Dieta ketogeniczna jest zdrowa i skuteczna, ale tylko na krótką metę
Katarzyna Szulik

Dieta ketogeniczna jest zdrowa i skuteczna, ale tylko na krótką metę

Pozwala szybko stracić na wadze, jednak jej koszty zdrowotne bywają kontrowersyjne. Dieta ketogeniczna dąży do maksymalnej redukcji węglowodanów w pożywieniu, zastępując je tłuszczem i białkiem, dzięki czemu organizm pozbawiony łatwo dostępnych źródeł energii sięga do tkanki tłuszczowej. Skuteczne, ale czy bezpieczne? Spory nie ustają, a nowe badanie dostarcza zwolennikom i przeciwnikom diety keto kolejnych argumentów w dyskusji.

Najnowsze badanie dotyczące tej kwestii przeprowadzili na myszach naukowcy z Yale School of Medicine. Pokazało ono, że krótkotrwałe przebywanie na diecie ketogenicznej, rozumiane jako okres nie przekraczający 7 dni, może m.in. zmniejszać ryzyko cukrzycy i powstawania stanów zapalnych w organizmie, jednak na dłuższą metę negatywne efekty takiego sposobu żywienia przeważają. 

Niższy cukier i ciśnienie na diecie keto

Do takich wniosków doprowadziło badanie, w którym u myszy na diecie ketogenicznej po tygodniu stwierdzono niższy poziom cukru we krwi oraz redukcję stanów zapalnych, towarzyszących spalaniu tłuszczu. Po tym okresie jednak organizm oswojony z pierwszym szokiem zaczynał ponownie magazynować tłuszcz, a przy okazji zaobserwowano spadek stężenia komórek gamma-delta T, które odgrywają istotną rolę w układzie immunologicznym chroniącym nas przed infekcjami.

Możliwe, że na dłuższą metę dieta ketogeniczna może obniżać naszą odporność, jednak poznanie realnej skali jej skutków będzie możliwe dopiero po przeprowadzeniu szeroko zakrojonych badań na ludziach. Z drugiej strony wyniki sugerują, że chcąc stracić kilogramy w szybkim czasie, dieta ta może być skuteczna, ale musimy się liczyć z ryzykiem efektu jo-jo. 

Czym jest dieta niskowęglowodanowa?

Dieta ketogeniczna zdobyła popularność jako drastyczna strategia odchudzania, polegająca na eliminacji w jadłospisie niemal wszystkich węglowodanów w dowolnej formie. W ten sposób pozbawiamy komórki głównego źródła energii, które muszą zastąpić innym, czyli tłuszczami i tzw. ciałami ketonowymi – produktami ubocznymi procesu spalania tłuszczu. Są one obecne w naszym organizmie cały czas, ale w niewielkiej ilości, będąc zapasowym źródłem energii w sytuacjach, gdy komórki nie mogą korzystać ze swojego podstawowego „paliwa", czyli węglowodanów. Ten proces uruchamia także wytwarzanie wspomnianych komórek gamma-delta T, które jednak, jak pokazało badanie, już po tygodniu zaczynają znikać, przez co nasz organizm staje się bardziej narażony na infekcje. Jeśli proces ten potrwa jeszcze dłużej, nadprodukcja ciał ketonowych może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Ma to szereg konsekwencji, zaczynając od zmęczenia i zaparć, przez bóle stawów i nadciśnienie po kamicę nerkową, cukrzycę i upośledzenie funkcji nerek. 

Powiązane produkty

Keto skraca życie

Europejskie Towarzystwo Kardiologii w roku 2018 przestrzegało przed stosowaniem diet niskowęglowodanowych, które mają zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci. Przyczynkiem do takiego zalecenia były badania prof. Macieja Banacha z Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego, sugerujące również, że diety ubogie w węglowodany zwiększają ryzyko śmierci w wyniku chorób serca, udaru i nowotworów. 

Wspomniane wnioski przyniosło badanie wykonane na grupie niemal 25 tysięcy osób, które wykazało ponad 30-procentowe zwiększenie ryzyka przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn u osób na diecie niskowęglowodanowej (takiej jak ketogeniczna) oraz ponad 50-procentowe w przypadku schorzeń powiązanych z sercem i układem sercowo-naczyniowym. Potwierdziła je metaanaliza wyników siedmiu badań kohortowych, w których udział wzięło niemal 450 tysięcy uczestników.

Komentując badanie prof. Banach podkreślał, że krótkotrwałe pozostawanie na diecie zawierającej niewielkie ilości węglowodanów może pomóc zrzucić wagę, zmniejszyć zawartość cukru we krwi i obniżyć ciśnienie, jednak stosowanie jej zbyt długo stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i życia. Wynika to miedzy innymi z faktu, że w dietach tego rodzaju dominują tłuszcze zwierzęce, zazwyczaj nasycone, których nadmierna konsumpcja fatalnie wpływa na kondycję serca, zwłaszcza w połączeniu z niewielkim zróżnicowaniem witamin i składników mineralnych.

  1. E. L. Goldberg, I. Shchukina, J. L. Asher, S. Sidorov, M. N. Artyomov, V. Deep Dixit, Ketogenesis activates metabolically protective γδ T cells in visceral adipose tissue, „Nature Metabolism”, 2 (50–61) 2020, DOI: https://doi.org/10.1038/s42255-019-0160-6. 
  2. A. Carpineti, Short periods on keto diet provide best results, Mice Study Shows, "iflscience.com" [online], https://www.iflscience.com/health-and-medicine/short-periods-on-keto-diet-provide-best-results-mice-study-shows/, [dostęp:] 28.01.2020.
  3. European Society of Cardiology, Low carbohydrate diets are unsafe and should be avoided, study suggests, "sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm, [dostęp:] 28.01.2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij