Czy afrykańskie mango rzeczywiście odchudza?
Mango afrykańskie – a co to takiego?
Irvingia gabonensis, bo taką nazwę łacińską nosi nasze mango afrykańskie, znane jest również jako mango dzikie, cenione za sporą ilość błonnika pokarmowego oraz bogate w białko nasiona. Jeden z raportów dotyczących wartości odżywczej nasion wykazał, że zawierają one ok. 7.60% ± 0.80 białka, 66.60% ± 0.80 tłuszczu i aż 18.20 ± 1.80 błonnika pokarmowego. Suszona ich postać to od wieków powszechny element lokalnej diety w Nigerii i Kamerunie – krajów, które swoje żywienie opierają zwłaszcza o produkty roślinne.
Amerykańskie suplementy – czy działają?
W ostatnich latach, na amerykańskich rynkach pojawiły się suplementy zawierające ekstrakty z mango, mające za zadanie rzekomo pomóc w znacznej i szybszej utracie zbędnych kilogramów. Czy aby na pewno badania potwierdzające te właściwości są wystarczające aby uznać wspomniane wyżej suplementy za efektywne?
Spadek masy ciała, poprawa lipidogramu?
W 2005 roku przeprowadzono badanie na 40 otyłych osobach w wieku 18-50 lat (średnio 42,4 lata). Z badania wykluczono diabetyków, kobiety ciężarne oraz karmiące, a do doświadczenia wybrano pacjentów pozostających bez leczenia farmakologicznego, nie stosujące żadnej diety. Z całej czterdziestki, 28 osób zostało przydzielone do grupy, która otrzymywała kapsułki zawierające 350 mg ekstraktu z Irvingia gabonensis w ilości 1,05g trzy razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem, popijane ciepłą wodą - przez okres miesiąca. Pozostałe 12 osób otrzymywało kapsułki z placebo (otręby owsiane) przez ten sam okres czasu. Pacjentom kontrolowano obwody talii i bioder oraz sprawdzano poziom tkanki tłuszczowej. Zaobserwowano, że w grupie pierwszej faktycznie nastąpił spadek masy ciała o średnio 5,26 ± 2,37% (p <0,0001), podczas gdy osoby należące do grupy placebo zredukowały swoją masę zaledwie o 1,32 ± 0,41% (p <0,02). Badanie wykazało również, że pacjenci otrzymujący Irvingia gabonensis mieli także niższy poziom cholesterolu całkowitego, niższy poziom tzw. „złego” cholesterolu – LDL oraz triglicerydów. Równocześnie nastąpiło zwiększenie stężenia „dobrego” cholesterolu – HDL. W grupie placebo zmian w lipidogramie nie zaobserwowano.
Drugim najbardziej znanym badaniem w temacie właściwości odchudzających mango objęto w 2009 roku 102 pacjentów (w wieku od 19-50 lat, średnio 34) – zdrowych, z nadwagą bądź otyłością. Jedna, losowo wybrana grupa otrzymywała bardziej dopracowany ekstrakt z nasion mango w ilości 150 mg (IGOB131), reszta ochotników – placebo. Kontrolowano m.in. poziom tkanki tłuszczowej, poziom glukozy na czczo oraz poziom lipidów. Doświadczenie trwało 10 tygodni. Po jego zakończeniu również stwierdzono spadek masy ciała, zmniejszenie obwodu talii oraz zawartości tkanki tłuszczowej u osób z grupy eksperymentalnej. Podobne wnioski wysunięto w temacie poziomu glukozy oraz lipidów we krwi.
Puenta? Ufaj latom doświadczeń i badań, nie krótkotrwałym doświadczeniom
Wśród dostępnych danych obecnie na próżno szukać innych, wiarygodnych badań. I choć przytoczone tutaj faktycznie wskazują na korzystne działanie suplementacji wyciągami z mango afrykańskiego, należy mieć na uwadze, że są to dane niewystarczające, nie uwzględniające wielu dodatkowych czynników*. Potrzeba znacznie więcej, konkretnych badań, które pozwoliłyby potwierdzić postawione tezy. Jedno pozostaje niezmienne – żadne gotowe preparaty, żadne najnowsze, cudowne specyfiki i najłatwiejsze rozwiązania nie zastąpią odpowiednio prowadzonej diety i właściwego, zdrowego stylu życia. O swoje samopoczucie i sprawność fizyczną nie da się zadbać po łebkach, szczątkowo. Zła dieta, brak ruchu i szkodliwe nałogi zawsze będą prowadziły do pogorszenia jakości naszego życia. Jeśli więc chcesz schudnąć – zapomnij o preparatach, które obiecują zbyt wiele. Po prostu wyjdź, poruszaj się i zadbaj o to, co codziennie kładziesz na swoim talerzu.
*przykładowo, badania przeprowadzano na ochotnikach w różnym wieku – zarówno w młodym jak i dojrzałym; należy pamiętać, że tempo metabolizmu różni się w zależności od wieku, a mogło się zdarzyć, że do grup eksperymentalnych losowo trafiały właśnie osoby młode, co zaburzało otrzymywane wyniki
„Jedno pozostaje niezmienne – żadne gotowe preparaty, żadne najnowsze, cudowne specyfiki i najłatwiejsze rozwiązania nie zastąpią odpowiednio prowadzonej diety i właściwego, zdrowego stylu życia."
Piśmiennictwo:
- Ekpe OO, Umoh Ib, OU Eka, 2007, Effect of a typical rural processing method on the proximate composition and aminoacid profie of Bush mango seeds (Irvingia gabonensis), Ajfand online, 7, 1, 1-12
- Ngondi Judith L., Oben Julius E., Minka Samuel R., 2005, The effect of Iringia gabonensis seed on body weight and blond lipids of obese subjects In Cameroon, Lipids In Health and Disease, 4: 12
- Ngondi Judith L.,Etoundi Blanche C., Nyangono Christine B., Mbofung Carl MF., Oben Julius E., 2009, IGOB131, a novel seed extract of the West African plant Irvingia gabonensis, significantly reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight humans in a randomized double-blind placebo controlled investigation, Lipids In Health and Disease, 8: 7