Czy dzieci mogą jeść rośliny strączkowe? – Dietetyk radzi
Ewa Bykowska

Czy dzieci mogą jeść rośliny strączkowe? – Dietetyk radzi

Ostatnio dużo mówi się o spożywaniu roślin strączkowych. Opinie są różne, jedni twierdzą, że tak bo są wspaniałym źródłem białka i węglowodanów, inni twierdzą, że są wręcz niebezpieczne. Powodem rozbieżnych opinii jest różna tolerancja tych produktów. Prawda jak zwykle leży pośrodku, we wszystkim należy zachować umiar.

Na początku należy wyjaśnić sobie różnicę między roślinami strączkowymi a nasionami roślin strączkowych.

Warzywa strączkowe są to nasiona niedojrzałe (groszek zielony, wszystkie odmiany fasoli, soja, bób, ciecierzyca, orzechy ziemne arachidowe), dzięki czemu nie zawierają fermentujących cukrów, powstających dopiero podczas końcowego dojrzewania.

Suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, soja itp.) zawierają fermentujące cukry, które są przyczyną powstawania wzdęć i nieprzyjemnych gazów.

Powody, dla których w diecie dzieci powinny się znaleźć rośliny strączkowe:

  1. Są cennym  źródłem białka roślinnego, którego wartość odżywcza jest większa niż białko zbóż, ale mniejsza niż białka większości produktów mięsnych. Najwięcej białka zawierają suche nasiona soi i soczewicy, w dalszej kolejności grochu i fasoli.
  2. Są bogato węglowodanowe, dzięki czemu dostarczają dużo energii.
  3. Zawierają niewielką ilość tłuszczu, wyjątek stanowi soja.
  4. Dostarczają znacznych ilości składników mineralnych – fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan.
  5. Zawierają duże ilości błonnika.
  6. Są bogactwem witamin z grupy B, które biorą udział w regulacji centralnego układu nerwowego.
  7. Mają niski indeks glikemiczny.
  8. Są zasadotwórcze – ich regularne stosowanie pozwala utrzymać równowagę kwasowo- zasadową.

Powody, dla których rośliny strączkowe są niekorzystne dla zdrowia:

Zawierają w swoim składzie substancje antyodżywcze, które wywierają szkodliwy wpływ na organizm ludzki

  1. LEKTYNY – zawierają je rośliny strączkowe, zboża i warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, bakłażany, papryka itp ), wiążą się  z komórkami w naszym ciele i są niebezpieczne. W przewodzie pokarmowym białka te niszczą warstwę śluzu, która jest niezbędnym środowiskiem dla żyjącej tam flory bakteryjnej i ochroną przed mechanicznym uszkodzeniem. Nie są one trawione i nie ulegają rozpadowi. Powodują rozszczelnienie barier jelitowych, pozwalając częściowo strawionym białkom pokarmowym i bakteriom jelitowym przedostać się do krwiobiegu.
  2. SAPONINY –  toksyna, która po spożyciu uszkadza jelita, naczynia krwionośne, czerwone krwinki. Najwięcej saponin zawiera soja i fasola.
  3. FITOESTROGENY – są to związki bardzo zbliżone do hormonów płciowych żeńskich. Mogą spowodować niższe poziomy hormonów FSH i LH (zwiększone ryzyko niepłodności, zatrzymania miesiączki), obniżają przyswajanie jodu, co zwiększa ryzyko chorób związanych z tarczycą i powoduje zmniejszenie testosteronu u mężczyzn.
  4. KWAS FITOWY – obniża przyswajalność żelaza, magnezu, cynku, wapnia – co skutkuje niedożywieniem i anemią
  5. INHIBITORY PROTEAZ – blokują enzymy odpowiedzialne za trawienie białek, co powoduje niską przyswajalność aminokwasów z pożywienia.
  6. RAFINOZA I OLIGOSACHARYDY – wywołują gazy, dolegliwości żołądkowe
  7. GLIKOZYDY CYJANOGENNE – w organizmie ulegają rozkładowi do szkodliwego cyjanowodoru.
Aby się pozbyć szkodliwego działania składników antyodżywczych, należy długo moczyć nasiona, przed gotowaniem wymienić wodę, gotować długo do miękkości (przez ok.pierwsze 20 min.  bez przykrycia), fasolkę lub groszek z puszki należy bardzo dokładnie odsączyć.

