Najlepsza dieta dla białych zębów. Co warto jeść?
Joanna Łuniewska-Rajch

Najlepsza dieta dla białych zębów. Co warto jeść?

Każdy z nas marzy o pięknych, białych zębach, jednak w jakim stopniu to, co jemy na co dzień ma wpływ na wygląd naszego uzębienia? Co warto jeść by mieć białe zęby, a czego lepiej unikać?

Rzecz podstawowa — higiena

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że największy wpływ na to, jak będą wyglądać nasze zęby ma prawidłowa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u lekarza dentysty. Nawet jeśli byśmy unikali produktów najbardziej próchnicogennych i tak bez zachowania odpowiedniej higienizacji nie ustrzeżemy się od przebarwień lub ubytków zębów. Mówiąc odpowiednia higiena jamy ustnej mamy na myśli zarówno dokładne szczotkowanie zębów przynajmniej dwa razy dziennie, jak również nitkowanie przestrzeni między zębowych oraz przeprowadzanie minimum co dwa lata zabiegu oczyszczania zębów w gabinecie stomatologicznym.

Wielu pacjentów uważa, że do prowadzenia prawidłowej higienizacji najważniejszy jest wybór odpowiedniej pasty do zębów. I w tym miejscu są w błędzie. Faktycznie, dobrze dobrana pasta do zębów pomoże nam przy usunięciu niektórych przebarwień, zniesie nadwrażliwość zębów, czy też zmniejszy krwawienie z dziąseł. Jednak znacznie ważniejsza od wyboru pasty jest prawidłowa technika szczotkowania — należy poprosić swojego lekarza dentystę lub higienistkę stomatologiczną o przeprowadzenie instruktażu, jak powinna ta technika wyglądać. 

Czego nie jeść? 

Po pierwsze, o czym każdy z nas wie, jeśli chcemy zachować zdrowe, białe zęby, należy unikać słodyczy — cukierków, batonów, czekolady, lizaków itd. Jeszcze gorszy wpływ od klasycznych „słodyczy” mają jednak inne produkty — słodkie wypieki i słodkie napoje. Po pierwsze różnego rodzaju ciastka i herbatniki na dłużej pozostają na powierzchni naszych zębów niż na przykład cukierki, a równie bardzo sprzyjają próchnicy. Po drugie napoje słodzone, poza zawartym w swym składzie cukrem, mają również kwaśny odczyn, czym w dwukrotny sposób przykładają się do powstania ubytków. Poza tym częste ich spożywanie może powodować erozję, czyli swego rodzaju „rozpuszczanie” powierzchni szkliwa. Negatywny wpływ na zęby mają nie tylko słodzone napoje gazowane (np. coca-cola, tonik, oranżady), które powszechnie uważane są za niezdrowe, ale również słodzone wody, soki owocowe, soki owocowo-warzywne (przez wielu rodziców uznawane za zdrowe), czy wszelkiego rodzaju napoje. Znacznie lepiej starać się zastąpić je niesłodzonymi herbatami owocowym, które nie będą niszczyć naszych zębów. Można również dosładzać napoje ksylitolem, który nie powoduje próchnicy. 

W celu utrzymania zdrowych białych zębów należy również unikać produktów, które powodują odkładanie się przebarwień na powierzchni szkliwa. Należy ograniczać spożywanie kawy — szczególnie czarna kawa powoduje powstawanie przebarwień oraz herbat — wbrew powszechnej opinii nie tylko czarna herbata, ale również biała, zielona i czerwona powodują powstawanie osadów na powierzchni zębów. Poza tym należy ograniczyć ilość spożywanych napoi barwiących — czerwonego wina, ciemnych soków (np. sok wiśniowy, sok z czarnej porzeczki). Warto również nie spożywać w zbyt dużej ilości innych barwiących produktów — niektórych owoców i warzyw (np. buraki, jagody, wiśnie), ciemnych sosów, czekolady i kakao, niektórych przypraw (curry, kurkuma, papryka słodka, cynamon). 

Co warto jeść?

Zdecydowanie dla zębów najlepsza będzie zdrowa dieta, niezawierająca dużej ilości cukrów. Istnieje jednak kilka produktów, które warto jeść. Po pierwsze badania wykazały, że ser żółty podnosi pH płytki nazębnej i zmniejsza ryzyko powstania próchnicy. Po drugie niektóre produkty ułatwiają nam mechaniczne oczyszczenie powierzchni zębów w sytuacji, kiedy nie możemy ich umyć po posiłku. Należą do nich na przykład jabłka i marchewki. Skuteczne jest również żucie gumy do żucia po posiłkach, jednak pamiętać należy, że zbyt częste jej stosowanie może powodować problemy ze stawami skroniowo-żuchwowymi.

Zastąpienie normalnego cukru np. w napojach ksylitolem również jest zdrowe dla naszych zębów. Jednak trzeba pamiętać o tym, o czym wspomnieliśmy na samym początku – nic nie zastąpi prawidłowej codziennej higieny jamy ustnej. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij