Dlaczego warto pić twardą wodę? - portal DOZ.pl
Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?
Justyna Piekara

Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Co to jest twarda woda?

Termin „twarda woda” odnosi się do wody zawierającej rozpuszczone w niej naturalne minerały, których stężenie jest większe niż 60 miligramów na litr płynu. Są to głównie wapń i magnez, niekiedy też żelazo, mangan, stront i bar.

Twardość wody określa się na podstawie stężenia rozpuszczonych w niej kationów:

  • miękka woda – 0 do 60 mg/l,
  • umiarkowanie twarda woda – 61 do 120 mg/l.
  • twarda woda – 121 do 180 mg/l,
  • bardzo twarda woda – powyżej 180 mg/l.

Większość gospodarstw domowych na terenie Polski zaopatrywana jest w twardą lub bardzo twardą wodę. Jedynie mieszkańcy wybranych terenów podgórskich mają dostęp do wody miękkiej. Według norm przyjętych w naszym kraju ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia może zawierać się w przedziale 60-500 mg węglanu wapnia na litr.

Jakich korzyści dla zdrowia dostarcza woda o wysokiej zawartości minerałów?

Profesor Józef Górski z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przekonuje, że twarda woda jest zdrowsza, ponieważ ma wyższą zawartość minerałów niż miękka woda. Dzięki temu może również lepiej smakować.

Badania naukowe dowiodły, że twarda woda pitna:

  1. Może przyczynić się do zapewnienia właściwego poziomu spożycia wapnia i magnezu, a tym samym pomóc utrzymać zdrowe kości i zęby.
  2. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Duża ilość wapnia i magnezu stymuluje pracę serca – liczne badania sugerują istnienie korelacji między twardą wodą a niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
  3. Wspomaga układ trawienny. Wapń pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczów i żółci, dzięki czemu można zapobiec zaparciom i zapewnić lepsze trawienie. Magnez jest również przydatny w łagodzeniu skurczów żołądka i łagodzeniu biegunek.
  4. Pomaga łagodzić objawy cukrzycy. Osoby z tą chorobą często doświadczają hipomagnezemii, mechanizmy regulujące produkcję insuliny są zależne od magnezu.
  5. Zapobiega nowotworzeniu. Wysoki poziom wapnia i magnezu stymuluje ludzki układ odpornościowy. Udowodniono, że może skutecznie chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, przełyku i jajnika.

Twarda woda a skóra i włosy

Na ogół twarda woda ma pozytywny wpływ na zdrowie osób pijących, jednak istnieją wyjątki. Minerały w twardej wodzie mogą zmienić równowagę pH skóry, osłabiając ją jako barierę przed szkodliwymi bakteriami i infekcjami.

Interakcja między minerałami i mydłem sprawia, że trudniej ulega spienieniu i ma tendencję do tworzenia filmu, który osadza się na skórze. Pozostający na niej produkt zakłóca barierę ochronną i blokuje pory, wysusza, prowadzi do powstawania wyprysków, a także zwiększa ryzyko rozwoju egzemy. Podobnie dzieje się z włosami, które z powodu stają się matowe, suche i łatwo się rozdwajają. Osadzające się mydło może powodować swędzenie skóry głowy i prowadzić do łupieżu.

Na czym polega zmiękczanie wody?

Najpopularniejszym sposobem pozyskiwania miękkiej wody jest zastosowanie urządzeń, które umożliwiają przeprowadzenie wymiany jonowej. Domowy system zmiękczania wody działa poprzez przepuszczanie twardej wody przez żywicę, która jest pokryta dodatnio naładowanymi jonami sodu, które zastępują kationy wapnia i magnezu.

Na ogół zmiękczona woda jest uważana za bezpieczną do picia, jednak, jeżeli jesteś na diecie o niskiej zawartości sodu, zaleca się, aby jej nie spożywać, ponieważ obecność tego pierwiastka wiążę się ze wzrostem ciśnienia krwi. Alternatywa może być wówczas instalacja systemu, w którym stosuje się potas.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij