Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege
Monika Suska

Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

Coraz bardziej popularną tendencją jest ograniczanie w diecie mięsa, ryb oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego i zastępowania ich pokarmem roślinnym. Taka postawa ma związek z dążeniem do zdrowego trybu życia, wątpliwą jakością mięsa, jaj i mleka, pochodzących z hodowli przemysłowych oraz z wyznawaną przez wegan ideologią niezabijania zwierząt. Wychodząc naprzeciw obecnym trendom, nasilającym się w naszym społeczeństwie, prezentujemy kilka pomysłów jak przygotować w 100% wegańskie potrawy, które możemy podać naszym gościom w wigilijny wieczór.

Czym jest weganizm?

Weganizm to styl życia, którego wyznawcy dążą do minimalizacji swojego uczestnictwa w eksploatacji zwierząt. Główny aspekt dotyczy sposobu odżywiania, ponieważ największa ilość zwierząt wykorzystywana jest dla pożywienia. W innych dziedzinach cechuje się podobnie konsekwentną postawą, wyrażoną m.in. w sprzeciwie wobec hodowli zwierząt z przeznaczeniem na futra czy wykorzystywaniu zwierząt do doświadczeń laboratoryjnych.

Kilka słów o diecie wegańskiej

Dieta wegańska zakłada całkowitą eliminację z diety nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, włącznie z mlekiem, jajami czy miodem (nie wszyscy weganie uznają miód za produkt odzwierzęcy). Podstawę diety wegańskiej stanowią produkty na bazie zbóż, owoce i warzywa. Kolejny poziom wegańskiej piramidy żywieniowej stanowią rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, nasiona oleiste oraz glony morskie. Na tę grupę składają się również zamienniki mleka i sera (alternatywą dla mleka krowiego może być mleko roślinne: sojowe, ryżowe, migdałowe lub owsiane, natomiast ser można zastąpić tofu – twarogiem otrzymywanym z mleka sojowego). Na górze piramidy znajdują się produkty, takie jak: słodycze, kawa czy herbata, których weganie powinni unikać.

Zarówno dieta wegetariańska jak i wegańska zostały pozytywnie ocenione przez American Dietetic Association – jedną z najważniejszych organizacji dietetyków na świecie. Eksperci podkreślają jednak, że jej dobroczynny wpływ na organizm zaobserwujemy wówczas, gdy będzie ona odpowiednio zbilansowana.

W zależności od tego, jak radykalną dietę zastosujemy w naszym organizmie, mogą wystąpić niedobory niektórych witamin i składników mineralnych, dlatego decyzję o zmianie dotychczasowego sposobu odżywiania należy skonsultować z lekarzem. Warto także pamiętać o stosowaniu metody małych kroków, stopniowo rezygnować z produktów mięsnych (w przypadku diety wegańskiej również pochodzenia zwierzęcego) i przede wszystkim starać się je w naturalny sposób suplementować.

Powiązane produkty

Święta w wersji wege

Poniżej znajdują się przepisy na dania kuchni wegańskiej inspirowane smakiem tradycyjnych potraw świątecznych.

Na początek zupa

Barszcz czerwony, kapuśniak czy grzybowa. To od Ciebie zależy, którą z nich wybierzesz. Ważne, aby została ona przygotowana na bazie wywaru warzywnego. Unikaj gotowych kostek rosołowych! Choć w sprzedaży dostępne są kostki warzywne, często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje konserwujące i poprawiające smak.

  • Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcz
  • korzeń imbiru
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Buraki myjemy i szczelnie owijamy folią aluminiową. Podczas pieczenia buraki nie mogą wyschnąć. Pieczemy przez ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem,  chwilę gotujemy. Wyłączamy gaz, blendujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy  sok z pomarańczy i łyżeczkę startego imbiru – do smaku. Podajemy z natką pietruszki.

Po kaszubsku czy pod pierzynką?

Kuchnia wegańska znalazła zamiennik zarówno dla jednej, jak i drugiej wersji kultowego śledzia.

  • Tofu po kaszubsku

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 10 suszonych śliwek
  • garść rodzynek (jeśli są twarde, należy je wcześniej namoczyć)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę do tofu:

  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego kopru
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie marynaty:

Mieszamy ocet jabłkowy, zmielone (lub zmiażdżone w moździerzu) przyprawy i przetarty przez praskę czosnek. Doprawiamy obficie solą. Kroimy tofu w plastry o grubości około 0,5 cm i układamy w marynacie, od czasu do czasu przewracając. Tak przygotowane tofu pozostawić w marynacie na kilka godzin (wstawić do lodówki). 

Przygotowanie przekąski:

Gotowe tofu wyjmujemy z marynaty, smażymy chwilę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w cienkie pióra i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone śliwki, rodzynki i sok pomidorowy. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy pokrojony w paski ser tofu i delikatnie mieszamy.

  • Boczniaki pod pierzynką

Składniki:

  • 1/2 kg boczniaków
  • 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w skórce
  • 3 średniej wielkości buraki ugotowane w skórce
  • 3 ogórki marynowane w zalewie octowej (korniszony)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • majonez wegański (przepis w ramce poniżej)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Oczyszczone boczniaki kroimy w dość grube pasy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (15-20 minut). Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach a ogórki, ziemniaki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie miski lub głębokiego naczynia układamy kolejno: boczniaki, cebulę, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ogórki, kolejną warstwę majonezu, starte buraki, majonez i na zakończenie, starty na tarce o dużych oczkach, ser tofu.

Majonez wegański

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz biały

Przygotowanie:

Mleko i ocet miksować blenderem przez około 2 minuty. Dodać musztardę i przyprawy, a następnie miksować przez kolejne 8 - 10 minut. Nie przerywając mieszania powoli, cienkim strumieniem wlać olej. Gotowy majonez przełożyć do czystego naczynia i włożyć do lodówki (jeśli naczynie nie ma przykrycie, majonez należy owinąć szczelnie folią spożywczą)

Świąteczna galaretka wegańska

  • Tofu z warzywami

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 paczki mrożonego groszku
  • garść rodzynek (jeśli są twarde, należy je wcześniej namoczyć)
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta suszonej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki agaru
  • 1 kostka tofu
  • 1 arkusz nori
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem. Na bazie włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego, natki i lubczyku ugotować wywar. Przecedzić gotowy bulion przez sito, wstawić na gaz. Do gotującego się bulionu dodać rodzynki, sos sojowy i sok z połowy cytryny. Dodać szczyptę soli i pieprzu, a następnie powoli dodawać agar, nieustannie mieszając. Gotować przez około 2 minuty. Tofu delikatnie podsmażyć z obu stron na oleju, pozostawić na kilka minut do ostygnięcia, a następnie zawinąć w arkusze nori. Odłowioną z wywaru marchew i pietruszkę pokroić w plastry. Do miseczki lub salaterki włożyć kolejno pokrojone tofu, marchew, pietruszkę, groszek i rodzynki. Kiedy bulion troszkę zgęstnieje zalać salaterki i pozostawić do ostygnięcia (ostudzone włożyć do lodówki). Podawać skropione sokiem z  cytryny.

Wegański makowiec

Składniki:

  • 1, 5 szklanki maku (lub 500 g gotowej masy makowej)
  • 50 g oleju kokosowego extra vergine
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wiśni (np. z syropu)
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub po pół łyżeczki aromatów migdałowego i pomarańczowego)

Przygotowanie:

Suchy mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty. Następnie dokładnie zmiksować ręcznym blenderem lub w melakserze, w razie potrzeby należy odparować resztę wody na małym ogniu, co chwilę mieszając. Najlepiej jednak mak odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach. Można też użyć gotowej masy makowej.

Do zmielonego maku lub masy makowej dodać olej kokosowy, wymieszać. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z makiem lub zblendować. Dodać wiórki kokosowe i mielone migdały (do gotowej masy makowej można ich dodać nieco więcej) oraz rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likiery. Wszystko wymieszać. Masę spróbować i dosłodzić (miodem, syropem klonowym, ksylitolem lub cukrem).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny. Ostudzić.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków i faworków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą liczbę dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność. Czy można świętować Tłusty Czwartek bez nadmiaru kalorii i dolegliwości trawiennych?

  • Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? Praktyczne wskazówki dla początkujących

    Wiosna to czas sprzyjający wprowadzaniu zdrowych zmian w stylu życia. Dłuższe dni i słońce zachęcają do większej aktywności oraz lepszego dbania o siebie, co pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Wiosna to także czas, kiedy zaczynają pojawiać się świeże sezonowe produkty pełne witamin i składników odżywczych wspierających odchudzanie. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu i długoterminowych zmian jest przede wszystkim racjonalne podejście do redukcji masy ciała. Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? O jakie nawyki żywieniowe warto zadbać?

  • Meal prep – na czym polega?

    Meal prep to metoda polegająca na przygotowywaniu posiłków i półproduktów na kilka dni. Mealprepowanie jest jednym z popularnych sposobów na dbanie o zdrowe odżywianie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

  • Rośliny trujące dla kota i psa. Wiosną zwróć uwagę na kwiaty w doniczce i w ogrodzie

    Wiosna to czas, gdy w domach coraz częściej pojawiają się żywe kwiaty – zarówno cięte, jak i w doniczkach. Niewiele osób jednak wie, że znaczna część tych roślin jest trująca dla psów i kotów.

  • Trening autogenny Schultza – na czym polega ta metoda relaksacji? Jakie przynosi efekty?

    Trening autogenny Schultza to jedna z najbardziej znanych metod relaksacyjnych, której skuteczność została potwierdzona w wielu badaniach naukowych. Czym jest trening autogenny Schultza i jak go praktykować?

  • Jak zmotywować się do ćwiczeń? Porady, jak utrzymać regularną aktywność fizyczną

    Regularna aktywność fizyczna jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Dla wielu osób utrzymanie systematyczności w ćwiczeniach bywa jednak trudne, w szczególności w obliczu natłoku codziennych obowiązków. Jak znaleźć w sobie motywację i sprawić, by ćwiczenia stały się nawykiem i częścią naszej codzienności?

  • Czy sprzątanie może być niebezpieczne dla zdrowia? Na te środki musisz uważać

    Sprzątanie przy użyciu chemicznych środków czystości negatywnie wpływa na płuca – wynika z najnowszych badań. Naukowcy ostrzegają, że regularne wdychanie oparów detergentów może przyczyniać się m.in. do rozwoju przewlekłych chorób układu oddechowego, a nawet pogarszać funkcjonowanie płuc u zdrowych osób. Jakich detergentów najlepiej unikać? Na co jeszcze wpływają środki czystości?

  • Jak wzmocnić stawy kolanowe? Praktyczne porady i zestawy ćwiczeń na kolana

    Stawy kolanowe są jednymi z najważniejszych stawów w ludzkim ciele. Ich prawidłowe funkcjonowanie ma kluczowe znaczenie dla mobilności i komfortu w codziennym życiu. Problemy z kolanami mogą wystąpić z różnych powodów, a ból i osłabienie potrafią poważnie ograniczyć naszą aktywność. W tym artykule przedstawimy przyczyny bólu kolan, skuteczne sposoby na ich wzmocnienie, zalecane ćwiczenia oraz inne metody, które pomagają w utrzymaniu zdrowych stawów kolanowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl