long-term-loss-of-gray-matter-and-other-brain-tissue.aspx, [dostęp:] 24.06.2021.
  3. T. Hale, COVID-19 reduces grey matter in the brain, before-and-after scans reveal, „iflscience.com” [online], https://www.iflscience.com/brain/covid19-reduces-grey-matter-in-the-brain-beforeandafter-scans-reveal/, [dostęp:] 24.06.2021.
  4. K. Duan, E. Premi, A. Pilotto, Alterations of frontal-temporal gray matter volume associate with clinical measures of older adults with COVID-19, „Neurobiology of Stress” 2021, nr 14, [online] https://doi.org/10.1016/j.ynstr.2021.100326, [dostęp:] 24.06.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • W jaki sposób dieta wpływa na komórki nowotworowe?

    To, co jemy i pijemy, może wpływać na nasze zdrowie na wiele sposobów. Naukowcy z Massachusetts Institute of technology (MIT) dowodzą, że interwencje dietetyczne mogą pomóc spowolnić wzrost nowotworów. Według ekspertów przyczynia się do tego niski indeks glikemiczny spożywanych pokarmów.  

  • Mikroorganizmy jelitowe mają wpływ na zdrowie psychiczne dzieci

    Oś mózgowo-jelitowa jest siecią neuronów, które łączą centralny układ nerwowy z przewodem pokarmowym. Komunikacja między tymi dwoma układami następuje dwukierunkowo na drodze hormonalnej, nerwowej, metabolicznej i immunologicznej.  Jednym z kluczowych elementów tej współpracy jest mikroflora jelitowa, na której stan wpływa szereg czynników. Według najnowszych badań naukowych zaburzenia mikroflory jelitowej mogą być przyczyną problemów natury behawioralnej u dzieci.  

  • Naukowcy z Gdańska opracowali precyzyjną metodę identyfikacji bakterii z rodzaju Staphylococcus

    Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego opracowali sposób na określenie gatunku bakterii z rodzaju gronkowców. Szerokie wykorzystanie antybiotyków sprawiło, że drobnoustroje wytworzyły różne mechanizmy ochronne i uodparniały się na działanie leków. Dokładna znajomość patogenu jest pomocna przy wyborze terapii i może poprawić efektywność leczenia.

  • Czym jest 1-MNA? Jak może pomóc pacjentom wracającym do zdrowia po infekcji SARS-CoV-2?

    Wstępne badania wykazały, że podawanie suplementu zawierającego 1-MNA, pozyskiwanego w łódzkich laboratoriach firmy Pharmena, może poprawiać wydolność pacjentów zmagających się z objawami tzw. długiego Covid-u.

  • Konferencja „Choroby zakaźne 2021”. Jak eksperci podsumowują poprzedni rok?

    Specjaliści podkreślają, że choroby zakaźne wymagają stałego nadzoru epidemiologicznego. Chociaż w ostatnim czasie za sprawą panującej pandemii COVID-19 przyćmił inne schorzenia, to nie można o nich zapominać. Na konferencji „Choroby zakaźne 2021”, która odbyła się pod koniec listopada, eksperci podsumowali, z jakimi problemami przyszło zmagać się lekarzom i pacjentom w ciągu poprzedniego roku.

  • Terapia fagowa – wykazuje potencjał w leczeniu szigelozy

    Wraz z rosnącą opornością bakterii na antybiotyki rośnie zainteresowanie alternatywami metodami leczenia, takimi jak terapia fagowa. Na czym ona polega? W jaki sposób może pomóc w leczeniu infekcji wywołanej przez bakterie z rodziny Shigella?

  • Zidentyfikowano nowy cel w leczeniu gruźlicy

    Prątki gruźlicy (łac. Mycobacterium tuberculosis) są poważnym zagrożeniem z perspektywy zdrowia publicznego. W przypadku infekcji leczenie antybiotykami jest możliwe, ale zazwyczaj trudne i długotrwałe. Lekooporne szczepy stały się problemem w wielu regionach świata. Z tego powodu poszukuje się nowych terapii, które będą eliminować patogen poprzez nowe mechanizmy.

  • Szczepinka senolityczna. Powstaje eksperymentalny preparat przeciw starzeniu się

    „Szczepionka na starość" coraz bliżej? Według najnowszych wyników badań japońskiego zespołu naukowców udało się wyeliminować starzejące się komórki z ciał myszy, dzięki czemu ich życie się wydłużyło. Zatrzymano także rozwijającą się chorobę cywilizacyjną związaną z wiekiem – miażdżycę.  Na czym polegał ten projekt i kiedy szczepionka przedłużająca życie będzie mogła być podawana ludziom?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij