Bakterie jelitowe wpływają na to, w jaki sposób się zestarzejesz!
Naukowcy z Institute for Systems Biology w Seattle informują, że mikrobiom ludzkiego jelita jest związany z przebiegiem starzenia się. Co więcej, skład mikrobioty jelitowej może pomóc przewidzieć długość naszego życia.
Mikrobiom jelitowy ma wpływ na procesy starzenia się organizmu
Starzenie się jest procesem fizjologicznym, który skutkuje oczywistymi zmianami zachodzącymi w organizmie, ale dokonują się też przemiany, które są mniej widoczne, ponieważ przebiegają w naszym przewodzie pokarmowym.
„Co ciekawe, ten wyjątkowy wzorzec wydaje się rozpoczynać w wieku średnim – 40-50 lat – i jest powiązany z sygnaturą metaboliczną krwi, co sugeruje, że zmiany mikrobiomu mogą nie tylko być diagnozą zdrowego starzenia się, ale również bezpośrednio wpływać na stan zdrowia” – mówi dr Tomasz Wilmański, naukowiec z Institute for Systems Biology.
Zachodzące zmiany mikroflory jelitowej mogą stać się powodem zapoczątkowania przewlekłych chorób związanych z wiekiem – otyłości, chorób układu krążenia i chorób neurodegeneracyjnych. Badania na organizmach modelowych pokazują, że związana z wiekiem dysbioza drobnoustrojów może doprowadzić do powstania przepuszczalności jelit, ogólnoustrojowego stanu zapalnego i wywołać przedwczesną śmierć. Dobra wiadomość jest taka, że styl życia może zniwelować związane z wiekiem zmiany mikroflory jelitowej, które negatywnie rzutują na zdrowie.
Co wpływa na lepsze zdrowie i długowieczność?
Analiza mikrobiomu jelitowego, danych fenotypowych i klinicznych, od ponad 9000 osób w wieku od 18 do 101 lat wykazała, że bogactwo drobnoustrojów zamieszkujących nasze jelita wzrasta wraz z wiekiem. Większa różnorodność drobnoustrojów jelitowych sprzyja lepszemu zdrowiu, w świetle najnowszych ustaleń bogactwo mikrobioty jelit można uznać za predyktor zdrowego starzenia się. Podczas eksperymentu naukowcy dopatrzyli się dwóch tendencji: spadku liczby podstawowych drobnoustrojów i towarzyszący mu wzrost wyjątkowości u zdrowych osób oraz utrzymywanie się podstawowych mikrobów u osób w gorszej kondycji zdrowotnej.
We krwi stulatków obserwuje się podwyższony poziom fenyloacetyloglutaminy. Z kolei metabolity, takie jak indolem, są znane ze zmniejszania stanu zapalnego w jelitach, który to uważa się za główny czynnik napędzający postęp chorób związanych ze starzeniem się. Wyniki badań przeprowadzonych na modelach zwierzęcych dowodzą, że obecność indolu skorelowana jest z dłuższym życiem zwierząt laboratoryjnych.
Spojrzenie w przyszłość
Naukowcy z Institute for Systems Biology w Seattle uznali, że „wraz ze wzrostem naszej wiedzy na temat starzenia się mikrobiomu, monitorowanie i identyfikowanie modyfikowalnych cech, promowanie zdrowego starzenia się i długowieczności będzie miało istotne implikacje kliniczne dla starzejącej się populacji świata”. Niewykluczone, że w przyszłości kompleksowa analiza mikrobiomu stanie się rutynową procedurą i będzie miała fundamentalne znaczenie – będzie pozwala określić kierunek dla działań, od których zależeć będzie nasze przyszłe zdrowie i szansa na długowieczność.
Zespół badaczy z Baylor College of Medicine i The University of Texas Health Science Center w Houston zidentyfikował geny bakteryjne i związki, które przedłużają życie organizmu modelowego (C. Elegans), a także spowalniają progresję nowotworów i gromadzenie się beta-amyloidu, związku, który przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera. Naukowcy sądzą, że w przyszłości będzie możliwe zaprojektowanie preparatów, które mogłyby spowolnić proces starzenia.