jak przechowywać żywnośc podczas powodzi
Ewelina Sochacka

Jak bezpiecznie przechowywać żywność podczas powodzi?

Żywność oraz woda na terenach, przez które przeszła powódź, może być skażona – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Ponieważ ich spożycie może być groźne dla zdrowia, a nawet życia, warto poznać wytyczne GIS i dowiedzieć się, jak bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze.

  1. Skażenie żywności podczas powodzi
  2. Bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych podczas powodzi – GIS radzi
  3. Uważaj na skażoną wodę

Skażenie żywności podczas powodzi

Południowa Polska, przede wszystkim województwa dolnośląskie, śląskie i opolskie, walczy obecnie ze skutkami powodzi, której przyczyną był niż genueński. Zalanych zostało wiele wsi i miast, w części z nich poziom wody przekraczał wskazania z 1997 roku, kiedy to miała miejsce tzw. powódź tysiąclecia. Konieczne było ewakuowanie kilkunastu tysięcy ludzi. Usuwanie skutków powodzi potrwa wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat, w którym przypomina zasady bezpiecznego przechowywania żywności w czasie klęski żywiołowej. Tak szczególne warunki jak powódź sprzyjają bowiem szybszemu psuciu się produktów, dodatkowo może dochodzić do ich pleśnienia.

Żywność po kontakcie z wodą powodziową staje się niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia.

Bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych podczas powodzi – GIS radzi

Pożywienie, które zostało zalane, należy bezwzględnie wyrzucić. Dotyczy to zarówno produktów nietrwałych, czyli m.in. warzyw, owoców, mięsa, wędlin, nabiału czy potraw gotowanych, jak i produktów suchych. Pozbyć się trzeba także jedzenia, które znajdowało się w lodówce bądź zamrażarce, ale ze względu na przerwy w dostawie prądu nie było przez jakiś czas przechowywane w warunkach chłodniczych.

Jak przechowywać żywność, aby chronić ją przed zanieczyszczeniami?

  1. Produkty spożywcze trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zabezpieczyć je przed wilgocią.
  2. Utrzymuj odpowiednią temperaturę. Produkty nietrwałe przechowuj w lodówce w temperaturze poniżej 8°C lub zgodnie z etykietą. Unikaj pozostawiania żywności w temperaturze pokojowej, szczególnie produktów, które szybko się psują.
  3. Surowe mięso i ryby trzymaj z daleka od gotowych do spożycia produktów, takich jak owoce, warzywa czy gotowe posiłki. Używaj osobnych pojemników i półek w lodówce, aby uniknąć przenikania bakterii z surowej żywności na inne produkty.
  4. Jedzenie przechowuj w czystych miejscach. Nigdy nie trzymaj go np. w piwnicy czy na strychu, nawet tymczasowo.
  5. Chroń żywność przed szkodnikami. Zadbaj o szczelność pojemników, w których ją przechowujesz.

Powiązane produkty

Uważaj na skażoną wodę

Woda na terenach, przez które przeszła fala powodziowa, nie nadaje się do spożycia – dotyczy to także prywatnych studni. Mogą znajdować się w niej zanieczyszczenia biologiczne (w tym ścieki), chemiczne (także substancje toksyczne) oraz fizyczne (m.in. błoto czy materiały budowlane). Kontakt z taką wodą może skutkować rozwinięciem się chorób, przede wszystkim układu pokarmowego. Może dojść do zakażenia takimi bakteriami, jak: E. coli, Salmonella, Shigella, Leptospira. W przypadku wystąpienia wymiotów, biegunki i gorączki trzeba niezwłocznie udać się do lekarza.

Co istotne, należy używać wyłącznie wody butelkowanej lub wody dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.

  1. Bezpieczeństwo żywności podczas powodzi, [online] https://www.gov.pl/web/gis/bezpieczenstwo-zywnosci-podczas-powodzi [dostęp:] 19.09.2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl