kombucha w słoiku
Arkadiusz Dąbek

Kombucha to źródło fluoru w diecie – jego zbyt wysokie spożycie może być toksyczne dla organizmu

Dr hab. Karolina Jakubczyk z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie (także autorka bloga popularnonaukowego Fitoscience) już od kilka lat bada zawartości związków fluoru w różnych rodzajach żywności. Tym razem jej zespół zajął się tematem kombuchy.  Najnowsze wyniki jej badań ukazały się w czasopiśmie „Biological Trace Element Research.

  1. Fluor a zdrowie
  2. Ile spożywamy fluoru dziennie?
  3. Ile fluoru jest w kombusze?
  4. Z jakiej herbaty najlepiej przygotować kombuchę?
  5. Kombucha przykładem żywności funkcjonalnej
  6. Pasteryzowana czy nie? Którą kombuchę wybrać?

Fluor a zdrowie

Fluor to pierwiastek, który występuje naturalnie w wodzie i glebie. Jego obecność w wodzie pitnej i produktach spożywczych pomaga w zapobieganiu próchnicy zębów. Jest również stosowany w leczeniu chorób zębów i dziąseł. Ponadto badania wykazały, że może pomóc w zapobieganiu osteoporozie i zmniejszyć ryzyko złamań kości. Może również zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jednak nadmierne spożycie fluoru może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego ważne jest, aby spożywać go w odpowiednich ilościach.

Negatywny wpływ na zdrowie wynikający z nadmiernego spożycia fluoru to przede wszystkim:

  • uszkodzenia szkliwa zębów, zwane fluorozą,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia neurologiczne, takie jak zmęczenie, bóle głowy i zaburzenia snu,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, nudności i wymioty.

Ile spożywamy fluoru dziennie?

W Polsce maksymalna dopuszczalna dawka fluoru wynosi 4 mg dziennie dla mężczyzn i 3 mg na kobiet. Badaczka zaznaczyła, że to dość łatwy do osiągnięcia poziom, ponieważ już 1 litr herbaty dostarcza aż jedną czwartą dziennej dawki fluoru. Oprócz herbaty w ciągu dnia wypita woda oraz zjedzona żywność (makaron, ryż, zupa) spokojnie wypełnia zapotrzebowanie na fluor. Pewne ilości fluoru dostają się do organizmu także przez skórę w wyniku kontaktu z wodą lub preparatami dentystycznymi.

Powiązane produkty

Ile fluoru jest w kombusze?

Kombucha to napój fermentowany, który powstaje m.in. z herbaty i cukru. Jest bogaty kwasy organiczne i witaminy, a według niektórych źródeł zawiera także cenne probiotyki, które wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Kombucha jest zazwyczaj słodko-kwaśna i ma lekko gazową konsystencję. Autorka badania stwierdza, że już wypijanie ok. 330 ml kombuchy co dzień sprawi, że poziom fluoru będzie wysoki. Badaczka zaleca, że ilość wypijanej kombuchy dziennie nie powinna przekraczać 100 ml dziennie.

Z jakiej herbaty najlepiej przygotować kombuchę?

Kombuchę można zrobić w domowym zaciszu. Do jej zrobienia niezbędne będą m.in. grzybek herbaciany i herbata. Badanie pokazało, który rodzaj herbaty będzie najbezpieczniejszy dla zdrowia.

Autorka badała cztery rodzaje herbat – czarną, czerwoną, białą oraz zieloną. Według wyników analizy przy przygotowywaniu napoju z kombuchy w warunkach domowych najlepiej będzie wybierać herbatę białą oraz czerwoną. Herbata czarna zawiera bowiem najwięcej fluoru, zaś herbata zielona uplasowała się pośrodku.

Kombucha przykładem żywności funkcjonalnej

Zdaniem dr Jakubczyk kombuchę można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to inaczej produkty, które charakteryzują się prozdrowotnym wpływem na organizm człowieka. Badaczka wskazuje tym samym na ważne właściwości kombuchy. Jest ona bardzo dobrym źródłem antyoksydantów. W swoim składzie zawiera witaminę C – już 1 szklanka kombuchy pokrywa 50–100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – oraz polifenole, które mają pozytywny wpływ w kontekście chorób cywilizacyjnych. Autorka badania zwróciła uwagę także na zawartość kwasów organicznych, m.in. kwasu glukuronowego, któremu przypisuje się działanie detoksykujące.

Pasteryzowana czy nie? Którą kombuchę wybrać?

Badaczka zwróciła uwagę jeszcze na jedną kwestię, mianowicie chodzi o temperaturę przechowywania tego napoju. Kombuchę bowiem można znaleźć w sklepowych lodówkach, jak i na półkach. Wskazała, że warto pamiętać o tym, że kombucha to żywy organizm, w którym trwa proces fermentacji, dlatego wymaga on odpowiednich warunków przechowywania. Autorka badania podkreśliła, że kombucha poddana procesowi pasteryzacji traci w większości swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego jeśli mamy wybór, powinniśmy decydować się na niepasteryzowaną wersję tego napoju. 

  1. K. Czechowicz, Kombucha może być źródłem fluoru w diecie, więc trzeba uważać ze spożyciem, naukawpolsce.pl [online], https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C94396%2Ckombucha-moze-byc-zrodlem-fluoru-w-diecie-wiec-trzeba-uwazac-ze-spozyciem [dostęp: 18.11.2022].
  2. K. Jakubczyk, I. Gutowska, J. Antoniewicz, K. Janda, Evaluation of Fluoride and Selected Chemical Parameters in Kombucha Derived from White, Green, Black and Red Tea, Biological Trace Element Research, nr 199 2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kombucha (kombucza) – właściwości i zastosowanie napoju z grzyba herbacianego

    Kombucha to fermentowany napój znany ludzkości od tysięcy lat. W ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna jako zdrowszy zamiennik konwencjonalnych, słodzonych napojów gazowanych. Przygotowuje się go z herbaty poddanej fermentacji przez grzybek japoński. Czym dokładnie jest kombucha? Jakie ma właściwości? Kto powinien unikać jej spożywania?

  • Probiotyk hamuje wchłanianie alkoholu o 70%. Czy to sposób na kaca i zdrowszą wątrobę?

    Spożywanie alkoholu, nawet jedynie w celach towarzyskich, może prowadzić do problemów zdrowotnych. Naukowcy ze Szwecji opracowali probiotyczny suplement diety, który ma zmniejszać wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego i ograniczyć potencjalne konsekwencje zdrowotne jego spożycia. Warto dodać, że w rzeczywistości nie ma takiej ilości spożywanego alkoholu, którą można uznać za całkowicie wolną od ryzyka.

  • Psychobiotyki – jak działają? Jakie są wskazania do stosowania psychobiotyków?

    „Jelita do nasz drugi mózg” – w ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowania zależnością pomiędzy stanem mikroflory jelitowej a zdrowiem psychicznym człowieka. Wyniki badań zaowocowały powstaniem nowego typu probiotyków – psychobiotyków, które, dbając o równowagę mikroflory jelitowej, regulują pracę osi mózgowo-jelitowej. Jak wybrać najlepszy psychobiotyk?

  • Dieta przy i po antybiotyku – co jeść, a czego unikać podczas antybiotykoterapii?

    Warto zadbać o regenerację flory bakteryjnej zarówno w trakcie, jak i po zakończonej antybiotykoterapii. W jaki sposób? Do codziennego jadłospisu należy włączyć produkty, które dostarczą do organizmu zdrowe bakterie. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii.  

  • Na czym polega dieta antyhistaminowa?

    Dieta antyhistaminowa to znakomite rozwiązanie dla osób zmagających się z nietolerancją histaminy. Dowiedz się, jakie produkty są zalecane, a jakie zakazane przy tego typu strategii żywieniowej.

  • Antybiotyk i probiotyk – nieodłączna para

    Ostatnie kilkadziesiąt lat jest niewątpliwie „erą antybiotyków” w medycynie. Nazwa antybiotyk utworzona została od greckich słów: anti – przeciw i biotikos – związany z życiem i oznacza substancje, które mogą niszczyć bakterie lub hamować ich wzrost, ale nie działają na zdrowe komórki organizmu.

  • Odżywianie a zdrowie psychiczne – czy są ze sobą powiązane?

    Istnieje związek między tym, co jesz, a tym, jak się czujesz. Aktualne badania sugerują, że zdrowie psychiczne może zależeć od wyborów żywieniowych. Zdrowa dieta odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób psychicznych.

  • Herbata – czarna, zielona, biała czy czerwona?

    Herbata to niewątpliwie jeden z napojów dobrych na każdą okazję. Jej picie jest kultywowane w niemal każdym zakątku świata, a Polska zajmuje wysokie 3 miejsce w Europie jeśli chodzi o jej spożycie. Jednak czy ktoś z nas zastanawiał się kiedykolwiek nad jej wartościowym wpływem na ludzki organizm ? Co takiego zawiera herbaciany napar i czym różnią się od siebie jego gatunki?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl