Walka z otyłością trwa także w jelitach
Katarzyna Szulik

Walka z otyłością trwa także w jelitach

Choć nie można wykluczyć schorzeń i skłonności genetycznych, główną przyczyną otyłości jest przejadanie się połączone z brakiem ruchu. Problemy z nadmierną wagą to często konsekwencja wysokotłuszczowej diety, która, jak dowodzą badania naukowców z Kanady, zmienia mikrobiom jelitowy, redukując zawartość molekuły kluczowej dla zachowania zdrowej flory w jelitach.

Flora jelitowa a nadwaga

Flora jelitowa odpowiada za szereg aspektów zdrowia organizmu, zaczynając od prawidłowego przebiegu procesów trawiennych, po zdrowie psychiczne (dzięki połączeniu jelita — mózg).

Bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę również w regulacji wagi, ponieważ zdrowa flora pozwala na prawidłowy rozkład pokarmów na składniki odżywcze przy zachowaniu względnie zbilansowanej diety. Jednym z kluczowych elementów w tym procesie jest immunoglobulina A (IgA), molekuła produkowana przez wydzieliny błon śluzowych.

Jej głównym zadaniem jest neutralizacja szkodliwych bakterii, których wzrost może powodować na przykład zmiana diety ze zbilansowanej na wysokotłuszczową. By sprawdzić, w jaki sposób niedobór immunoglobuliny A może wpłynąć na organizm, naukowcy wykonali eksperyment na modelu zwierzęcym (konkretnie na myszach). Zwierzętom nieposiadającym własnego mikrobiomu i hodowanym w sterylnych warunkach przeszczepiono mikrobiom otyłych myszy o niskim poziomie immunoglobulina A. Jak się okazało, u myszy po przeszczepie zaobserwowano dwie reakcje charakterystyczne dla organizmów dotkniętych otyłością: stan zapalny oraz insulinooporność.

Prozdrowotna molekuła

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają efekty wcześniejszych obserwacji pacjentów, którzy przeszli operację bariatryczną polegającą na zmniejszeniu żołądka. W próbkach ich kału stwierdzono podwyższone poziomy immunoglobuliny A, co sugeruje, że w tym wypadku wyniki badań na zwierzętach są przekładalne na ludzi. Osoby po zmniejszeniu żołądka muszą przejść na restrykcyjną dietę, co tłumaczy zmiany w poziomie immunoglobiny zgodne z tezą postawioną przez naukowców.

Wyniki wspomnianego badania sugerują, że możliwość kontroli i modyfikacji zawartości immunoglobulina A w jelitach ma potencjał, by stać się czynnikiem sprzyjającym leczeniu cukrzycy typu 2 oraz otyłości. By jednak móc mówić o IgA jako o realnej opcji terapeutycznej, potrzebne są dalsze badania kliniczne.

Chudnij bez diety, ale z probiotykiem

Tymczasem pacjenci, w porozumieniu z lekarzami, mogą próbować wprowadzać pozytywne zmiany we własnej mikroflorze jelitowej za pomocą probiotyków, również w celu utraty wagi. Badania z lipca tego roku sugerują, że wysoką skuteczność w tym względzie wykazują preparaty zawierające probiotyk ze szczepu Akkermansia muciniphila. Testujący go ochotnicy schudli średnio 2,2 kilograma na przestrzeni trzech miesięcy. Spadek wagi wiązał się ze znaczącą obniżką poziomu złego cholesterolu oraz osłabieniem postępów stanu przedcukrzycowego. 2,2 kilograma w 90 dni może nie wydawać się imponującym wynikiem, ale należy podkreślić, że nastąpił on bez zmiany diety czy dotychczasowego trybu życia, jedynie na podstawie uzupełnienia diety o probiotyk bogaty we wspomniane bakterie.

Naukowcy przyjrzeli się bliżej skutkom przyjmowania akurat tego szczepu bakterii, ponieważ wcześniejsze badania wykazały jego niską zawartość w florze jelitowej osób otyłych i chorych na cukrzycę typu 2. Przyczyny tej korelacji nie były znane, więc badacze postanowili przyjrzeć się im bliżej.

Badanie na myszach wykazało, że podawanie im probiotyku zawierającego bakterie Akkermansia chroniło je przed wzrostem wagi na wysokotłuszczowej diecie. Zdaniem naukowców wspomniana bakteria wzmacnia barierę jelitową, zapobiegając przeniknięciu do krwi nadmiernej ilości cukru czy tłuszczu, co umożliwia lepszą kontrolę ich poziomu.

Obserwacje z 2019 roku są pierwszą próbą zbadania wpływu wspomnianych bakterii na ludzki organizm, pokazały one nie tylko skuteczność, ale też bezpieczeństwo stosowania wspomnianego probiotyku. Naukowcy podkreślają, że suplement zawierający bakterie jest pasteryzowany, co zwiększa bezpieczeństwo jego stosowania i sprawia, że modyfikacja mikrobioty jest celowana i tymczasowa, a nie trwała.

  1. H. Luck, S. Khan, J. H. Kim i in., Gut-associated IgA+ immune cells regulate obesity-related insulin resistance, "Nature Communications", volume 10, Article number: 3650 (2019)
  2. R. Haridy, Study finds key gut immune molecule links obesity, the microbiome, and metabolic disorders, "newatlas.com" [online], https://newatlas.com/fat-diet-immune-iga-microbiome-inflammation-obesity/61111/, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  3. Gut Bacteria Help May Boost Obese People's Health, Amy Norton "webmd.com" [online], https://www.webmd.com/diet/obesity/news/20190701/gut-bacteria-help-may-boost-obese-peoples-health#1, [dostęp:] 20.08.2019 r.
  4. C. Depommier, A. Everard, C. Druart i in., Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study, "Nature Medicine" 2019 Jul;25(7):1096-1103. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2. Epub 2019 Jul 1.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

  • Adipocyty (komórki tkanki tłuszczowej) – czym są i jak działają? Jaki jest ich związek z tyciem?

    Tkanka tłuszczowa wydaje się kojarzyć z czymś zupełnie niepotrzebnym i mało estetycznym. Tymczasem, tłuszcz obecny w organizmie pełni wiele istotnych dla niego funkcji fizjologicznych, stąd zarówno jego niedobór, jak i nadmiar mogą prowadzić do powstania rozmaitych stanów patologicznych poszczególnych narządów. Czym są adipocyty? Czy ich nadmiar jest szkodliwy? Jaki wpływ wywierają na nasz organizm?  

  • Dieta po udarze – co należy o niej wiedzieć? Zasady, produkty, komponowanie posiłków, bezpieczeństwo żywienia w diecie poudarowej

    Udar mózgu przechodzi ponad 60 tysięcy Polaków rocznie. Niemal każdy z nich doświadcza wówczas zmian w zakresie swojej sprawności, które w różnym stopniu decydują o dalszym funkcjonowaniu. Istotną rolę w procesie rehabilitacji i rekonwalescencji, jak również w profilaktyce kolejnych udarów, odgrywa m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Udar mózgu – jaką rolę w chorobie pełni żywienie? O jakie elementy należy szczególnie zadbać, a czego unikać? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij