
Domowe i naturalne sposoby na przeziębienie
Osłabiona odporność sprzyja przeziębieniom, zwłaszcza w zimie. Narażeni na zmiany temperatur chorujemy kilka razy do roku. Pragniemy szybko pozbyć się przykrych objawów, najlepiej w naturalny sposób. Jakie zatem są najlepsze, sprawdzone oraz domowe metody na infekcje?
Należy pamiętać, że najlepszym lekarstwem na wszelkie dolegliwości jest sen. Obecnie często cierpimy na jego niedobór, co przyczynia się do osłabienia odporności, a to z kolei prowadzi do częstszych przeziębień. Jeśli czujemy, że „coś nas bierze”, pozwólmy sobie na trochę odpoczynku przy kubku gorącej herbaty z cytryną i miodem.
Zioła naturalnym sposobem na przeziębienie
Jeżówka purpurowa – pochodzi z Ameryki Północnej, od wieków stosowano ją w medycynie naturalnej. Działa stymulująco na układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczyć przeziębienie oraz grypę.
Napar z jeżówki: łyżkę suszonej rośliny zalej wrzącą wodą (150-200 ml), gdy nieco ostygnie, osłódź łyżeczką prawdziwego miodu. Przygotowany napój pij dwa-trzy razy dziennie. Jeżówka purpurowa nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.
Podbiał – jako naturalny sposób na przeziębienie najbardziej znany jest w formie tabletek do ssania, bez problemu jednak można kupić suszone ziele. Napar lub macerat łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Substancje czynne obniżają napięcie mięśni gładkich oskrzeli i górnych dróg oddechowych, a także ułatwiają odkrztuszanie. Podbiał wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne oraz odkażające.
Tymianek – dzięki zawartości olejków eterycznych, flawonoidów i garbników wykazuje działanie immunotropowe (wspomaga układ odpornościowy), antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Napar z tymianku możemy nie tylko pić na ciepło z miodem (pamiętajmy jednak, żeby miód dodawać do przestudzonego naparu, by nie stracić leczniczych właściwości), warto także przygotować z niego inhalację, tzw. parówkę, która złagodzi uciążliwe objawy kataru.
Lipa – napar ma działanie napotne, zwłaszcza podczas gorączki. To bardzo dobry domowy sposób na grypę i przeziębienie. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwkaszlowe, ochrania błony śluzowe gardła, wpływa powlekająco, a także nawilżająco. Podczas przeziębienia pomaga obniżyć gorączkę i przynieść ulgę w uporczywym kaszlu. Napar z lipy z dodatkiem miodu oraz syropu z malin oddziałuje na organizm rozgrzewająco i wzmacniająco.
Czarny bez – wzmaga wydzielanie potu, wspomagając obniżanie gorączki, a także ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, która często towarzyszy przeziębieniu.
Szałwia – ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, działa ściągająco na błony śluzowe. Płukanie gardła wystudzonym naparem łagodzi stan zapalny oraz nieprzyjemne uczucie „drapania” w gardle.
Olejki eteryczne domową metodą na infekcje
Olejki eteryczne przynoszą naturalną ulgę drogom oddechowym. Często stosuje się je w inhalacji – wystarczy dodać kilka kropli.
Olejek pichtowy – otrzymywany z jodły syberyjskiej. Działa stymulująco na układ immunologiczny i rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg oddechowych. Przynosi ulgę przy uciążliwym katarze. Ma właściwości antyseptyczne, rozgrzewające oraz napotne.
Olejek sosnowy – działa wykrztuśnie, wzmaga wydzielanie śluzu i potu, a stosowany na skórę ma właściwości rozgrzewające. Inhalacja z użyciem olejku sosnowego przynosi ulgę w uporczywym katarze oraz kaszlu. Nie należy go stosować w przypadku astmy oskrzelowej lub krztuśca, ponieważ może nasilić objawy choroby.
Olejek eukaliptusowy – zawarte w olejku składniki aktywne działają drażniąco i rozkurczająco na śluzówkę oskrzeli, wzmagają odruch kaszlu, udrażniając drogi oddechowe. Kąpiel z dodatkiem kilku kropel olejku może być bardzo przyjemnym i skutecznym domowym sposobem na grypę oraz przeziębienie. Stosowany w inhalacjach ma właściwości wykrztuśne, a dodatkowo antyseptyczne.
Naturalne antybiotyki
Czosnek – prozdrowotne ukierunkowanie zawdzięcza obecności allicyny, która jest naturalnym antybiotykiem wykazującym silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywany na surowo może pomóc zahamować rozwój grypy. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające, wspomaga walkę z gorączką, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie dróg oddechowych. Jeśli łapiemy przeziębienie, warto jeść czosnek w każdej formie – najlepiej na surowo do kanapki (ostrożnie przy podrażnionej śluzówce żołądka!).
Imbir – znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Można spożywać go na surowo lub pić w formie gorących naparów z dodatkiem miodu, cytrusów oraz przypraw korzennych. Poza tym, że jest naturalnym antybiotykiem, działa również przeciwwymiotnie, rozgrzewająco i pobudza krążenie krwi.
Cebula – bogata w olejki eteryczne, fitoncydy oraz witaminę C, które pomagają skutecznie zwalczyć przeziębienie. Ma działanie antyseptyczne, jest źródłem przeciwutleniaczy i witamin z grupy B wspomagających funkcjonowanie układu immunologicznego. Najlepiej jeść ją na surowo, możemy też przygotować tradycyjny syrop z cebuli. Wystarczy pokrojoną cebulę zasypać w słoiku cukrem lub miodem i po kilku godzinach domowy, naturalny syrop na kaszel i wzmocnienie gotowy!