Dowody na prozdrowotne efekty tzw. diety okresowej (Intermittent Fasting)
Katarzyna Szulik

Dowody na prozdrowotne efekty tzw. diety okresowej (Intermittent Fasting)

Nowy rok dla wielu oznacza nową dietę i stanowczą chęć zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. W ostatnim czasie popularność zyskuje tzw. dieta okresowa, znana także jako IF (ang. Intermittent Fasting), która wymaga jedynie podziału doby na dwa okresy: jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę i całkowitego powstrzymania się od spożycia jakichkolwiek pokarmów. Nowe badania pokazują, że dieta ta jest nie tylko skuteczna, ale także dobra dla zdrowia. 

Czym jest dieta okresowa?

Autor pracy naukowej na ten temat, neurolog Mark Mattson, sam przebywa na wspomnianej diecie od 20 lat i bada jej wpływ na zdrowie od 25 lat.

Dieta okresowa polega na wyznaczeniu w ciągu dnia okresu liczącego 6–8 godzin, podczas których można jeść wszystko, pod warunkiem, że przez resztę doby nie sięgnie się po nic do jedzenia. Na początek warto zacząć od mniej restrykcyjnej zasady – 10 godzin jedzenia i 14 niejedzenia i stopniowo zawężać ten pierwszy.

Alternatywnie takie „posty” zamienić można na zupełne powstrzymywanie się od jedzenia przez 1 dzień w tygodniu lub znacznie ograniczenie kaloryczności potraw przez dwa dni w tygodniu, do 500–600 kalorii. W okresach postnych można pić wodę, niesłodzoną herbatę czy kawę. Jest to więc wariacja na temat popularniej głodówki, która działa najlepiej, jeśli w okresach jedzenia sięgamy po zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, ale robimy to regularnie. 

Niższe ciśnienie i lepszy metabolizm

Prof. Mattson dokonał analizy dostępnych badań na temat postów okresowych, co doprowadziło go do wniosków, że naprzemienne okresy postu i jedzenia sprzyjają zdrowiu komórkowemu, prawdopodobnie poprzez uruchomienie mechanizmu adaptacji do okresów niedoboru pokarmu. Mowa o zmianach metabolicznych, które następują, gdy komórki, w związku z brakiem bieżącego dostępu do węglowodanów, zaczynają czerpać energię z tłuszczów zgromadzonych w organizmie. W konsekwencji tempo metabolizmu przyspiesza, a tkanka tłuszczowa ulega szybszemu rozkładowi, dzięki czemu chudniemy. Zgodnie z badaniami Mattsona ten efekt ułatwia również regulację poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych, a także zwiększa odporność na stres. Dodatkowo badania wykonywane zarówno na ludziach, jak i zwierzętach wykazały, że post tego rodzaju pozwala obniżyć ciśnienie krwi i tętno spoczynkowe. 

Wszystko wskazuje więc, że dieta IF jest dobrym wyborem dla osób zagrożonych cukrzycą lub otyłością, ponieważ zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Dowodem na to mają być wyniki dwóch badań przeprowadzonych w University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust na próbie 100 kobiet z nadwagą. Jak się okazało, osoby stosujące posty okresowe w wymiarze 5:2, czyli 5 dni normalnego odżywiania i 2 dni głodówki, straciły taką samą wagę, jak kobiety będące na standardowej diecie polegające na redukcji kalorii. Post okresowy dał jednak znacznie lepsze efekty w kwestii redukcji otyłości brzusznej i wrażliwości na insulinę. 

Dla ciała i „ducha”

Dodatkowo najnowsze badania sugerują również, że posty okresowe mogą wpływać pozytywnie nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne, konkretnie na funkcjonowanie mózgu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Toronto, długotrwałe przebywanie na takiej diecie przez osoby, które nie są otyłe (mowa o okresie dwóch lat), poprawiało ich zdolności poznawcze, ze szczególnym uwzględnieniem zdolności zapamiętywania. 

Liczne zalety postu okresowego bywają jednak podważane przez lekarzy, a on sam budzi pewne kontrowersje, głównie ze względu na fakt, że przywyknięcie do takiego trybu odżywiania zajmuje czas, a utrzymanie jego efektów wymaga konsekwencji. Autor badania uspokaja jednak, że wystarczy miesiąc, by w pełni przyzwyczaić się do nowych nawyków i czerpać z nich jak najwięcej korzyści zdrowotnych.

Warto zacząć wdrażać dietę stopniowo, powoli zwiększając liczbę godzin w ciągu doby, podczas których nie sięgamy po jedzenie. Dobrze jest także skonsultować swój plan z lekarzem, by podjęcie głodówki nie wpłynęło negatywnie na nasz stan zdrowia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij