5 powodów, dla których warto pić herbatę
Krzysztof Słomiak

5 powodów, dla których warto pić herbatę

Herbata to napój, który niepodzielnie króluje na polskich stołach. Dodatek śniadań i kolacji, ale przede wszystkim niezastąpiony rozgrzewacz w trakcie długich, jesiennych i mroźnych, zimowych wieczorów. Warto wybrać dobrą jakościowo herbatę po to, aby cieszyć się jej wszystkimi właściwościami. W czasach kiedy w produktach możemy znaleźć wiele sztucznych barwników, aromatów, polepszaczy i konserwantów, jako stałych dodatków do żywności, chwila poświęcona na przeczytanie składu produktów, które kupujemy, może przysporzyć wielu korzyści. Tej zasadzie podlega również herbata.

Herbata dobra na wszystko?

Herbat i herbatek jest na rynku bardzo dużo. Od zielonych po czerwone, żółte, białe i czarne. Ten podstawowy podział będzie determinował kolor, zapach, a przede wszystkim smak i właściwości przyrządzonego napoju. Należy pamiętać, aby nie dać się oszukać i wybierać herbatę o dobrej jakości. Najlepiej liściastą, gdzie łatwo będziemy mogli obejrzeć listki, sprawdzić to, jak surowiec był traktowany w czasie przygotowywania, suszenia i fermentacji.

Możesz także sięgnąć po gotowy zestaw herbat ziołowych. Specjalnie wyselekcjonowane herbatki mogą znaleźć zastosowanie na różne dolegliwości.

Kiedy już znajdziemy herbatę dobrą dla nas możemy oczekiwać dobroczynnego działania tego napoju. Niezależnie od rodzaju herbaty, napój ten charakteryzuje się kilkoma ciekawymi właściwościami:

- herbata chroni serce oraz wpływa korzystnie na ciśnienie krwi
- obecność przeciwutleniaczy wymiata wolne rodniki, które wpływają na procesy zapalne i starzenia się
- polifenole ułatwiają zapamiętywanie i uczenie się
- tanina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- garbniki zawarte w herbacie działają ściągająco
- katechiny ułatwiają spalanie tłuszczów oraz regulują gospodarkę energetyczną

Powody, dla których warto pić herbatę

Aby utworzyć listę 5 powodów dla których warto pić herbatę, trzeba się odwołać do powyższych właściwości.

1. Picie herbaty może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca. Zostało udowodnione naukowo, że zawarte w herbacie polifenole oraz flawonoidy, odpowiedzialne są za ochronę układu sercowo-naczyniowego. Nie jest to lek, który będzie leczył, ale na pewno dobra prewencja i ochrona przed wieloma chorobami, które w tej chwili można nazwać wspólnym mianem: cywilizacyjnych. Dodatkowo zawarte w herbacie przeciwutleniacze, wymiatają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się.

2. Herbata nawadnia organizm. To mit, że napój który zawiera kofeinę musi odwadniać organizm. Zawarte w herbacie związki w tym cenne mikro- i makroelementy stanowią bazę odżywczą dla organizmu.

Spożywanie herbaty, nie tylko nas nawodni, ale sprawi, że dystrybucja i wchłanianie tych związków będzie odbywała się efektywniej. Poprawia ona również gęstość kości i ich wytrzymałość.

3. Herbata pomaga schudnąć. Napój ten zwiększa wytrzymałość podczas ćwiczeń. Związki przeciwutleniające, którymi są katechiny zawarte w herbacie (w szczególności jest ich dużo w herbacie zielonej), skłaniają organizm, aby efektywniej spalał tłuszcz. Pozwala to na lepsze uwalnianie energii w trakcie ćwiczeń i jednocześnie pozwala je wydłużyć.

Regularne picie gorącej herbaty, reguluje metabolizm i pozwala na utrzymanie stałego indeksu BMI. Nie zastąpi ona diety i ćwiczeń fizycznych, ale warto się wspomóc, w tym trudnym procesie.

4. Herbata chroni przed rakiem. I znów wracamy do dobroczynnych przeciwutleniaczy. Związki te spowalniają procesy utleniania i wymiatają wolne rodniki. Mogą one w ten sposób chronić przed rakiem piersi, okrężnicy, przełyku i jelita grubego, skóry, płuc, żołądka, wątroby i prostaty. Dodatkowo herbata chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. W szczególności zielona herbata, działa trochę jak filtr UV. Nie znaczy to, że wystarczy wypić herbatkę przed opalaniem się, ale na pewno wspomoże ona działanie kremu z filtrem, przez co może następnym razem nie poparzymy naszej skóry. Regularne picie herbaty chroni nawet przed szkodliwymi skutkami palenia. To dobra wiadomość dla palaczy, nie jest jednak dla nich usprawiedliwieniem i rozwiązaniem problemu ich nałogu.

Możesz także sięgnąć po gotowy zestaw herbat ziołowych. Specjalnie wyselekcjonowane herbatki mogą znaleźć zastosowanie na różne dolegliwości.

5. Herbata poprawia procesy poznawcze. Polifenole poprawiają procesy związane z uczeniem się i zapamiętywaniem. Te związki potrafią wpływać na działanie mózgu i stanowią dobrą profilaktykę dla chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona.

A jednak nie na wszystko

Wydawać by się mogło, że herbata rozwiązuje wszystkie problemy zdrowotne. Na pewno wspomaga organizm w mobilizacji. Należy jednak jak zawsze pamiętać o umiarze. Nadmierne spożywanie gorącej herbaty może zwiększać ryzyko chorób przełyku poprzez miejscowe przegrzania czy poparzenia i mikrourazy. Niskiej jakości herbata może być nawet szkodliwa. Wybierajmy więc świadomie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij