Walka z otyłością trwa także w jelitach
Katarzyna Szulik

Walka z otyłością trwa także w jelitach

Choć nie można wykluczyć schorzeń i skłonności genetycznych, główną przyczyną otyłości jest przejadanie się połączone z brakiem ruchu. Problemy z nadmierną wagą to często konsekwencja wysokotłuszczowej diety, która, jak dowodzą badania naukowców z Kanady, zmienia mikrobiom jelitowy, redukując zawartość molekuły kluczowej dla zachowania zdrowej flory w jelitach.

Flora jelitowa a nadwaga

Flora jelitowa odpowiada za szereg aspektów zdrowia organizmu, zaczynając od prawidłowego przebiegu procesów trawiennych, po zdrowie psychiczne (dzięki połączeniu jelita — mózg).

Bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę również w regulacji wagi, ponieważ zdrowa flora pozwala na prawidłowy rozkład pokarmów na składniki odżywcze przy zachowaniu względnie zbilansowanej diety. Jednym z kluczowych elementów w tym procesie jest immunoglobulina A (IgA), molekuła produkowana przez wydzieliny błon śluzowych.

Jej głównym zadaniem jest neutralizacja szkodliwych bakterii, których wzrost może powodować na przykład zmiana diety ze zbilansowanej na wysokotłuszczową. By sprawdzić, w jaki sposób niedobór immunoglobuliny A może wpłynąć na organizm, naukowcy wykonali eksperyment na modelu zwierzęcym (konkretnie na myszach). Zwierzętom nieposiadającym własnego mikrobiomu i hodowanym w sterylnych warunkach przeszczepiono mikrobiom otyłych myszy o niskim poziomie immunoglobulina A. Jak się okazało, u myszy po przeszczepie zaobserwowano dwie reakcje charakterystyczne dla organizmów dotkniętych otyłością: stan zapalny oraz insulinooporność.

Prozdrowotna molekuła

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają efekty wcześniejszych obserwacji pacjentów, którzy przeszli operację bariatryczną polegającą na zmniejszeniu żołądka. W próbkach ich kału stwierdzono podwyższone poziomy immunoglobuliny A, co sugeruje, że w tym wypadku wyniki badań na zwierzętach są przekładalne na ludzi. Osoby po zmniejszeniu żołądka muszą przejść na restrykcyjną dietę, co tłumaczy zmiany w poziomie immunoglobiny zgodne z tezą postawioną przez naukowców.

Wyniki wspomnianego badania sugerują, że możliwość kontroli i modyfikacji zawartości immunoglobulina A w jelitach ma potencjał, by stać się czynnikiem sprzyjającym leczeniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. By jednak móc mówić o IgA jako o realnej opcji terapeutycznej, potrzebne są dalsze badania kliniczne.

Polecane dla Ciebie

Chudnij bez diety, ale z probiotykiem

Tymczasem pacjenci, w porozumieniu z lekarzami, mogą próbować wprowadzać pozytywne zmiany we własnej mikroflorze jelitowej za pomocą probiotyków, również w celu utraty wagi. Badania z lipca tego roku sugerują, że wysoką skuteczność w tym względzie wykazują preparaty zawierające probiotyk ze szczepu Akkermansia muciniphila. Testujący go ochotnicy schudli średnio 2,2 kilograma na przestrzeni trzech miesięcy. Spadek wagi wiązał się ze znaczącą obniżką poziomu złego cholesterolu oraz osłabieniem postępów stanu przedcukrzycowego. 2,2 kilograma w 90 dni może nie wydawać się imponującym wynikiem, ale należy podkreślić, że nastąpił on bez zmiany diety czy dotychczasowego trybu życia, jedynie na podstawie uzupełnienia diety o probiotyk bogaty we wspomniane bakterie.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej skutkom przyjmowania akurat tego szczepu bakterii, ponieważ wcześniejsze badania wykazały jego niską zawartość w florze jelitowej osób otyłych i chorych na cukrzycę typu 2. Przyczyny tej korelacji nie były znane, więc badacze postanowili przyjrzeć się im bliżej.

Badanie na myszach wykazało, że podawanie im probiotyku zawierającego bakterie Akkermansia chroniło je przed wzrostem wagi na wysokotłuszczowej diecie. Zdaniem naukowców wspomniana bakteria wzmacnia barierę jelitową, zapobiegając przeniknięciu do krwi nadmiernej ilości cukru czy tłuszczu, co umożliwia lepszą kontrolę ich poziomu.

Obserwacje z 2019 roku są pierwszą próbą zbadania wpływu wspomnianych bakterii na ludzki organizm, pokazały one nie tylko skuteczność, ale też bezpieczeństwo stosowania wspomnianego probiotyku. Naukowcy podkreślają, że suplement zawierający bakterie jest pasteryzowany, co zwiększa bezpieczeństwo jego stosowania i sprawia, że modyfikacja mikrobioty jest celowana i tymczasowa, a nie trwała.

  1. H. Luck, S. Khan, J. H. Kim i in., Gut-associated IgA+ immune cells regulate obesity-related insulin resistance, "Nature Communications", volume 10, Article number: 3650 (2019)
  2. R. Haridy, Study finds key gut immune molecule links obesity, the microbiome, and metabolic disorders, "newatlas.com" [online], https://newatlas.com/fat-diet-immune-iga-microbiome-inflammation-obesity/61111/, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  3. Gut Bacteria Help May Boost Obese People's Health, Amy Norton "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20190701/gut-bacteria-help-may-boost-obese-peoples-health#1, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  4. C. Depommier, A. Everard, C. Druart i in., Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study, "Nature Medicine" 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2. Epub 2019 Jul 1.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Okno żywieniowe (IF) – na czym polega? Jak działa?

    Przerywany post, w którym występuje okno żywieniowe, zyskuje z każdym kolejnym rokiem coraz większe grono sympatyków, zwłaszcza wśród osób, którym w głównej mierze zależy na schudnięciu i poprawie stanu zdrowia.

  • Dieta dla morsa – co powinny jeść osoby uprawiające morsowanie?

    Morsowanie jest formą rekreacji ruchowej uprawianej na świeżym powietrzu, która w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko w Polsce, ale także w wielu różnych krajach Europy i Ameryki Północnej. Polega ono na zanurzaniu ciała w zimnej wodzie jeziora, rzeki lub morza, najczęściej w okresie zimowym, w celu odnowy sił psychofizycznych oraz poczucia relaksu i dobrej zabawy.

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta dla młodego piłkarza – co powinien jeść młody sportowiec uprawiający piłkę nożną?

    W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych sportowców ma świadomość, że na ostateczny sukces w sporcie wpływ ma nie tylko systematyczny trening, lecz również dieta i zdrowy styl życia.

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

    Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

  • BCAA – czym jest, jak stosować i efekty

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij