
Domowe i naturalne sposoby na przeziębienie
Należy pamiętać, że najlepszym lekarstwem na wszelkie dolegliwości jest sen. Obecnie często cierpimy na jego niedobór, co przyczynia się do osłabienia odporności, a to z kolei prowadzi do częstszych przeziębień. Jeśli czujemy, że „coś nas bierze”, pozwólmy sobie na trochę odpoczynku przy kubku gorącej herbaty z cytryną i miodem.
Zioła naturalnym sposobem na przeziębienie
Jeżówka purpurowa – pochodzi z Ameryki Północnej, od wieków stosowano ją w medycynie naturalnej. Działa stymulująco na układ odpornościowy, pomagając organizmowi zwalczyć przeziębienie oraz grypę.
Napar z jeżówki: łyżkę suszonej rośliny zalej wrzącą wodą (150-200 ml), gdy nieco ostygnie, osłódź łyżeczką prawdziwego miodu. Przygotowany napój pij dwa-trzy razy dziennie. Jeżówka purpurowa nie jest polecana dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, białaczkę lub AIDS.
Podbiał – jako naturalny sposób na przeziębienie najbardziej znany jest w formie tabletek do ssania, bez problemu jednak można kupić suszone ziele. Napar lub macerat łagodzi dolegliwości ze strony układu oddechowego. Substancje czynne obniżają napięcie mięśni gładkich oskrzeli i górnych dróg oddechowych, a także ułatwiają odkrztuszanie. Podbiał wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne oraz odkażające.
Tymianek – dzięki zawartości olejków eterycznych, flawonoidów i garbników wykazuje działanie immunotropowe (wspomaga układ odpornościowy), antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Napar z tymianku możemy nie tylko pić na ciepło z miodem (pamiętajmy jednak, żeby miód dodawać do przestudzonego naparu, by nie stracić leczniczych właściwości), warto także przygotować z niego inhalację, tzw. parówkę, która złagodzi uciążliwe objawy kataru.
Lipa – napar ma działanie napotne, zwłaszcza podczas gorączki. To bardzo dobry domowy sposób na grypę i przeziębienie. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwkaszlowe, ochrania błony śluzowe gardła, wpływa powlekająco, a także nawilżająco. Podczas przeziębienia pomaga obniżyć gorączkę i przynieść ulgę w uporczywym kaszlu. Napar z lipy z dodatkiem miodu oraz syropu z malin oddziałuje na organizm rozgrzewająco i wzmacniająco.
Czarny bez – wzmaga wydzielanie potu, wspomagając obniżanie gorączki, a także ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny, która często towarzyszy przeziębieniu.
Szałwia – ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, działa ściągająco na błony śluzowe. Płukanie gardła wystudzonym naparem łagodzi stan zapalny oraz nieprzyjemne uczucie „drapania” w gardle.
Olejki eteryczne domową metodą na infekcje
Olejki eteryczne przynoszą naturalną ulgę drogom oddechowym. Często stosuje się je w inhalacji – wystarczy dodać kilka kropli.
Olejek pichtowy – otrzymywany z jodły syberyjskiej. Działa stymulująco na układ immunologiczny i rozkurczająco na mięśnie gładkie dróg oddechowych. Przynosi ulgę przy uciążliwym katarze. Ma właściwości antyseptyczne, rozgrzewające oraz napotne.
Olejek sosnowy – działa wykrztuśnie, wzmaga wydzielanie śluzu i potu, a stosowany na skórę ma właściwości rozgrzewające. Inhalacja z użyciem olejku sosnowego przynosi ulgę w uporczywym katarze oraz kaszlu. Nie należy go stosować w przypadku astmy oskrzelowej lub krztuśca, ponieważ może nasilić objawy choroby.
Olejek eukaliptusowy – zawarte w olejku składniki aktywne działają drażniąco i rozkurczająco na śluzówkę oskrzeli, wzmagają odruch kaszlu, udrażniając drogi oddechowe. Kąpiel z dodatkiem kilku kropel olejku może być bardzo przyjemnym i skutecznym domowym sposobem na grypę oraz przeziębienie. Stosowany w inhalacjach ma właściwości wykrztuśne, a dodatkowo antyseptyczne.
Polecane dla Ciebie
Naturalne antybiotyki
Czosnek – prozdrowotne ukierunkowanie zawdzięcza obecności allicyny, która jest naturalnym antybiotykiem wykazującym silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywany na surowo może pomóc zahamować rozwój grypy. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne oraz rozgrzewające, wspomaga walkę z gorączką, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie dróg oddechowych. Jeśli łapiemy przeziębienie, warto jeść czosnek w każdej formie – najlepiej na surowo do kanapki (ostrożnie przy podrażnionej śluzówce żołądka!).
Imbir – znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Można spożywać go na surowo lub pić w formie gorących naparów z dodatkiem miodu, cytrusów oraz przypraw korzennych. Poza tym, że jest naturalnym antybiotykiem, działa również przeciwwymiotnie, rozgrzewająco i pobudza krążenie krwi.
Cebula – bogata w olejki eteryczne, fitoncydy oraz witaminę C, które pomagają skutecznie zwalczyć przeziębienie. Ma działanie antyseptyczne, jest źródłem przeciwutleniaczy i witamin z grupy B wspomagających funkcjonowanie układu immunologicznego. Najlepiej jeść ją na surowo, możemy też przygotować tradycyjny syrop z cebuli. Wystarczy pokrojoną cebulę zasypać w słoiku cukrem lub miodem i po kilku godzinach domowy, naturalny syrop na kaszel i wzmocnienie gotowy!