Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi
Katarzyna Szulik

Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi

Zielona herbata jest wysoko ceniona za swoje właściwości prozdrowotne wynikające między innymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Matcha jest specyficzną, intensywną odymianą tej rośliny szczególnie popularną w Japonii i to właśnie tamtejsi naukowcy postanowili podjąć się badań, które dostarczą dowodów naukowych na lecznicze działanie matchy. Jak się okazało, herbaciany ekstrakt aktywuje dopaminę w mózgu, co pozwala łagodzić skutki stanów lękowych. 

Matcha na stany lękowe

Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Kumamoto, ekstrakt z zielonej herbaty matcha posiada właściwości aktywizujące receptory dopaminy i serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i dobre samopoczucie. Dzięki temu jest ona w stanie wpływać na modyfikację nastroju i łagodzić objawy stanów lękowych i depresyjnych, co sugerują badania na myszach. 

We wspomnianym  eksperymencie naukowcy wykorzystali model tunelu w kształcie znaku plusa, w którym umieszczono przepierzenia. Jest to standardowy model tunelu do przeprowadzania testów odczuwania lęku u zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem gryzoni. Te z nich, które odczuwają stres lub niepokój są bardziej skłonne spędzać czas w ogrodzonych częściach labiryntu, natomiast w pełni zdrowe pokonują go w całości bez większych problemów. W ramach tego testu naukowcy podali myszom doświadczającym stanów lękowych proszek lub ekstrakt z herbaty matcha, które po jego spożyciu wykazywały osłabienie objawów lękowych. Efekt był silniejszy, gdy matcha została rozpuszczona nie w cieplej wodzie, ale w 80 proc. etanolu. Dowodzi to nie tyle wspomagającej roli alkoholu w leczeniu stanów lękowych, ile faktu, że zawiesina z matchy działa lepiej niż jej roztwór. 

Czym jest matcha?

Matcha jest odmianą zielonej herbaty pozyskiwaną z liści drzewa herbacianego Camelia sinensis, które rośnie niemal wyłącznie w cieniu. Od standardowej zielonej herbaty odróżnią ją przede wszystkim sposób parzenia — matcha jest dostępna w formie sproszkowanych na drobny pył liści, które zalewa się gorącą wodą. W tej formie więc pijemy nie tylko wywar herbaciany, ale również całe licie, co pozwala dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Forma występowania matchy ułatwia stosowanie jej w celach kulinarnych, między innymi jako barwnik lub też główny składnik wypieków, ale też napojów na bazie mleka, którym nadaje intensywnie zielony kolor. Wielu uważa charakterystyczny, glonowy smak matchy za kontrowersyjny, dlatego w zastosowaniach kulinarnych lepiej zachować umiar. 

Przeciwnowotworowe antyoksydanty

Podobnie jak większość zielonych herbat, matcha zawiera antyoksydanty w formie katechin, które w jej przypadku mają mieć właściwości przeciwnowotworowe, ale również wspierające utratę wagi czy profilaktykę chorób serca i cukrzycy typu 2. Badanie naukowców z Uniwersytetu Colorado dowiodło, że matcha zawiera ponad 100 razy więcej katechin od innych odmian zielonej herbaty. Co najmniej kilka badań, w tym klinicznych, wykazało także, że matcha posiada również właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami oraz zmniejsza ryzyko chorób tego organu, choć w tym wypadku wyniki uzyskano przede wszystkim na myszach. Istnieją również przesłanki mówiące, że picie matchy poprawia pracę mózgu, między innymi w zakresie zapamiętywania, skupienia i czasu reakcji.

Te efekty zaobserwowano również u osób starszych, co sugeruje, że matcha mogłaby być stosowana w profilaktyce demencji. Z kolei badania prowadzone w uniwersytecie medycznym w Bostonie sugerują, że picie matchy może wpływać na zmniejszenie i opóźnienie wzrostu guzów nowotworowych u myszy. Z kolei dzięki wysokiej zawartości katechiny EGCG, matcha może wspomagać walkę z rakiem prostaty, jak również hamować wzrost komórek nowotworu skóry i płuc. 

Trzeba jednak wspomnieć, że te wyniki pochodzą z badań populacyjnych i nie można traktować ich jako wykazujących związek przyczynowo–skutkowy między piciem herbaty a konkretnymi efektami zdrowotnymi. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij