Właściwości migdałów
Katarzyna Szulik

Właściwości migdałów

Służą sercowcom, cukrzykom i kobietom w ciąży, a ich wyciągi mają zbawienny wpływ na skórę. Migdały zawdzięczają pozytywne właściwości dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają zdrowie oraz wygląd.

Popularne migdały pod kątem właściwości odżywczych są unikatem w orzechowym królestwie. Zawierają mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą stężenie dobrego, a także, dzięki błonnikowi, poprawiają funkcjonowanie jelit. W ich składzie znajdziemy również mangan, miedź, magnez (pomaga zwalczyć stres), cynk (wzmacnia włosy i paznokcie), fosfor (buduje zęby i kości), potas (dostarcza tlen do mózgu). Nie brakuje w nich białka, wapnia, sporej dawki odmładzającej witaminy E – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a także witaminy B2.

Migdały powinny znaleźć się w diecie cukrzyków, ponieważ ograniczają wchłanianie glukozy w jelitach. Docenią je również kobiety w ciąży i karmiące, bo pomagają zwalczyć zgagę oraz pobudzają produkcję pokarmu. W sezonie przeziębień wzmocnią naszą odporność i pomogą uniknąć infekcji. Warto po nie sięgać również będąc na diecie, ponieważ są stosunkowo niskokaloryczne (garść zawiera 164 kalorie), pobudzają przemianę materii i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Migdały mogą być gorzkie lub słodkie, co wpływa nie tylko na ich smak, ale przede wszystkim na właściwości upiększające. Ze słodkich orzechów powstaje olejek migdałowy działający regenerująco i zmiękczająco, a z gorzkich pozyskuje się kwas migdałowy, czyli jeden z najcenniejszych kwasów AHA.

Kwas migdałowy jest jednym z najpopularniejszych kwasów AHA i powstaje na drodze hydrolizy gorzkich migdałów. Wykazuje właściwości antybakteryjnie oraz złuszczające, co w połączeniu z delikatnością działania sprawia, że peelingi chemiczne na jego bazie sprawdzają się w pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej. Usuwają zrogowaciały naskórek nie podrażniając skóry, dzięki czemu można stosować je na dzień i na noc. Dodatkowo, kwas migdałowy poprawia jędrność cery, pobudza produkcję kolagenu, pomaga zmniejszyć przebarwienia, walczy ze zmarszczkami i regeneruje cerę.

Olejek migdałowy, mający przyjemny smak i aromat, jest tłoczony na zimno ze słodkich orzechów. Żółty wyciąg zawiera mnóstwo protein i witamin, w tym A, E i z grupy B, a także kwasy: linolowy i oleinowy, dzięki którym skóra staje się miękka i odżywiona. Wykorzystuje się go do produkcji kosmetyków do ciała, takich jak balsamy, masła czy żele. Preparaty tego typu są szczególnie polecane do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej ze względu na ich świetne właściwości nawilżające, zmiękczające oraz regenerujące. Olejek ze słodkich migdałów można nakładać również na włosy, które po takiej kuracji odzyskają blask i witalność.

Migdały można jeść na surowo w formie przekąski razem z brązową skórką. Jeśli jej nie lubimy, wystarczy obgotować je w wodzie i wtedy zejdzie bez trudu, a same orzechy będą bardziej miękkie i łatwiejsze go pogryzienia. W okresie świątecznym są częstym dodatkiem do piernika lub innych deserów, a w formie płatków sprawdzają się jako panierka do ryb. Zmielone migdały zastępują mąkę, a zblendowane z wodą mogą być substytutem mleka. Po moczeniu orzechów w wodzie przez co najmniej 8 godzin trzeba je zmielić w blenderze również z jej dodatkiem, a następnie odcedzić, by otrzymać delikatne mleko z migdałów. Miał postały po odcedzaniu można wykorzystać do zrobienia orzechowych ciasteczek.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij