Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Joanna Orzeł

Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?

Nie od dziś wiadomo, że wybór odpowiedniego oleju – czy to do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia; czy do użytku zewnętrznego, pielęgnacyjnego – to niezwykle istotna dla zdrowia kwestia. Dowiedzmy się zatem więcej o oleju z nasion bawełny: jakie ma właściwości i jak możemy go zastosować, by z tych właściwości odpowiednio skorzystać? 

Bawełna to jedna z najstarszych roślin uprawnych, wykorzystuje się ją od tysięcy lat. Znana jest głównie jako roślina włóknodajna, stosowana do produkcji tkanin, przędzy lub waty. Jednak nasiona bawełny używane są również do produkcji pasz dla bydła i owiec oraz do pozyskiwania oleju o szerokim zastosowaniu. 

Olej z nasion bawełny – czym jest, jak powstaje? 

Olej bawełniany to produkt uboczny produkcji włókien bawełny. Pozyskuje się go z nasion różnych gatunków bawełny (Gossypium) w wyniku tłoczenia, a następnie dodatkowej ekstrakcji rozpuszczalnikami chemicznymi, dzięki czemu odzyskuje się niemal całą ilość oleju zawartego w nasionach (a te zawierają około 15–20% oleju w swej masie). 

W produkcji oleju z bawełny przodują Chiny, Indie, Pakistan, USA, Uzbekistan. 

Olej z nasion bawełny – właściwości i zastosowanie 

Surowy olej z bawełny ma ciemny czerwonobrązowy kolor i mocny, charakterystyczny smak. Stosuje się go jednak wyłącznie w formie rafinowanej, czyli po usunięciu niepożądanych, szkodliwych substancji. Proces oczyszczania zmienia właściwości organoleptyczne produktu. Uzyskuje się olej klarowny, jasnożółty o łagodnym, orzechowym smaku. Co ważne, smak ten pozostaje stabilny niezależnie od mijającego czasu i wpływu warunków zewnętrznych. 

Olej bawełniany w przemyśle spożywczym 

Z czego wynika ta stabilność? Oleje to najważniejsze źródło silnych przeciwutleniaczy, czyli tokoferoli (witaminy E). W oleju z nasion bawełny dominuje α-tokoferol i to dzięki niemu olej ten długo i dobrze się przechowuje oraz wytrzymuje nawet wyższe temperatury. To determinuje jego wykorzystanie w przemyśle spożywczym. 

A jakie korzyści zdrowotne przyniesie spożycie oleju bawełnianego? Istotna jest w nim wysoka zawartość niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego, który obniżając poziom LDL („złego” cholesterolu) we krwi uznawany jest za substancję o korzystnym działaniu dla układu krążenia. Kwas linolowy należy dostarczać w diecie, gdyż nie jest on biosyntetyzowany w organizmie. Tokoferol dodatkowo zabezpiecza cholesterol LDL przed utlenianiem, co w efekcie chroni ściany tętnic przed powstawaniem zmian miażdżycowych. Witamina E pełni też funkcje stabilizatora błon biologicznych oraz funkcje antyoksydacyjne osocza krwi. 

Dużo naturalnych przeciwutleniaczy powoduje, że olej z nasion bawełny staje się niemal naturalnym konserwantem, wydłużającym trwałość żywności. Często chipsy i inne przekąski przyrządzone z użyciem tego oleju mają dłuższy niż zwykle termin przydatności do spożycia. W jakich innych produktach znajdziemy olej bawełniany? Najczęściej są to różnego rodzaju majonezy, sosy, sosy sałatkowe, marynaty, margaryny i inne tłuszcze stosowanie do wypieków i do sporządzania polew do ciast. Olej ten bywa też stosowany do smażenia w kuchni domowej i komercyjnej (chociaż w Polsce wciąż jest to rzadkością); występuje również w pieczywie. 

Rozwiewamy również częste wątpliwości co do zastosowania oleju bawełnianego jako dodatku w rodzynkach. Poszukując bakalii o dobrym składzie, przede wszystkim omijać należy te, które konserwowane są np. za pomocą dwutlenku siarki. Olej bawełniany używany jest natomiast po to, by owoce zachowały w sobie odpowiednią ilość wilgoci i by nie sklejały się w opakowaniu. Dodatkowym atutem jest jego działanie jako naturalnego konserwantu (ze względu na zawartość przeciwutleniaczy). Co więcej, takie rodzynki stają się wówczas źródłem wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych, a odbywa się to bez negatywnego wpływu na ich smak i jakość.

Olej bawełniany w kosmetyce 

Antyoksydanty oraz WNKT w składzie sprzyjają wykorzystaniu oleju w przemyśle kosmetycznym. Ważna jest tu również lekka i nietłusta konsystencja oleju bawełnianego, co skutkuje niską komedogennością produktów na jego bazie. Dzięki temu – co niezwykle cenne i pożądane – kosmetyki te nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy i nie zapychają porów. 

Olej bawełniany znajdziemy w kremach do twarzy, olejkach, maściach, płynach i żelach myjących, serach do paznokci, emulsjach, mleczkach i balsamach do ciała, w pomadkach, w szamponach i odżywkach do włosów. 

Powiązane produkty

Olej z nasion bawełny na włosy, skórę – na co pomoże? 

Olej z nasion bawełny jako składnik kosmetyków do skóry twarzy i ciała działa odżywczo, regenerująco, nawilżająco, zmiękczająco. Uzupełnia lipidy w skórze, dzięki czemu wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, a tym samym pomaga zatrzymać wodę w naskórku oraz chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Ujędrnia i uelastycznia, a dzięki wysokiej zawartości witaminy E działa antyoksydacyjnie – to wszystko chętnie wykorzystywane jest w kosmetykach z linii przeciwstarzeniowych. Bardzo ważne są właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne oleju bawełnianego. Dzięki nim znajduje on zastosowanie w pielęgnacji skóry nadwrażliwej, podrażnionej, wysuszonej. Działa kojąco i łagodząco nawet w przypadku skóry alergicznej, swędzącej, ze zmianami atopowymi. 

Sprawdź preparaty dla skóry z AZS.

Popularne są również kosmetyki z olejem bawełnianym stosowane na włosy. Takie produkty polecane są dla włosów suchych, matowych, łamliwych. Zapewniają odpowiednie nawilżenie, wygładzenie włosów, które stają się pełne blasku, sprężyste i lśniące. Olej bawełniany ułatwia rozczesywanie, odbudowuje strukturę włosa, zabezpiecza łodygę włosa przed uszkodzeniami, przeciwdziała rozdwajaniu końcówek. 

Gdzie kupić i jak stosować olej z nasion bawełny? 

Kosmetyki na bazie oleju z nasion bawełny dostępne są zarówno w aptekach, jak i w drogeriach stacjonarnych lub internetowych.  

Warto również rozważyć zakup stuprocentowego, czystego oleju bawełnianego. Gdzie kupić taki produkt? Dostępny powinien być w aptekach lub w sklepach internetowych z surowcami kosmetycznymi. Jego lekka, niekomedogenna konsystencja może z powodzeniem być stosowana na suchą, skłonną do łupieżu skórę głowy lub na skórę z podrażnieniami, bliznami, zaczerwienieniami lub oznakami starzenia. Jego cena oscyluje w okolicach 20–30 zł za 100 ml, ale rozpocząć przygodę z olejem bawełnianym można nawet od zakupu preparatu o objętości 30 ml – taki kosztuje zaledwie kilka złotych. 

Kremy, balsamy i inne formy kosmetyków do twarzy i ciała warto stosować na co dzień, czasami nawet kilka razy dziennie. Maski lub olej do włosów nakłada się zazwyczaj 1–2 razy w tygodniu, pozostawia na włosach od kilku do kilkudziesięciu minut, po czym spłukuje. Dokładne sposoby użycia i inne cenne wskazówki opisane będą na opakowaniu konkretnego produktu. 

Olej z nasion bawełny – przeciwwskazania, szkodliwość

Olej z nasion bawełny w zastosowaniach kosmetycznych jest nieszkodliwy, bezpieczny i hipoalergiczny. 

Olej do celów spożywczych można spożywać wyłącznie w postaci rafinowanej.

Olej nierafinowany zawiera substancję o nazwie gossypol: naturalnie występujący w nasionach bawełny związek o wysokiej toksyczności. Ta naturalna toksyna chroni bawełnę przed uszkodzeniem przez owady. Pozostała w surowym, nieoczyszczonym oleju wiąże się z występowaniem niepłodności u kobiet i mężczyzn oraz z uszkodzeniami wątroby. Rafinacja to zatem warunek konieczny do dopuszczenia oleju bawełnianego do spożycia – na szczęście od kilkudziesięciu już lat proces ten jest normą podczas jego produkcji. 

  1. S. Ch. Sekhar, B. Rao, Cottonseed Oil as Health Oil, „Pertanika Journal of Tropical Agricultural Science”, nr 34 (1) 2011. 
  2. M. Chen, Cottonseed Oil and Food Safety, „Food Safety Focus”, nr 88 2013. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Co stan paznokci mówi o zdrowiu? Zwróć uwagę na te objawy

    Czy kiedykolwiek spojrzeliście na wyszczerbiony, połamany lub pokryty białymi kropkami paznokieć i zastanawialiście się, dlaczego tak wygląda? Cóż, okazuje się, że zdrowie paznokci jest ściśle związane z tym, jak dobrze organizm funkcjonuje w innych obszarach, na co wpływ ma przede wszystkim nasza dieta i styl życia.

  • Skwalan na twarz i włosy – jak działa? Kto powinien go używać?

    Skwalan to naturalny organiczny związek o charakterze lipidowym, który jest produkowany przez organizm człowieka. Jest pochodną skwalenu, jednak w przeciwieństwie do swojego prekursora wykazuje znacznie większą trwałość i stabilność. Skwalan w największych ilościach występuje w skórze, gruczołach łojowych oraz w wydzielanym przez nie sebum. Aplikowany na skórę tworzy na jej powierzchni ochronny film o działaniu natłuszczającym i nawilżającym. Wraz z wiekiem poziom skwalanu drastycznie spada, dlatego warto stosować kosmetyki z tym cennym składnikiem.

  • Najlepsze kremy nawilżające do cery trądzikowej – ranking

    Osiągnięcie zdrowej i promiennej skóry przy cerze trądzikowej często wymaga starannej pielęgnacji, a kluczowym elementem w codziennej rutynie pielęgnacyjnej jest odpowiedni krem nawilżający. W dzisiejszym świecie kosmetyków wybór najlepszego produktu może być wyzwaniem. Dlatego przygotowaliśmy obszerny ranking najlepszych kremów nawilżających dedykowanych cerze trądzikowej, aby ułatwić Ci podjęcie świadomej decyzji w pielęgnowaniu skóry podatnej na niedoskonałości. Przekonaj się, które produkty zdobyły uznanie eksperta, abyś mógł cieszyć się piękną i zdrową cerą każdego dnia.

  • Botoks na czoło, pod oczy, na twarz. Jak działają zabiegi na zmarszczki z użyciem botoksu?

    Zmarszczki powstają nie tylko z powodu wieku. Mięśnie twarzy są w ciągłym ruchu, nawet, gdy nie jesteśmy tego świadomi. Zaciskamy usta, mrużymy oczy, unosimy brwi. Wszystkie te mimowolne ruchy mogą powodować powstawanie dodatkowych zmarszczek. Botoks czasowo blokuje sygnały nerwowe powodujące kurczenie się mięśni, w efekcie czego mięsnie się rozluźniają, a zmarszczki redukują.

  • Clean beauty – co to jest, jakie kosmetyki wybierać?

    W dzisiejszych czasach coraz częściej zwraca się uwagę na składy kosmetyków. Konsumenci szukają produktów zawierających naturalne składniki, takie jak ekstrakty z ziół i kwiatów, oleje roślinne czy enzymy. Obecnie w branży kosmetycznej zauważalny jest trend clean beauty. Jest on dość wymagający i bezkompromisowy. Opiera się na holistycznym podejściu do pielęgnacji. Czym jest popularny trend clean beauty?

  • Skin cycling – działanie, etapy, produkty do pielęgnacji skóry

    W Internecie krąży wiele trendów dotyczących pielęgnacji cery. Łatwo się w tym pogubić, a jeszcze łatwiej wpaść w błędne koło wypróbowywania kolejnych nowości polecanych przez influencerów. Skin cycling to jedna z metod, które jednak warto wypróbować na własnej skórze, ponieważ jest to doskonały sposób na uporządkowanie codziennych rytuałów pielęgnacyjnych.

  • Skin flooding - nowa metoda nawilżania skóry

    Skin flooding jest jednym z trendów, który swoją popularność zyskał na Tik-Toku i szybko zamieszał w świecie pielęgnacji skóry. Na czym polega? Co sprawia, że ten nowy trend w pielęgnacji doceniany jest przez profesjonalistów i czy naprawdę może zapewnić ultranawilżenie skóry?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij