Czynniki odpowiedzialne za rozwój nerwicy wegetatywnej - portal DOZ.pl
Czynniki odpowiedzialne za rozwój nerwicy wegetatywnej
Anna Posmykiewicz

Czynniki odpowiedzialne za rozwój nerwicy wegetatywnej

Nerwica wegetatywna jest rodzajem zaburzenia psychicznego. Występujące niepokojące objawy pacjent wiąże jednak w tym przypadku nie ze sferą psychiczną, a z problemami somatycznymi dotykającymi różnych układów i narządów w organizmie, podczas gdy nie ma organicznych lub czynnościowych podstaw uzasadniających występowanie takich problemów. Jak można wytłumaczyć to prościej? Chodzi po prostu o to, że pacjent z problemem nerwicy wegetatywnej doświadcza różnych nieprzyjemnych objawów sugerujących chorobę np. układu krążenia czy układu pokarmowego, a tak naprawdę z tymi układami nie dzieje się nic niepokojącego, bowiem problem leży w psychice pacjenta.

Jakie czynniki mogą być odpowiedzialne za rozwój nerwicy wegetatywnej?

Przede wszystkim nerwica wegetatywna może mieć związek z lękiem, który towarzyszy pacjentowi w codziennym życiu (mówi się czasem, że nerwica wegetatywna to lęk wędrujący po ciele). Pacjent w codziennym życiu, które jest pełne stresu, może bać się wielu rzeczy. Chory może odczuwać niepokój dotyczący swojej pracy (czy na pewno nie zostanie zwolniony, czy pracodawca jest zadowolony z pełnionej przez niego funkcji itp) czy rodziny (czy współmałżonek jest z nim na pewno szczery, czy nikt z rodziny nie zachoruje na nieuleczalną chorobę czy też nie dotknie go jakieś inne nieszczęście). Duży wpływ na ewentualny rozwój nerwicy wegetatywnej ma również dzieciństwo i wychowanie. Jeśli od najmłodszych lat pacjent jest wychowywany w atmosferze bezpieczeństwa, ryzyko rozwoju w życiu dorosłym nerwicy narządowej jest niewielkie. Jeśli jednak od wczesnego dzieciństwa towarzyszy pacjentowi atmosfera niepokoju, jeśli najbliżsi, nawet w nieświadomy sposób, straszą go tym, że świat jest niebezpieczny, pełen różnych katastrof i problemów, a człowiek jest tylko człowiekiem - jest słaby i na pewno nie poradzi sobie ze wszystkimi problemami, to niestety ryzyko rozwoju nerwicy wegetatywnej jest bardzo duże. Poza tym na rozwój nerwicy narządowej bardzo duży wpływ mają też różne traumatyczne wydarzenia, które pacjent przeżył: różnego rodzaju wypadki, w których pacjent sam brał udział lub był ich świadkiem, śmierć lub choroba kogoś bliskiego - takie sytuacje mogą być momentem przełomowym, w którym dojdzie do uaktywnienia się objawów nerwicy. 

Jakie mogą być objawy nerwicy wegetatywnej?

Bardzo często pacjenci odczuwają różnego rodzaju dolegliwości związane z zaburzeniami dotyczącymi funkcjonowania układu krążenia. Przede wszystkim pacjenci zgłaszają uczucie kołatania serca, odczuwają szybszą pracę serca. Ponadto, bardzo częstym objawem nerwicy narządowej jest kłucie lub ucisk i gniecenie w klatce piersiowej, problemy z oddychaniem (chory zgłasza, że nie moze nabrać powietrza) czy też uczucie duszności. Zdarza się, że pacjent cierpi na silne, nawracające bóle brzucha, którym często towarzyszą biegunki, zdarzają się również nudności i wymioty. Dodatkowo, pacjent często zgłasza się do lekarza z problemem nadmiernego pocenia się oraz nawracającego drętwienia rąk i nóg. Poza tym, często przypadłością pacjentów z nerwicą wegetatywną są problemy z przełykaniem, uczucie "kulki w gardle" czy też dławienie się. Zdarzają się również zawroty i uporczywe bóle głowy oraz uderzenia gorąca lub napady dreszczy. 

Polecane dla Ciebie

Jak wygląda postępowanie z pacjentem z podejrzeniem nerwicy wegetatywnej?

W czasie pierwszej wizyty u lekarza, kiedy pacjent zgłasza tak niepokojące objawy jak te wymienione wyżej, żaden lekarz na początku nie będzie podejrzewał nerwicy narządowej, tylko będzie starał się znaleźć organiczną przyczynę dolegliwości. Pacjent zatem zostanie skierowany na szereg badań laboratoryjnych oraz obrazowych. Na pewno zajdzie potrzeba wykonania morfologii krwi, poziomu glukozy, OB, TSH oraz ekg, usg jamy brzusznej i rtg klatki piersiowej. Ponadto, prawdopodobnie u pacjentów zgłaszających uciążliwe objawy ze strony przewodu pokarmowego zajdzie potrzeba wykonania gastro- i kolonoskopii, a u pacjentów z problemami neurologicznymi - tomografii komputerowej głowy. W dalszej kolejności pacjenta czeka szereg wizyt u specjalistów: u kardiologa, aby wykluczyć chorobę układu krążenia, u pulmonologa, aby wykluczyć między innymi astmę oraz inne choroby układu oddechowego, u gastroenterologa, aby wykluczyć między innymi nowotwór przewodu pokarmowego, u endokrynologa, aby wykluczyć nadczynność tarczycy czy też u neurologa, aby wykluczyć guza mózgu. Dopiero w sytuacji, kiedy pacjent zostanie poddany bardzo dokładnej diagnostyce i po wykluczeniu organicznego podłoża dolegliwości, lekarz zaczyna podejrzewać, iż być może problemy pacjenta mają związek z nerwicą wegetatywną. 
Kiedy lekarz zacznie podejrzewać u pacjenta nerwicę wegetatywną, wtedy skieruje go do psychologa lub, co jest zdecydowanie lepsze, do lekarza specjalisty chorób psychicznych. Zazwyczaj, na początku pacjent absolutnie nie dopuszcza do siebie myśli, że jego problemy mają związek z psychiką i w związku z tym trudno jest go namówić na wizytę u specjalisty, pacjent zwykle dalej chce szukać u siebie "choroby ciała, a nie choroby duszy". W końcu jednak, co niestety trwa zwykle dość długo, pacjent zaczyna wierzyć swojemu lekarzowi i udaje się na konsultacje do psychologa lub psychiatry. Jeśli w czasie wizyty specjalista potwierdzi wstępną diagnozę, pacjent zostaje poddany właściwej psychoterapii. Przede wszystkim specjalista będzie starał się znaleźć przyczynę lęku, który to lęk wywołuje u pacjentów wszystkie dolegliwości. Jeśli taka przyczyna zostanie znaleziona, wtedy lekarz stara się pomóc uporać pacjentowi z prześladującym go lękiem i jeśli się to uda, wszystkie dolegliwości zaczynają stopniowo ustępować, a pacjent może z powrotem w pełni cieszyć się życiem i otaczającym go światem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?

    Astaksantyna, karotenoid występujący naturalnie w algach, szturmem zdobywa rzesze wielbicieli. Docenia się ją jako jeden z najcenniejszych nutraceutyków o szerokim spektrum zastosowania. Czym jest astaksantyna i jakie ma właściwości? Dowiedzmy się więcej. 

  • Leki przeciwwirusowe na grypę. Czym jest amantadyna, rymantadyna, oseltamiwir i zanamiwir?

    Najsilniejszymi lekami przeciwwirusowymi na grypę są amantadyna, rymantadyna (leki starej generacji), oseltamiwir i zanamiwir (leki nowej generacji). Stosowane są jedynie na wskazanie lekarza, który tylko w uzasadnionych przypadkach wdroży leczenie tymi substancjami. Mają one charakter wirusostatyczny, a leczenie z ich udziałem trwa najczęściej 5. dni. Jakie są przeciwwskazania do stosowania leków przeciwwirusowych, jaki jest ich mechanizm działania oraz kiedy leki na grypę są skuteczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Etenzamid – składnik leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Właściwości, przeciwwskazania

    Etenzamid, czyli salicylan, to składnik, który często jest łączony z kwasem acetylosalicylowym i kofeiną. Komplet tych związków sprawia, że ich skuteczność przeciwbólowa lub przeciwzapalna jest bardzo wysoka. Zazwyczaj preparaty z tym składnikiem zalecane są w bólach głowy, bólach mięśniowo-szkieletowych, a także bólach o umiarkowanym nasileniu o podłożu zapalnym. Czy u dzieci można stosować etenzamid, jaka jest bezpieczna, maksymalna dawka dzienna tej substancji dla osoby dorosłej i jaki jest mechanizm działania etenzamidu? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Foliany – właściwości i źródła folacyny i kwasu foliowego

    Foliany, czyli folacyna i kwas foliowy stanowią szeroką grupę związków, będącymi pochodnymi pteryny, które różnią się stopniem utlenienia i charakteryzują się aktywnością biologiczną kwasu foliowego. Kwas foliowy nie ma toksycznego charakteru, niemniej jego zbyt duże dawki mogą utrudniać rozpoznanie niedokrwistości wywołanej niedoborem witaminy B12. Jakie są objawy niedoboru folianów, co stanowi najlepsze źródła tych związków w pożywieniu oraz jaka jest zalecana dawka dzienna folianów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Izotretynoina – działanie, dawkowanie, skutki oboczne, zasady terapii

    W ostatnich latach bardzo popularne stało się leczenie trądziku izotretynoiną. Pomimo wielu skutków ubocznych, z jakimi wiąże się ta terapia, decydują się na nią nawet te osoby, u których trądzik nie jest wyjątkowo nasilony. Czym jest izotretynoina, dlaczego kobiety w ciąży nie mogą jej stosować oraz jak wylicza się dawkę skumulowaną?

  • MSM – co to jest siarka organiczna? Skuteczność, wskazania, przeciwwskazania

    Siarka organiczna MSM wpływa korzystnie na stawy, mięśnie i kości. Badania nad tym pierwiastkiem pokazują, że jednoczesna suplementacja MSM i chondroityny, glukozaminy lub kwasu bosweliowego może zwiększyć skuteczność terapii wspomagającej leczenie stanów zapalnych stawów. Jak dawkować MSM, jakie są przeciwwskazania do suplementacji siarki i czym się kierować wybierając preparat z siarką organiczną?

  • Ubichinol – co to jest? Wskazania do stosowania koenzymu Q10, dawkownie, efekty

    Ubichinol to aktywna forma koenzymu Q10, przez niektórych określana mianem „super paliwa" dla organizmu. Jest związkiem chemicznym z grupy chinonów, który wpływa na funkcjonalność komórek, dbając o ich prawidłowy rozwój. Aby uzupełnić niedobory koenzymu Q10, warto wybierać suplementy zawierające jego aktywną postać, która uważana jest za łatwiej przyswajalną niż postać utleniona – ubichinon. Kiedy stosować ubichinol, jak dawkować koenzym Q10 i na jakie efekty można liczyć, zażywając go regularnie?

  • Chlorella – jakie ma właściwości? Czy warto ją stosować i jak dawkować?

    Chlorella jest zieloną algą, która należy do grupy zielenic. Zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, stanowić element uzupełniający niedobory białka, a także być stosowana podczas detoksu organizmu. Jak dawkować chlorellę, czy można ją stosować w ciąży lub podawać ją dzieciom, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego produktu typu superfood?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij