Czy afrykańskie mango rzeczywiście odchudza?
Maria Brzegowy

Czy afrykańskie mango rzeczywiście odchudza?

Mango afrykańskie. Uczucie sytości na dłużej, 12 kilogramów mniej w 8 tygodni, redukcja tkanki tłuszczowej w okolicy bioder, brzucha i ud… Te i inne obietnice można dziś znaleźć na niezliczonej ilości portali oraz w wielu czasopismach dla kobiet. Otyłość jest aktualnie jednym z największych problemów zdrowotnych świata. W ciągu ostatnich 10 lat liczba ludzi otyłych wzrosła od 26 do 34%. Czy ekstrakty z roślin, w tym również z mango to rzeczywiście rozwiązanie problemu? Przyjrzyjmy się faktom naukowym.

Mango afrykańskie – a co to takiego?

Irvingia gabonensis, bo taką nazwę łacińską nosi nasze mango afrykańskie, znane jest również jako mango dzikie, cenione za sporą ilość błonnika pokarmowego oraz bogate w białko nasiona. Jeden z raportów dotyczących wartości odżywczej nasion wykazał, że zawierają one ok. 7.60% ± 0.80 białka, 66.60% ± 0.80 tłuszczu i aż 18.20 ± 1.80 błonnika pokarmowego. Suszona ich postać to od wieków powszechny element lokalnej diety w Nigerii i Kamerunie – krajów, które swoje żywienie opierają zwłaszcza o produkty roślinne.

Amerykańskie suplementy – czy działają?

W ostatnich latach, na amerykańskich rynkach pojawiły się suplementy zawierające ekstrakty z mango, mające za zadanie rzekomo pomóc w znacznej i szybszej utracie zbędnych kilogramów. Czy aby na pewno badania potwierdzające te właściwości są wystarczające aby uznać wspomniane wyżej suplementy za efektywne?

Powiązane produkty

Spadek masy ciała, poprawa lipidogramu?

W 2005 roku przeprowadzono badanie na 40 otyłych osobach w wieku 18-50 lat (średnio 42,4 lata). Z badania wykluczono diabetyków, kobiety ciężarne oraz karmiące, a do doświadczenia wybrano pacjentów pozostających bez leczenia farmakologicznego, nie stosujące żadnej diety. Z całej czterdziestki, 28 osób zostało przydzielone do grupy, która otrzymywała kapsułki zawierające 350 mg ekstraktu z Irvingia gabonensis w ilości 1,05g trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem, popijane ciepłą wodą - przez okres miesiąca. Pozostałe 12 osób otrzymywało kapsułki z placebo (otręby owsiane) przez ten sam okres czasu. Pacjentom kontrolowano obwody talii i bioder oraz sprawdzano poziom tkanki tłuszczowej. Zaobserwowano, że w grupie pierwszej faktycznie nastąpił spadek masy ciała o średnio 5,26 ± 2,37% (p <0,0001), podczas gdy osoby należące do grupy placebo zredukowały swoją masę zaledwie o 1,32 ± 0,41% (p <0,02). Badanie wykazało również, że pacjenci otrzymujący Irvingia gabonensis mieli także niższy poziom cholesterolu całkowitego, niższy poziom tzw. „złego” cholesterolu – LDL oraz triglicerydów. Równocześnie nastąpiło zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu – HDL. W grupie placebo zmian w lipidogramie nie zaobserwowano.

Uczestnicy badań z wykorzystaniem ekstraktu z mango afrykańskiego, po zakończeniu doświadczenia odznaczali się zmniejszoną masą ciała i poprawą lipidogramu.

Drugim najbardziej znanym badaniem w temacie właściwości odchudzających mango objęto w 2009 roku 102 pacjentów (w wieku od 19-50 lat, średnio 34) – zdrowych, z nadwagą bądź otyłością. Jedna, losowo wybrana grupa otrzymywała bardziej dopracowany ekstrakt z nasion mango w ilości 150 mg (IGOB131), reszta ochotników – placebo. Kontrolowano m.in. poziom tkanki tłuszczowej, poziom glukozy na czczo oraz poziom lipidów. Doświadczenie trwało 10 tygodni. Po jego zakończeniu również stwierdzono spadek masy ciała, zmniejszenie obwodu talii oraz zawartości tkanki tłuszczowej u osób z grupy eksperymentalnej. Podobne wnioski wysunięto w temacie poziomu glukozy oraz lipidów we krwi.

Puenta? Ufaj latom doświadczeń i badań, nie krótkotrwałym doświadczeniom

Wśród dostępnych danych obecnie na próżno szukać innych, wiarygodnych badań. I choć przytoczone tutaj faktycznie wskazują na korzystne działanie suplementacji wyciągami z mango afrykańskiego, należy mieć na uwadze, że są to dane niewystarczające, nie uwzględniające wielu dodatkowych czynników*. Potrzeba znacznie więcej, konkretnych badań, które pozwoliłyby potwierdzić postawione tezy. Jedno pozostaje niezmienne – żadne gotowe preparaty, żadne najnowsze, cudowne specyfiki i najłatwiejsze rozwiązania nie zastąpią odpowiednio prowadzonej diety i właściwego, zdrowego stylu życia. O swoje samopoczucie i sprawność fizyczną nie da się zadbać po łebkach, szczątkowo. Zła dieta, brak ruchu i szkodliwe nałogi zawsze będą prowadziły do pogorszenia jakości naszego życia. Jeśli więc chcesz schudnąć – zapomnij o preparatach, które obiecują zbyt wiele. Po prostu wyjdź, poruszaj się i zadbaj o to, co codziennie kładziesz na swoim talerzu.

*przykładowo, badania przeprowadzano na ochotnikach w różnym wieku – zarówno w młodym jak i dojrzałym; należy pamiętać, że tempo metabolizmu różni się w zależności od wieku, a mogło się zdarzyć, że do grup eksperymentalnych losowo trafiały właśnie osoby młode, co zaburzało otrzymywane wyniki

„Jedno pozostaje niezmienne – żadne gotowe preparaty, żadne najnowsze, cudowne specyfiki i najłatwiejsze rozwiązania nie zastąpią odpowiednio prowadzonej diety i właściwego, zdrowego stylu życia."

Piśmiennictwo:

  1. Ekpe OO, Umoh Ib, OU Eka, 2007, Effect of a typical rural processing method on the proximate composition and aminoacid profie of Bush mango seeds (Irvingia gabonensis), Ajfand online, 7, 1, 1-12
  2. Ngondi Judith L., Oben Julius E., Minka Samuel R., 2005, The effect of Iringia gabonensis seed on body weight and blond lipids of obese subjects In Cameroon, Lipids In Health and Disease, 4: 12
  3. Ngondi Judith L.,Etoundi Blanche C., Nyangono Christine B., Mbofung Carl MF., Oben Julius E., 2009, IGOB131, a novel seed extract of the West African plant Irvingia gabonensis, significantly reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight humans in a randomized double-blind placebo controlled investigation, Lipids In Health and Disease, 8: 7

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij