Dieta karniwora (mięsna) – na czym polega? Założenia i efekty
Maria Brzegowy

Dieta karniwora (mięsna) – na czym polega? Założenia i efekty

Dieta karniwora, czyli "dieta mięsożercy", może wydawać się dość zaskakującym sposobem odżywiania, który polega na spożywaniu wyłącznie produktów odzwierzęcych. Na czym dokładnie polega, jakie są jej wady oraz zalety i – co najważniejsze – czy warto ją stosować? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu. 

Czy jesteśmy w stanie odżywiać się bazując na samym mięsie? Czy dieta bez warzyw może być zdrowa? I wreszcie – czy może to być skuteczna dieta odchudzająca? „The carnivore diet” – jakie są jej założenia oraz jaki może mieć wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie?

Dieta karniwora: na czym polega?

Twórcą diety karniwora (the carnivore diet) jest dr Shawn Baker – ortopeda i sportowiec. Jego zdaniem, odpowiednio skonstruowany mięsny sposób żywienia jest w stanie leczyć depresję, nerwicę lękową, a także bóle stawów czy cukrzycę. Założenia swojej diety oparł więc głównie o spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności mięsa, co w świetle aktualnych trendów żywieniowych już wydaje się być kontrowersyjne. Co więcej, w jego opinii, równocześnie należy mocno ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować, wszystkie produkty roślinne. 

Zdaniem autora diety, celem jej stosowania jest poprawa stanu zdrowia oraz przyniesienie ulgi w przebiegu różnych chorób. W jego opinii, osoby stosujące dietę karniwora mogą spodziewać się m.in. zmniejszenia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zahamowania rozwoju cukrzycy, depresji, złagodzenia bólu stawów, zaburzeń hormonalnych, objawów boreliozy, zmęczenia czy nawet przerostu bakteryjnego Candida

Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie karniwora

Jak wskazuje sama nazwa (ang. carnivor – mięsożerność), dieta karniwora opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia zwierzęcego. Eliminacji podlegają praktycznie wszystkie inne produkty spożywcze.

Co można jeść na diecie karniwora?

  • mięso: kurczak, indyk, wieprzowina, jagnięcina, wołowina, cielęcina itp.;
  • ryby: łosoś, sardynki, makrela, śledź, tilapia, krab, homar itp.;
  • nabiał: o niskiej zawartości laktozy tj. śmietana, masło, twarde sery;
  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego: smalec, jaja, bulion z kości, przetwory mięsne.

Niektóre osoby stosujące dietę mięsożerną decydują się na wprowadzenie do menu mleka, jogurtów czy serów miękkich, jednak ze względu na zawartość węglowodanów, nie są one produktami polecanymi.

Eliminacji podlegają praktycznie wszystkie inne produkty nie wymienione powyżej, a zatem:

  • wszystkie warzywa, w tym warzywa skrobiowe np. ziemniaki, a także papryka, brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa, szparagi, pomidory itd.;
  • owoce: banany, jabłka, jagody, pomarańcze, kiwi, ananasy, mandarynki itd.;
  • orzechy i nasiona: pestki dyni i słonecznika, migdały, orzechy włoskie, nerkowca, pistacje itd.;
  • produkty zbożowe: pieczywo, ryż, makarony, kasze, komosa ryżowa, pszenica i inne produkty wytworzone z mąk;
  • nabiał z dużą zawartością laktozy tj. sery miękkie, jogurty, mleko, kefiry;
  • alkohol;
  • cukier: cukier biały i brązowy, syrop klonowy, miód, słodziki;
  • napoje: kawa, herbata, soki owocowe, napoje gazowane.

Powiązane produkty

Efekty diety mięsnej – czy można schudnąć?

Efektem stosowania diety mięsnej z pewnością będzie szybka utrata nadprogramowych kilogramów. Wiąże się to z m.in. niską podażą węglowodanów oraz wysokim spożyciem białka. Ze względu na duże restrykcje żywieniowe, zmniejszeniu ulega także łączna podaż energii w postaci kilokalorii. Jednocześnie duża ilość spożywanego mięsa, a więc duża podaż białka, zapewnia sytość oraz przyspiesza metabolizm powodując w rezultacie szybszą utratę masy ciała. 

Odpowiadając na pytanie zadane na początku – oczywiście można schudnąć stosując dietę karniwora, ale czy efekt ten warty jest ryzyka powstania niedoborów pokarmowych i prawie nie do uniknięcia efektu jo-jo? 

Zalety i wady diety mięsnej (the carnivora diet)

Zalety według zwolenników:

  • bardzo szybka utrata masy ciała;
  • zmniejszone spożycie cukrów prostych;
  • poprawa składu ciała (przyrost masy mięśniowej, utrata masy tłuszczowa, zwiększona wytrzymałość i siła);
  • ustąpienie objawów wybranych jednostek chorobowych i zredukowanie częstotliwości i/lub dawek przyjmowanych leków.

Wady według specjalistów:

  • zbyt niska podaż węglowodanów w diecie, która może wiązać się ze zmęczeniem, sennością i bólami głowy;
  • wysokie ryzyko pojawienia się efektu jo-jo po powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych;
  • zbyt duże restrykcje żywieniowe prowadzące do powstania niedoborów żywieniowych, w tym witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych;
  • niska podaż błonnika pokarmowego, która może powodować występowanie zaparć i zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego;
  • wysoka podaż tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans, która może przyczynić się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz hipercholesterolemii.

Dieta karniwora z perspektywy dietetyka

Dieta carnivora jest bardzo restrykcyjnym i niedoborowym sposobem odżywiania się. Jej jedyną zaletą jest szybka utrata zbędnych kilogramów, która i tak ze względu na bardzo duże obostrzenia, jest trudna do stosowania w perspektywie długoterminowej, a to z pewnością zakończy się efektem jo-jo. Aby osiągnąć wymarzony efekt redukcji nadwyżki kilogramów, wcale nie trzeba podejmować się aż tak drastycznych kroków. Taki sam rezultat „wagowy” można zrealizować dzięki ustaleniu zdrowego deficytu kalorycznego (pod kontrolą specjalisty dietetyka), wprowadzeniu na stałe zdrowych nawyków żywieniowych oraz regularnej aktywności fizycznej.

Całkowita rezygnacja ze spożywania warzyw, owoców, orzechów oraz nasion roślin strączkowych – prędzej czy później – odbije się na zdrowiu w związku z brakiem wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych.

Nie zapominajmy też, że pokarmy te bogate są w związki przeciwutleniające, które chronią nasz organizm przed rozwojem wielu chorób, w tym szczególnie nowotworowych, dlatego nie powinno ich zabraknąć na naszym talerzu. Z perspektywy dietetyka, the carnivore diet, jest więc kolejnym trendem żywieniowym na miarę diety paleo, która niestety nie prowadzi do wyrobienia trwałych i zdrowych nawyków żywieniowych.

  1. S. Soenen, A.G. Bonomi, S.G Lemmens i in., Relatively high-protein or 'low-carb' energy-restricted diets for body weight loss and body weight maintenance?, "Physiology and Behavior",  nr 107 (3) 2012..
  2. L.A. Bazzano, T. Hu, K. Reynolds i in., Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial, "Annals of Internal Medicine", nr 161 (5) 2014.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij