
Boisz się jaskry? Pij gorącą herbatę
Wyniki wspomnianego badania ukazały się w piśmie British Journal of Opthamology, a ich autorami są naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, związani z Uniwersytetem Kalifornijskim oraz Brown University Medical School. Zgodnie z nimi, picie filiżanki gorącej herbaty raz dziennie może znacząco obniżyć ryzyko zapadnięcia na jaskrę. Równocześnie spożywanie kawy (w wersji z kofeiną lub bez) lub bezkofeinowej herbaty nie ma żadnego wpływu na rozwój tego schorzenia.
Należy do groźnych chorób oczu nie tylko przez wzgląd na jej wpływ na stan naszego coraz słabszego widzenia (ze ślepotą włącznie), ale również na fakt, że początki schorzenia przebiegają często bezobjawowo.
Herbata na wzrok
Wcześniejsze badania sugerowały, że ciśnienie wewnątrzgałkowe może zostać obniżone dzięki kofeinie, co stało się punktem wyjścia dla naukowców z USA. Wykonali analizę danych o zdrowiu uczestników National Health and Nutrition Examination Survey z lat 2005-2006, czyli corocznej ankiety na temat zdrowia przeprowadzanej w USA i prowadzonej na próbie około 10 tysięcy uczestników. W jego trakcie przechodzą oni testy, odpowiadają na pytania i oddają krew do analizy. W badaniu prowadzonym w omawianym okresie część uczestników przeszło także badania na obecność jaskry. Spośród niemal 1700 poddanych mu osób, u 84 stwierdzono występowanie choroby. Następnie zadano im pytania o obecność napojów zawierających kofeinę w ich diecie na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy. Jak się okazało osoby, które piły herbatę te każdego dnia wykazywały niższe prawdopodobieństwo wystąpienia jaskry od tych, które robiły to rzadziej. Po uwzględnieniu dodatkowych czynników, takich jak palenie tytoniu i cukrzyca okazało się, że picie gorącej herbaty obniżało ryzyko zapadnięcia na jaskrę aż o 74 procent. Gdy jednak naukowcy wzięli pod lupę nawyki związane z piciem kawy, nie wykazali żadnego związku między tym nawykiem a występowaniem jaskry. Nie jest również jasne jaka ilość gorącej herbaty ma znaczenie, ponieważ badani nie określali jej ściśle. Można przypuszczać, że szczególna rola herbaty w kontekście profilaktyki tego schorzenia może mieć związek z wysoką zawartością antyoksydantów w jej składzie, łączonych między innymi z niższym ryzykiem chorób serca, nowotworów i cukrzycy.
Polskie badania nad jaskrą
Leczenie i badanie jaskry angażuje również polskich naukowców, którzy odnoszą na tym polu realne sukcesy. Wspólnie z okulistami z Niemiec dokonali odkrycia preparatu zawierającego Cytykolinę, nutraceutyk wspomagający leczenie jaskry. Po stronie polskiej badania nad substancją prowadzili naukowcy z klinki Okulistyki Ogólnej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Cytykolina, znana od około 20 lat jako lek stosowany w psychiatrii neurologii, ma także zdolność odżywiania i wzmacniania tych części oka, które ulegają degradacji w wyniku jaskry. Mowa przede wszystkim o komórkach siatkówki i strukturach nerwu wzrokowego. Badania naukowców pokazały, że przyjmowanie leków na bazie Cytykoliny wyraźnie spowalnia, a w niektórych wypadkach hamuje rozwój jaskry, a także wspomaga leczenie neuropatii nerwu wzrokowego i schorzeń zwyrodnieniowych siatkówki. Wspomniane wnioski zostały potwierdzone podczas wieloletnich obserwacji naukowców z Niemczech i Polski, co pozwoliło na stworzenie leku w formie łatwo przyswajalnej tabletki.
Herbata a rak
Badanie nad związkiem jaskry z herbatą zostało wykonane na niewielkiej próbie pacjentów, wiec jego wyniki wymagają dalszego potwierdzenia. Stosukowo wysokie prawdopodobieństwo słuszności towarzyszy jednak innemu badaniu nad gorącą herbatą, wiążącego jej spożycie z rakiem przełyku. U osób palących i pijących alkohol może ona zwiększyć ryzyko zapadnięcia na ten nowotwór nawet pięciokrotnie.
Rak przełyku jest charakterystyczny dla mężczyzn zamieszkujących biedniejsze rejony świata. Wysoką zachorowalność odnotowuje się w Chinach, gdzie wysokie jest również spożycie gorącej herbaty połączone ze stosowaniem wspomnianych używek. Chemiczne komponenty w nich zwarte mogą mieć znaczący wpływ na rozwój raka przełyku, co pokazało badanie przeprowadzone na podstawie dziewięcioletniej analizy stanu zdrowia ponad 450 tys. uczestników narodowości Chińskiej w wieku od 30 do 79 lat.
Przeprowadzili je naukowcy z National Natural Science Foundation of China oraz National Key Research and Development Program. Udało im się ustalić, że uczestnicy, którzy pili gorącą herbatę, nadużywali alkoholu i palili są pięciokrotnie bardziej narażeni na wystąpienie raka przełyku od osób, które nie miały w zwyczaju żadnego z tych nawyków. Aczkolwiek, jeśli piciu gorącej herbaty nie towarzyszyło palenie i spożycie alkoholu, nie miało ono wpływu na rozwój wspomnianego schorzenia. Herbata może wiec pogłębiać ryzyko zachorowania, jednak nie jest w stanie wywołać go samodzielnie.
Źródło: Sciencedily.com, Dziennik Gazeta Prawna