Do przyrządzania potraw z roślin strączkowych należy używać przyprawy, które przeciwdziałają wzdęciom- kolendra, kminek, szałwia, oregano, koper, bazylia, imbir. Nasiona warzyw strączkowych należy solić pod koniec gotowania. Najlepiej tuż po ugotowaniu. Jeżeli będą posolone wcześniej, wydłuży się ich czas gotowania a łupiny mogą być twarde. Kwaśne dodatki takie jak np. pomidory przedłużają czas gotowania. Dlatego dodaje się je wtedy, gdy nasiona są już prawie miękkie.

Powiązane produkty

Nasuwa się pytanie – to jeść te strączki czy nie?

Odpowiedź brzmi tak, ale z umiarem i odpowiednio przygotowane (moczenie, gotowanie).

Inaczej jest z soją, ponieważ mimo moczenia, prawidłowego gotowania wciąż zawiera składniki antyodżywcze. Estrogeny znajdujące się w soi  powodują zaburzenia układu hormonalnego, przyspieszają dojrzewanie płciowe u dziewcząt, a u chłopców je opóźniają. Mężczyźni jedzący dużo soi, lub pijący mleko sojowe, mogą mieć aż o 50% mniej plemników.

 Soja ze względu na swą niską cenę jest używana jako zapychacz do wędlin, zup, pasztetów, batonów, chleba, deserów.

Ziarna roślin strączkowych można stosować jako dodatek do zup, sałatek, dipów, past na kanapki.

Spożywanie potraw z roślin strączkowych posiada więcej zalet niż wad, pod warunkiem że będą przestrzegane zasady ich prawidłowego przygotowania. Produkty te należy stopniowo wprowadzać do codziennej diety dziecka, aby nie wywołać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Potraw z roślin strączkowych powinny unikać osoby z chorobami autoimmunologicznymi (np: stwardnienie rozsiane (SM), choroby Hashimoto, cukrzyca insulinozależna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, bielactwo, itd),chorobami jelit, chorobami żołądka, chorobami nowotworowymi, dzieci do 3 roku życia, kobiety w okresie laktacji, kobiety w ciąży.

Przepis na doskonałą i zdrową przekąskę:

 Ciecierzyca prażona (4 porcje):

  • 340 g ciecierzycy ugotowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta soli
  • koper, bazylia, mięta, czosnek – w zależności od upodobań smakowych
  • można dodać szczyptę pieprzu

Sposób wykonania:

  • Ciecierzycę dokładnie opłukać.
  • Zalać wodą, moczyć przez 6 godzin.
  • Odcedzić i zaleć wodą
  • Gotować ok. 2 godz. (przez pierwsze 20min bez przykrycia).
  • Nagrzać piekarnik do 230°C.
  • Odcedzić ciecierzycę.
  • Wrzucić do miski i wymieszać z olejem oraz doprawić do smaku według własnych upodobań.
  • Wysypać na blachę do pieczenia i piec przez 30 do 40 minut, aż się zrumieni i będzie chrupiąca.
  • Przez ostatnie kilka minut uważać, żeby się nie przypaliła.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Paracetamol czy ibuprofen — który lek na gorączkę wybrać dla dziecka i jak go prawidłowo dawkować?

    Gorączka u dzieci bardzo często przysparza ogromnego problemu rodzicom. Część z nich boi się dawać dzieciom leki przeciwgorączkowe, ponieważ nie wiedzą dokładnie, w jaki sposób należy je dawkować i jakie odstępy czasu należy zachować pomiędzy poszczególnymi dawkami leków. Który lek w walce z infekcją podawać dzieciom? Jaka jest bezpieczna dawka ibuprofenu lub paracetamolu, którą można podać maluchowi? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Biegunka u niemowlaka i dziecka – co robić? Kiedy należy zgłosić się do lekarza?

    Biegunka to jedna z najczęstszych dolegliwości u dzieci oraz przyczyna wizyt lekarskich. Wbrew pozorom postępowanie jest bardzo proste i w części przypadków dziecko może być z powodzeniem leczone w domu. Jak radzić sobie z biegunką u noworodka, niemowlęcia lub starszego dziecka? Jak zapobiegać rozwolnieniu i kiedy zgłosić się do lekarza?

  • Grypa u dzieci i niemowląt – objawy, przebieg i leczenie

    Grypa to choroba zakaźna, występująca każdego roku, głównie w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną. Grypa jest ostrą infekcją dróg oddechowych. Czynnikiem etiologicznym sezonowych zachorowań są dwa typy wirusów grypy – A i B. Choć zarazić się może każdy, wyróżnia się grupy ryzyka, które są szczególnie podatne na zakażenie tym wirusem. Należą do nich m.in. niemowlęta i dzieci do 2. roku życia, co związane jest z niedojrzałością ich układu immunologicznego oraz większą skłonnością do powikłań.

  • Dlaczego magnez jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania Twojego dziecka?

    Jak doskonale wszyscy wiemy, prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu dziecka zależy od wielu czynników. Kluczowe jest tutaj dostarczanie wraz z dietą, odpowiednich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje magnez, którego rola i znaczenie dla organizmu dziecka jest zasadnicze i kluczowe. Dlaczego?  

  • Jak magnez może wspierać aktywne dzieci?

    Okres dzieciństwa i szkoły to czas wielu wyzwań dla aktywnego dziecka. Dziecku potrzeba wówczas energii, spokoju, skupienia oraz wsparcia, aby chętnie i aktywnie podejmowało różne wyzwania i dawało radę im sprostać. Aby pomóc dziecku w tym wszystkim, warto dostarczać mu odpowiednie składniki odżywcze, witaminy i minerały. I jednym z takich składników jest magnez, kluczowy pierwiastek dla rozwoju i funkcjonowania organizmu dziecka. A w czym dokładnie magnez pomaga i jak wspiera aktywne dzieci? 

  • Zespół Dravet – objawy, diagnostyka, leczenie

    Zespół Dravet to rzadkie genetyczne schorzenie neurologiczne, które manifestuje się już we wczesnym dzieciństwie i znacząco wpływa na funkcjonowanie pacjentów przez całe życie. Charakteryzuje się opornymi na leczenie napadami padaczkowymi, które mogą prowadzić do licznych komplikacji, w tym do opóźnienia rozwoju i deficytów poznawczych.

  • Jak pomóc niemowlętom cierpiącym na kolki, ulewania i zaparcia?

    Pierwszy rok życia dziecka to okres największych i najszybciej zachodzących zmian w życiu człowieka. Dotyczą one każdego układu czy narządu, w tym także przewodu pokarmowego. Osiągnięcie pełnej funkcji trawienia i wchłaniania to długotrwały i dynamiczny proces, a w jego przebiegu mogą wystąpić u niemowlęcia różne dolegliwości. W pierwszym roku życia nawet u 50% niemowląt mogą pojawić się: kolka niemowlęca, refluks żołądkowo-przełykowy i zaparcia.

  • Mleko modyfikowane kozie. Jakie ma właściwości i kiedy je podawać?

    Mleko modyfikowane na bazie mleka koziego zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych preparatów opartych na mleku krowim. Rodzice poszukujący innych rozwiązań żywieniowych dla swoich dzieci coraz częściej sięgają po produkty kozie, które cechują się lepszą przyswajalnością i nieco innym profilem białkowo-tłuszczowym. Choć nie jest to produkt hipoalergiczny, wielu specjalistów zwraca uwagę na jego potencjalne korzyści w diecie niemowląt i małych dzieci.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl