9 popularnych zamienników soli
Katarzyna Szulik

9 popularnych zamienników soli

Dietetycy alarmują, że na co dzień spożywamy przynajmniej dwa razy więcej soli niż zalecana dawka wynosząca jedną łyżeczkę.

Nawet jeśli hamujemy się z solą doprawiając dania, zjadamy ją mimo woli w rozmaitych produktach spożywczych. Solone w mniejszym lub większym stopniu są nie tylko sery czy wędliny, ale też gotowe zupy, pieczywo, mieszanki przypraw czy dodatki typu ketchup, majonez i musztarda, nie wspominając o przekąskach. Najwięcej soli zawierają sery żółte i pleśniowe – twaróg ma nawet 42 razy mniej soli od takiej samej ilości sera żółtego. Z kolei keczup zawiera aż 120 razy więcej soli niż świeże pomidory. Z tego względu, chcąc zredukować sól w diecie, warto jeść nie tylko chudziej, ale też przerzucić się na własną produkcję, na przykład wędlin z pieczonego mięsa, sosów czy pieczywa, których słoność możemy kontrolować sami.

Nie więcej niż łyżeczka dziennie

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka soli przyjmowana przez dorosłego nie powinna przekraczać 5 gramów, co równa się małej łyżeczce, podczas gdy średnio zjadamy jej około 10,5 grama. Dzieci nie powinny zjadać więcej niż 3,5 grama soli na dobę, ale ponieważ często jedzą to samo, co dorośli, normy są przekraczane również w ich wypadku.

Wspomniane dane dotyczą wyłącznie jedzenia w domu, więc u osób często stołujących się w restauracjach normy mogą być przekroczone jeszcze bardziej.

Nie tylko otyłość

Cytowana przez PAP Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że spożywanie soli w nadmiarze szkodzi zwłaszcza osobom cierpiącym na problemy z błoną śluzową żołądka. Mowa o chorych na refluks, wrzody czy mających nadżerki, którym w związku z nadmiernym spożyciem soli może szkodzić nawet rak żołądka. Nadmiar soli grozi również rozwojem nadciśnienia czy chorób nerek, a także udarem mózgu, a nawet zawałem serca.

Sól to tylko jedna z przypraw, która wzbogaca smak dań. Można ją zamieniać na zioła, a jeśli nie chcemy całkowicie z niej rezygnować, zwykłą sól można zastąpić niskosodową lub sodowo-potasową, choć ich również trzeba używać z umiarem. W soli ziołowej, zgodnie z nazwą, znajdziemy także zioła, ale przed zakupem trzeba sprawdzić, ile poszczególnych składników zawiera. Warto również uważnie czytać etykiety, na których znajdziemy zarówno określenie „sól” jak i „sód”. Wbrew pozorom to nie to samo – 1 gram sodu odpowiada 2,5 gramom soli.

  • bazylia: do dań mięsnych i warzywnych
  • estragon: do drobiu, omletów, jajecznicy
  • kolendra: do dań z roślin strączkowych i ryb
  • tymianek: do owoców morza
  • lubczyk: do zup i sosów
  • szałwia: do mięs, ryb i drobiu
  • czosnek, imbir, cebula: do mięs, dań orientalnych, zup
  • majeranek: do zup
  • pietruszka: do sałatek i sosów

Zamiana soli na zioła ma też wiele innych zdrowotnych korzyści. Mają sporo przeciwutleniaczy, część działa bakteriobójczo i zmniejsza stany zapalne. Poza tym, łatwo mieć je pod ręką w świeżej postaci, ponieważ są wyjątkowo proste w uprawie. Zwłaszcza w kontekście nadchodzącej wiosny, warto zorganizować ziołowy ogródek na parapecie czy balkonie. Dodając zioła do potraw trzeba pamiętać, żeby suszonymi doprawiać je na samym początku, a świeżymi na końcu, dzięki czemu zachowają najwięcej aromatu.

Źródło: PAP, Dziennik.pl, Medexpress.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij