Właściwości pielęgnacyjne oleju rycynowego

Olej rycynowy (łac. Oleum Ricini) to jeden z najbardziej znanych olejów roślinnych cenionych od setek lat ze względu na właściwości lecznicze oraz pielęgnacyjne. Oprócz klasycznego zastosowania jako środek przeczyszczający, z powodzeniem stosuje się go w pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

Olej rycynowy jest pozyskiwany z nasion owoców rącznika pospolitego (kleszczowina pospolita, rycynus) poprzez wytłaczanie na zimno i wygotowywanie z wodą. Obróbka cieplna pozwala na rozkład składnika toksycznego – rycyny (toksoalbuminy), który może powodować nawet śmiertelne zatrucie. Olej rycynowy jest gęstą, oleistą cieczą w kolorze od bezbarwnego do jasnożółtego. Nie ma smaku ani zapachu, w kontakcie z powietrzem gęstnieje. Głównym jego składnikiem jest gliceryd kwasu rycynolowego (80%-85%). Ponadto zawiera glicerydy kwasu linolowego, linolenowego i olejowego, nie przekraczające stężenia 2%, które należą do NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pielęgnacja twarzy

Olej rycynowy można używać do OCM (Oil Cleasing Method), czyli oczyszczania skóry olejami. Metoda polega na używaniu mieszanki olejów do mycia twarzy. Stosuje się do niej olej rycynowy i kokosowy (lub zamiast oleju kokosowego np. oliwę z oliwek, olej ze słodkich migdałów, olej jojoba, olej z pestek winogron). Proporcje olejów są uzależnione od rodzaju cery. Do cery tłustej stosujemy więcej oleju rycynowego, natomiast do suchej oleju kokosowego. Na początku należy zmoczyć nieduży ręcznik w ciepłej wodzie. Następnie nakładamy mieszankę olejów i masujemy twarz. Po czym nakładamy dobrze wykręcony, ciepły ręcznik i czekamy kilka sekund. Wycieramy dokładnie twarz ręcznikiem. Zabieg możemy powtarzać kilka razy, aż do całkowitego oczyszczenia twarzy z makijażu. Na zakończenie, aby pory się pozamykały należy przyłożyć chłodny ręcznik lub przemyć twarz zimną wodą. Następnie można twarz przetrzeć tonikiem i nałożyć krem.

Pielęgnacja włosów

  • Olejowanie włosów

Olej rycynowy jest bardzo często używany w mieszankach olejów roślinnych do olejowania włosów. Posiada bardzo dobre właściwości regenerujące oraz nabłyszczające. Polecany do farbowanych, suchych, zniszczonych, łamliwych włosów z rozdwajającymi się końcówkami. Stosuje się także do przyciemnienia włosów, dlatego blondynki muszą na niego uważać gdyż może delikatnie zmieniać kolor. Nie powinno się stosować samego oleju rycynowego, ponieważ ciężko rozprowadza się go na włosach oraz zmywa, a przy dłuższym stosowaniu może przesuszać włosy. Warto go zmieszać np. z olejem kokosowym, arganowym lub z oliwą z oliwek (olej rycynowy musi być w mniejszej ilości). Aby uzyskać najlepsze efekty, należy mix olejów rozprowadzić na całą długość włosów, nałożyć czepek lub ręcznik i pozostawić na kilka godzin lub całą noc. Następnie dokładnie umyć włosy. Taki zabieg należy wykonywać 1-2 razy w tygodniu.

  • Olejowanie skóry głowy

Jest to najczęstsze zastosowanie oleju rycynowego w pielęgnacji włosów. Stosowane szczególnie przy wypadaniu włosów oraz łupieżu. Olej rycynowy wzmacnia cebulki włosa, przyspiesza wzrost oraz sprawia, że włosy są mocniejsze i mniej wypadają. Podczas tego zabiegu również warto zmieszać go z innym olejem i dodatkowo podgrzać, aby nie mieć problemów z nakładaniem oraz późniejszym zmywaniem. Należy go wmasować w skórę głowy i zostawić na co najmniej godzinę lub całą noc, można również nałożyć czepek lub folię i zawinąć ręcznik. Warto go wcierać 1-2 razy w tygodniu. Olejowanie skóry głowy najlepiej sprawdzi się u osób ze skórą tłustą lub z tendencją do przetłuszczania, ponieważ olej rycynowy może z czasem przesuszać skórę.

  • Dodatek do szamponów, odżywek i masek

Aby wzmocnić włosy i nadać im blasku, można dodawać olej rycynowy do kosmetyków pielęgnujących włosy, czyli do szamponów, odżywek i masek. W zależności od rodzaju włosów dostosowujemy ilość olejku rycynowego, aby nie obciążyć włosów. Na początku stosujemy kilka kropli podczas mycia lub jako dodatek do odżywki lub maski. Obecnie wiele kosmetyków do włosów posiada w składnie olej rycynowy, więc można zakupić już gotowy produkt pielęgnacyjny.

Pielęgnacja rzęs i brwi

Coraz częściej olej rycynowy poleca się do pielęgnacji rzęs i brwi. Dzięki niemu rzęsy nie wypadają, nie łamią się, stają się gęste i rosną szybciej. Ponadto rozjaśnione kocówki rzęs ciemnieją. Kuracja polega na nakładaniu wieczorem oleju rycynowego po demakijażu oczu, przy pomocy szczoteczki (można wykorzystać oczyszczoną szczoteczkę ze starego tuszu do rzęs) lub patyczka kosmetycznego. Należy nakładać niewielkie ilości oleju aby nie dostał się do oka, ponieważ może działać drażniąco. Zabieg stosujemy codziennie przez kilka tygodni, później można go stosować co 2-3 dni dla podtrzymania efektu długich i lśniących rzęs.

Podobnie możemy stosować olej rycynowy na brwi. Zadziała jak odżywka – wzmocni cebulki, brwi będą gęstsze i lśniące. Wmasowujemy go w skórę i pozostawiamy na noc.

Pielęgnacja paznokci

Kolejnym kosmetycznym zastosowaniem oleju rycynowego jest wzmocnienie słabych paznokci. Po regularnym stosowaniu paznokcie stają się twardsze, nie rozdwajają się i nie łamią. W tym celu należy je moczyć w podgrzanym oleju rycynowym. Po wyjęciu można wmasować resztki oleju w skórę dłoni i nałożyć rękawiczki.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus