Jak bezpiecznie przechowywać żywność podczas powodzi?
Żywność oraz woda na terenach, przez które przeszła powódź, może być skażona – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Ponieważ ich spożycie może być groźne dla zdrowia, a nawet życia, warto poznać wytyczne GIS i dowiedzieć się, jak bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze.
- Skażenie żywności podczas powodzi
- Bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych podczas powodzi – GIS radzi
- Uważaj na skażoną wodę
Skażenie żywności podczas powodzi
Południowa Polska, przede wszystkim województwa dolnośląskie, śląskie i opolskie, walczy obecnie ze skutkami powodzi, której przyczyną był niż genueński. Zalanych zostało wiele wsi i miast, w części z nich poziom wody przekraczał wskazania z 1997 roku, kiedy to miała miejsce tzw. powódź tysiąclecia. Konieczne było ewakuowanie kilkunastu tysięcy ludzi. Usuwanie skutków powodzi potrwa wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał specjalny komunikat, w którym przypomina zasady bezpiecznego przechowywania żywności w czasie klęski żywiołowej. Tak szczególne warunki jak powódź sprzyjają bowiem szybszemu psuciu się produktów, dodatkowo może dochodzić do ich pleśnienia.
Bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych podczas powodzi – GIS radzi
Pożywienie, które zostało zalane, należy bezwzględnie wyrzucić. Dotyczy to zarówno produktów nietrwałych, czyli m.in. warzyw, owoców, mięsa, wędlin, nabiału czy potraw gotowanych, jak i produktów suchych. Pozbyć się trzeba także jedzenia, które znajdowało się w lodówce bądź zamrażarce, ale ze względu na przerwy w dostawie prądu nie było przez jakiś czas przechowywane w warunkach chłodniczych.
Jak przechowywać żywność, aby chronić ją przed zanieczyszczeniami?
- Produkty spożywcze trzymaj w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zabezpieczyć je przed wilgocią.
- Utrzymuj odpowiednią temperaturę. Produkty nietrwałe przechowuj w lodówce w temperaturze poniżej 8°C lub zgodnie z etykietą. Unikaj pozostawiania żywności w temperaturze pokojowej, szczególnie produktów, które szybko się psują.
- Surowe mięso i ryby trzymaj z daleka od gotowych do spożycia produktów, takich jak owoce, warzywa czy gotowe posiłki. Używaj osobnych pojemników i półek w lodówce, aby uniknąć przenikania bakterii z surowej żywności na inne produkty.
- Jedzenie przechowuj w czystych miejscach. Nigdy nie trzymaj go np. w piwnicy czy na strychu, nawet tymczasowo.
- Chroń żywność przed szkodnikami. Zadbaj o szczelność pojemników, w których ją przechowujesz.
Uważaj na skażoną wodę
Woda na terenach, przez które przeszła fala powodziowa, nie nadaje się do spożycia – dotyczy to także prywatnych studni. Mogą znajdować się w niej zanieczyszczenia biologiczne (w tym ścieki), chemiczne (także substancje toksyczne) oraz fizyczne (m.in. błoto czy materiały budowlane). Kontakt z taką wodą może skutkować rozwinięciem się chorób, przede wszystkim układu pokarmowego. Może dojść do zakażenia takimi bakteriami, jak: E. coli, Salmonella, Shigella, Leptospira. W przypadku wystąpienia wymiotów, biegunki i gorączki trzeba niezwłocznie udać się do lekarza.
Co istotne, należy używać wyłącznie wody butelkowanej lub wody dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.