Wigilia Bożego Narodzenia
Małgorzata Krukowska

Jak nie przytyć w święta?

Na Święta życzymy swoim bliskim przede wszystkim zdrowia. A jest to czas, kiedy często wystawiamy je na próbę. Najbardziej poprzez jedzenie dużych ilości kalorycznych, tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Potrawy świąteczne przeważnie zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów, które z łatwością odkładają się w naszym organizmie i powodują tym samym wzrost masy ciała. Dodatkowo jest to jedzenie ciężkostrawne, które obciąża nasz układ pokarmowy. Świąteczne objadanie często kończy się bólem brzucha, zgagą, wzdęciami i biegunkami. Można jednak uniknąć tych przykrych konsekwencji. Wystarczy tylko odpowiednio zaplanować święta i zachować zdrowy rozsądek w ilości spożywanych potraw.

Jak nie przytyć w święta?

Święta Bożego Narodzenia są tylko raz w roku. Nie chodzi więc o to, by pozbawiać się radości skosztowania oryginalnych, niecodziennych, świątecznych potraw. W tym czasie wystarczy po prostu jeść „z głową”, by wskazówka wagi w nowym roku nie pokazała dodatkowych kilogramów. Jak to zrobić?

  • Siadając do świątecznego stołu najlepiej nałożyć sobie na talerz od razu wszystko, co planujemy zjeść, będziemy mieć wtedy większą kontrolę nad ilością spożytego pokarmu.
  • Wybierajmy te potrawy, które mają najmniej tłuszczu i kalorii. Czasem to wcale nie takie trudne, zwłaszcza, jeśli na stole jest duża różnorodność jedzenia.
  • Zacznijmy od dań najmniej kalorycznych – barszczu, warzyw, kapusty z grzybami, chudych ryb – tych potraw możemy nałożyć sobie trochę więcej, ale oczywiście, z głową”. Pamiętajmy, że zwykle bardziej kaloryczne są potrawy smażone, w panierce, z sosami, niż te gotowane czy duszone.
  • Nie śpieszmy się – najlepiej jeść powoli, delektować się smakiem każdego kęsa. Wolne spożywanie pokarmów, powoduje, że jemy mniej i szybciej czujemy się syci.
  • Jeśli jest taka możliwość dobrze jest nakładać potrawy na mały talerz. Jedzenia wydaje się wtedy więcej i jemy mniejsze porcje.
  • Pijmy dużo! Dobrym rozwiązaniem są różne herbatki – zielona, czerwona, owocowe. Przed jedzeniem dobrze jest wypić 1-2 szklanki przegotowanej wody np. z odrobiną soku z cytryny, która wypełni żołądek i pozwoli zjeść mniej.

Świąteczny stół zastawiony zdrowiem

Szykując świąteczny stół postarajmy się, by znalazło się na nim jak najwięcej warzyw. Możemy podać na półmiskach kawałki ogórka, papryki, rzodkiewek, a obok w miseczce sosy przygotowane na bazie jogurtu naturalnego np. z czosnkiem lub ziołami. Przygotujmy również sałatki z warzyw z małym dodatkiem oliwy lub oleju.

Napoje, podobnie jak jedzenie, również są źródłem dodatkowych kalorii. Dostarczają ich przede wszystkim soki owocowe, napoje gazowane, wody smakowe, herbatki typu Ice-tea. W czasie świętowania najlepiej zaoszczędzić trochę kalorii i nie sięgać po takie napoje. W nieograniczonych ilościach możemy pić oczywiście wodę, herbatki ziołowe, zioła.

Szczególną  uwagę warto poświęcić alkoholowi, który często pojawia się w czasie uroczystości świątecznych. Piwo, wino, wódka – każdy z trunków wnosi dużą ilość kalorii – tym więcej im mocniejszy jest trunek. Kieliszek wina to 100-140 kcal, butelka piwa ma ich 250, a kieliszek wódki 110, jeszcze więcej kalorii mają słodkie likiery.

Powiązane produkty

Jak uniknąć problemów z układem pokarmowym?

Najczęstszymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego pojawiającymi się po zbyt obfitym posiłku są zgaga i wzdęcia. Jeżeli mamy tendencje do wzdęć staramy się jeść wolno, bez nerwów, dokładnie przeżuwajmy każdy kęs jedzenia, by zapobiegać połykaniu dużych ilości powietrza. Zrezygnujmy z napojów gazowanych, piwa, warzyw mających działanie wzdymające, czyli np. kapusty czy grochu. Wzdęcia może również wywołać zjedzenie owoców po obfitym posiłku. Zgaga najczęściej pojawia się po zjedzeniu posiłku tłustego o dużej objętości, ale również po spożyciu potraw „na ostro”, mocnej kawie, herbacie, alkoholu. By jej zapobiec unikajmy tych produktów podczas świętowania. Na niestrawność, bóle żołądka i wzdęcia pomaga kminek, który możemy dodawać do potraw, jak również napicie się naparu z mięty i melisy.

Aktywność w święta

  • Wspólne biesiadowanie to znakomita okazja do ciekawych dyskusji. Jeśli skupimy się na rozmowie – zjemy mniej.
  • Powspominajmy z rodziną śmieszne historie – podczas śmiania się spalamy więcej kalorii i ćwiczymy mięśnie brzucha.
  • Często wstawajmy od stołu, zajmijmy się podawaniem potraw, wtedy odciągniemy swoje myśli od jedzenia i trochę się rozruszamy.
  • Po wspólnym posiłku najlepszy jest spacer! Postarajmy się zachęcić do tego także całą swoją rodzinę. Po spacerze na świeżym powietrzu będziemy czuli się znacznie lżej.
  • Nie spędzajmy świąt przed telewizorem z pilotem w ręku, zamiast tego zorganizujmy z rodziną wspólny wypad na łyżwy.
  • Rano po Wigilii spróbujmy zrobić krótką gimnastykę, poćwiczyć mięśnie brzucha – takie ćwiczenia rozruszają jelita i pobudzą je do pracy.
  • Nie zasiedźmy się za bardzo w święta – sylwester i karnawał tuż tuż...

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij