×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi

Zielona herbata jest wysoko ceniona za swoje właściwości prozdrowotne wynikające między innymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Matcha jest specyficzną, intensywną odymianą tej rośliny szczególnie popularną w Japonii i to właśnie tamtejsi naukowcy postanowili podjąć się badań, które dostarczą dowodów naukowych na lecznicze działanie matchy. Jak się okazało, herbaciany ekstrakt aktywuje dopaminę w mózgu, co pozwala łagodzić skutki stanów lękowych. 

Matcha na stany lękowe

Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Kumamoto, ekstrakt z zielonej herbaty matcha posiada właściwości aktywizujące receptory dopaminy i serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i dobre samopoczucie. Dzięki temu jest ona w stanie wpływać na modyfikację nastroju i łagodzić objawy stanów lękowych i depresyjnych, co sugerują badania na myszach. 

We wspomnianym  eksperymencie naukowcy wykorzystali model tunelu w kształcie znaku plusa, w którym umieszczono przepierzenia. Jest to standardowy model tunelu do przeprowadzania testów odczuwania lęku u zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem gryzoni. Te z nich, które odczuwają stres lub niepokój są bardziej skłonne spędzać czas w ogrodzonych częściach labiryntu, natomiast w pełni zdrowe pokonują go w całości bez większych problemów. W ramach tego testu naukowcy podali myszom doświadczającym stanów lękowych proszek lub ekstrakt z herbaty matcha, które po jego spożyciu wykazywały osłabienie objawów lękowych. Efekt był silniejszy, gdy matcha została rozpuszczona nie w cieplej wodzie, ale w 80 proc. etanolu. Dowodzi to nie tyle wspomagającej roli alkoholu w leczeniu stanów lękowych, ile faktu, że zawiesina z matchy działa lepiej niż jej roztwór. 

Czym jest matcha?

Matcha jest odmianą zielonej herbaty pozyskiwaną z liści drzewa herbacianego Camelia sinensis, które rośnie niemal wyłącznie w cieniu. Od standardowej zielonej herbaty odróżnią ją przede wszystkim sposób parzenia — matcha jest dostępna w formie sproszkowanych na drobny pył liści, które zalewa się gorącą wodą. W tej formie więc pijemy nie tylko wywar herbaciany, ale również całe licie, co pozwala dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Forma występowania matchy ułatwia stosowanie jej w celach kulinarnych, między innymi jako barwnik lub też główny składnik wypieków, ale też napojów na bazie mleka, którym nadaje intensywnie zielony kolor. Wielu uważa charakterystyczny, glonowy smak matchy za kontrowersyjny, dlatego w zastosowaniach kulinarnych lepiej zachować umiar. 

Przeciwnowotworowe antyoksydanty

Podobnie jak większość zielonych herbat, matcha zawiera antyoksydanty w formie katechin, które w jej przypadku mają mieć właściwości przeciwnowotworowe, ale również wspierające utratę wagi czy profilaktykę chorób serca i cukrzycy typu 2. Badanie naukowców z Uniwersytetu Colorado dowiodło, że matcha zawiera ponad 100 razy więcej katechin od innych odmian zielonej herbaty. Co najmniej kilka badań, w tym klinicznych, wykazało także, że matcha posiada również właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami oraz zmniejsza ryzyko chorób tego organu, choć w tym wypadku wyniki uzyskano przede wszystkim na myszach. Istnieją również przesłanki mówiące, że picie matchy poprawia pracę mózgu, między innymi w zakresie zapamiętywania, skupienia i czasu reakcji.

Te efekty zaobserwowano również u osób starszych, co sugeruje, że matcha mogłaby być stosowana w profilaktyce demencji. Z kolei badania prowadzone w uniwersytecie medycznym w Bostonie sugerują, że picie matchy może wpływać na zmniejszenie i opóźnienie wzrostu guzów nowotworowych u myszy. Z kolei dzięki wysokiej zawartości katechiny EGCG, matcha może wspomagać walkę z rakiem prostaty, jak również hamować wzrost komórek nowotworu skóry i płuc. 

Trzeba jednak wspomnieć, że te wyniki pochodzą z badań populacyjnych i nie można traktować ich jako wykazujących związek przyczynowo–skutkowy między piciem herbaty a konkretnymi efektami zdrowotnymi. 

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. Y. Kurauchi, H. P. Devkota, K. Hori i in., Anxiolytic activities of Matcha tea powder, extracts, and fractions in mice: Contribution of dopamine D1 receptor and serotonin 5–HT1A receptor-mediated mechanisms., "Journal of Functional Foods" 2019; 59: 301 DOI: 10.1016/j.jff.2019.05.046.
  2. Kumamoto University, Drinking Matcha tea can reduce anxiety "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190709110228.htm, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  3. R. Link, 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health "healthline.org" [online] https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  4. I. A. Malik, V. M. Adhami, M. Asim M i in., Green tea polyphenol EGCG sensitizes human prostate carcinoma LNCaP cells to TRAIL-mediated apoptosis and synergistically inhibits biomarkers associated with angiogenesis and metastasis, "Oncogene" 2008 Mar 27;27(14):2055-63. Epub 2007 Nov 12, DOI:10.1038/sj.onc.1210840.
  5. K. T. Kavanagh, L. I. Hafer, D. W. Kim i in., Green tea extracts decrease carcinogen-induced mammary tumor burden in rats and rate of breast cancer cell proliferation in culture, "Journal of Cellular Biochemistry" 2001;82(3):387-98.
  6. D. J. Weiss, C. R. Anderton, Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography, "Journal of Chromatography A" 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, DOI:10.1016/s0021-9673(03)01133-6.
     

Podziel się: