Dieta ketogeniczna jest zdrowa i skuteczna, ale tylko na krótką metę
Katarzyna Szulik

Dieta ketogeniczna jest zdrowa i skuteczna, ale tylko na krótką metę

Pozwala szybko stracić na wadze, jednak jej koszty zdrowotne bywają kontrowersyjne. Dieta ketogeniczna dąży do maksymalnej redukcji węglowodanów w pożywieniu, zastępując je tłuszczem i białkiem, dzięki czemu organizm pozbawiony łatwo dostępnych źródeł energii sięga do tkanki tłuszczowej. Skuteczne, ale czy bezpieczne? Spory nie ustają, a nowe badanie dostarcza zwolennikom i przeciwnikom diety keto kolejnych argumentów w dyskusji.

Najnowsze badanie dotyczące tej kwestii przeprowadzili na myszach naukowcy z Yale School of Medicine. Pokazało ono, że krótkotrwałe przebywanie na diecie ketogenicznej, rozumiane jako okres nie przekraczający 7 dni, może m.in. zmniejszać ryzyko cukrzycy i powstawania stanów zapalnych w organizmie, jednak na dłuższą metę negatywne efekty takiego sposobu żywienia przeważają. 

Niższy cukier i ciśnienie na diecie keto

Do takich wniosków doprowadziło badanie, w którym u myszy na diecie ketogenicznej po tygodniu stwierdzono niższy poziom cukru we krwi oraz redukcję stanów zapalnych, towarzyszących spalaniu tłuszczu. Po tym okresie jednak organizm oswojony z pierwszym szokiem zaczynał ponownie magazynować tłuszcz, a przy okazji zaobserwowano spadek stężenia komórek gamma-delta T, które odgrywają istotną rolę w układzie immunologicznym chroniącym nas przed infekcjami.

Możliwe, że na dłuższą metę dieta ketogeniczna może obniżać naszą odporność, jednak poznanie realnej skali jej skutków będzie możliwe dopiero po przeprowadzeniu szeroko zakrojonych badań na ludziach. Z drugiej strony wyniki sugerują, że chcąc stracić kilogramy w szybkim czasie, dieta ta może być skuteczna, ale musimy się liczyć z ryzykiem efektu jo-jo. 

Czym jest dieta niskowęglowodanowa?

Dieta ketogeniczna zdobyła popularność jako drastyczna strategia odchudzania, polegająca na eliminacji w jadłospisie niemal wszystkich węglowodanów w dowolnej formie. W ten sposób pozbawiamy komórki głównego źródła energii, które muszą zastąpić innym, czyli tłuszczami i tzw. ciałami ketonowymi – produktami ubocznymi procesu spalania tłuszczu. Są one obecne w naszym organizmie cały czas, ale w niewielkiej ilości, będąc zapasowym źródłem energii w sytuacjach, gdy komórki nie mogą korzystać ze swojego podstawowego „paliwa", czyli węglowodanów. Ten proces uruchamia także wytwarzanie wspomnianych komórek gamma-delta T, które jednak, jak pokazało badanie, już po tygodniu zaczynają znikać, przez co nasz organizm staje się bardziej narażony na infekcje. Jeśli proces ten potrwa jeszcze dłużej, nadprodukcja ciał ketonowych może prowadzić do zakwaszenia organizmu. Ma to szereg konsekwencji, zaczynając od zmęczenia i zaparć, przez bóle stawów i nadciśnienie po kamicę nerkową, cukrzycę i upośledzenie funkcji nerek. 

Keto skraca życie

Europejskie Towarzystwo Kardiologii w roku 2018 przestrzegało przed stosowaniem diet niskowęglowodanowych, które mają zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci. Przyczynkiem do takiego zalecenia były badania prof. Macieja Banacha z Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego, sugerujące również, że diety ubogie w węglowodany zwiększają ryzyko śmierci w wyniku chorób serca, udaru i nowotworów. 

Wspomniane wnioski przyniosło badanie wykonane na grupie niemal 25 tysięcy osób, które wykazało ponad 30-procentowe zwiększenie ryzyka przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn u osób na diecie niskowęglowodanowej (takiej jak ketogeniczna) oraz ponad 50-procentowe w przypadku schorzeń powiązanych z sercem i układem sercowo-naczyniowym. Potwierdziła je metaanaliza wyników siedmiu badań kohortowych, w których udział wzięło niemal 450 tysięcy uczestników.

Komentując badanie prof. Banach podkreślał, że krótkotrwałe pozostawanie na diecie zawierającej niewielkie ilości węglowodanów może pomóc zrzucić wagę, zmniejszyć zawartość cukru we krwi i obniżyć ciśnienie, jednak stosowanie jej zbyt długo stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i życia. Wynika to miedzy innymi z faktu, że w dietach tego rodzaju dominują tłuszcze zwierzęce, zazwyczaj nasycone, których nadmierna konsumpcja fatalnie wpływa na kondycję serca, zwłaszcza w połączeniu z niewielkim zróżnicowaniem witamin i składników mineralnych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij