Walka z otyłością trwa także w jelitach
Katarzyna Szulik

Walka z otyłością trwa także w jelitach

Choć nie można wykluczyć schorzeń i skłonności genetycznych, główną przyczyną otyłości jest przejadanie się połączone z brakiem ruchu. Problemy z nadmierną wagą to często konsekwencja wysokotłuszczowej diety, która, jak dowodzą badania naukowców z Kanady, zmienia mikrobiom jelitowy, redukując zawartość molekuły kluczowej dla zachowania zdrowej flory w jelitach.

Flora jelitowa a nadwaga

Flora jelitowa odpowiada za szereg aspektów zdrowia organizmu, zaczynając od prawidłowego przebiegu procesów trawiennych, po zdrowie psychiczne (dzięki połączeniu jelita — mózg).

Bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę również w regulacji wagi, ponieważ zdrowa flora pozwala na prawidłowy rozkład pokarmów na składniki odżywcze przy zachowaniu względnie zbilansowanej diety. Jednym z kluczowych elementów w tym procesie jest immunoglobulina A (IgA), molekuła produkowana przez wydzieliny błon śluzowych.

Jej głównym zadaniem jest neutralizacja szkodliwych bakterii, których wzrost może powodować na przykład zmiana diety ze zbilansowanej na wysokotłuszczową. By sprawdzić, w jaki sposób niedobór immunoglobuliny A może wpłynąć na organizm, naukowcy wykonali eksperyment na modelu zwierzęcym (konkretnie na myszach). Zwierzętom nieposiadającym własnego mikrobiomu i hodowanym w sterylnych warunkach przeszczepiono mikrobiom otyłych myszy o niskim poziomie immunoglobulina A. Jak się okazało, u myszy po przeszczepie zaobserwowano dwie reakcje charakterystyczne dla organizmów dotkniętych otyłością: stan zapalny oraz insulinooporność.

Prozdrowotna molekuła

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają efekty wcześniejszych obserwacji pacjentów, którzy przeszli operację bariatryczną polegającą na zmniejszeniu żołądka. W próbkach ich kału stwierdzono podwyższone poziomy immunoglobuliny A, co sugeruje, że w tym wypadku wyniki badań na zwierzętach są przekładalne na ludzi. Osoby po zmniejszeniu żołądka muszą przejść na restrykcyjną dietę, co tłumaczy zmiany w poziomie immunoglobiny zgodne z tezą postawioną przez naukowców.

Wyniki wspomnianego badania sugerują, że możliwość kontroli i modyfikacji zawartości immunoglobulina A w jelitach ma potencjał, by stać się czynnikiem sprzyjającym leczeniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. By jednak móc mówić o IgA jako o realnej opcji terapeutycznej, potrzebne są dalsze badania kliniczne.

Powiązane produkty

Chudnij bez diety, ale z probiotykiem

Tymczasem pacjenci, w porozumieniu z lekarzami, mogą próbować wprowadzać pozytywne zmiany we własnej mikroflorze jelitowej za pomocą probiotyków, również w celu utraty wagi. Badania z lipca tego roku sugerują, że wysoką skuteczność w tym względzie wykazują preparaty zawierające probiotyk ze szczepu Akkermansia muciniphila. Testujący go ochotnicy schudli średnio 2,2 kilograma na przestrzeni trzech miesięcy. Spadek wagi wiązał się ze znaczącą obniżką poziomu złego cholesterolu oraz osłabieniem postępów stanu przedcukrzycowego. 2,2 kilograma w 90 dni może nie wydawać się imponującym wynikiem, ale należy podkreślić, że nastąpił on bez zmiany diety czy dotychczasowego trybu życia, jedynie na podstawie uzupełnienia diety o probiotyk bogaty we wspomniane bakterie.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej skutkom przyjmowania akurat tego szczepu bakterii, ponieważ wcześniejsze badania wykazały jego niską zawartość w florze jelitowej osób otyłych i chorych na cukrzycę typu 2. Przyczyny tej korelacji nie były znane, więc badacze postanowili przyjrzeć się im bliżej.

Badanie na myszach wykazało, że podawanie im probiotyku zawierającego bakterie Akkermansia chroniło je przed wzrostem wagi na wysokotłuszczowej diecie. Zdaniem naukowców wspomniana bakteria wzmacnia barierę jelitową, zapobiegając przeniknięciu do krwi nadmiernej ilości cukru czy tłuszczu, co umożliwia lepszą kontrolę ich poziomu.

Obserwacje z 2019 roku są pierwszą próbą zbadania wpływu wspomnianych bakterii na ludzki organizm, pokazały one nie tylko skuteczność, ale też bezpieczeństwo stosowania wspomnianego probiotyku. Naukowcy podkreślają, że suplement zawierający bakterie jest pasteryzowany, co zwiększa bezpieczeństwo jego stosowania i sprawia, że modyfikacja mikrobioty jest celowana i tymczasowa, a nie trwała.

  1. H. Luck, S. Khan, J. H. Kim i in., Gut-associated IgA+ immune cells regulate obesity-related insulin resistance, "Nature Communications", volume 10, Article number: 3650 (2019)
  2. R. Haridy, Study finds key gut immune molecule links obesity, the microbiome, and metabolic disorders, "newatlas.com" [online], https://newatlas.com/fat-diet-immune-iga-microbiome-inflammation-obesity/61111/, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  3. Gut Bacteria Help May Boost Obese People's Health, Amy Norton "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20190701/gut-bacteria-help-may-boost-obese-peoples-health#1, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  4. C. Depommier, A. Everard, C. Druart i in., Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study, "Nature Medicine" 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2. Epub 2019 Jul 1.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij