Śliwa tarnina - walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory

Tarnina, inaczej śliwa tarnina (Prunus spinoza) bądź tarka, była znana już w czasach neolitu. Kwiaty, liście, kora, korzenie jak i owoce tego krzewu od wieków służyły jako produkt leczniczy. Lekarze greccy (m.in. Andromachus I w. p.n.e) zalecali picie soku z tarniny jako leku przeciw czerwonce bakteryjnej. Krzew tarniny był uważany także za wróżebny - przepowiadał obfitość zbiorów, pogodę, przyrost naturalny. Zdaniem wielu naturoterapeutów tarka wyrasta często w miejscach, gdzie jest zaburzony przepływ energii - przywracając owym miejscom równowagę. Podobne oddziałuje na organizm ludzki - uspokaja, leczy depresję, stabilizuje emocje. W cieniu tarniny powinny odpoczywać osoby m.in. z niedociśnieniem tętniczym, słabym krążeniem, syndromem wypalenia.

Dzięki szczególnym właściwościom, tarnina znalazła swoje miejsce w medycynie naturalnej - wykorzystuje się walory zdrowotne kwiatów, owoców oraz kory.
Co ciekawe, każda część rośliny charakteryzuje się zupełnie innym działaniem leczniczym.

Kwiaty 

  • Kwiaty tarki (białe lub zielonkawobiałe) zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, a także sole mineralne (głównie potas) i witaminę C.
  • Związki flawonoidowe są produktywnym czynnikiem w walce przeciwko szkodliwym substancjom utleniającym. Flawonoidy wpływają na nasilenie pracy całkowitej przemiany materii, ułatwiając tym samym detoksykację oraz oczyszczanie ustroju (m.in. moczu i krwi).
  • Napar z kwiatów z powodzeniem stosuje się w leczeniu przewlekłych zakażeń dróg moczowych jak i kamicy moczanowej. Zawarte w kwiatach związki uszczelniają ściany naczyń włosowatych, wywierają silny wpływ przeciwzapalny, odtruwający, przeciwobrzękowy. Oprócz tego napar ma działanie przeciwhistaminowe - hamuje reakcje alergiczne.
  • Związki czynne kwiatów pobudzają przemianę materii. Ponadto charakteryzują się łagodnym działaniem przeczyszczającym.
  • Kwiaty posiadają także właściwościpielęgnacyjne - napar z tarki zalecany jest na trądzik różowaty i sterydowy.
Kwiaty tarniny powinno się zbierać przy słonecznej pogodzie, zrywając je delikatnie (są wrażliwe na zgniatanie). Suszyć należy je w miejscach ocienionych, rozkładając cienką warstwą, w temperaturze nie większej niż 35 stopni C.

Owoce  

  • Owoce tarki (dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskim nalotem) w swoim składzie mają m.in. glikozyd, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, pektyny, cukry, woski, witaminę C, prowitaminę A.
  • Obecność garbników dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy. Spowalnianie ruchu robaczkowego jelit, silne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne - wpływają skutecznie na dolegliwości wynikające z patologii systemu trawiennego.
  • Szczególnie zalecane są osobom starszym oraz dzieciom, w przewlekłych nieżytach żołądka i jelit przebiegających ze zbytnią fermentacją.
  • W przeciwieństwie do kwiatów, owoce wykazują działanie zapierające. Wskazane są w przebiegu łagodnych biegunek.
  • Przez wzgląd na obecność antocyjanów (rodzaj związków flawonowych) mają dobry wpływ na układ krążenia - obniżają ciśnienie krwi, stężenie triglicerydów (w tym „złego” cholesterolu LDL). Podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, uszczelniają naczynia włosowate jak i ograniczają powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Jedzenie owoców tarniny zapobiega tworzeniu się miażdżycy, a tym samym rozwojowi takich chorób jak: choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy zawał serca. 

  •  Owoce tarniny znalazły zastosowanie również w kosmetyce - miąższ wykorzystywany jest do maseczek ściągających na twarz.
Owoce najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach (tracą wtedy swój cierpki smak). Suszy się je podobnie jak kwiaty. Po wysuszeniu są pomarszczone.

Kora

  • Kora tarki znajduje również swoje zastosowanie jako środek poprawiający zdrowie. Oprócz garbników, o których była mowa powyżej, kora charakteryzuje się obecnością olejku kamforowego - środek antyseptyczny oraz przeciwzapalny.
  • Odwar z kory nadaje się do płukania ust, jamy ustnej, a także dziąseł w stanach zapalnych. 
  • W korze występują ponadto związki nazywane taninami - zapobiegają procesom apoptozy i hamują niekontrolowane podziały komórkowe.

Tarnina - w kuchni i apteczce

Na bazie owoców tarniny można przygotować: soki, konfitury, dżemy a także alkohole (wina i nalewki).

Dżem z tarniny

Składniki:

- 1 kg owoców

- 45 - 50 dag cukru

Przygotowanie:

Owoce umyć i wydrylować. Następnie posypać je cukrem i pozostawić na noc, aby puściły sok. Następnego dnia usmażyć (doprowadzić masę owocową do wrzenia) i gorącą przełożyć do słoików. Pasteryzować przez krótki czas.

Warto wykorzystywać lecznicze właściwości tarniny i samemu robićz niej naturalne lekarstwa, o to kilka przepisów:

Odwar z kwiatów (na zaparcia)

1 łyżeczkę kwiatów zalać szklanką wody i gotować przez 2 - 3 minuty. Po przecedzeniu pić w 2 - 3 porcjach w ciągu dnia.

Syrop z kwiatów tarniny (na zaparcia i działający moczopędnie) 

Wymieszać w proporcjach 1/3 odwaru z kwiatów z 2/3 syropu z cukru i zagotować. Pić kilka razy dziennie po łyżce syropu.

Odwar z kory tarniny (na stany zapalne jamy ustnej)

1 łyżkę kory tarki wrzucić do garnuszka i zalać szklanką wody, gotować przez 3 minuty. Następnie przecedzić i pozostawić na 10 - 15 minut do przestudzenia.

 

 

 

 


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus