×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Walka z otyłością trwa także w jelitach

Choć nie można wykluczyć schorzeń i skłonności genetycznych, główną przyczyną otyłości jest przejadanie się połączone z brakiem ruchu. Problemy z nadmierną wagą to często konsekwencja wysokotłuszczowej diety, która, jak dowodzą badania naukowców z Kanady, zmienia mikrobiom jelitowy, redukując zawartość molekuły kluczowej dla zachowania zdrowej flory w jelitach.

Flora jelitowa a nadwaga

Flora jelitowa odpowiada za szereg aspektów zdrowia organizmu, zaczynając od prawidłowego przebiegu procesów trawiennych, po zdrowie psychiczne (dzięki połączeniu jelita — mózg).

Bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę również w regulacji wagi, ponieważ zdrowa flora pozwala na prawidłowy rozkład pokarmów na składniki odżywcze przy zachowaniu względnie zbilansowanej diety. Jednym z kluczowych elementów w tym procesie jest immunoglobulina A (IgA), molekuła produkowana przez wydzieliny błon śluzowych.

Jej głównym zadaniem jest neutralizacja szkodliwych bakterii, których wzrost może powodować na przykład zmiana diety ze zbilansowanej na wysokotłuszczową. By sprawdzić, w jaki sposób niedobór immunoglobuliny A może wpłynąć na organizm, naukowcy wykonali eksperyment na modelu zwierzęcym (konkretnie na myszach). Zwierzętom nieposiadającym własnego mikrobiomu i hodowanym w sterylnych warunkach przeszczepiono mikrobiom otyłych myszy o niskim poziomie immunoglobulina A. Jak się okazało, u myszy po przeszczepie zaobserwowano dwie reakcje charakterystyczne dla organizmów dotkniętych otyłością: stan zapalny oraz insulinooporność.

Prozdrowotna molekuła

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają efekty wcześniejszych obserwacji pacjentów, którzy przeszli operację bariatryczną polegającą na zmniejszeniu żołądka. W próbkach ich kału stwierdzono podwyższone poziomy immunoglobuliny A, co sugeruje, że w tym wypadku wyniki badań na zwierzętach są przekładalne na ludzi. Osoby po zmniejszeniu żołądka muszą przejść na restrykcyjną dietę, co tłumaczy zmiany w poziomie immunoglobiny zgodne z tezą postawioną przez naukowców.

Wyniki wspomnianego badania sugerują, że możliwość kontroli i modyfikacji zawartości immunoglobulina A w jelitach ma potencjał, by stać się czynnikiem sprzyjającym leczeniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. By jednak móc mówić o IgA jako o realnej opcji terapeutycznej, potrzebne są dalsze badania kliniczne.

Chudnij bez diety, ale z probiotykiem

Tymczasem pacjenci, w porozumieniu z lekarzami, mogą próbować wprowadzać pozytywne zmiany we własnej mikroflorze jelitowej za pomocą probiotyków, również w celu utraty wagi. Badania z lipca tego roku sugerują, że wysoką skuteczność w tym względzie wykazują preparaty zawierające probiotyk ze szczepu Akkermansia muciniphila. Testujący go ochotnicy schudli średnio 2,2 kilograma na przestrzeni trzech miesięcy. Spadek wagi wiązał się ze znaczącą obniżką poziomu złego cholesterolu oraz osłabieniem postępów stanu przedcukrzycowego. 2,2 kilograma w 90 dni może nie wydawać się imponującym wynikiem, ale należy podkreślić, że nastąpił on bez zmiany diety czy dotychczasowego trybu życia, jedynie na podstawie uzupełnienia diety o probiotyk bogaty we wspomniane bakterie.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej skutkom przyjmowania akurat tego szczepu bakterii, ponieważ wcześniejsze badania wykazały jego niską zawartość w florze jelitowej osób otyłych i chorych na cukrzycę typu 2. Przyczyny tej korelacji nie były znane, więc badacze postanowili przyjrzeć się im bliżej.

Badanie na myszach wykazało, że podawanie im probiotyku zawierającego bakterie Akkermansia chroniło je przed wzrostem wagi na wysokotłuszczowej diecie. Zdaniem naukowców wspomniana bakteria wzmacnia barierę jelitową, zapobiegając przeniknięciu do krwi nadmiernej ilości cukru czy tłuszczu, co umożliwia lepszą kontrolę ich poziomu.

Obserwacje z 2019 roku są pierwszą próbą zbadania wpływu wspomnianych bakterii na ludzki organizm, pokazały one nie tylko skuteczność, ale też bezpieczeństwo stosowania wspomnianego probiotyku. Naukowcy podkreślają, że suplement zawierający bakterie jest pasteryzowany, co zwiększa bezpieczeństwo jego stosowania i sprawia, że modyfikacja mikrobioty jest celowana i tymczasowa, a nie trwała.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. H. Luck, S. Khan, J. H. Kim i in., Gut-associated IgA+ immune cells regulate obesity-related insulin resistance, "Nature Communications", volume 10, Article number: 3650 (2019)
  2. R. Haridy, Study finds key gut immune molecule links obesity, the microbiome, and metabolic disorders, "newatlas.com" [online], https://newatlas.com/fat-diet-immune-iga-microbiome-inflammation-obesity/61111/, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  3. Gut Bacteria Help May Boost Obese People's Health, Amy Norton "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20190701/gut-bacteria-help-may-boost-obese-peoples-health#1, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  4. C. Depommier, A. Everard, C. Druart i in., Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study, "Nature Medicine" 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2. Epub 2019 Jul 1.

Podziel się: