
Arbuz dla zdrowia i urody
Woda stanowi aż 92 proc. wagi arbuza, ale pozostałe 8 proc. jego masy kryje w sobie wystarczająco dużo dobroczynnych składników, żeby jeść go nie tylko przy okazji upałów.
Intensywny kolor arbuza to zasługa przeciwutleniaczy z grupy karotenoidów, głównie likopenu odpowiedzialnego za soczystą czerwień pomidorów. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za starzenie się skóry i rozwój nowotworów. Antyoksydanty spowalniają proces utleniania złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i obniżają ciśnienie. Z tego względu sercowcy powinni włączyć arbuzy do swojej letniej diety.
- W witaminowym składzie arbuza najwięcej jest witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała utlenianiu złego cholesterolu. Dzięki temu zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie. Jej obecność jest również ważna dla powstawania czerwonych krwinek.
- Potas – wspomaga wydalanie sodu z organizmu, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi.
- Magnez – zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę sodowo-potasową.
Szczególnie miejsce w arbuzowej tabeli składników odżywczych zajmuje cytrulina, czyli aminokwas o bardzo szczególnym działaniu, sprzyjającym zwłaszcza osobom uprawiającym sport.
- Cytrulina bierze udział w procesie neutralizacji amoniaku, który gromadzi się w organizmie w procesie przemiany aminokwasów, a co za tym idzie przyspiesza pozbywanie się kwasu mlekowego, odpowiedzialnego za powstawanie bolesnych zakwasów. Z punktu widzenia sportowców istotna jest również zdolności cytruliny do poszerzania światła naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwie. Dzięki temu cytrulina poprawia siłę i wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego.
- Arbuz jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł cytruliny - zawiera nawet 300 mg aminokwasów w 100 gramach miąższu. Jeśli mamy okazję, warto przyjmować ją w naturalnej postaci, ponieważ wtedy jest najlepiej przyswajalna.
Wśród innych prozdrowotnych właściwości arbuza wymienić można:
- działanie moczopędne,
- zwiększanie tempa przemiany materii,
- usuwanie toksyn z organizmu.
Arbuz a odchudzanie
Przywykło się twierdzić, że ze względu na bardzo dużą zawartość wody i stosunkowo niską kaloryczność, arbuz to przekąska, którą zwłaszcza osoby pozostające na diecie mogą zajadać się niemal bez ograniczeń.
To stwierdzenie jest prawdziwe tylko częściowo. Arbuz rzeczywiście ma zaledwie 30 kcal w 100 gramach, ale jego sok zawiera też dużo cukrów prostych – im ciemniejszy miąższ, tym jest ich więcej. Jak wiadomo, cukry proste nie tylko szybko przekształcają się w energię, ale też powodują przyrost tkanki tłuszczowej, więc jedzenie zbyt dużych ilości arbuza może utrudniać gubienie kilogramów.
Z tego samego względu na arbuza muszą uważać osoby chore na cukrzycę. Sam w sobie ma stosunkowo niewiele węglowodanów, ale jego sok zawiera ich bardzo dużo, przez co szybko podnosi poziom cukru we krwi. Cukrzycy mogą więc jeść arbuzowy miąższ bez obaw, ale sok z owocu jest niewskazany w ich diecie.
Nie tylko miąższ
Mówiąc o prozdrowotnych właściwościach arbuza, zazwyczaj odnosimy się do dobrodziejstw zawartych w jego miąższu. Prozdrowotne działanie wykazują też arbuzowe pestki, a konkretnie olejek sporządzany na ich bazie.
- Jest bogaty między innymi w witaminy z grupy B, C i E, magnez, fosfor i żelazo, a także selen i cynk wzmacniające włosy, skórę i paznokcie.
- Arbuzowy olejek powinny włączyć do diety osoby mające problemy z nerkami, ponieważ jedzony wspomaga ich pracę nerek i zapobiega schorzeniom tych narządów porównywalnie do zwykłych leków.
- Dzięki lekkiej, niemal wodnistej konsystencji, olejek arbuzowy to również częsty składnik kosmetyków, przeznaczonych zwłaszcza do cery tłustej i trądzikowej.
- Drobno zmielone pestki pestki arbuza sprawdzą się jako składnik peelingu.
Powiązane produkty
Arbuzowe triki urodowe
Arbuz sprawdzi się nie tylko w deserze, sałatce czy koktajlu, ale również jako baza do maseczek, toników czy peelingów. Zawarte w nim przeciwutleniacze czynią cuda nie tylko dla naszego organizmu, ale również skóry. W odmładzającym działaniu wspomagają je obecne w arbuzie witaminy A oraz C. Arbuzowy miąższ jest również naturalnym (choć słabym) filtrem przeciwko promieniowaniu UV, co potwierdza zasadność letnich kuracji arbuzowych.
Owoc ma bardzo łagodne działanie, dlatego kosmetyki na jego bazie poleca się także do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i pozbawionej elastyczności.
Arbuzowe kosmetyki domowej roboty
- Tonik arbuzowy
Do jego przygotowania potrzebujesz około 100 gramów miąższu z arbuza zblendowanego razem z pestkami, łyżkę stołową wyciągu z oczaru wirginijskiego oraz łyżkę wody destylowanej. Połączone składniki stworzą tonik, który można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- Maska rozświetlająca
Łyżeczkę soku z arbuza wymieszaj z taką samą ilością jogurtu greckiego. Maseczka pozostawiona na twarzy przez 10 minut delikatnie oczyści skórę, nawilży ją złagodzi podrażnienia.
- Maska nawilżająca
W tym wypadku łyżeczkę soku z arbuza łączymy z łyżką miodu, który potęguje nawadniające właściwości arbuza. Maseczkę pozostaw na twarzy na 15 do 20 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.
- Maska oczyszczająca
Arbuzową maseczkę dla skóry trądzikowej sporządzisz łącząc około 100 gramów miąższu arbuza (pozbawionego pestek) z połową dojrzałego banana. Oba owoce rozgnieć w miseczce i połącz, a powstałą w ten sposób maskę pozostaw na około 15 minut.
- Peeling arbuzowy
W tym przepisie mamy nie pestki, ale miąższ, połączony z brązowym cukrem i oliwą z oliwek. Do jego wykonania potrzebujesz szklankę miąższu arbuza, 3 łyżki brązowego cukru oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Po połączeniu składników gotową miksturę nakładamy na dowolną część ciała i masujemy, Chłodzące właściwości peelingu zwiększy dodanie do niego posiekanych listków mięty.