9 popularnych zamienników soli
Katarzyna Szulik

9 popularnych zamienników soli

Dietetycy alarmują, że na co dzień spożywamy przynajmniej dwa razy więcej soli niż zalecana dawka wynosząca jedną łyżeczkę.

Nawet jeśli hamujemy się z solą doprawiając dania, zjadamy ją mimo woli w rozmaitych produktach spożywczych. Solone w mniejszym lub większym stopniu są nie tylko sery czy wędliny, ale też gotowe zupy, pieczywo, mieszanki przypraw czy dodatki typu ketchup, majonez i musztarda, nie wspominając o przekąskach. Najwięcej soli zawierają sery żółte i pleśniowe – twaróg ma nawet 42 razy mniej soli od takiej samej ilości sera żółtego. Z kolei keczup zawiera aż 120 razy więcej soli niż świeże pomidory. Z tego względu, chcąc zredukować sól w diecie, warto jeść nie tylko chudziej, ale też przerzucić się na własną produkcję, na przykład wędlin z pieczonego mięsa, sosów czy pieczywa, których słoność możemy kontrolować sami.

Nie więcej niż łyżeczka dziennie

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka soli przyjmowana przez dorosłego nie powinna przekraczać 5 gramów, co równa się małej łyżeczce, podczas gdy średnio zjadamy jej około 10,5 grama. Dzieci nie powinny zjadać więcej niż 3,5 grama soli na dobę, ale ponieważ często jedzą to samo, co dorośli, normy są przekraczane również w ich wypadku.

Wspomniane dane dotyczą wyłącznie jedzenia w domu, więc u osób często stołujących się w restauracjach normy mogą być przekroczone jeszcze bardziej.

Nie tylko otyłość

Cytowana przez PAP Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że spożywanie soli w nadmiarze szkodzi zwłaszcza osobom cierpiącym na problemy z błoną śluzową żołądka. Mowa o chorych na refluks, wrzody czy mających nadżerki, którym w związku z nadmiernym spożyciem soli może szkodzić nawet rak żołądka. Nadmiar soli grozi również rozwojem nadciśnienia czy chorób nerek, a także udarem mózgu, a nawet zawałem serca.

Sól to tylko jedna z przypraw, która wzbogaca smak dań. Można ją zamieniać na zioła, a jeśli nie chcemy całkowicie z niej rezygnować, zwykłą sól można zastąpić niskosodową lub sodowo-potasową, choć ich również trzeba używać z umiarem. W soli ziołowej, zgodnie z nazwą, znajdziemy także zioła, ale przed zakupem trzeba sprawdzić, ile poszczególnych składników zawiera. Warto również uważnie czytać etykiety, na których znajdziemy zarówno określenie „sól” jak i „sód”. Wbrew pozorom to nie to samo – 1 gram sodu odpowiada 2,5 gramom soli.

  • bazylia: do dań mięsnych i warzywnych
  • estragon: do drobiu, omletów, jajecznicy
  • kolendra: do dań z roślin strączkowych i ryb
  • tymianek: do owoców morza
  • lubczyk: do zup i sosów
  • szałwia: do mięs, ryb i drobiu
  • czosnek, imbir, cebula: do mięs, dań orientalnych, zup
  • majeranek: do zup
  • pietruszka: do sałatek i sosów

Zamiana soli na zioła ma też wiele innych zdrowotnych korzyści. Mają sporo przeciwutleniaczy, część działa bakteriobójczo i zmniejsza stany zapalne. Poza tym, łatwo mieć je pod ręką w świeżej postaci, ponieważ są wyjątkowo proste w uprawie. Zwłaszcza w kontekście nadchodzącej wiosny, warto zorganizować ziołowy ogródek na parapecie czy balkonie. Dodając zioła do potraw trzeba pamiętać, żeby suszonymi doprawiać je na samym początku, a świeżymi na końcu, dzięki czemu zachowają najwięcej aromatu.

Źródło: PAP, Dziennik.pl, Medexpress.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij