Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory
Katarzyna Redmerska

Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory

Tarnina, inaczej śliwa tarnina (Prunus spinoza) bądź tarka, była znana już w czasach neolitu. Kwiaty, liście, kora, korzenie jak i owoce tego krzewu od wieków służyły jako produkt leczniczy. Lekarze greccy (m.in. Andromachus I w. p.n.e) zalecali picie soku z tarniny jako leku przeciw czerwonce bakteryjnej. Krzew tarniny był uważany także za wróżebny - przepowiadał obfitość zbiorów, pogodę, przyrost naturalny. Zdaniem wielu naturoterapeutów tarka wyrasta często w miejscach, gdzie jest zaburzony przepływ energii - przywracając owym miejscom równowagę. Podobne oddziałuje na organizm ludzki - uspokaja, leczy depresję, stabilizuje emocje. W cieniu tarniny powinny odpoczywać osoby m.in. z niedociśnieniem tętniczym, słabym krążeniem, syndromem wypalenia.

Dzięki szczególnym właściwościom, tarnina znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej - wykorzystuje się walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory.
Co ciekawe, każda część rośliny charakteryzuje się zupełnie innym działaniem leczniczym.

Kwiaty 

  • Kwiaty tarki (białe lub zielonkawobiałe) zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, a także sole mineralne (głównie potas) i witaminę C.
  • Związki flawonoidowe są produktywnym czynnikiem w walce przeciwko szkodliwym substancjom utleniającym. Flawonoidy wpływają na nasilenie pracy całkowitej przemiany materii, ułatwiając tym samym detoksykację oraz oczyszczanie ustroju (m.in. moczu i krwi).
  • Napar z kwiatów z powodzeniem stosuje się w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych jak i kamicy moczanowej. Zawarte w kwiatach związki uszczelniają ściany naczyń włosowatych, wywierają silny wpływ przeciwzapalny, odtruwający, przeciwobrzękowy. Oprócz tego napar ma działanie przeciwhistaminowe - hamuje reakcje alergiczne.
  • Związki czynne kwiatów pobudzają przemianę materii. Ponadto charakteryzują się łagodnym działaniem przeczyszczającym.
  • Kwiaty posiadają także właściwościpielęgnacyjne - napar z tarki zalecany jest na trądzik różowaty i sterydowy.
Kwiaty tarniny powinno się zbierać przy słonecznej pogodzie, zrywając je delikatnie (są wrażliwe na zgniatanie). Suszyć należy je w miejscach ocienionych, rozkładając cienką warstwą, w temperaturze nie większej niż 35 stopni C.

Owoce  

  • Owoce tarki (dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskim nalotem) w swoim składzie mają m.in. glikozyd, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, woski, witaminę C, prowitaminę A.
  • Obecność garbników dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Spowalnianie ruchu robaczkowego jelit, silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne - wpływają skutecznie na dolegliwości wynikające z patologii systemu trawiennego.
  • Szczególnie zalecane są osobom starszym oraz dzieciom, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających ze zbytnią fermentacją.
  • W przeciwieństwie do kwiatów, owoce wykazują działanie zapierające. Wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek.
  • Przez wzgląd na obecność antocyjanów (rodzaj związków flawonowych) mają dobry wpływ na układ krążenia - obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów (w tym „złego” cholesterolu LDL). Podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate jak i ograniczają powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Jedzenie owoców tarniny zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a tym samym rozwojowi takich chorób jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy zawał serca. 

  •  Owoce tarniny znalazły zastosowanie również w kosmetyce - miąższ wykorzystywany jest do maseczek ściągających na twarz.
Owoce najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach (tracą wtedy swój cierpki smak). Suszy się je podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu są pomarszczone.

Kora

  • Kora tarki znajduje również swoje zastosowanie jako środek poprawiający zdrowie. Oprócz garbników, o których była mowa powyżej, kora charakteryzuje się obecnością olejku kamforowego - środek antyseptyczny oraz przeciwzapalny.
  • Odwar z kory nadaje się do płukania ust, jamy ustnej, a także dziąseł w stanach zapalnych. 
  • W korze występują ponadto związki nazywane taninami - zapobiegają procesom apoptozy i hamują niekontrolowane podziały komórkowe.

Tarnina - w kuchni i apteczce

Na bazie owoców tarniny można przygotować: soki, konfitury, dżemy a także alkohole (wina i nalewki).

Dżem z tarniny

Składniki:

- 1 kg owoców

- 45 - 50 dag cukru

Przygotowanie:

Owoce umyć i wydrylować. Następnie posypać je cukrem i pozostawić na noc, aby puściły sok. Następnego dnia usmażyć (doprowadzić masę owocową do wrzenia) i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować przez krótki czas.

Warto wykorzystywać lecznicze właściwości tarniny i samemu robićz niej naturalne lekarstwa, o to kilka przepisów:

Odwar z kwiatów (na zaparcia)

1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wody i gotować przez 2 - 3 minuty. Po przecedzeniu pić w 2 - 3 porcjach w ciągu dnia.

Syrop z kwiatów tarniny (na zaparcia i działający moczopędnie) 

Wymieszać w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru i zagotować. Pić kilka razy dziennie po łyżce syropu.

Odwar z kory tarniny (na stany zapalne jamy ustnej)

1 łyżkę kory tarki wrzucić do garnuszka i zalać szklanką wody, gotować przez 3 minuty. Następnie przecedzić i pozostawić na 10 - 15 minut do przestudzenia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Herbata zielona – charakterystyka, właściwości lecznicze, wpływ na organizm. Jak prawidłowo ją parzyć?

    Herbata to najczęściej spożywany na świecie napar – jest drugim, po wodzie, najchętniej pitym napojem w ogóle. Herbata zielona cieszy się coraz większym uznaniem nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Jakie ma właściwości? I na co pomaga picie zielonej herbaty? Poznajmy ją bliżej. 

  • Kofeina – właściwości i zastosowanie. Jak wpływa na organizm?

    Jakie właściwości ma kofeina? Jak wpływa na nasz organizm? Ile kofeiny to już za dużo? Kiedy kofeina jest lekiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poniższym artykule. 

  • Żurawina – właściwości lecznicze. Kiedy warto stosować preparaty z żurawiną?

    Żurawina ma duży potencjał leczniczy. Znana jest przede wszystkim z korzystnego działania na infekcje dróg moczowych, jako terapia uzupełniająca właściwe leczenie. Ponadto jej unikalny smak sprawia, że wytwarzane są z niej liczne produkty spożywcze: dżemy, soki, galaretki, nalewki czy syropy. Czemu zawdzięcza swoje unikalne właściwości?

  • Picie czarnej herbaty pomaga seniorom zachować sprawność umysłu

    Herbata jest najpopularniejszym gorącym napojem na świecie. Nie tylko gasi pragnienie, ale ma też właściwości prozdrowotne. Szereg badań wskazuje, że regularnie spożywana przyczynia się do obniżenia ryzyka zaburzeń poznawczych, demencji oraz depresji u osób w podeszłym wieku. 

  • Witamina B1 (tiamina) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Witaminę B1 można dostarczać do organizmu zarówno z pożywieniem, jak i formie dodatkowo zażywanych suplementów diety. Tiamina bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu, a jej długotrwałe niedobory mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Przyswajalność witaminy B1 wzrasta wraz z dodaniem do codziennej dawki suplementowanych preparatów innych witamin z grupy B, witaminy C i E oraz mikroelementów, takich jak mangan czy magnez. Które preparaty z witaminą B1 wybrać i jakie są znane objawy jej niedoboru i nadmiaru? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Witamina B2 (ryboflawina) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Pękające kąciki ust, chroniczne zmęczenie, pogorszony wzrok – to tylko kilka przykładów objawów, jakie niesie za sobą niedobór witaminy B2. Ryboflawina bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu i jest rozpuszczalna w wodzie. Zażywana wraz z innymi witaminami aktywuje ich działanie w organizmie. Jakie produkty zawierają w sobie ryboflawinę, kiedy i jak zażywać witaminę B2 w formie suplementów diety? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Koenzym Q10 – właściwości, źródła, zastosowanie. Kiedy go suplementować?

    Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący w błonach komórkowych ludzi, zwierząt i roślin; przede wszystkim w wewnętrznej błonie mitochondrium. Przedmiotem naszego zainteresowania będzie głównie koenzym mitochondrialny, który jest istotnym nośnikiem elektronów w łańcuchu oddechowym i ważnym antyoksydantem. Poznajmy właściwości koenzymu Q10 i wynikające z nich działanie lecznicze. 

  • Witamina B3 (niacyna, PP) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Witamina B3 bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu, wpływa na skórę, układ nerwowy i pokarmowy. Niedobór i nadmiar niacyny może być bardzo groźny dla zdrowia. Najlepszym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego osoby, które stosują dietę wegetariańską lub eliminacyjną, powinny szczególnie kontrolować jej poziom. Na rynku są dostępne preparaty zawierające witaminę B3 zarówno w postaci jednoskładnikowej, jak i multiwitamin. Które suplementy zawierające witaminę B3 wybrać, z czym łączyć nicacynę, aby zwiększyć jej przyswajanie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij