
Kwas foliowy - wrażliwa witamina
Kwas foliowy ulega rozkładowi pod wpływem wyższej temperatury, a także światła słonecznego. Długotrwała obróbka cieplna pokarmów (tj. gotowanie, pieczenie czy smażenie) zmniejsza zawartość kwasu foliowego w pożywieniu.
Warto podkreślić, że witamina ta ta łatwo ulega utlenieniu, dlatego też odradza się długotrwałe przechowywanie żywności, które może spowodować straty w jej wysokości nawet do 50%.
Kwas foliowy wchłaniany jest w jelicie cienkim i stamtąd transportowany do tkanek, głównie do wątroby, gdzie jest magazynowany. Zapasy witaminy B9 mogą być wykorzystywane nawet 3-4 miesiące.
Dlaczego kobiety powinny sięgnąć po suplementy?
Odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Kobietom w wieku rozrodczym, pomiędzy 18, a 45 rokiem życia, a zwłaszcza paniom planującym ciążę, zaleca się przyjmowanie kwasu foliowego w formie suplementów.
Wady cewy nerwowej powstają pomiędzy 2 a 4 tygodniem po zapłodnieniu, kiedy znaczna część kobiet nie wie jeszcze, że spodziewa się dziecka. Duża liczba ciąż nie jest planowana, dlatego też codzienne zażywanie kwasu foliowego zaleca się każdej kobiecie, która potencjalnie może zostać matką.
Chcesz wiedzieć więcej? Dowiedz się dlaczego kwas foliowy to witamina, która może zmienić życie na zawsze.
Bibliografia
- Helena Ciborska, Anna Rudnicka „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” PZWL, 2010
- Henryk Gertig, Juliusz Przysławski „Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu”, PZWL , 2007