
Picie drożdży – na co pomaga, jak działa na skórę, włosy i paznokcie?
Picie drożdży może znacząco wpłynąć na poprawę kondycji skóry, paznokci a przede wszystkim włosów. Należy jednak pamiętać, w jaki sposób sporządzić mieszaninę, aby nie narazić się na szkodliwe działanie tych bogatych w witaminy i składniki odżywcze grzybów. Drożdże przyczyniają się do lepszej regeneracji naskórka, przyspieszenia wzrostu włosów i utwardzenia płytki paznokcia. Na jakie problemy skórne może pomóc picie drożdży, jak przyrządzić maseczkę drożdżową i jak uniknąć drożdżycy? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Drożdże piekarnicze (łac. Saccharomyces cerevisiae), będące jednokomórkowymi grzybami, znane są przede wszystkim ze swoich właściwości fermentacyjnych. Stąd też są powszechnie używane w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystuje się je do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Jednakże nie każdy wie, że drożdże posiadają szereg innych wartościowych właściwości. Ze względu na bogactwo witamin, mikroelementów i innych cennych składników odżywczych znajdują zastosowanie w produktach kosmetycznych i leczniczych. Systematyczne stosowanie drożdży w postaci odpowiednio przygotowanych napojów lub gotowych preparatów aptecznych pomaga uzyskać poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci, a także jest „bombą witaminową" dla naszego organizmu.
Drożdże – witaminy, mikroelementy, składniki odżywcze
Drożdże to źródło wielu substancji odżywczych. Przede wszystkim są bogate w aminokwasy, proteiny i peptydy będące składnikami łatwo przyswajalnego białka. W ścianie komórkowej drożdży występuje β-1,3 glukan, czyli związek wpływający pobudzająco na układ odpornościowy, co stymuluje reakcje obronne organizmu względem czynników patogennych, takich jak bakterie, wirusy i grzyby. Drożdże zawierają także szereg witamin z grupy B, w tym: biotynę (witamina B7, nazywana również witaminą H), kwas pantotenowy (wchodzący w skład kompleksu tworzącego witaminę B5), witaminę PP (witamina B3), kwas foliowy (witamina B9), witaminy B1, B2, B6, prowitaminę D2 w postaci ergosterolu oraz inozytol. Dodatkowo drożdże dostarczają cennych pierwiastków, jak: cynk, selen, fosfor, wapń, żelazo oraz lecytynę i liczne enzymy.
Picie drożdży – skuteczne w dbaniu o piękną skórę, długie włosy i mocne paznokcie
Już w starożytności wykorzystywano zdrowotne właściwości drożdży w leczeniu zmian skórnych. Obecnie, dzięki licznym badaniom naukowym wiemy, że korzystny wpływ drożdży na wygląd skóry, włosów i paznokci związany jest przede wszystkim z dużą zawartością witamin z grupy B oraz selenu i cynku. Występująca w drożdżach biotyna (witamina B7), zawiera w swej strukturze cząsteczki aktywnej siarki, która jest niezbędna do budowy podstawowego elementu budulcowego włosa, jakim jest keratyna. Witamina H, dzięki swoim właściwościom spowalnia proces siwienia, zmniejsza wypadanie włosów oraz poprawia ich sprężystość. Niedobór tego składnika może być przyczyną nadmiernego ubytku i kruchości włosów. Może również prowadzić do zwiększonej łamliwości paznokci oraz stanów zapalnych i wysypek skórnych. Kwas pantotenowy (składowa witaminy B5) bierze udział w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczów, tym samym wpływa na wiele przemian zachodzących w organizmie. Jest niezbędna do powstawania cholesterolu oraz licznych hormonów i przekaźników nerwowych. Poprawia stan skóry, poprzez przyspieszenie procesów gojenia i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pigmentację i kondycję włosów, a jej obniżony poziom objawia się łysieniem, siwizną, nadmiernym wypadaniem włosów oraz zaburzeniami skórnymi. Występujący w drożdżach cynk pobudza regenerację tkankową skóry, poprzez działanie na liczne procesy biologiczne. Wiele badań naukowych potwierdziło korzystne działanie tego pierwiastka na zmiany trądzikowe.
Drożdże w walce z trądzikiem
Występujące w drożdżach składniki wykazują korzystne działanie na cerę, zwłaszcza u osób borykających się z trądzikiem w okresie dojrzewania. Substancje aktywne poprzez regulację ilości wydzielanego łoju przez gruczoły skórne zapobiegają pojawieniu się łojotoku. Dodatkowo przeciwdziałają powstawaniu zaskórników, będących pierwotnym objawem trądziku. Jedną z metod wykorzystania drożdży w zewnętrznym leczeniu trądziku jest stosowanie ich do produkcji maseczek. Produkty tego typu można wykonać samodzielnie lub kupić w gotowej postaci. Przykładową maseczkę do cery trądzikowej można sporządzić, łącząc drożdże piekarnicze z miodem i letnim mlekiem (niższa temperatura ogranicza dezaktywację cennych składników zawartych w miodzie), w proporcjach pozwalających uzyskać gęstą papkę. Będzie ona miała właściwości zarówno odżywcze, jak i kojące. Maseczkę należy nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na około 20 minut, po czym spłukać ciepłą wodą. Przygotowana w ten sposób maseczka do twarzy, dzięki obecności miodu, działa również przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co dodatkowo wzmocni działanie przeciwtrądzikowe produktu.
Picie drożdży a jelita – czyli jak pić drożdże, aby uchronić się przed drożdżycą?
Skorzystać z cennych właściwości drożdży można na kilka sposobów. Jednym z nich jest stosowanie produktów aptecznych na włosy, skórę i paznokcie, które występują w formie tabletek, kapsułek, jako proszek, płyn czy ampułka Kolejnym jest picie drożdży w postaci odpowiednio przygotowanych koktajli. W celu przygotowania takiej mieszanki, należy kupione w sklepie spożywczym drożdże piekarskie (około 5 gram) rozpuścić we wrzącej wodzie. Kluczowe jest użycie właśnie wrzątku, ponieważ świeże drożdże fermentują w żołądku i mogą w ten sposób doprowadzić do powstania dolegliwości trawiennych, a nawet infekcji grzybiczej w postaci drożdżycy. Dodatkowo aktywne drożdże wiążą witaminę H (biotynę), co może prowadzić do wypadania włosów oraz pogorszenia stanu skóry i paznokci. Po pierwszych pięciu dniach picia drożdży należy zrobić 8 – 10 dni przerwy, po czym ponownie kontynuować terapię. Celem zapobiegnięcia wystąpienia działań niepożądanych, stosowanie dojelitowo drożdży powinno trwać maksymalnie 40 dni.