Dowody na prozdrowotne efekty tzw. diety okresowej (Intermittent Fasting) - portal DOZ.pl
Dowody na prozdrowotne efekty tzw. diety okresowej (Intermittent Fasting)
Katarzyna Szulik

Dowody na prozdrowotne efekty tzw. diety okresowej (Intermittent Fasting)

Nowy rok dla wielu oznacza nową dietę i stanowczą chęć zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. W ostatnim czasie popularność zyskuje tzw. dieta okresowa, znana także jako IF (ang. Intermittent Fasting), która wymaga jedynie podziału doby na dwa okresy: jedzenia wszystkiego, na co mamy ochotę i całkowitego powstrzymania się od spożycia jakichkolwiek pokarmów. Nowe badania pokazują, że dieta ta jest nie tylko skuteczna, ale także dobra dla zdrowia. 

Czym jest dieta okresowa?

Autor pracy naukowej na ten temat, neurolog Mark Mattson, sam przebywa na wspomnianej diecie od 20 lat i bada jej wpływ na zdrowie od 25 lat.

Dieta okresowa polega na wyznaczeniu w ciągu dnia okresu liczącego 6–8 godzin, podczas których można jeść wszystko, pod warunkiem, że przez resztę doby nie sięgnie się po nic do jedzenia. Na początek warto zacząć od mniej restrykcyjnej zasady – 10 godzin jedzenia i 14 niejedzenia i stopniowo zawężać ten pierwszy.

Alternatywnie takie „posty” zamienić można na zupełne powstrzymywanie się od jedzenia przez 1 dzień w tygodniu lub znacznie ograniczenie kaloryczności potraw przez dwa dni w tygodniu, do 500–600 kalorii. W okresach postnych można pić wodę, niesłodzoną herbatę czy kawę. Jest to więc wariacja na temat popularniej głodówki, która działa najlepiej, jeśli w okresach jedzenia sięgamy po zdrowsze i mniej kaloryczne produkty, ale robimy to regularnie. 

Niższe ciśnienie i lepszy metabolizm

Prof. Mattson dokonał analizy dostępnych badań na temat postów okresowych, co doprowadziło go do wniosków, że naprzemienne okresy postu i jedzenia sprzyjają zdrowiu komórkowemu, prawdopodobnie poprzez uruchomienie mechanizmu adaptacji do okresów niedoboru pokarmu. Mowa o zmianach metabolicznych, które następują, gdy komórki, w związku z brakiem bieżącego dostępu do węglowodanów, zaczynają czerpać energię z tłuszczów zgromadzonych w organizmie. W konsekwencji tempo metabolizmu przyspiesza, a tkanka tłuszczowa ulega szybszemu rozkładowi, dzięki czemu chudniemy. Zgodnie z badaniami Mattsona ten efekt ułatwia również regulację poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych, a także zwiększa odporność na stres. Dodatkowo badania wykonywane zarówno na ludziach, jak i zwierzętach wykazały, że post tego rodzaju pozwala obniżyć ciśnienie krwi i tętno spoczynkowe. 

Wszystko wskazuje więc, że dieta IF jest dobrym wyborem dla osób zagrożonych cukrzycą lub otyłością, ponieważ zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Dowodem na to mają być wyniki dwóch badań przeprowadzonych w University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust na próbie 100 kobiet z nadwagą. Jak się okazało, osoby stosujące posty okresowe w wymiarze 5:2, czyli 5 dni normalnego odżywiania i 2 dni głodówki, straciły taką samą wagę, jak kobiety będące na standardowej diecie polegające na redukcji kalorii. Post okresowy dał jednak znacznie lepsze efekty w kwestii redukcji otyłości brzusznej i wrażliwości na insulinę. 

Polecane dla Ciebie

Dla ciała i „ducha”

Dodatkowo najnowsze badania sugerują również, że posty okresowe mogą wpływać pozytywnie nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne, konkretnie na funkcjonowanie mózgu. Jak pokazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Toronto, długotrwałe przebywanie na takiej diecie przez osoby, które nie są otyłe (mowa o okresie dwóch lat), poprawiało ich zdolności poznawcze, ze szczególnym uwzględnieniem zdolności zapamiętywania. 

Liczne zalety postu okresowego bywają jednak podważane przez lekarzy, a on sam budzi pewne kontrowersje, głównie ze względu na fakt, że przywyknięcie do takiego trybu odżywiania zajmuje czas, a utrzymanie jego efektów wymaga konsekwencji. Autor badania uspokaja jednak, że wystarczy miesiąc, by w pełni przyzwyczaić się do nowych nawyków i czerpać z nich jak najwięcej korzyści zdrowotnych.

Warto zacząć wdrażać dietę stopniowo, powoli zwiększając liczbę godzin w ciągu doby, podczas których nie sięgamy po jedzenie. Dobrze jest także skonsultować swój plan z lekarzem, by podjęcie głodówki nie wpłynęło negatywnie na nasz stan zdrowia.
  1. R. de Cabo, M. P. Mattson, Effects of Intermittent Fasting on Health, aging, and disease, “New England Journal of Medicine” 2019; 381 (26): 2541 DOI: 10.1056/NEJMra1905136, [dostęp:] 02.01.2020.
  2. Johns Hopkins Medicine, Intermittent fasting: Live 'fast,' live longer?, "sciencedaily.com" [online], www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191226084351.htm, [dostęp:] 02.01.2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Żywienie przy COVID-19 – jaka dieta przy zakażeniu wirusem SARS-CoV-2?

    Przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2 nie uchroni nas niestety żadna specjalna dieta, produkt „superfood” czy suplement. Dbając o stan odżywienia, możemy jednak wpłynąć na łagodniejszy jego przebieg oraz zmniejszyć natężenie niepożądanych następstw po jego przechorowaniu.

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij