
Właściwości migdałów
Popularne migdały pod kątem właściwości odżywczych są unikatem w orzechowym królestwie. Zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą stężenie dobrego, a także, dzięki błonnikowi, poprawiają funkcjonowanie jelit. W ich składzie znajdziemy również mangan, miedź, magnez (pomaga zwalczyć stres), cynk (wzmacnia włosy i paznokcie), fosfor (buduje zęby i kości), potas (dostarcza tlen do mózgu). Nie brakuje w nich białka, wapnia, sporej dawki odmładzającej witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także witaminy B2.
Migdały powinny znaleźć się w diecie cukrzyków, ponieważ ograniczają wchłanianie glukozy w jelitach. Docenią je również kobiety w ciąży i karmiące, bo pomagają zwalczyć zgagę oraz pobudzają produkcję pokarmu. W sezonie przeziębień wzmocnią naszą odporność i pomogą uniknąć infekcji. Warto po nie sięgać również będąc na diecie, ponieważ są stosunkowo niskokaloryczne (garść zawiera 164 kalorie), pobudzają przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Migdały mogą być gorzkie lub słodkie, co wpływa nie tylko na ich smak, ale przede wszystkim na właściwości upiększające. Ze słodkich orzechów powstaje olejek migdałowy działający regenerująco i zmiękczająco, a z gorzkich pozyskuje się kwas migdałowy, czyli jeden z najcenniejszych kwasów AHA.
Kwas migdałowy jest jednym z najpopularniejszych kwasów AHA i powstaje na drodze hydrolizy gorzkich migdałów. Wykazuje właściwości antybakteryjnie oraz złuszczające, co w połączeniu z delikatnością działania sprawia, że peelingi chemiczne na jego bazie sprawdzają się w pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej. Usuwają zrogowaciały naskórek nie podrażniając skóry, dzięki czemu można stosować je na dzień i na noc. Dodatkowo, kwas migdałowy poprawia jędrność cery, pobudza produkcję kolagenu, pomaga zmniejszyć przebarwienia, walczy ze zmarszczkami i regeneruje cerę.
Olejek migdałowy, mający przyjemny smak i aromat, jest tłoczony na zimno ze słodkich orzechów. Żółty wyciąg zawiera mnóstwo protein i witamin, w tym A, E i z grupy B, a także kwasy: linolowy i oleinowy, dzięki którym skóra staje się miękka i odżywiona. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków do ciała, takich jak balsamy, masła czy żele. Preparaty tego typu są szczególnie polecane do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej ze względu na ich świetne właściwości nawilżające, zmiękczające oraz regenerujące. Olejek ze słodkich migdałów można nakładać również na włosy, które po takiej kuracji odzyskają blask i witalność.
Migdały można jeść na surowo w formie przekąski razem z brązową skórką. Jeśli jej nie lubimy, wystarczy obgotować je w wodzie i wtedy zejdzie bez trudu, a same orzechy będą bardziej miękkie i łatwiejsze go pogryzienia. W okresie świątecznym są częstym dodatkiem do piernika lub innych deserów, a w formie płatków sprawdzają się jako panierka do ryb. Zmielone migdały zastępują mąkę, a zblendowane z wodą mogą być substytutem mleka. Po moczeniu orzechów w wodzie przez co najmniej 8 godzin trzeba je zmielić w blenderze również z jej dodatkiem, a następnie odcedzić, by otrzymać delikatne mleko z migdałów. Miał postały po odcedzaniu można wykorzystać do zrobienia orzechowych ciasteczek.