Aquafaba – właściwości i zastosowanie wody po gotowanej ciecierzycy. Przepisy z wykorzystaniem płynu po cieciorce z puszki
Katarzyna Turek-Kawecka

Aquafaba – właściwości i zastosowanie wody po gotowanej ciecierzycy. Przepisy z wykorzystaniem płynu po cieciorce z puszki

Coraz częściej opracowuje się produkty wegańskie, które naśladują właściwości mięsa, nabiału i jaj. Z roku na rok łatwiej jest usunąć ze swojego menu produkty odzwierzęce. Jednym z produktów, który doceniają nie tylko wegetarianie, ale także osoby z alergią na jajka, jest aquafaba, czyli woda po ugotowanej ciecierzycy lub zalewa z cieciorki w puszce. Jakie są jej właściwości? Do czego można ją wykorzystać? Jak prawidłowo przechowywać aquafabę? Podpowiadamy. 

Jeszcze 10–15 lat temu osoby na diecie roślinnej w Polsce miały zdecydowanie mniejszy zakres produktów do wyboru. W dzisiejszych czasach nie muszą już rezygnować z wymyślnych deserów na bazie pseudo jaj czy serów bez użycia mleka. To samo dotyczy dań przypominających mięso przygotowanych bez jego użycia czy produktów smakujących jak ryby bez ich dodatku. Dodatkowo często z naturalnych, zdrowych składników, nie tylko wysoko przetworzonych i bogatych w mnóstwo dodatków chemicznych do żywności. Coraz większa ilość konsumentów wybiera w sklepie produkty pozbawione zwierzęcych źródeł białka, a aquafaba jest właśnie jednym z nich. 

Aquafaba – co to takiego? 

Aquafaba, choć brzmi bardzo egzotycznie, to nic innego jak woda pozostająca po odcedzeniu ciecierzycy ze słoika lub puszki bądź woda pozostała z gotowania ciecierzycy (często po odparowaniu nadmiaru wody). Nie ma ona smaku jaj, ale przy ubijaniu zachowuje się jak piana z białek. Świetnie nadaje się do użycia w kuchni jako alternatywa piany jajecznej oraz białek mleka dzięki jej doskonałym właściwościom emulgującym. Znana jest od kilku lat, kiedy to została w kuchni wykorzystana po raz pierwszy. Poza wodą z ciecierzycy czasem w przepisach jako aquafabę wykorzystuje się także wodę z innych strączków, na przykład fasoli. Nie zawsze udaje się ją jednak ubić, tak jak wodę z ciecierzycy. 

Właściwości aquafaby 

Aquafaba ma pewną ilość białka i skrobi, którym zawdzięcza swoje właściwości. Jest bezglutenowa i dość niskokaloryczna – jedna łyżka to tylko 3–5 kcal, nie zawiera także cholesterolu. Posiada właściwości emulgujące, pieniące, zagęszczające oraz nawilżające. Jest świetnym zamiennikiem jaj dla osób na diecie wegańskiej oraz dla osób z alergią na białka jaj. Są one jednym z głównych alergenów występujących w żywności i ten rodzaj alergii występuje stosunkowo często wśród ludzi. Dla części osób pozwala to także na gotowanie w stylu „zero waste”, zmniejszając ilość wyrzucanej żywności.

Aquafaba ma jednak jeden minus: do roztworu w trakcie gotowania strączków przechodzą oligosacharydy, które mogą powodować u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym wzdęcia po jej spożyciu. 

Co można zrobić z aquafaby? Do czego ją dodawać, czym można ją zastąpić? 

Dzięki właściwościom emulgującym aquafaba świetnie nadaje się do wykorzystania w tych daniach, gdzie potrzebne są jajka, mleko czy śmietana. Można ją z powodzeniem użyć do przygotowania majonezu, lodów, sera, jajecznicy, musów, pankejków oraz bez czy nawet tortów na bazie blatów bezowych. Przy przeliczaniu ilości jajek na aquafabę przyjmuje się, że jedno białko jajka to dwie łyżki aquafaby, a jedno całe jajko to trzy łyżki roślinnego odpowiednika.  

Istotną właściwością aquafaby jest także fakt, że choć odlana woda z ciecierzycy pachnie dość intensywnie strączkami i tak samo smakuje, to po upieczeniu lub dodaniu do dania problem ten znika. 

Jak przechowywać aquafabę? Czy można mrozić wodę z ciecierzycy? 

Aquafaba może być wykorzystana bezpośrednio po odlaniu wody lub zalewy spod ciecierzycy (gotowanej bądź z puszki) lub po kilku dniach przechowywania w lodówce. Ważne jest, aby nie trzymać jej w metalowej puszce, jeśli w takiej formie była kupiona, tylko należy przelać ją do słoiczka lub plastikowego pojemniczka i schować do lodówki. Aquafaba, podobnie jak białka jaj, nadaje się także do mrożenia. W ten sposób znacząco można wydłużyć czas jej przechowywania. Ważne jest, aby w trakcie przechowywania umieścić ją w szczelnie zamkniętym pojemniczku. W przeciwnym razie może przejąć część zapachów innej żywności z lodówki. 

Zdrowe przepisy z aquafabą (wodą po cieciorce)

„Majonez” z aquafaby 

Składniki: 

  • ½ szklanki z aquafaby (wody spod cieciorki z puszki), 
  • 1 i ½ szklanki oleju, 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 szczypta czarnej soli kala namak. 

Wszystkie składniki – poza olejem – wlej do wysokiego, wąskiego naczynia od blendera ręcznego. Zblenduj wszystko razem, aż masa się lekko napowietrzy. Wlej olej i blenduj dalej, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli chcesz bardziej gęsty majonez, to dodaj więcej oleju, jeśli rzadszy, to mniej. Przełóż majonez do słoika i przechowuj w lodówce. 

„Bezy” z aquafaby 

Składniki: 

  • 150 ml wody ze słoika lub ewentualnie puszki z ciecierzycą, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 100–200 g drobnego cukru do wypieków. 

Wodę po odsączeniu ciecierzycy umieść w misie miksera (lub zwykłej misce, jeśli korzystasz z miksera ręcznego). Włącz urządzenie na wysokie obroty i ubijaj do czasu otrzymania sztywnej piany (u mnie trwa to krócej niż w przypadku białek). Kiedy będzie gotowa, powoli dosypuj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Pod koniec dodaj sok z cytryny i ubijaj jeszcze chwilę, aż powstanie gęsta, gładka, błyszcząca i sztywna piana. 

Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym lub używając łyżki, rozprowadzaj porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Piecz (a właściwie susz) w piekarniku nagrzanym do 130°C przez około godzinę, aż będą twardawe z zewnątrz i suche w środku. 

Mus czekoladowy z aquafaby

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady (100 g), 
  • 100 g wody ze słoika ciecierzycy (lub puszki), 
  • szczypta soli, 
  • ewentualnie cukier lub erytrytol, bądź ksylitol. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i przestudź. Wodę z ciecierzycą ubij z solą na sztywną pianę. Jeśli używasz słodziła, to w tym momencie dodaj go po łyżce. Dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką, uważając, aby nie zniszczyć struktury piany. Przelej do pucharków, w których będziesz podawać deser. Wstaw na godzinę do lodówki. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

    Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij