Wiele produktów i dań śniadaniowych na drewnanym stole
Karolina Targosz

Czy warto jeść śniadania? Które wybrać białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe?

Powszechnie uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Można spożywać je w wersji wytrawnej w formie kanapek, sałatek czy omletów. Świetnie sprawdzi się również na słodko w postaci owsianek, jaglanek czy placuszków. Jakie śniadania wybierać? Czy lepiej sprawdzą się śniadania białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe? I w końcu – czy warto jeść śniadania?

Spożywanie śniadania, jak również unikanie jedzenia późno w nocy uznaje się za ważne strategie żywieniowe nie tylko w kontekście utraty masy ciała, ale także w celu utrzymania metabolizmu na odpowiednim poziomie. Niedawno przeprowadzony przegląd wykazał, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. Uważa się, że śniadanie powinno się jeść około godzinę po przebudzeniu, jednak tak naprawdę zależy to od wielu czynników.

Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Śniadanie należy do jednych z najbardziej kontrowersyjnych (w kontekście istotności) posiłków w ciągu dnia. Jedni nie wychodzą z domu bez porządnego porannego posiłku, natomiast inni nigdy go nie spożywają. Odpowiedź na pytanie, czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, nie jest jednoznaczna. Ma ono ogromne znaczenie w prawidłowym tworzeniu nawyków żywieniowych, a to przekłada się na długotrwały efekt w utrzymaniu stałej masy ciała. Niemniej ważne jest także to, w jaki sposób skomponowany jest całodzienny plan żywieniowy. Znacznie ważniejsze od pojedynczego posiłku jest to, jak jemy w ciągu całego dnia. Śniadania można spożywać codziennie, ale mieć złą jakościowo dietę w pozostałej części dnia. Z drugiej strony można omijać poranny posiłek i dbać o zbilansowane dania w późniejszych godzinach. Świadczy to o tym, że odpowiedź na pytanie, czy trzeba jeść śniadanie, brzmi – to zależy.

Korzyści z jedzenia śniadania

Zauważa się szereg korzyści płynących z regularnego spożywania pierwszego śniadania. Poranny posiłek rozkręca metabolizm, dzięki czemu organizm ma energię na nadchodzący dzień. Ponadto śniadanie zmniejsza apetyt, chroniąc przed nadwagą i otyłością. Pominięcie śniadania często wiąże się z sięganiem po wysokokaloryczne przekąski w ciągu dnia. Jest to związane z większą potrzebą uzupełnienia brakującej energii przez organizm i nadrabianiem niespożytych kalorii w pierwszej części dnia. Co więcej, zjedzenie śniadania przekłada się na lepszą koncentrację i pamięć. Jedno z badań naukowych wykazało, że dzieci jedzące śniadania miały wyższe wyniki w nauce niż dzieci, które tych śniadań unikały. Za korzyścią wynikającą ze spożywania śniadań przemawia także fakt mniejszego narażenia na cukrzycę typu 2 czy ryzyko wystąpienia zawału serca. Poranne śniadanie zalecane jest także kobietom zmagającym się z zespołem policystycznych jajników (PCOS) oraz tym planującym ciążę. Literatura potwierdza, że pożywne śniadanie wpływa na obniżenie poziomu testosteronu i zwiększenie płodności u kobiet.

Powiązane produkty

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – czym jest? Pomysł na śniadanie B-T

Śniadania białkowo-tłuszczowe (w skrócie B-T) to posiłki z wysoką podażą białek i tłuszczów, a niską zawartością węglowodanów. Bardzo często są to posiłki na bazie jajek, takie jak jajecznica, omlety, szakszuka, frittata, jajka gotowane czy jajka sadzone. Nie ma jednak jednego i jasno określonego przepisu na to, jak powinny wyglądać śniadania białkowo-tłuszczowe. W swoim składzie mogą zawierać także produkty, takie jak ryby, mięso, nabiał, tofu, nasiona, orzechy i warzywa. To od nas zależy, jak skomponujemy ten posiłek. Warto jednak pamiętać o zasadach zdrowego żywienia i rozsądnym łączeniu produktów, nie opierając się jedynie na codziennym spożywaniu jajek. Osoby stosujące śniadania białkowo-tłuszczowe decydują się na nie ze względu na większe uczucie sytości, które utrzymuje się jeszcze długo po skończonym posiłku. Niemniej dobrze skomponowany posiłek – zawierający węglowodany i większą ilość białka – również zapewni sytość.

Pomysł na śniadanie B-T: omlet z pieczarkami, papryką, pomidorem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • 2–3 jajka,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pieczarki – 4 sztuki,
  • papryka – dowolna ilość,
  • cebula – dowolna ilość,
  • pomidory – 1 sztuka,
  • awokado – 1/3 sztuki,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Osobno w miseczce rozbełtać jajka z siemieniem lnianym i przyprawami. Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć z każdej strony po kilka minut. Na końcu posypać szczypiorkiem. Podawać z plasterkami awokado. Taki omlet można zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Śniadanie węglowodanowe – czym jest? Pomysł na śniadanie

Śniadania węglowodanowe to takie, które w swoim składzie zawierają większą ilość węglowodanów w odniesieniu do białka i tłuszczu w danym posiłku. Warto wybierać węglowodany złożone, które znajdują się np. w wysokiej jakości pieczywie (ciemnym), płatkach owsianych, owocach czy kaszy. Ciężko jest przygotować śniadanie składające się z samych węglowodanów. Ponadto taki posiłek może wiązać się z wyższym indeksem glikemicznym oraz mniejszym uczuciem sytości. Śniadania węglowodanowe to różnego rodzaju kanapki, owsianki, jaglanki, naleśniki czy placuszki. Dobrze jest taki posiłek uzupełnić o źródło białka i tłuszczu, ponieważ zapewni to energię i sytość do czasu drugiego śniadania.

Pomysł na śniadanie węglowodanowe: nocna owsianka kakaowa z bananem.

Składniki:

  • 3–4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • banan – 1 sztuka,
  • kakao – 1 łyżeczka,
  • orzechy włoskie – 34 sztuki.

Sposób przygotowania:
Wieczorem umieścić jogurt w słoiczku, a następnie wymieszać go z kakao i płatkami owsianymi. Całość pozostawić w lodówce do zgęstnienia. Następnego dnia rano dodać pokrojonego w plastry banana oraz pokruszone orzechy włoskie. Wskazówka – aby śniadanie zawierało głównie węglowodany, płatki owsiane należy ugotować na wodzie, a orzechy pominąć.

Prawidłowo skomponowany posiłek powinien zawierać białka, tłuszcze, węglowodany i dodatek warzywny. Takie połączenie pozwala na zapewnienie nie tylko energii, ale także sytości po posiłku. Dostarcza się wówczas składniki odżywcze, witaminy i minerały w sposób kompletny.

Czy opuszczanie porannego śniadania w diecie typu IF to dobry pomysł?

Dieta Intermittent fasting (IF) to strategia dietetyczna polegająca na spożywaniu pokarmów przez ściśle określony czas, po którym następuje etap postu, w którym nie spożywa się posiłków, a jedynie płyny w postaci wody czy innych napojów bezkalorycznych. Taką dietę nazywa się również postem przerywanym lub oknem żywieniowym. Można wyróżnić różne formy postu – od tych mniej do tych bardziej restrykcyjnych. Jedną z popularnych opcji jest post przerywany 16:8. W praktyce oznacza to 16 godzin postu, np. w godzinach 20:00–12:00, a następnie spożywanie posiłków przez kolejne 8 godzin, czyli od 12:00 do 20:00. Godziny te mogą ulegać zmianie. Omijanie posiłków w diecie IF nie jest zalecane przez wzgląd na i tak już ograniczony czas, w którym można je spożywać. Jeśli poranne śniadanie zostanie opuszczone, to ciężko będzie nadrobić stracone kalorie w pozostałych godzinach, co może wiązać się z ich nadmiernym spożyciem w okresie, w którym według zaleceń można jeść.

Trening bez śniadania – czy to dobry pomysł?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy. Według niektórych źródeł trening bez śniadania może okazać się dobrym pomysłem wtedy, gdy celem jest spalanie tkanki tłuszczowej. Nie mogą to być jednak bardzo intensywne i długie ćwiczenia, aby nie doprowadzić do spadku energii i hipoglikemii. Jeśli jednak trening skierowany jest na budowę masy mięśniowej i wytrzymałość, wówczas opcja wysiłku bez śniadania wydaje się nie przynieść zamierzonych efektów.

Temat śniadań budzi dużo kontrowersji. W związku z wieloma korzyściami, jakie niesie za sobą jedzenie śniadań, warto je wprowadzić do swojego jadłospisu, jednak nie jest to konieczność, jeśli rano nie jesteśmy w stanie nic przełknąć, czyli po prostu nie jesteśmy głodni.

I w końcu – czy lepsze będzie śniadanie białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe? Dużo zależy od naszego trybu życia, aktywności fizycznej czy występujących jednostek chorobowych. Warto przede wszystkim pamiętać o zdrowym i różnorodnym komponowaniu posiłków, w których dostarczy się do organizmu wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, makro- i mikroelementy, kwasy tłuszczowe, takie jak kwasy omega-3 i odpowiednią ilość wody.

Sprawdź, jakie suplementy z kwasami omega-3 w kapsułkach znajdziesz na DOZ.pl
  1.  M. J. Gibney, S. I. Barr, F. Bellisle i in., Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative, „Nutrients”, May 1;10(5):559, 2018.
  2. A. M. López-Sobaler, E. Cuadrado-Soto, Á. Peral-Suárez i in., Importance of breakfast in the nutritional and health improvement of the population, „Nutr Hosp”, Sep 7;35(Spec No6):3-6, 2018.
  3. J. P. Bonnet, M. I. Cardel, J. Cellini i in., Breakfast Skipping, Body Composition, and Cardiometabolic Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Trials, „Obesity (Silver Spring)”, Jun; 28(6):1098-1109, 2020.
  4. J. Y. Kim, Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance, „Obes Metab Syndr”, Mar 30;30(1):20-31, 2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij