Płynna słodycz pożywką dla nowotworów
Katarzyna Szulik

Płynna słodycz pożywką dla nowotworów

Nie od dziś wiadomo, że cukier nie tylko nie krzepi, ale w nadmiarze stanowi ogromny problem zdrowotny dla całej populacji. Do tej pory negatywne skutki spożywania go kojarzono przede wszystkim z nadwagą, otyłością i epidemią próchnicy, jednak najnowsze badanie naukowców z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia ostrzega, że picie słodzonych napojów, w tym naturalnych soków owocowych, może zwiększać ryzyko wystąpienia najgroźniejszych nowotworów.

By dojść do takich wniosków, badacze ze wspomnianej instytucji poddali analizie sposób odżywiania ponad 100 tys. zdrowych osób przez okres maksymalnie 9 lat i wieku średnio 42 lat (mowa o ludziach mieszkających we Francji). W okresie badawczym musieli oni wypełniać kwestionariusze dotyczące konsumpcji ponad 3300 różnych rodzajów potraw i napojów. Średnie dzienne spożycie słodkich napojów, do których zaliczano te posiadające więcej niż 5% zawartości cukru, wyniosło około 93 ml. Mowa o napojach gazowanych, sokach bez dodatku cukru, syropach, napojach owocowych, ale też mlecznych, izotonicznych i energetycznych.

Cukier sprzymierzeńcem raka piersi

Ci, którzy pili więcej niż 100 ml słodkich napojów każdego dnia, byli o 18% bardziej narażeni na rozwój niektórych odmian nowotworów, przy czym w przypadku raka piersi ryzyko wzrastało do 22%. W spektrum zainteresowania badaczy, poza rakiem piersi, znajdowały się również nowotwory okrężnicy i prostaty. Nie miało znaczenia, czy ogół spożycia stanowiły słodkie napoje gazowane, którym z zasady nie przypisuje się posiadania prawie żadnych dodatkowych substancji odżywczych, czy też stuprocentowe soki, posiadające dodatkowo witaminy, błonnik lub inne dobroczynne składniki odżywcze. Kluczowym czynnikiem ryzyka okazał się cukier, który występuje w dużych ilościach w obu typach napojów.

Słodzik nie taki straszny

Badanie obejmowało również analizę napojów słodzonych sztucznymi słodzikami, a nie cukrem. W tym przypadku naukowcy nie wykryli żadnego związku między ich spożyciem a zwiększonym ryzykiem raka, choć w powszechnym mniemaniu słodziki nie służą zdrowiu. Choć w tym wypadku popularność napojów tego rodzaju była znacznie mniejsza, co wiąże się z mniejszą próbą badawczą, można postawić tezę, że słodzików nie można traktować jako gorszej alternatywy wobec cukru, przynajmniej w kwestii nowotworów.

Słodycz pod znakiem zapytania

Związek między słodzonymi napojami a ryzykiem wystąpienia raka jest prawdopodobny, jednak nie jasny. Naukowcom nie udało się jednoznacznie wytłumaczyć tego zjawiska. Przypuszcza się, że istota może tkwić w wysokim indeksie glikemicznym napojów, który sprzyja zarówno otyłości i nadwadze, jak i cukrzycy. Należy jednak pamiętać, że celem badania nie było odnalezienie związku przyczynowo-skutkowego, ale jedynie relacji między spożywaniem słodkich napojów i występowaniem raka. Warto uwzględniać również wyniki dotyczące napojów wykorzystujących słodziki, które poniekąd obalają przekonanie o ich szkodliwości. W przeszłości kontrowersje budził między innymi aspartam, stosowany szeroko nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też farmaceutycznym. Jest on jedynym sztucznym słodzikiem przetwarzanym przez ludzkie organy, a liczne badania jednoznacznie dowiodły jego bezpieczeństwa w przypadku standardowego spożycia. Wcześniej podejrzewano go między innymi o działanie rakotwórcze, jednak badanie, które to sugerowało, było prowadzone wyłącznie na myszach i przy użyciu bardzo dużych dawek substancji.

Kolejny wniosek płynący z badań dotyczy ogólnego ograniczenia spożycia cukru. Myśląc o tym często decydujemy się odstawić produkty najbardziej oczywiste, a więc słodycze. Nie bierzemy pod uwagę, że obecnie cukier jest dodawany do niemal każdego produktu spożywczego, a konsumpcja go w napojach jest szczególnie łatwa i pomaga zapomnieć o tym, że za jedną puszką słodzonego napoju kryje się nawet 10 łyżeczek cukru.

Słodkie szkodzi sercu

Ten fakt zwiększa ryzyko szeregu schorzeń, od otyłości i nadwagi, przez ubytki w jamie ustnej, po choroby układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badania naukowców z Centrum Chorób i Prewencji Epidemii z Atlanty w USA dowodzą, że wysokie spożycie cukru jest związane z wyższym prawdopodobieństwem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. We wspomnianym badaniu, przeprowadzonym na grupie ponad 160 tys. Amerykanów, dowiedziono, że znaczenie ma przede wszystkim to, jak dużą część codziennej podaży kalorycznej stanowi cukier dodany, a więc nie będący naturalnym składnikiem potraw. Osoby, u których stanowił on co najmniej 25% dziennej podaży kalorycznej, muszą liczyć się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, niezależnie od czynników towarzyszących, takich jak wiek, płeć czy miejsce zamieszkania.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij