Napoje energetyczne mogą przyczyniać się do arytmii serca
Katarzyna Szulik

Napoje energetyczne mogą przyczyniać się do arytmii serca

Słodzone napoje energetyczne zawierające kofeinę stają się coraz bardziej popularne w ostatnich latach, głównie dzięki kojarzeniu ich ze sportami ekstremalnymi. Jednakże lista zagrożeń dla zdrowia związanych z tymi pobudzającymi specyfikami stale rośnie. Nowe badanie opublikowane na łamach „Journal of the American Heart Association” wykazało, że spożycie nawet jednej porcji tego napoju może w sposób istotny zaburzyć rytm bicia serca, a w efekcie grozić arytmią.

Wezwania do zakazania lub ograniczenia sprzedaży napojów energetycznych stały się głośniejsze po kilku zgonach osób, które je wypiły. Jedna konkretna marka została nawet usunięta ze sprzedaży, ponieważ spowodowała, że mężczyźni doświadczyli niebezpiecznie przedłużających się erekcji. Jednak wpływ tych napojów na serce zawsze budził największe obawy. Aby zbadać zakres tego zagrożenia, naukowcy z amerykańskiej Thomas J. Long School of Pharmacy and Health Sciences podali 34 ochotnikom 0,9 litra (32 uncje) jednego z dwóch komercyjnych napojów energetycznych lub placebo. Następnie wykorzystali elektrokardiogram, aby zarejestrować aktywność elektryczną serca uczestników, wykonując pomiar co 30 minut przez następne 4 godziny.

Spożycie napoju energetycznego spowodowało zwiększenie odstępu QT w sercu, co odnosi się do okresu, w jakim komory muszą się elektrycznie zresetować między uderzeniami. Średnio odstęp QT u osób, które spożyły napoje energetyczne był o 6-7,7 milisekundy wyższy niż u ludzi, którzy wypili placebo przy pomiarze prowadzonym 4 godziny później.

Co decyduje o niebezpieczeństwie napojów energetycznych?

Oba napoje użyte w badaniu zawierały od 304 do 320 miligramów kofeiny na 32 uncje płynu, ale poprzednie analizy wykazały, że dawki poniżej 400 nie powodują żadnych zmian elektrokardiograficznych. Zawierały one również składniki, takie jak tauryna i witaminy z grupy B. Tauryna jest aminokwasem występującym naturalnie w organizmie. Okazało się, że ma właściwości antyarytmiczne, a wspomniane witaminy są również uważane za bezpieczne.

Nie wiadomo jednak, w jaki sposób te różne składniki wpływają na organizm po spożyciu w połączeniu i czy ma to coś wspólnego z wynikami tych badań. Podsumowując pilne znaczenie odkrycia tej zagadki, współautor badania Sachin Shah powiedział w oświadczeniu: pilnie musimy zbadać konkretny składnik lub kombinację składników w różnych rodzajach napojów energetycznych, które mogą wyjaśnić odkrycia zaobserwowane w naszym badaniu klinicznym.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków już w 2012 roku ostrzegała, że spożywanie konkretnych napojów energetycznych ma związek z występowaniem niemal setki chorób oraz stało się bezpośrednią przyczyną około 20 zgonów. Wśród schorzeń i stanów chorobowych wymieniono poronienia, konwulsje, ataki paniki, głuchotę, krwotoki, ataki serca, arytmię, biegunkę, migreny, zaburzenia psychotyczne oraz intensywne wymioty.

Ludzie piją coraz więcej napojów energetycznych

W kwietniu tego roku ukazał się raport mówiący o rosnącym spożyciu napojów energetycznych w Stanach Zjednoczonych. Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w „American Journal of Preventive Medicine”, ich picie znacznie wzrosło w ciągu ostatniej dekady wśród młodzieży, młodych dorosłych i dorosłych w średnim wieku. Konsumenci mieli znacznie wyższe całkowite spożycie kofeiny w porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami, a napoje stanowiły większość ich całkowitej dziennej dawki kofeiny. Chociaż wyniki wskazują, że dzienne spożycie tych napojów wśród młodzieży i dorosłych w średnim wieku może się wyrównywać, a ogólne stosowanie we wszystkich grupach jest stosunkowo ograniczone, ich przyjmowanie przez młodych dorosłych stale rośnie.

Czym są napoje energetyczne?

Tak zwane energetyki to napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę, inne stymulanty pochodzenia roślinnego (np. guaranę), aminokwasy (np. taurynę), zioła (np. miłorząb dwuklapowy) i witaminy. Zawartość kofeiny wynosi od 50 mg do 500 mg na porcję w porównaniu do 95 mg na filiżankę kawy o pojemności 8 uncji. Chociaż umiarkowane spożycie kofeiny (do 400 mg/dobę dla dorosłych i 100 mg/dzień dla nastolatków) jest uważane za bezpieczne, wyższe objętości mogą zwiększyć prawdopodobieństwo, że osoby je pijące będą angażować się w ryzykowne zachowania, doświadczać napięć psychicznych, takich jak zwiększona depresja, i/lub niepożądane skutki sercowo-naczyniowe, takie jak podwyższone ciśnienie krwi.

Dodatkowy cukier w wielu napojach energetycznych może również zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów. Ich mieszanie z alkoholem, które zyskuje na popularności wśród młodych dorosłych może prowadzić do jego nadmiernego spożycia i występowania zdarzeń niepożądanych z nim związanych (np. wypadków samochodowych).

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij