Najlepsza dieta dla białych zębów. Co warto jeść?
Joanna Łuniewska-Rajch

Najlepsza dieta dla białych zębów. Co warto jeść?

Każdy z nas marzy o pięknych, białych zębach, jednak w jakim stopniu to, co jemy na co dzień ma wpływ na wygląd naszego uzębienia? Co warto jeść by mieć białe zęby, a czego lepiej unikać?

Rzecz podstawowa — higiena

Na samym wstępie należy zaznaczyć, że największy wpływ na to, jak będą wyglądać nasze zęby ma prawidłowa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u lekarza dentysty. Nawet jeśli byśmy unikali produktów najbardziej próchnicogennych i tak bez zachowania odpowiedniej higienizacji nie ustrzeżemy się od przebarwień lub ubytków zębów. Mówiąc odpowiednia higiena jamy ustnej mamy na myśli zarówno dokładne szczotkowanie zębów przynajmniej dwa razy dziennie, jak również nitkowanie przestrzeni między zębowych oraz przeprowadzanie minimum co dwa lata zabiegu oczyszczania zębów w gabinecie stomatologicznym.

Wielu pacjentów uważa, że do prowadzenia prawidłowej higienizacji najważniejszy jest wybór odpowiedniej pasty do zębów. I w tym miejscu są w błędzie. Faktycznie, dobrze dobrana pasta do zębów pomoże nam przy usunięciu niektórych przebarwień, zniesie nadwrażliwość zębów, czy też zmniejszy krwawienie z dziąseł. Jednak znacznie ważniejsza od wyboru pasty jest prawidłowa technika szczotkowania — należy poprosić swojego lekarza dentystę lub higienistkę stomatologiczną o przeprowadzenie instruktażu, jak powinna ta technika wyglądać. 

Czego nie jeść? 

Po pierwsze, o czym każdy z nas wie, jeśli chcemy zachować zdrowe, białe zęby, należy unikać słodyczy — cukierków, batonów, czekolady, lizaków itd. Jeszcze gorszy wpływ od klasycznych „słodyczy” mają jednak inne produkty — słodkie wypieki i słodkie napoje. Po pierwsze różnego rodzaju ciastka i herbatniki na dłużej pozostają na powierzchni naszych zębów niż na przykład cukierki, a równie bardzo sprzyjają próchnicy. Po drugie napoje słodzone, poza zawartym w swym składzie cukrem, mają również kwaśny odczyn, czym w dwukrotny sposób przykładają się do powstania ubytków. Poza tym częste ich spożywanie może powodować erozję, czyli swego rodzaju „rozpuszczanie” powierzchni szkliwa. Negatywny wpływ na zęby mają nie tylko słodzone napoje gazowane (np. coca-cola, tonik, oranżady), które powszechnie uważane są za niezdrowe, ale również słodzone wody, soki owocowe, soki owocowo-warzywne (przez wielu rodziców uznawane za zdrowe), czy wszelkiego rodzaju napoje. Znacznie lepiej starać się zastąpić je niesłodzonymi herbatami owocowym, które nie będą niszczyć naszych zębów. Można również dosładzać napoje ksylitolem, który nie powoduje próchnicy. 

W celu utrzymania zdrowych białych zębów należy również unikać produktów, które powodują odkładanie się przebarwień na powierzchni szkliwa. Należy ograniczać spożywanie kawy — szczególnie czarna kawa powoduje powstawanie przebarwień oraz herbat — wbrew powszechnej opinii nie tylko czarna herbata, ale również biała, zielona i czerwona powodują powstawanie osadów na powierzchni zębów. Poza tym należy ograniczyć ilość spożywanych napoi barwiących — czerwonego wina, ciemnych soków (np. sok wiśniowy, sok z czarnej porzeczki). Warto również nie spożywać w zbyt dużej ilości innych barwiących produktów — niektórych owoców i warzyw (np. buraki, jagody, wiśnie), ciemnych sosów, czekolady i kakao, niektórych przypraw (curry, kurkuma, papryka słodka, cynamon). 

Polecane dla Ciebie

Co warto jeść?

Zdecydowanie dla zębów najlepsza będzie zdrowa dieta, niezawierająca dużej ilości cukrów. Istnieje jednak kilka produktów, które warto jeść. Po pierwsze badania wykazały, że ser żółty podnosi pH płytki nazębnej i zmniejsza ryzyko powstania próchnicy. Po drugie niektóre produkty ułatwiają nam mechaniczne oczyszczenie powierzchni zębów w sytuacji, kiedy nie możemy ich umyć po posiłku. Należą do nich na przykład jabłka i marchewki. Skuteczne jest również żucie gumy do żucia po posiłkach, jednak pamiętać należy, że zbyt częste jej stosowanie może powodować problemy ze stawami skroniowo-żuchwowymi.

Zastąpienie normalnego cukru np. w napojach ksylitolem również jest zdrowe dla naszych zębów. Jednak trzeba pamiętać o tym, o czym wspomnieliśmy na samym początku – nic nie zastąpi prawidłowej codziennej higieny jamy ustnej. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij