Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory
Katarzyna Redmerska

Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory

Tarnina, inaczej śliwa tarnina (Prunus spinoza) bądź tarka, była znana już w czasach neolitu. Kwiaty, liście, kora, korzenie jak i owoce tego krzewu od wieków służyły jako produkt leczniczy. Lekarze greccy (m.in. Andromachus I w. p.n.e) zalecali picie soku z tarniny jako leku przeciw czerwonce bakteryjnej. Krzew tarniny był uważany także za wróżebny - przepowiadał obfitość zbiorów, pogodę, przyrost naturalny. Zdaniem wielu naturoterapeutów tarka wyrasta często w miejscach, gdzie jest zaburzony przepływ energii - przywracając owym miejscom równowagę. Podobne oddziałuje na organizm ludzki - uspokaja, leczy depresję, stabilizuje emocje. W cieniu tarniny powinny odpoczywać osoby m.in. z niedociśnieniem tętniczym, słabym krążeniem, syndromem wypalenia.

Dzięki szczególnym właściwościom, tarnina znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej - wykorzystuje się walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory.
Co ciekawe, każda część rośliny charakteryzuje się zupełnie innym działaniem leczniczym.

Kwiaty 

  • Kwiaty tarki (białe lub zielonkawobiałe) zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, a także sole mineralne (głównie potas) i witaminę C.
  • Związki flawonoidowe są produktywnym czynnikiem w walce przeciwko szkodliwym substancjom utleniającym. Flawonoidy wpływają na nasilenie pracy całkowitej przemiany materii, ułatwiając tym samym detoksykację oraz oczyszczanie ustroju (m.in. moczu i krwi).
  • Napar z kwiatów z powodzeniem stosuje się w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych jak i kamicy moczanowej. Zawarte w kwiatach związki uszczelniają ściany naczyń włosowatych, wywierają silny wpływ przeciwzapalny, odtruwający, przeciwobrzękowy. Oprócz tego napar ma działanie przeciwhistaminowe - hamuje reakcje alergiczne.
  • Związki czynne kwiatów pobudzają przemianę materii. Ponadto charakteryzują się łagodnym działaniem przeczyszczającym.
  • Kwiaty posiadają także właściwościpielęgnacyjne - napar z tarki zalecany jest na trądzik różowaty i sterydowy.
Kwiaty tarniny powinno się zbierać przy słonecznej pogodzie, zrywając je delikatnie (są wrażliwe na zgniatanie). Suszyć należy je w miejscach ocienionych, rozkładając cienką warstwą, w temperaturze nie większej niż 35 stopni C.

Owoce  

  • Owoce tarki (dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskim nalotem) w swoim składzie mają m.in. glikozyd, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, woski, witaminę C, prowitaminę A.
  • Obecność garbników dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Spowalnianie ruchu robaczkowego jelit, silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne - wpływają skutecznie na dolegliwości wynikające z patologii systemu trawiennego.
  • Szczególnie zalecane są osobom starszym oraz dzieciom, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających ze zbytnią fermentacją.
  • W przeciwieństwie do kwiatów, owoce wykazują działanie zapierające. Wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek.
  • Przez wzgląd na obecność antocyjanów (rodzaj związków flawonowych) mają dobry wpływ na układ krążenia - obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów (w tym „złego” cholesterolu LDL). Podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate jak i ograniczają powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Jedzenie owoców tarniny zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a tym samym rozwojowi takich chorób jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy zawał serca. 

  •  Owoce tarniny znalazły zastosowanie również w kosmetyce - miąższ wykorzystywany jest do maseczek ściągających na twarz.
Owoce najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach (tracą wtedy swój cierpki smak). Suszy się je podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu są pomarszczone.

Kora

  • Kora tarki znajduje również swoje zastosowanie jako środek poprawiający zdrowie. Oprócz garbników, o których była mowa powyżej, kora charakteryzuje się obecnością olejku kamforowego - środek antyseptyczny oraz przeciwzapalny.
  • Odwar z kory nadaje się do płukania ust, jamy ustnej, a także dziąseł w stanach zapalnych. 
  • W korze występują ponadto związki nazywane taninami - zapobiegają procesom apoptozy i hamują niekontrolowane podziały komórkowe.

Tarnina - w kuchni i apteczce

Na bazie owoców tarniny można przygotować: soki, konfitury, dżemy a także alkohole (wina i nalewki).

Dżem z tarniny

Składniki:

- 1 kg owoców

- 45 - 50 dag cukru

Przygotowanie:

Owoce umyć i wydrylować. Następnie posypać je cukrem i pozostawić na noc, aby puściły sok. Następnego dnia usmażyć (doprowadzić masę owocową do wrzenia) i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować przez krótki czas.

Warto wykorzystywać lecznicze właściwości tarniny i samemu robićz niej naturalne lekarstwa, o to kilka przepisów:

Odwar z kwiatów (na zaparcia)

1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wody i gotować przez 2 - 3 minuty. Po przecedzeniu pić w 2 - 3 porcjach w ciągu dnia.

Syrop z kwiatów tarniny (na zaparcia i działający moczopędnie) 

Wymieszać w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru i zagotować. Pić kilka razy dziennie po łyżce syropu.

Odwar z kory tarniny (na stany zapalne jamy ustnej)

1 łyżkę kory tarki wrzucić do garnuszka i zalać szklanką wody, gotować przez 3 minuty. Następnie przecedzić i pozostawić na 10 - 15 minut do przestudzenia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij