×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Dieta karniwora (mięsna) – na czym polega? Założenia i efekty

Dieta karniwora, czyli "dieta mięsożercy", może wydawać się dość zaskakującym sposobem odżywiania, który polega na spożywaniu wyłącznie produktów odzwierzęcych. Na czym dokładnie polega, jakie są jej wady oraz zalety i – co najważniejsze – czy warto ją stosować? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu. 

Czy jesteśmy w stanie odżywiać się bazując na samym mięsie? Czy dieta bez warzyw może być zdrowa? I wreszcie – czy może to być skuteczna dieta odchudzająca? „The carnivore diet” – jakie są jej założenia oraz jaki może mieć wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie?

Dieta karniwora: na czym polega?

Twórcą diety karniwora (the carnivore diet) jest dr Shawn Baker – ortopeda i sportowiec. Jego zdaniem, odpowiednio skonstruowany mięsny sposób żywienia jest w stanie leczyć depresję, nerwicę lękową, a także bóle stawów czy cukrzycę. Założenia swojej diety oparł więc głównie o spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności mięsa, co w świetle aktualnych trendów żywieniowych już wydaje się być kontrowersyjne. Co więcej, w jego opinii, równocześnie należy mocno ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować, wszystkie produkty roślinne. 

Zdaniem autora diety, celem jej stosowania jest poprawa stanu zdrowia oraz przyniesienie ulgi w przebiegu różnych chorób. W jego opinii, osoby stosujące dietę karniwora mogą spodziewać się m.in. zmniejszenia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zahamowania rozwoju cukrzycy, depresji, złagodzenia bólu stawów, zaburzeń hormonalnych, objawów boreliozy, zmęczenia czy nawet przerostu bakteryjnego Candida

Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie karniwora

Jak wskazuje sama nazwa (ang. carnivor – mięsożerność), dieta karniwora opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia zwierzęcego. Eliminacji podlegają praktycznie wszystkie inne produkty spożywcze.

Co można jeść na diecie karniwora?

  • mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, wołowina, cielęcina itp.;
  • ryby: łosoś, sardynki, makrela, śledź, tilapia, krab, homar itp.;
  • nabiał: o niskiej zawartości laktozy tj. śmietana, masło, twarde sery;
  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego: smalec, jaja, bulion z kości, przetwory mięsne.

Niektóre osoby stosujące dietę mięsożerną decydują się na wprowadzenie do menu mleka, jogurtów czy serów miękkich, jednak ze względu na zawartość węglowodanów, nie są one produktami polecanymi.

Eliminacji podlegają praktycznie wszystkie inne produkty nie wymienione powyżej, a zatem:

  • wszystkie warzywa, w tym warzywa skrobiowe np. ziemniaki, a także papryka, brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa, szparagi, pomidory itd.;
  • owoce: banany, jabłka, jagody, pomarańcze, kiwi, ananasy, mandarynki itd.;
  • orzechy i nasiona: pestki dyni i słonecznika, migdały, orzechy włoskie, nerkowca, pistacje itd.;
  • produkty zbożowe: pieczywo, ryż, makarony, kasze, komosa ryżowa, pszenica i inne produkty wytworzone z mąk;
  • nabiał z dużą zawartością laktozy tj. sery miękkie, jogurty, mleko, kefiry;
  • alkohol;
  • cukier: cukier biały i brązowy, syrop klonowy, miód, słodziki;
  • napoje: kawa, herbata, soki owocowe, napoje gazowane.

Efekty diety mięsnej – czy można schudnąć?

Efektem stosowania diety mięsnej z pewnością będzie szybka utrata nadprogramowych kilogramów. Wiąże się to z m.in. niską podażą węglowodanów oraz wysokim spożyciem białka. Ze względu na duże restrykcje żywieniowe, zmniejszeniu ulega także łączna podaż energii w postaci kilokalorii. Jednocześnie duża ilość spożywanego mięsa, a więc duża podaż białka, zapewnia sytość oraz przyspiesza metabolizm powodując w rezultacie szybszą utratę masy ciała. 

Odpowiadając na pytanie zadane na początku – oczywiście można schudnąć stosując dietę karniwora, ale czy efekt ten warty jest ryzyka powstania niedoborów pokarmowych i prawie nie do uniknięcia efektu jo-jo? 

Zalety i wady diety mięsnej (the carnivora diet)

Zalety według zwolenników:

  • bardzo szybka utrata masy ciała;
  • zmniejszone spożycie cukrów prostych;
  • poprawa składu ciała (przyrost masy mięśniowej, utrata masy tłuszczowa, zwiększona wytrzymałość i siła);
  • ustąpienie objawów wybranych jednostek chorobowych i zredukowanie częstotliwości i/lub dawek przyjmowanych leków.

Wady według specjalistów:

  • zbyt niska podaż węglowodanów w diecie, która może wiązać się ze zmęczeniem, sennością i bólami głowy;
  • wysokie ryzyko pojawienia się efektu jo-jo po powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych;
  • zbyt duże restrykcje żywieniowe prowadzące do powstania niedoborów żywieniowych, w tym witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych;
  • niska podaż błonnika pokarmowego, która może powodować występowanie zaparć i zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego;
  • wysoka podaż tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans, która może przyczynić się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz hipercholesterolemii.

Dieta karniwora z perspektywy dietetyka

Dieta carnivora jest bardzo restrykcyjnym i niedoborowym sposobem odżywiania się. Jej jedyną zaletą jest szybka utrata zbędnych kilogramów, która i tak ze względu na bardzo duże obostrzenia, jest trudna do stosowania w perspektywie długoterminowej, a to z pewnością zakończy się efektem jo-jo. Aby osiągnąć wymarzony efekt redukcji nadwyżki kilogramów, wcale nie trzeba podejmować się aż tak drastycznych kroków. Taki sam rezultat „wagowy” można zrealizować dzięki ustaleniu zdrowego deficytu kalorycznego (pod kontrolą specjalisty dietetyka), wprowadzeniu na stałe zdrowych nawyków żywieniowych oraz regularnej aktywności fizycznej.

Całkowita rezygnacja ze spożywania warzyw, owoców, orzechów oraz nasion roślin strączkowych – prędzej czy później – odbije się na zdrowiu w związku z brakiem wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych.

Nie zapominajmy też, że pokarmy te bogate są w związki przeciwutleniające, które chronią nasz organizm przed rozwojem wielu chorób, w tym szczególnie nowotworowych, dlatego nie powinno ich zabraknąć na naszym talerzu. Z perspektywy dietetyka, the carnivore diet, jest więc kolejnym trendem żywieniowym na miarę diety paleo, która niestety nie prowadzi do wyrobienia trwałych i zdrowych nawyków żywieniowych.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. S. Soenen, A.G. Bonomi, S.G Lemmens i in., Relatively high-protein or 'low-carb' energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance?, "Physiology and Behavior",  nr 107 (3) 2012..
  2. L.A. Bazzano, T. Hu, K. Reynolds i in., Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial, "Annals of Internal Medicine", nr 161 (5) 2014.

Podziel się: