Każda ilość soli podnosi ciśnienie
Katarzyna Szulik

Każda ilość soli podnosi ciśnienie

Nawet zdrowa i zbilansowana dieta nie redukuje zagrożeń, które niesie za sobą sól – wynika z najnowszych badań opublikowanych przez pismo „Hypertension”. Dowodzą one jasno, że niezależnie od stylu życia, stanu zdrowia i nawyków żywieniowych powinniśmy dążyć do ciągłej redukcji spożycia soli.

Wspomniane wnioski płyną z badań prowadzonych na próbie 4680 osób w średnim wieku, które poddały się analizie 80 składników ich diety skorelowanej z pomiarem ciśnienia krwi. Jak się okazało, niezależnie od tego, w jaki sposób się odżywiali, obecność soli w ich diecie za każdym razem zwiększała ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Wspomniane badanie zostało przeprowadzone przez Northwestern University w Chicago. 

Pół grama na granicy zdrowia

Podstawowy problem z ograniczaniem soli w diecie stanowi fakt, że często spożywamy ją nieświadomie. Podobnie jak cukier, również sól występuje w większości potraw niezależnie od poziomu ich przetworzenia. Zwykliśmy uważać na nią w słonych przekąskach czy fastfoodach, ale jest obecna w codziennie jedzonych przez nas wędlinach chlebie czy serze, dodajemy ją również do większości dań kuchni domowej.

Według wytycznych WHO zdrowa ilość soli pozywana dziennie nie powinna przekroczyć około 2 gramów, a więc około pół łyżeczki.

Jej nadmiar w diecie skutkuje wzrostem ciśnienia krwi, a co za tym idzie zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, z udarem mózgu i zawałem na czele. Niektóre, w tym japońskie badania pokazują, że chcąc zredukować negatywny wpływ soli na zdrowie, powinniśmy zwiększyć spożycie potasu, choć nie wszyscy badacze zgadzają się z tą tezą. 

Sól a niewydolność serca

W sierpniu 2017 roku wyniki badań nad wpływem soli na zdrowie opublikowali również Finowie, skupiając się na jej szkodliwości w kontekście występowania niewydolności serca. W ich trwającym 12 lat badaniu uczestniczyło ponad 4600 osób obu płci w wieku od 25 do 64 lat, które za pośrednictwem kwestionariuszy zapytano o szczegóły ich trybu życia i nawyków związanych ze zdrowiem. Badanie uzupełniły analizy krwi oraz moczu, w których szczególnie zwrócono uwagę na zawartość sodu. 

Na przestrzeni kilkunastu lat u 121 badanych rozwinęła się niewydolność serca. Ryzyko wystąpienia tej dolegliwości okazało się największe u osób spożywających więcej niż 13,7 grama soli dziennie. Szansa wystąpienia choroby malała o połowę wraz z ograniczeniem soli w diecie do mniej niż 7 gramów na dobę. Wykazano również, że ryzyko wystąpienia niewydolności serca maleje proporcjonalnie do obniżania ilości spożywanej soli, co oznacza, że jej stężenie można zmniejszać stopniowo z korzyścią dla zdrowia. 

Niewydolność serca dotyczy nawet 15 mln Europejczyków, w tym niemal 2 mln Polaków. 

Przemysł spożywczych musi zareagować

Wspomniane wczesnej 2 gramy soli stanowią fizjologiczne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik, natomiast zalecenia mówią o maksymalnym spożyciu wynoszącym 5 gramów soli dziennie. W Europie przekraczanie tej granicy jest normą – każdego dnia przyjmujemy średnio 9 gramów soli. 80 proc. tej ilości pochodzi z żywności wysoko przetworzonej, co utrudnia kontrolę spożycia tego składnika diety. Specjaliści zalecają więc dokładną lekturę etykiet, co pozwoli bardziej świadomie dobierać produkty zawierające sól, jak również wprowadzenie regulacji związanych z zawartością soli w produktach spożywczych, co pozwoli ograniczyć jej spożycie. 

Źródło: PAP, Gazeta Wyborcza

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij