Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory
Katarzyna Redmerska

Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory

Tarnina, inaczej śliwa tarnina (Prunus spinoza) bądź tarka, była znana już w czasach neolitu. Kwiaty, liście, kora, korzenie jak i owoce tego krzewu od wieków służyły jako produkt leczniczy. Lekarze greccy (m.in. Andromachus I w. p.n.e) zalecali picie soku z tarniny jako leku przeciw czerwonce bakteryjnej. Krzew tarniny był uważany także za wróżebny - przepowiadał obfitość zbiorów, pogodę, przyrost naturalny. Zdaniem wielu naturoterapeutów tarka wyrasta często w miejscach, gdzie jest zaburzony przepływ energii - przywracając owym miejscom równowagę. Podobne oddziałuje na organizm ludzki - uspokaja, leczy depresję, stabilizuje emocje. W cieniu tarniny powinny odpoczywać osoby m.in. z niedociśnieniem tętniczym, słabym krążeniem, syndromem wypalenia.

Dzięki szczególnym właściwościom, tarnina znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej - wykorzystuje się walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory.
Co ciekawe, każda część rośliny charakteryzuje się zupełnie innym działaniem leczniczym.

Kwiaty 

  • Kwiaty tarki (białe lub zielonkawobiałe) zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, a także sole mineralne (głównie potas) i witaminę C.
  • Związki flawonoidowe są produktywnym czynnikiem w walce przeciwko szkodliwym substancjom utleniającym. Flawonoidy wpływają na nasilenie pracy całkowitej przemiany materii, ułatwiając tym samym detoksykację oraz oczyszczanie ustroju (m.in. moczu i krwi).
  • Napar z kwiatów z powodzeniem stosuje się w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych jak i kamicy moczanowej. Zawarte w kwiatach związki uszczelniają ściany naczyń włosowatych, wywierają silny wpływ przeciwzapalny, odtruwający, przeciwobrzękowy. Oprócz tego napar ma działanie przeciwhistaminowe - hamuje reakcje alergiczne.
  • Związki czynne kwiatów pobudzają przemianę materii. Ponadto charakteryzują się łagodnym działaniem przeczyszczającym.
  • Kwiaty posiadają także właściwościpielęgnacyjne - napar z tarki zalecany jest na trądzik różowaty i sterydowy.
Kwiaty tarniny powinno się zbierać przy słonecznej pogodzie, zrywając je delikatnie (są wrażliwe na zgniatanie). Suszyć należy je w miejscach ocienionych, rozkładając cienką warstwą, w temperaturze nie większej niż 35 stopni C.

Owoce  

  • Owoce tarki (dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskim nalotem) w swoim składzie mają m.in. glikozyd, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, woski, witaminę C, prowitaminę A.
  • Obecność garbników dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Spowalnianie ruchu robaczkowego jelit, silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne - wpływają skutecznie na dolegliwości wynikające z patologii systemu trawiennego.
  • Szczególnie zalecane są osobom starszym oraz dzieciom, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających ze zbytnią fermentacją.
  • W przeciwieństwie do kwiatów, owoce wykazują działanie zapierające. Wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek.
  • Przez wzgląd na obecność antocyjanów (rodzaj związków flawonowych) mają dobry wpływ na układ krążenia - obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów (w tym „złego” cholesterolu LDL). Podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate jak i ograniczają powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Jedzenie owoców tarniny zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a tym samym rozwojowi takich chorób jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy zawał serca. 

  •  Owoce tarniny znalazły zastosowanie również w kosmetyce - miąższ wykorzystywany jest do maseczek ściągających na twarz.
Owoce najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach (tracą wtedy swój cierpki smak). Suszy się je podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu są pomarszczone.

Kora

  • Kora tarki znajduje również swoje zastosowanie jako środek poprawiający zdrowie. Oprócz garbników, o których była mowa powyżej, kora charakteryzuje się obecnością olejku kamforowego - środek antyseptyczny oraz przeciwzapalny.
  • Odwar z kory nadaje się do płukania ust, jamy ustnej, a także dziąseł w stanach zapalnych. 
  • W korze występują ponadto związki nazywane taninami - zapobiegają procesom apoptozy i hamują niekontrolowane podziały komórkowe.

Tarnina - w kuchni i apteczce

Na bazie owoców tarniny można przygotować: soki, konfitury, dżemy a także alkohole (wina i nalewki).

Dżem z tarniny

Składniki:

- 1 kg owoców

- 45 - 50 dag cukru

Przygotowanie:

Owoce umyć i wydrylować. Następnie posypać je cukrem i pozostawić na noc, aby puściły sok. Następnego dnia usmażyć (doprowadzić masę owocową do wrzenia) i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować przez krótki czas.

Warto wykorzystywać lecznicze właściwości tarniny i samemu robićz niej naturalne lekarstwa, o to kilka przepisów:

Odwar z kwiatów (na zaparcia)

1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wody i gotować przez 2 - 3 minuty. Po przecedzeniu pić w 2 - 3 porcjach w ciągu dnia.

Syrop z kwiatów tarniny (na zaparcia i działający moczopędnie) 

Wymieszać w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru i zagotować. Pić kilka razy dziennie po łyżce syropu.

Odwar z kory tarniny (na stany zapalne jamy ustnej)

1 łyżkę kory tarki wrzucić do garnuszka i zalać szklanką wody, gotować przez 3 minuty. Następnie przecedzić i pozostawić na 10 - 15 minut do przestudzenia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

    Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij