Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?
Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.
Co to jest twarda woda?
Termin „twarda woda” odnosi się do wody zawierającej rozpuszczone w niej naturalne minerały, których stężenie jest większe niż 60 miligramów na litr płynu. Są to głównie wapń i magnez, niekiedy też żelazo, mangan, stront i bar.
Twardość wody określa się na podstawie stężenia rozpuszczonych w niej kationów:
- miękka woda – 0 do 60 mg/l,
- umiarkowanie twarda woda – 61 do 120 mg/l.
- twarda woda – 121 do 180 mg/l,
- bardzo twarda woda – powyżej 180 mg/l.
Większość gospodarstw domowych na terenie Polski zaopatrywana jest w twardą lub bardzo twardą wodę. Jedynie mieszkańcy wybranych terenów podgórskich mają dostęp do wody miękkiej. Według norm przyjętych w naszym kraju ogólna twardość wody przeznaczonej do spożycia może zawierać się w przedziale 60-500 mg węglanu wapnia na litr.
Jakich korzyści dla zdrowia dostarcza woda o wysokiej zawartości minerałów?
Badania naukowe dowiodły, że twarda woda pitna:
- Może przyczynić się do zapewnienia właściwego poziomu spożycia wapnia i magnezu, a tym samym pomóc utrzymać zdrowe kości i zęby.
- Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Duża ilość wapnia i magnezu stymuluje pracę serca – liczne badania sugerują istnienie korelacji między twardą wodą a niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
- Wspomaga układ trawienny. Wapń pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczów i żółci, dzięki czemu można zapobiec zaparciom i zapewnić lepsze trawienie. Magnez jest również przydatny w łagodzeniu skurczów żołądka i łagodzeniu biegunek.
- Pomaga łagodzić objawy cukrzycy. Osoby z tą chorobą często doświadczają hipomagnezemii, mechanizmy regulujące produkcję insuliny są zależne od magnezu.
- Zapobiega nowotworzeniu. Wysoki poziom wapnia i magnezu stymuluje ludzki układ odpornościowy. Udowodniono, że może skutecznie chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, przełyku i jajnika.
Twarda woda a skóra i włosy
Interakcja między minerałami i mydłem sprawia, że trudniej ulega spienieniu i ma tendencję do tworzenia filmu, który osadza się na skórze. Pozostający na niej produkt zakłóca barierę ochronną i blokuje pory, wysusza, prowadzi do powstawania wyprysków, a także zwiększa ryzyko rozwoju egzemy. Podobnie dzieje się z włosami, które z powodu stają się matowe, suche i łatwo się rozdwajają. Osadzające się mydło może powodować swędzenie skóry głowy i prowadzić do łupieżu.
Na czym polega zmiękczanie wody?
Najpopularniejszym sposobem pozyskiwania miękkiej wody jest zastosowanie urządzeń, które umożliwiają przeprowadzenie wymiany jonowej. Domowy system zmiękczania wody działa poprzez przepuszczanie twardej wody przez żywicę, która jest pokryta dodatnio naładowanymi jonami sodu, które zastępują kationy wapnia i magnezu.
Na ogół zmiękczona woda jest uważana za bezpieczną do picia, jednak, jeżeli jesteś na diecie o niskiej zawartości sodu, zaleca się, aby jej nie spożywać, ponieważ obecność tego pierwiastka wiążę się ze wzrostem ciśnienia krwi. Alternatywa może być wówczas instalacja systemu, w którym stosuje się potas.