Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi
Katarzyna Szulik

Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi

Zielona herbata jest wysoko ceniona za swoje właściwości prozdrowotne wynikające między innymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Matcha jest specyficzną, intensywną odymianą tej rośliny szczególnie popularną w Japonii i to właśnie tamtejsi naukowcy postanowili podjąć się badań, które dostarczą dowodów naukowych na lecznicze działanie matchy. Jak się okazało, herbaciany ekstrakt aktywuje dopaminę w mózgu, co pozwala łagodzić skutki stanów lękowych. 

Matcha na stany lękowe

Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Kumamoto, ekstrakt z zielonej herbaty matcha posiada właściwości aktywizujące receptory dopaminy i serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i dobre samopoczucie. Dzięki temu jest ona w stanie wpływać na modyfikację nastroju i łagodzić objawy stanów lękowych i depresyjnych, co sugerują badania na myszach. 

We wspomnianym  eksperymencie naukowcy wykorzystali model tunelu w kształcie znaku plusa, w którym umieszczono przepierzenia. Jest to standardowy model tunelu do przeprowadzania testów odczuwania lęku u zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem gryzoni. Te z nich, które odczuwają stres lub niepokój są bardziej skłonne spędzać czas w ogrodzonych częściach labiryntu, natomiast w pełni zdrowe pokonują go w całości bez większych problemów. W ramach tego testu naukowcy podali myszom doświadczającym stanów lękowych proszek lub ekstrakt z herbaty matcha, które po jego spożyciu wykazywały osłabienie objawów lękowych. Efekt był silniejszy, gdy matcha została rozpuszczona nie w cieplej wodzie, ale w 80 proc. etanolu. Dowodzi to nie tyle wspomagającej roli alkoholu w leczeniu stanów lękowych, ile faktu, że zawiesina z matchy działa lepiej niż jej roztwór. 

Czym jest matcha?

Matcha jest odmianą zielonej herbaty pozyskiwaną z liści drzewa herbacianego Camelia sinensis, które rośnie niemal wyłącznie w cieniu. Od standardowej zielonej herbaty odróżnią ją przede wszystkim sposób parzenia — matcha jest dostępna w formie sproszkowanych na drobny pył liści, które zalewa się gorącą wodą. W tej formie więc pijemy nie tylko wywar herbaciany, ale również całe licie, co pozwala dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Forma występowania matchy ułatwia stosowanie jej w celach kulinarnych, między innymi jako barwnik lub też główny składnik wypieków, ale też napojów na bazie mleka, którym nadaje intensywnie zielony kolor. Wielu uważa charakterystyczny, glonowy smak matchy za kontrowersyjny, dlatego w zastosowaniach kulinarnych lepiej zachować umiar. 

Przeciwnowotworowe antyoksydanty

Podobnie jak większość zielonych herbat, matcha zawiera antyoksydanty w formie katechin, które w jej przypadku mają mieć właściwości przeciwnowotworowe, ale również wspierające utratę wagi czy profilaktykę chorób serca i cukrzycy typu 2. Badanie naukowców z Uniwersytetu Colorado dowiodło, że matcha zawiera ponad 100 razy więcej katechin od innych odmian zielonej herbaty. Co najmniej kilka badań, w tym klinicznych, wykazało także, że matcha posiada również właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami oraz zmniejsza ryzyko chorób tego organu, choć w tym wypadku wyniki uzyskano przede wszystkim na myszach. Istnieją również przesłanki mówiące, że picie matchy poprawia pracę mózgu, między innymi w zakresie zapamiętywania, skupienia i czasu reakcji.

Te efekty zaobserwowano również u osób starszych, co sugeruje, że matcha mogłaby być stosowana w profilaktyce demencji. Z kolei badania prowadzone w uniwersytecie medycznym w Bostonie sugerują, że picie matchy może wpływać na zmniejszenie i opóźnienie wzrostu guzów nowotworowych u myszy. Z kolei dzięki wysokiej zawartości katechiny EGCG, matcha może wspomagać walkę z rakiem prostaty, jak również hamować wzrost komórek nowotworu skóry i płuc. 

Trzeba jednak wspomnieć, że te wyniki pochodzą z badań populacyjnych i nie można traktować ich jako wykazujących związek przyczynowo–skutkowy między piciem herbaty a konkretnymi efektami zdrowotnymi. 

  1. Y. Kurauchi, H. P. Devkota, K. Hori i in., Anxiolytic activities of Matcha tea powder, extracts, and fractions in mice: Contribution of dopamine D1 receptor and serotonin 5–HT1A receptor-mediated mechanisms., "Journal of Functional Foods" 2019; 59: 301 DOI: 10.1016/j.jff.2019.05.046.
  2. Kumamoto University, Drinking Matcha tea can reduce anxiety "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190709110228.htm, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  3. R. Link, 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health "healthline.org" [online] https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  4. I. A. Malik, V. M. Adhami, M. Asim M i in., Green tea polyphenol EGCG sensitizes human prostate carcinoma LNCaP cells to TRAIL-mediated apoptosis and synergistically inhibits biomarkers associated with angiogenesis and metastasis, "Oncogene" 2008 Mar 27;27(14):2055-63. Epub 2007 Nov 12, DOI:10.1038/sj.onc.1210840.
  5. K. T. Kavanagh, L. I. Hafer, D. W. Kim i in., Green tea extracts decrease carcinogen-induced mammary tumor burden in rats and rate of breast cancer cell proliferation in culture, "Journal of Cellular Biochemistry" 2001;82(3):387-98.
  6. D. J. Weiss, C. R. Anderton, Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography, "Journal of Chromatography A" 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, DOI:10.1016/s0021-9673(03)01133-6.
     

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

    Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – właściwości, rodzaje i źródła egzogennych kwasów tłuszczowych

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to grupa tłuszczów, które nie są syntetyzowane w organizmie, a są konieczne do prawidłowego funkcjonowania – muszą być więc dostarczane wraz z pożywieniem. Wyróżnia się kwasy jednonienasycone (z jednym podwójnym wiązaniem) oraz wielonienasycone (z wieloma podwójnymi wiązaniami). Głównymi źródłami NNKT są ryby oraz tłuszcze roślinne. Jakie mogą być skutki niedoboru niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do omega-3 zaliczane są: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które wspomagają pracę mózgu i serca, wpływają na odporność, wzmacniają kości. Jakie są najlepiej przyswajalne źródła kwasów omega-3?

  • „Spalacze tłuszczu” – Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii) – charakterystyka działania. Czy to ajurwedejskie zioło wpływa na odchudzanie?

    Pokrzywa indyjska to roślina, która znalazła swoje zastosowanie w łagodzeniu objawów, jakie towarzyszą niewydolności serca, problemom z oddychaniem, chorobom dróg moczowych, zaburzeniom snu i zmianom skórnym. Właściwości pokrzywy indyjskiej wykorzystuje się także podczas odchudzania, dlatego nazywa się ją naturalnym i skutecznym „spalaczem tłuszczu", który może pomóc w pozbyciu się kilku kilogramów i zbędnych centymetrów z ud, brzucha lub pośladków. Który preparat z pokrzywą indyjską wybrać, jak dawkować forskolinę i jakie są przeciwwskazania do stosowania suplementu z pokrzywą indyjską? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • „Spalacze tłuszczu” – Citrus aurantium. Suplementy z gorzką pomarańczą a odchudzanie

    Wiele badań naukowych nad preparatami pomagającymi spalać tłuszcz wykazało, że ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest skuteczny i pomaga szybciej spalić niechcianą tkankę tłuszczową. Swoje działanie zawdzięcza synefrynie, która odpowiada za „podkręcenie metabolizmu", wpływając na tempo procesu lipolizy. Pacjenci, którzy przyjmują suplementy z gorzkiej pomarańczy, zauważają, że ich apetyt jest mniejszy, waga maleje, a tkanka tłuszczowa ulega szybszej redukcji. Należy jednak pamiętać, że poprzez przyjmowanie samych spalaczy tłuszczu nie uda się osiągnąć celu w postaci idealnej sylwetki. Produkty te stanowią suplement do diety redukcyjnej, której powinna towarzyszyć także większa ilości aktywności fizycznej. Ile kosztuje suszony owoc gorzkiej pomarańczy, jaka jest zalecana dawka dzienna herbaty i kto nie powinien zażywać produktów zawierających ekstrakt z tej rośliny? Odpowiedzi na te pytanie znajdują się w niniejszym artykule.

  • Adaptogeny – Traganek błoniasty – właściwości lecznicze herbaty z korzenia Astragalus membranaceus

    Traganek błonisty jest adaptogenem. Wspomaga organizm w sytuacjach, kiedy jest on narażony na stres i w momentach obniżonej odporności. Ponadto spowalnia procesy starzenia, dzięki swoim silnym właściwością przeciwutleniającym. Osoby, które cierpią z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), tocznia rumieniowatego układowego lub zażywają leki immunosupresyjne nie powinny suplementować preparatów z Astragalus membranaceus, ponieważ traganek obniża skuteczność preparatów stosowanych w leczeniu tych chorób. Który preparat z adaptogenem wybrać, jaka jest zalecana dawka dzienna traganka błonistego i jak przygotować herbatę z korzenia Astragalus membranaceus? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów

    Flawonoidy to fitozwiązki, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach, o niezwykle bogatym działaniu prozdrowotnym. Ich wpływ na organizm jest tak korzystny, że wyizolowana w 1930 roku jako pierwsza z tej grupy rutyna uznana została za nowo odkrytą witaminę – nazwano ją witaminą P. Do teraz, po latach badań i po tysiącach kolejnych odkrytych związków z tej grupy, zdarza się usłyszeć tę nazwę jako zbiorcze określenie flawonoidów. Co to za substancje i jakie mają dokładnie właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Waporyzacja – na czym polega? Jak wypada w porównaniu z tradycyjnym paleniem?

    Waporyzacja to termin znany od dawna, oznaczający zjawisko fizyczne – wydzielanie pary wodnej. Odparowywanie substancji aktywnych z ziół jest natomiast czymś nowym, lecz stało się już światowym trendem. Dowiedz się, na czym polega i czym różni się od palenia? Jakich korzyści może dostarczać inhalacja bezdymna z wykorzystaniem waporyzatora?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij