
Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi
Matcha na stany lękowe
We wspomnianym eksperymencie naukowcy wykorzystali model tunelu w kształcie znaku plusa, w którym umieszczono przepierzenia. Jest to standardowy model tunelu do przeprowadzania testów odczuwania lęku u zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem gryzoni. Te z nich, które odczuwają stres lub niepokój są bardziej skłonne spędzać czas w ogrodzonych częściach labiryntu, natomiast w pełni zdrowe pokonują go w całości bez większych problemów. W ramach tego testu naukowcy podali myszom doświadczającym stanów lękowych proszek lub ekstrakt z herbaty matcha, które po jego spożyciu wykazywały osłabienie objawów lękowych. Efekt był silniejszy, gdy matcha została rozpuszczona nie w cieplej wodzie, ale w 80 proc. etanolu. Dowodzi to nie tyle wspomagającej roli alkoholu w leczeniu stanów lękowych, ile faktu, że zawiesina z matchy działa lepiej niż jej roztwór.
Czym jest matcha?
Matcha jest odmianą zielonej herbaty pozyskiwaną z liści drzewa herbacianego Camelia sinensis, które rośnie niemal wyłącznie w cieniu. Od standardowej zielonej herbaty odróżnią ją przede wszystkim sposób parzenia — matcha jest dostępna w formie sproszkowanych na drobny pył liści, które zalewa się gorącą wodą. W tej formie więc pijemy nie tylko wywar herbaciany, ale również całe licie, co pozwala dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Forma występowania matchy ułatwia stosowanie jej w celach kulinarnych, między innymi jako barwnik lub też główny składnik wypieków, ale też napojów na bazie mleka, którym nadaje intensywnie zielony kolor. Wielu uważa charakterystyczny, glonowy smak matchy za kontrowersyjny, dlatego w zastosowaniach kulinarnych lepiej zachować umiar.
Powiązane produkty
Przeciwnowotworowe antyoksydanty
Podobnie jak większość zielonych herbat, matcha zawiera antyoksydanty w formie katechin, które w jej przypadku mają mieć właściwości przeciwnowotworowe, ale również wspierające utratę wagi czy profilaktykę chorób serca i cukrzycy typu 2. Badanie naukowców z Uniwersytetu Colorado dowiodło, że matcha zawiera ponad 100 razy więcej katechin od innych odmian zielonej herbaty. Co najmniej kilka badań, w tym klinicznych, wykazało także, że matcha posiada również właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami oraz zmniejsza ryzyko chorób tego organu, choć w tym wypadku wyniki uzyskano przede wszystkim na myszach. Istnieją również przesłanki mówiące, że picie matchy poprawia pracę mózgu, między innymi w zakresie zapamiętywania, skupienia i czasu reakcji.
Te efekty zaobserwowano również u osób starszych, co sugeruje, że matcha mogłaby być stosowana w profilaktyce demencji. Z kolei badania prowadzone w uniwersytecie medycznym w Bostonie sugerują, że picie matchy może wpływać na zmniejszenie i opóźnienie wzrostu guzów nowotworowych u myszy. Z kolei dzięki wysokiej zawartości katechiny EGCG, matcha może wspomagać walkę z rakiem prostaty, jak również hamować wzrost komórek nowotworu skóry i płuc.
Trzeba jednak wspomnieć, że te wyniki pochodzą z badań populacyjnych i nie można traktować ich jako wykazujących związek przyczynowo–skutkowy między piciem herbaty a konkretnymi efektami zdrowotnymi.