Syrop z cebuli – nieśmiertelny klasyk
Prawdopodobnie każdy z nas był leczony w dzieciństwie syropem z cebuli. To niezawodny sposób babć i mam na walkę z przeziębieniem, stosowany od pokoleń. Sprawdźmy, czy tradycyjny syrop z cebuli faktycznie ma działanie lecznicze.
Prozdrowotne właściwości cebuli
Poza tym, że cebula świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik wielu dań, jest też bardzo zdrowa. W zbliżającym się okresie przeziębień warto poznać jej prozdrowotne właściwości – a ma ich bardzo wiele.
To jeszcze nie wszystko! Cebula zawiera również mikro- i makroelementy, takie jak fosfor, wapń, potas, magnez, sód, cynk, żelazo, fluor, miedź, mangan i selen, które w organizmie regulują wiele procesów metabolicznych. Taki skład sprawia, że cebula to naprawdę samo zdrowie – działa antyseptycznie i dezynfekująco, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, reguluje trawienie i wzmacnia organizm. Pomaga usunąć wodę z organizmu, zalecana jest więc w chorobach, którym towarzyszy opuchlizna (np. artretyzm), a także w albuminurii (białkomocz) i uremii (zwiększona zawartość mocznika w moczu). Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi, przeciwdziała zakrzepom i łagodnie obniża ciśnienie krwi. Ponadto cebula znajduje także zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych – zawarte w niej substancje lotne pobudzają błonę śluzową do zwiększonej pracy, a także przywracają prawidłowe ruchy nabłonka i działają bakteriobójczo. Co ciekawe, obróbka termiczna nie likwiduje wszystkich prozdrowotnych właściwości cebuli, choć oczywiście na surowo jest ich najwięcej (np. ugotowana cebula, zastosowana w formie okładu nie wykazuje właściwości rozszerzających naczynia krwionośne, natomiast wciąż działa bakteriobójczo). Teraz pozostaje jedynie wykorzystać te właściwości dla własnego zdrowia.
Przygotowanie syropu z cebuli – to proste!
Przygotowanie syropu z cebuli to bułka z masłem. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Plasterki układaj w słoiku, przesypując cukrem. Jeśli wolisz, możesz użyć miodu – wówczas syrop będzie miał szersze działanie dzięki prozdrowotnym właściwościom miodu. Możesz też dodać świeżo siekany czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem. Ta wersja ma intensywniejszy smak oraz zapach, więc jeśli zamierzasz syrop podawać dziecku, lepiej przygotować łagodniejszy wariant. Zakręć słoik i odstaw na parę godzin (3-5), żeby cebula puściła sok – i gotowe. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
Jak stosować syrop z cebuli?
Syrop z cebuli możesz stosować w stanach przeziębienia i grypy, przy uporczywym kaszlu, w zapaleniu oskrzeli i anginie, a także przy zaburzeniach trawienia (biegunki, zaparcia) i w okresach rekonwalescencji. Jeśli syrop zaleci lekarz, na pewno wskaże też odpowiednie dawkowanie. Jeśli stosujemy go bez konsultacji, najlepiej pić go trzy razy dziennie – dorośli po jednej łyżce stołowej, a dzieci po jednej łyżeczce od herbaty.
Jeśli borykasz się z uciążliwym katarem, możesz nasączyć gazę lub wacik syropem z cebuli, nasmarować nim delikatnie nozdrza i położyć przy dziurkach od nosa – udrożni to i zdezynfekuje drogi oddechowe.