
Napoje energetyczne mogą przyczyniać się do arytmii serca
Słodzone napoje energetyczne zawierające kofeinę stają się coraz bardziej popularne w ostatnich latach, głównie dzięki kojarzeniu ich ze sportami ekstremalnymi. Jednakże lista zagrożeń dla zdrowia związanych z tymi pobudzającymi specyfikami stale rośnie. Nowe badanie opublikowane na łamach „Journal of the American Heart Association” wykazało, że spożycie nawet jednej porcji tego napoju może w sposób istotny zaburzyć rytm bicia serca, a w efekcie grozić arytmią.
Wezwania do zakazania lub ograniczenia sprzedaży napojów energetycznych stały się głośniejsze po kilku zgonach osób, które je wypiły. Jedna konkretna marka została nawet usunięta ze sprzedaży, ponieważ spowodowała, że mężczyźni doświadczyli niebezpiecznie przedłużających się erekcji. Jednak wpływ tych napojów na serce zawsze budził największe obawy. Aby zbadać zakres tego zagrożenia, naukowcy z amerykańskiej Thomas J. Long School of Pharmacy and Health Sciences podali 34 ochotnikom 0,9 litra (32 uncje) jednego z dwóch komercyjnych napojów energetycznych lub placebo. Następnie wykorzystali elektrokardiogram, aby zarejestrować aktywność elektryczną serca uczestników, wykonując pomiar co 30 minut przez następne 4 godziny.
Co decyduje o niebezpieczeństwie napojów energetycznych?
Oba napoje użyte w badaniu zawierały od 304 do 320 miligramów kofeiny na 32 uncje płynu, ale poprzednie analizy wykazały, że dawki poniżej 400 nie powodują żadnych zmian elektrokardiograficznych. Zawierały one również składniki, takie jak tauryna i witaminy z grupy B. Tauryna jest aminokwasem występującym naturalnie w organizmie. Okazało się, że ma właściwości antyarytmiczne, a wspomniane witaminy są również uważane za bezpieczne.
Nie wiadomo jednak, w jaki sposób te różne składniki wpływają na organizm po spożyciu w połączeniu i czy ma to coś wspólnego z wynikami tych badań. Podsumowując pilne znaczenie odkrycia tej zagadki, współautor badania Sachin Shah powiedział w oświadczeniu: pilnie musimy zbadać konkretny składnik lub kombinację składników w różnych rodzajach napojów energetycznych, które mogą wyjaśnić odkrycia zaobserwowane w naszym badaniu klinicznym.
Ludzie piją coraz więcej napojów energetycznych
W kwietniu tego roku ukazał się raport mówiący o rosnącym spożyciu napojów energetycznych w Stanach Zjednoczonych. Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w „American Journal of Preventive Medicine”, ich picie znacznie wzrosło w ciągu ostatniej dekady wśród młodzieży, młodych dorosłych i dorosłych w średnim wieku. Konsumenci mieli znacznie wyższe całkowite spożycie kofeiny w porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami, a napoje stanowiły większość ich całkowitej dziennej dawki kofeiny. Chociaż wyniki wskazują, że dzienne spożycie tych napojów wśród młodzieży i dorosłych w średnim wieku może się wyrównywać, a ogólne stosowanie we wszystkich grupach jest stosunkowo ograniczone, ich przyjmowanie przez młodych dorosłych stale rośnie.
Czym są napoje energetyczne?
Tak zwane energetyki to napoje bezalkoholowe zawierające kofeinę, inne stymulanty pochodzenia roślinnego (np. guaranę), aminokwasy (np. taurynę), zioła (np. miłorząb dwuklapowy) i witaminy. Zawartość kofeiny wynosi od 50 mg do 500 mg na porcję w porównaniu do 95 mg na filiżankę kawy o pojemności 8 uncji. Chociaż umiarkowane spożycie kofeiny (do 400 mg/dobę dla dorosłych i 100 mg/dzień dla nastolatków) jest uważane za bezpieczne, wyższe objętości mogą zwiększyć prawdopodobieństwo, że osoby je pijące będą angażować się w ryzykowne zachowania, doświadczać napięć psychicznych, takich jak zwiększona depresja, i/lub niepożądane skutki sercowo-naczyniowe, takie jak podwyższone ciśnienie krwi.
Dodatkowy cukier w wielu napojach energetycznych może również zwiększać ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów. Ich mieszanie z alkoholem, które zyskuje na popularności wśród młodych dorosłych może prowadzić do jego nadmiernego spożycia i występowania zdarzeń niepożądanych z nim związanych (np. wypadków samochodowych).