Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Joanna Naczyńska

Pirosiarczyn sodu (E223) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Codzienna dieta i składniki, z których przygotowujemy posiłki dla siebie i swojej rodziny mają duży wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Czy możemy całkowicie wyeliminować żywność z „dodatkami”? Jaki wpływ na nasze zdrowie ma pirosiarczyn sodu?

Dodatki do żywności są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Uważa się, że im jest ich mniej, tym lepiej. Czasem jednak ich obecność jest konieczna, zwłaszcza wtedy, gdy produkt spożywczy powinien dłużej zachować swoją świeżość. Konsumenci oczekują, że zakupiony towar będzie przydatny do spożycia jeszcze przez pewien czas po zakupie i zachowa swoje wartości odżywcze. Dla konsumenta niezwykle ważny jest też wygląd produktu spożywczego. Z tych powodów, a także z uwagi na zapewnienie bezpieczeństwa produktu, producenci korzystają z dozwolonych substancji dodatkowych, zapewniających zachowanie produktu spożywczego w stanie świeżym, o nie zmienionej barwie, wolnym od bakterii i grzybów.  

Pirosiarczyn sodu – co to za konserwant? 

Pirosiarczyn sodu jest substancją chemiczną, która może być dodawana do żywności. Składnik ten znajduje się w wykazie dozwolonych substancji dodatkowych stosowanych w żywności określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dokument ten zawiera ponadto listę substancji słodzących i barwników, które mogą być dodawane do żywności oraz spożywane. Warto podkreślić, że wszystkie środki dodawane do żywności muszą być wyszczególnione na opakowaniu oraz powinna być podana ich funkcja. Symbol E223 zastrzeżony jest dla określenia, że do produktu dodano pirosiarczyn sodu, którego międzynarodowa nazwa brzmi: sodium metabisulphite. Jest substancją konserwującą, spulchniającą i przeciwutleniaczem. 

Jakie są właściwości pirosiarczynu sodu i gdzie go się wykorzystuje?  

Jakie jest działanie pirosiarczynu sodu? Konserwant ten ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, działa hamująco na rozwój pleśni i bakterii, natomiast słabiej oddziałuje na drożdże. Ma także działanie przeciwutleniające. Związek ten obniża zawartość witamin (zwłaszcza witaminy B2) i przeciwdziała utlenianiu kwasu askorbinowego (witaminy C), dzięki czemu przetwory owocowe nie brunatnieją. 

E223 w żywności 

Pirosiarczyn sodu wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji wina, piwa, cydrów oraz białych przetworów warzywnych, np. chrzanu. Występuje także w dżemach, pieczywie oraz np. w pulpach, przecierach pomidorowych do dalszego przerobu, chrupkach i chipsach jabłkowych, mrożonych pieczarkach, wyrobach ciastkarskich. Pirosiarczynu sodu używa się także w procesie przetwarzania mąki, zwłaszcza tej o niskiej zawartości glutenu.

Pirosiarczyn sodu (E223) i jego wpływ na zdrowie – czy jest szkodliwy?

Pirosiarczyn sodu jest związkiem, który w bezpośrednim kontakcie może działać drażniąco, jednak ilość stosowana w przemyśle spożywczym jest niewielka i nie powoduje takiego działania. 

U osób z alergiami może działać uczulająco i powodować wystąpienie reakcji alergicznych. Osoby wrażliwe na tę substancję mogą zaobserwować u siebie duszność, skórne reakcje alergiczne lub nasilenie atopowego zapalenia skóry

Z uwagi na osoby nadwrażliwe proponuje się, by wprowadzić obowiązek podawania na etykiecie produktu nie tylko informacji o obecności substancji dodatkowej w produkcie, ale także o jej ilościowej zawartości w produkcie. 

Pirosiarczyn sodu – dopuszczalne spożycie

Obecnie dopuszczalne dzienne spożycie (ADI, ang. acceptable daily intake) siarczanów wynosi 0,7 miligrama na kilogram masy ciała.

Podsumowując, pirosiarczyn sodu jest powszechnie stosowanym, dozwolonym składnikiem konserwującym. Zapewnia ochronę produktu spożywczego przed rozwojem bakterii i grzybów, reguluje procesy fermentacji przy produkcji wina i piwa. Dostarczany do organizmu w umiarkowanych ilościach z pożywieniem nie wykazuje działania toksycznego. Osoby szczególnie wrażliwe, przyjmujący leki na alergię i pacjenci z atopowym zapaleniem skóry, powinni zachować szczególną ostrożność i sprawdzić swoją reakcję po spożyciu pokarmów, w składzie których znajduje się pirosiarczyn sodu lub inne siarczany.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij