Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi
Katarzyna Szulik

Herbata matcha może pomagać w walce ze stanami lękowymi

Zielona herbata jest wysoko ceniona za swoje właściwości prozdrowotne wynikające między innymi z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Matcha jest specyficzną, intensywną odymianą tej rośliny szczególnie popularną w Japonii i to właśnie tamtejsi naukowcy postanowili podjąć się badań, które dostarczą dowodów naukowych na lecznicze działanie matchy. Jak się okazało, herbaciany ekstrakt aktywuje dopaminę w mózgu, co pozwala łagodzić skutki stanów lękowych. 

Matcha na stany lękowe

Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Kumamoto, ekstrakt z zielonej herbaty matcha posiada właściwości aktywizujące receptory dopaminy i serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie przyjemności i dobre samopoczucie. Dzięki temu jest ona w stanie wpływać na modyfikację nastroju i łagodzić objawy stanów lękowych i depresyjnych, co sugerują badania na myszach. 

We wspomnianym  eksperymencie naukowcy wykorzystali model tunelu w kształcie znaku plusa, w którym umieszczono przepierzenia. Jest to standardowy model tunelu do przeprowadzania testów odczuwania lęku u zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem gryzoni. Te z nich, które odczuwają stres lub niepokój są bardziej skłonne spędzać czas w ogrodzonych częściach labiryntu, natomiast w pełni zdrowe pokonują go w całości bez większych problemów. W ramach tego testu naukowcy podali myszom doświadczającym stanów lękowych proszek lub ekstrakt z herbaty matcha, które po jego spożyciu wykazywały osłabienie objawów lękowych. Efekt był silniejszy, gdy matcha została rozpuszczona nie w cieplej wodzie, ale w 80 proc. etanolu. Dowodzi to nie tyle wspomagającej roli alkoholu w leczeniu stanów lękowych, ile faktu, że zawiesina z matchy działa lepiej niż jej roztwór. 

Czym jest matcha?

Matcha jest odmianą zielonej herbaty pozyskiwaną z liści drzewa herbacianego Camelia sinensis, które rośnie niemal wyłącznie w cieniu. Od standardowej zielonej herbaty odróżnią ją przede wszystkim sposób parzenia — matcha jest dostępna w formie sproszkowanych na drobny pył liści, które zalewa się gorącą wodą. W tej formie więc pijemy nie tylko wywar herbaciany, ale również całe licie, co pozwala dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych. Forma występowania matchy ułatwia stosowanie jej w celach kulinarnych, między innymi jako barwnik lub też główny składnik wypieków, ale też napojów na bazie mleka, którym nadaje intensywnie zielony kolor. Wielu uważa charakterystyczny, glonowy smak matchy za kontrowersyjny, dlatego w zastosowaniach kulinarnych lepiej zachować umiar. 

Powiązane produkty

Przeciwnowotworowe antyoksydanty

Podobnie jak większość zielonych herbat, matcha zawiera antyoksydanty w formie katechin, które w jej przypadku mają mieć właściwości przeciwnowotworowe, ale również wspierające utratę wagi czy profilaktykę chorób serca i cukrzycy typu 2. Badanie naukowców z Uniwersytetu Colorado dowiodło, że matcha zawiera ponad 100 razy więcej katechin od innych odmian zielonej herbaty. Co najmniej kilka badań, w tym klinicznych, wykazało także, że matcha posiada również właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami oraz zmniejsza ryzyko chorób tego organu, choć w tym wypadku wyniki uzyskano przede wszystkim na myszach. Istnieją również przesłanki mówiące, że picie matchy poprawia pracę mózgu, między innymi w zakresie zapamiętywania, skupienia i czasu reakcji.

Te efekty zaobserwowano również u osób starszych, co sugeruje, że matcha mogłaby być stosowana w profilaktyce demencji. Z kolei badania prowadzone w uniwersytecie medycznym w Bostonie sugerują, że picie matchy może wpływać na zmniejszenie i opóźnienie wzrostu guzów nowotworowych u myszy. Z kolei dzięki wysokiej zawartości katechiny EGCG, matcha może wspomagać walkę z rakiem prostaty, jak również hamować wzrost komórek nowotworu skóry i płuc. 

Trzeba jednak wspomnieć, że te wyniki pochodzą z badań populacyjnych i nie można traktować ich jako wykazujących związek przyczynowo–skutkowy między piciem herbaty a konkretnymi efektami zdrowotnymi. 

  1. Y. Kurauchi, H. P. Devkota, K. Hori i in., Anxiolytic activities of Matcha tea powder, extracts, and fractions in mice: Contribution of dopamine D1 receptor and serotonin 5–HT1A receptor-mediated mechanisms., "Journal of Functional Foods" 2019; 59: 301 DOI: 10.1016/j.jff.2019.05.046.
  2. Kumamoto University, Drinking Matcha tea can reduce anxiety "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190709110228.htm, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  3. R. Link, 7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health "healthline.org" [online] https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea, [dostęp:] 17.09.2019 r.
  4. I. A. Malik, V. M. Adhami, M. Asim M i in., Green tea polyphenol EGCG sensitizes human prostate carcinoma LNCaP cells to TRAIL-mediated apoptosis and synergistically inhibits biomarkers associated with angiogenesis and metastasis, "Oncogene" 2008 Mar 27;27(14):2055-63. Epub 2007 Nov 12, DOI:10.1038/sj.onc.1210840.
  5. K. T. Kavanagh, L. I. Hafer, D. W. Kim i in., Green tea extracts decrease carcinogen-induced mammary tumor burden in rats and rate of breast cancer cell proliferation in culture, "Journal of Cellular Biochemistry" 2001;82(3):387-98.
  6. D. J. Weiss, C. R. Anderton, Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography, "Journal of Chromatography A" 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, DOI:10.1016/s0021-9673(03)01133-6.
     

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij