Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość - portal DOZ.pl
Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Joanna Naczyńska

Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Codzienna dieta i składniki, z których przygotowujemy posiłki dla siebie i swojej rodziny mają duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Czy możemy całkowicie wyeliminować żywność z „dodatkami”? Jaki wpływ na nasze zdrowie ma pirosiarczyn sodu?

Dodatki do żywności są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Uważa się, że im jest ich mniej, tym lepiej. Czasem jednak ich obecność jest konieczna, zwłaszcza wtedy, gdy produkt spożywczy powinien dłużej zachować swoją świeżość. Konsumenci oczekują, że zakupiony towar będzie przydatny do spożycia jeszcze przez pewien czas po zakupie i zachowa swoje wartości odżywcze. Dla konsumenta niezwykle ważny jest też wygląd produktu spożywczego. Z tych powodów, a także z uwagi na zapewnienie bezpieczeństwa produktu, producenci korzystają z dozwolonych substancji dodatkowych, zapewniających zachowanie produktu spożywczego w stanie świeżym, o nie zmienionej barwie, wolnym od bakterii i grzybów.  

Pirosiarczyn sodu – co to za konserwant? 

Pirosiarczyn sodu jest substancją chemiczną, która może być dodawana do żywności. Składnik ten znajduje się w wykazie dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w żywności określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dokument ten zawiera ponadto listę substancji słodzących i barwników, które mogą być dodawane do żywności oraz spożywane. Warto podkreślić, że wszystkie środki dodawane do żywności muszą być wyszczególnione na opakowaniu oraz powinna być podana ich funkcja. Symbol E223 zastrzeżony jest dla określenia, że do produktu dodano pirosiarczyn sodu, którego międzynarodowa nazwa brzmi: sodium metabisulphite. Jest substancją konserwującą, spulchniającą i przeciwutleniaczem. 

Jakie są właściwości pirosiarczynu sodu i gdzie go się wykorzystuje?  

Jakie jest działanie pirosiarczynu sodu? Konserwant ten ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, natomiast słabiej oddziałuje na drożdże. Ma także działanie przeciwutleniające. Związek ten obniża zawartość witamin (zwłaszcza witaminy B2) i przeciwdziała utlenianiu kwasu askorbinowego (witaminy C), dzięki czemu przetwory owocowe nie brunatnieją. 

E223 w żywności 

Pirosiarczyn sodu wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji wina, piwa, cydrów oraz białych przetworów warzywnych, np. chrzanu. Występuje także w dżemach, pieczywie oraz np. w pulpach, przecierach pomidorowych do dalszego przerobu, chrupkach i chipsach jabłkowych, mrożonych pieczarkach, wyrobach ciastkarskich. Pirosiarczynu sodu używa się także w procesie przetwarzania mąki, zwłaszcza tej o niskiej zawartości glutenu.

Polecane dla Ciebie

Pirosiarczyn sodu (E223) i jego wpływ na zdrowie – czy jest szkodliwy?

Pirosiarczyn sodu jest związkiem, który w bezpośrednim kontakcie może działać drażniąco, jednak ilość stosowana w przemyśle spożywczym jest niewielka i nie powoduje takiego działania. 

U osób z alergiami może działać uczulająco i powodować wystąpienie reakcji alergicznych. Osoby wrażliwe na tę substancję mogą zaobserwować u siebie duszność, skórne reakcje alergiczne lub nasilenie atopowego zapalenia skóry

Z uwagi na osoby nadwrażliwe proponuje się, by wprowadzić obowiązek podawania na etykiecie produktu nie tylko informacji o obecności substancji dodatkowej w produkcie, ale także o jej ilościowej zawartości w produkcie. 

Pirosiarczyn sodu – dopuszczalne spożycie

Obecnie dopuszczalne dzienne spożycie (ADI, ang. acceptable daily intake) siarczanów wynosi 0,7 miligrama na kilogram masy ciała.

Podsumowując, pirosiarczyn sodu jest powszechnie stosowanym, dozwolonym składnikiem konserwującym. Zapewnia ochronę produktu spożywczego przed rozwojem bakterii i grzybów, reguluje procesy fermentacji przy produkcji wina i piwa. Dostarczany do organizmu w umiarkowanych ilościach z pożywieniem nie wykazuje działania toksycznego. Osoby szczególnie wrażliwe, przyjmujący leki na alergię i pacjenci z atopowym zapaleniem skóry, powinni zachować szczególną ostrożność i sprawdzić swoją reakcję po spożyciu pokarmów, w składzie których znajduje się pirosiarczyn sodu lub inne siarczany.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Nadmierne pocenie się (hiperhydroza) – przyczyny i leczenie. Co stosować na nadpotliwość?

    Pocenie pełni istotną fizjologiczną funkcję – pomaga organizmowi schłodzić się w warunkach przegrzania. Dla wielu osób ten sprytny mechanizm oznacza, niestety, plamy pod pachami, mokre skarpetki czy nieprzyjemne, lepkie dłonie, które zawstydzają nas przy uścisku na powitanie. Dlaczego dochodzi do nadmiernego pocenia się? Jak temu zaradzić? Czy nadpotliwość może być objawem innych chorób? 

  • 5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

    Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

  • Bóle jajników przed okresem – co oznaczają?

    Ból i kłucie jajników przed okresem to nieprzyjemne dolegliwości. Pojawiają się zwykle na kilka dni przed miesiączką i sygnalizują, że jajniki osiągają gotowość do owulacji, dlatego są naturalnym objawem menstruacji, jednak nie zawsze. Silne bóle jajników przed okresem mogą oznaczać m.in. torbiel lub stan zapalny. Kiedy należy udać się do lekarza? Podpowiadamy. 

  • Hipotermia – przyczyny, objawy, pierwsza pomoc

    Hipotermia to wychłodzenie organizmu, do którego dochodzi, gdy temperatura ciała spada poniżej 35℃. Co ją może spowodować? Czy jej skutki mogą być groźne dla zdrowia? Jak wygląda pierwsza pomoc osobie z hipotermią? Podpowiadamy.

  • Wirus Coxsackie – objawy i leczenie zarażenia koksakiwirusem

    Wirusy Coxsackie (koksakiwirusy) to patogeny, które odpowiedzialne są za różne infekcje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Do zakażenia tym typem wirusów najczęściej dochodzi latem i jesienią. Jak się przed nimi chronić? Podpowiadamy.

  • Leki rozkurczowe – jak je bezpiecznie stosować?

    Leki na skurczowy ból brzucha dostępne bez recepty szybko łagodzą uporczywe dolegliwości bólowe podczas menstruacji, ataku kolki nerkowej lub wątrobowej, a także w stanach skurczowych przewodu pokarmowego. Co warto o nich wiedzieć?

  • Zapalenie czerwieni wargowej – przyczyny, objawy, leczenie

    Czerwień wargowa jest określeniem odnoszącym się do zabarwienia ust. Warstwa nabłonkowa, która pokrywa wargi, jest bardzo cienka, a za kolor ust odpowiadają prześwitujące naczynia krwionośne. Jedną z częstych dolegliwości czerwieni wargowej jest cheilitis – czyli zapalenie czerwieni wargowej, oznaczające wiele różnych stanów chorobowych, jak opryszczka, zajady czy zapalenie kątów ust. Zapalenie czerwienie wargowej objawia się zaczerwienieniem, pieczeniem, odczuciem suchości czy popękaniem ust. Co na nie stosować?

  • Guzy, stłuczenia i siniaki – co na nie stosować?

    Guzy, stłuczenia, siniaki i obrzęki – jakie środki warto mieć pod ręką, aby urazy goiły się szybciej? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij