Wypadanie włosów i biotyna. Czy rzeczywiście jest związek?
Justyna Wodowska

Wypadanie włosów i biotyna. Czy rzeczywiście jest związek?

Biotyna (określana również jako „witamina H” lub „witamina B7”) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zaliczaną do witamin z grupy B. Według licznych źródeł jej niedobór może mieć związek z nadmiernym wypadaniem włosów, rozdwajaniem się paznokci oraz łojotokiem. Czy rzeczywiście warto się biotyną zainteresować, jeśli doskwiera nam jedna z wymienionych dolegliwości?

Wpływ biotyny na włosy, paznokcie i skórę

Przede wszystkim biotyna jest składową swoistych enzymów, katalizujących reakcje tzw. karboksylacji, czyli procesów kluczowych w syntezie cukrów, białek i lipidów. Przypuszcza się, że przyczyną zwiększonej utraty włosów i zmian skórnych, powstałych w wyniku niedoboru biotyny, są właśnie zaburzenia w metabolizmie tłuszczów. Biotyna jest również źródłem cząsteczek siarki potrzebnej do budowy keratyny - naturalnego budulca włosów i paznokci. Nasilone wypadanie włosów towarzyszy często łojotokowemu zapaleniu skóry. Wówczas wartościowa może być inna właściwość biotyny, tj. hamowanie nadmiernej aktywności gruczołów łojowych. Warto również podkreślić fakt, że wpływa ona też na funkcję gruczołu tarczowego, który nie pozostaje przecież bez wpływu na kondycję skóry i włosów.

Awitaminoza i biotyna?

Taki niedobór biotyny jest rzadko opisywany w piśmiennictwie ze względu na małą częstość występowania. Doniesienia kliniczne dotyczą z reguły pacjentów z genetycznie uwarunkowanym niedoborem biotynidazy – enzymu uczestniczącego w przemianach metabolicznych biotyny. Wspomniany enzym odszczepia wolną biotynę od białek podawanych w diecie, uczestnicząc w ten sposób w jej wchłanianiu z przewodu pokarmowego. Ponadto bierze udział w transporcie biotyny we krwi. Genetycznie uwarunkowany niedobór biotynidazy ujawnia się już u niemowląt, w postaci niskiego ciśnienia tętniczego, zaniku nerwu wzrokowego, zmian zapalnych skóry i spojówek. Biotynidaza obecna jest w większości tkanek, ale głównym jej źródłem jest wątroba. Masywne uszkodzenie tego narządu może być więc również przyczyną niedoboru biotynidazy.

Czynniki ryzyka niedoboru biotyny

Do niedoboru biotyny mogą prowadzić, obok wrodzonego deficytu biotynidazy, różnorakie nabyte postacie deficytu biotyny. Niedobór biotyny występuje najczęściej u osób stosujących szczególne diety, leczonych długotrwale niektórymi lekami (szczególne przeciwdrgawkowymi jak fenytoina, karbamazepina czy fenobarbital) oraz z zaburzeniami wchłaniania tej witaminy. Z kolei hormony steroidowe mogą przyspieszać jej katabolizm (rozpad). Biotyna jest także syntetyzowana przez bakterie jelitowe człowieka. W związku z tym, długotrwała kuracja antybiotykami (szczególnie tzw. szerokowidmowymi) może obniżyć ilość biotyny w organizmie. Mogą pojawić się wówczas takie objawy jak: zapalenie skóry zlokalizowane wokół ust czy nosa, zaburzenia wzrostu włosów i paznokci oraz ich nadmierna łamliwość. Odnotowano także, że w przypadku niedoboru biotyny mogą wystąpić zaburzenia w metabolizmie tłuszczów, takie jak podwyższenie stężenia cholesterolu w surowicy krwi.

Pokarmowe i apteczne źródła biotyny

Biotyna wchodzi w skład wielu produktów żywnościowych, ale niestety w niewielkich ilościach. Najwięcej tego składnika zawierają: wątróbka, drożdże, żółtko jaj oraz niektóre warzywa (soja, soczewica). Witamina ta powstaje ponadto w jelicie grubym człowieka, jednak jej wchłanianie jest tu znikome. W aptece możemy zakupić produkty lecznicze zawierające biotynę w dawce do 5 mg w jednej tabletce/kapsułce. W suplementach diety znajdziemy ten składnik w porcjach rzędu kilkadziesiąt-kilkaset mcg (1000 mcg=1 mg). Często skojarzona jest jednak wówczas z innymi składnikami takimi jak: cynk, krzem czy hydrolizat żelatyny. Biotyna jest też często składową preparatów zawierających kompleks witamin z grupy B (w tym przypadku ważny jest synergizm ich właściwości).

Czy można stosować biotynę w okresie ciąży lub karmienia piersią?

Ilość biotyny w preparatach często znacznie przekracza zalecane dzienne spożycie dla kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Nie prowadzono natomiast badań dotyczących takiego stosowania biotyny w tych szczególnych okresach. Warto też podkreślić, że biotyna przenika do mleka kobiecego. Nie należy więc na własną rękę stosować monopreparatów z biotyną w okresie ciąży czy laktacji, niededykowanych potrzebom tych szczególnych grup, chyba, że lekarz prowadzący zaleci inaczej.

Ważne - przyjmowanie biotyny z jedzeniem

Warto wiedzieć, że awidyna, zasadowa glikoproteina występująca w jajku białka kurzego, ma zdolność łączenia się z biotyną, co uniemożliwia jej wchłanianie. Jaki z tego wniosek? W przypadku niedoboru biotyny lub stosowania jej preparatów należy unikać spożywania surowego białka jaja kurzego (choć trudno sobie wyobrazić takiego konesera). Również alkohol powoduje zmniejszenie stężenia biotyny we krwi.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – powinny stanowić barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas kojowy i jego zastosowania w kosmetologii, kosmetyce i medycynie

    Kwas kojowy (5-hydroksy-2-(hydroksymetylo)-4H-pirano-4-on) jest związkiem chemicznym naturalnego pochodzenia. Jest produkowany przez wiele gatunków grzybów i bakterii. Można go znaleźć w sfermentowanych produktach kuchni azjatyckiej – np. w sosie sojowym, paście miso czy winie ryżowym. Znany jest głównie ze względu na swoje działanie rozjaśniające. Ta niewielka cząsteczka chemiczna wykazuje także szereg innych ciekawych właściwości, dzięki którym znalazła o wiele szersze zastosowane praktyczne.

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Blizny po ospie – jak im zapobiec? Co na nie stosować?

    Blizny po ospie – czy można im zapobiec? Co stosować, aby pozbyć się nieestetycznych dziur lub plam po ospie? Podpowiadamy, co robić, aby ich uniknąć, a także wskazujemy, które preparaty będą pomocne w ich rozjaśnieniu i spłyceniu.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

  • Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?

    Kaolin to drobnokrystaliczny minerał ilasty stosowany w lecznictwie i – z czego jest najbardziej znany – w kosmetyce. Glinka to nazwa kaolinu spopularyzowana właśnie w tej dziedzinie. Czym dokładnie jest glinka, jakie ma właściwości i jak ją zastosować? Zapraszamy do lektury. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij