Wpływ soli na rozwój nadciśnienia
Ewelina Sochacka

Spożycie soli może mieć inny wpływ na mężczyzn i kobiety

Nadciśnienie krwi dotyka około 1,28 miliarda dorosłych na całym świecie. Jeśli ciśnienie krwi nie jest prawidłowo kontrolowane, może zwiększać ryzyko chorób serca, mózgu i nerek. Jedną z powszechnych, ale mniej znanych przyczyn nadciśnienia tętniczego jest nadwrażliwość na sól, czyli sytuacja, w której organizm nie wydala jej nadmiaru. Ostatni przegląd badań nad tym tematem wykazał, że kobiety w każdym wieku są bardziej wrażliwe kardiologicznie na spożycie soli niż mężczyźni. Zjawisko to może mieć wpływ na kontrolę ciśnienia krwi.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w skali globalnej prawie 1,3 miliarda dorosłych w wieku od 30 do 79 lat ma nadciśnienie (za wysokie ciśnienie krwi). A od 1990 roku liczba osób z nadciśnieniem podwoiła się. Istnieje kilka dobrze znanych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Obejmują one wiek, pochodzenie etniczne, płeć i styl życia. Mniej znanym czynnikiem, który może podnosić ciśnienie krwi, jest wrażliwość na sól – tendencja organizmu do zatrzymywania soli w organizmie zamiast wydalania jej przez nerki. Przegląd danych epidemiologicznych opublikowanych w magazynie naukowym „Hypertension” sugeruje, że kobiety w każdym wieku i każdego pochodzenia etnicznego są bardziej wrażliwe na spożycie soli niż mężczyźni. Ta tendencja do spożywania większej ilości soli wzrasta po menopauzie.

Czym jest wrażliwość na sól?

Sól zawiera około 40% jonów sodu i 60% jonów chloru. Potrzebujemy niewielkiej ilości sodu – około 500 mg (lub ćwierć łyżeczki soli) dziennie, aby przewodzić impulsy nerwowe, kurczyć i rozluźniać mięśnie oraz utrzymywać właściwą równowagę elektrolitowa organizmu. Jednak większość ludzi przyjmuje więcej sodu, niż tak naprawdę potrzebuje. W krajach o wyższych dochodach około 7,5% spożycia soli pochodzi z przetworzonej żywności i posiłków spożywanych poza domem.

Aby zmniejszyć spożycie soli, Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC, ang. Centers for Disease Control and Prevention) zaleca zwiększenie spożycia tzw. zdrowej żywności, która nie jest w ogóle przetworzona lub jest niskoprzetworzona. Zalecenie obejmuje także 600 mg soli w posiłku jako ilość, której nie powinno się przekraczać, jeśli już spożywamy przetworzoną żywność.

Dowiedz się więcej i przeczytaj artykuł o tym, jakie są objawy menopauzy i jak lżej ją przejść?

Według CDC badania wykazują silny związek między ilością spożywanej soli a podwyższonym poziomem ciśnienia krwi. Co za tym idzie – dla większości ludzi zmniejszenie spożycia soli skutkuje obniżeniem ciśnienia. Na całym świecie ludzie spożywają średnio od 9 g do 12 g soli dziennie – prawie dwukrotnie więcej niż zaleca WHO, czyli 5 g dziennie dla zachowania zdrowia układu krążenia. Niektórzy mogą skutecznie wydalać sól, nawet w większej ilości, a więc nie zwiększa to ich ciśnienia krwi. Jednak dla wielu osób zmiany w spożyciu soli w diecie mogą powodować m.in. zauważalny wzrost lub spadek ciśnienia.

American Heart Association szacuje, że wrażliwość na sól występuje u około 51% osób z nadciśnieniem i 26% osób, które nie mają wysokiego ciśnienia krwi.

Jak spożycie soli wpływa na kobiety, a jak na mężczyzn?

Od dawna wiadomo, że mężczyźni do 65. roku życia są bardziej narażeni na nadciśnienie niż kobiety. Z kolei ryzyko to wzrasta u kobiet, które weszły w wiek menopauzalny. Według naukowców wynika to z roli estrogenów w kontrolowaniu ciśnienia krwi, których poziom spada właśnie u kobiet w okresie klimakterium. Może to sugerować, że żeńskie hormony płciowe (takie jak estradiol) faktycznie chronią organizm przed skokami ciśnienia wynikającymi ze spożycia soli. Dane sugerują, że być może nie tylko hormony są zaangażowane w ten mechanizm regulacyjny. Nadciśnienie może także wynikać z niezdolności kobiet do zmniejszenia produkcji hormonu zatrzymującego sól – aldosteronu, który kontroluje również zdolność naczyń krwionośnych do rozluźnienia. Niewłaściwy poziom aldosteronu w odpowiedzi na spożycie soli wydaje się zmniejszać zdolność naczyń krwionośnych do rozluźnienia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Dlaczego wciąż nie ma tabletek antykoncepcyjnych dla mężczyzn?

    Doustne tabletki antykoncepcyjne dla kobiet są używane od lat 60. XX wieku, być może też z tego powodu wciąż pojawia się pytanie – dlaczego nadal nie ma doustnych środków antykoncepcyjnych dla mężczyzn? Pomimo wielu lat obiecujących badań i wyników prób laboratoryjnych wydaje się, że świat nauki nie zbliżył się w sposób znaczący do osiągnięcia tego celu. Dlaczego?

  • Suplementy, które mogą zmniejszyć uczucie lęku – glicynian magnezu, szafran, witamina D (część 1.)

    Suplementy nie zastąpią kompleksowego leczenia zaburzeń lękowych, niemniej istnieją takie, którymi dobrze jest wspierać swój organizm podczas terapii – niezależnie od tego, jaką wybierzemy. Jeśli obserwujemy u siebie poważne objawy lęku, warto skonsultować się z lekarzem, psychologiem lub innym specjalistą, który pomoże opracować indywidualny plan leczenia, w tym ewentualne stosowanie suplementacji. Które suplementy mogą wesprzeć pacjenta w walce z zaburzeniami lękowymi?

  • Karmienie piersią – weganizm nie zmniejsza ilości niektórych składników odżywczych

    Naukowcy twierdzą, że mleko matki będącej na diecie wegańskiej zawiera wystarczającą ilość witaminy B2 i karnityny. Badania przeciwstawiają się wcześniejszym wynikom eksperymentów, które wykazały, że mleko mam weganek nie zawiera niektórych niezbędnych składników odżywczych. Eksperci uważają jednak, że matki na diecie wegańskiej nadal muszą się upewniać, że spożywają odpowiednią ilość kalorii, składników odżywczych oraz witamin i minerałów, które są niezbędne dla zdrowia niemowlęcia i ich samych.

  • Czy nanokryształy celulozy ochronią nas przed komarami?

    Komary są nosicielami wielu groźnych dla człowieka chorób, dlatego też naukowcy nie ustają w poszukiwaniu sposobów na ograniczenie ich rozprzestrzeniania się. Dostępne na rynku repelenty, choć odstraszają owady, nie mają stuprocentowej skuteczności. Być może już niedługo będziemy mogli korzystać z niezawodnych preparatów na komary zawierających nanokryształy celulozy. Dowiedz się, jak one działają.

  • Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju długiego COVID-19

    Wyniki najnowszego badania jasno wskazują, że osoby z niskim poziomem witaminy D, będące po hospitalizacji z powodu zakażenia koronawirusem, są bardziej narażone na długi COVID-19 w porównaniu do pacjentów bez niedoboru tej witaminy. Eksperyment został zaplanowany w taki sposób, aby usunąć jak najwięcej nieznanych zmiennych, które mogłyby wpłynąć na efekt końcowy. Dzięki temu wyniki analiz są dużo bardziej wiarygodne niż poprzednie badania prowadzone w tym zakresie. Niekontrolowane zmienne w badaniach nad witaminą D i długotrwałym COVID-19 są trudne do wyjaśnienia.

  • Jakie są alternatywy dla picia kawy?

    Kawa jest dla wielu ludzi pierwszym napojem, po który sięgają zaraz po przebudzeniu. Zdarza się, że kofeina zawarta w kawie wywołuje nerwowość i nadmierne pobudzenie, kłopoty z trawieniem lub bóle głowy, a to tylko początek często wymienianych minusów związanych z piciem tego popularnego napoju. Dla tych osób, które chciałyby spróbować zamienić kawę na coś innego, przygotowaliśmy zestawienie zdrowszych alternatyw.

  • Makroelementy – jaką rolę odgrywają w organizmie człowieka?

    Makroelementy to termin odnoszący się do składników odżywczych, których organizm potrzebuje w większych ilościach, aby funkcjonować prawidłowo. Należą do nich na przykład węglowodany, białka i tłuszcze. Są kluczowymi składnikami diety i pełnią istotne role. Inne ważne dla człowieka makroelementy to: magnez, potas czy wapń.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij