Suplementacja w Hashimoto – jak wpływają na to nutraceutyki?
Hashimoto, a raczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest coraz powszechniej diagnozowanym schorzeniem. Mówimy o nim wtedy, gdy nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. W chorobie tej może dojść zarówno do podwyższonej czynności gruczołu, jak i normalnej lub obniżonej czynności. Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiety niż mężczyzn. Wsparciem działania tarczycy, jak i całej terapii, może być racjonalna suplementacja w oparciu o składniki, których skuteczność potwierdzają wyniki badań naukowych.
- Hashimoto a suplementacja – jaka jest rola nutraceutyków?
- Jakie składniki mogą okazać się wsparciem?
- Moc adaptogenów w poprawie jakości życia osób z Hashimoto
Hashimoto a suplementacja – jaka jest rola nutraceutyków?
Hashimoto wymaga nierzadko interdyscyplinarnego podejścia do leczenia. Nieleczona, nieaktywna tarczyca w stanie niedoczynności spowodowanej zapaleniem tarczycy może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak wole, problemy kardiologiczne czy problemy z płodnością.
Ze względu na obecność stanu zapalnego jako efektu autoagresji ze strony układu immunologicznego, częstą insulinooporność czy niedobory żywieniowe towarzyszące chorobie ważne jest, aby zadbać także o prawidłowo zbilansowaną dietę. Przeciwzapalny i antyoksydacyjny charakter diety, odpowiednia podaż białka, a także wsparcie dzięki suplementacji nutraceutyków może przełożyć się na satysfakcjonującą poprawę jakości życia chorych osób.
Jakie składniki mogą okazać się wsparciem?
Czy suplementacja ma sens w przypadku Hashimoto? Jak najbardziej tak! Istnieją liczne doniesienia naukowe o pozytywnym wpływie suplementacji witamin, składników mineralnych czy ekstraktów ziołowych na poprawę funkcjonowania tarczycy. Warto na pewno suplementować witaminę D, która jest związkiem o korzystnym wpływie na układ immunologiczny i odgrywa kluczową rolę w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy. Niektóre badania wykazały, że osoby z chorobą Hashimoto mają częściej niedobory witaminy D niż osoby zdrowe, a suplementacja tego związku wydaje się być efektywna w obniżaniu przeciwciał anty-TPO, charakterystycznych dla tej choroby [2].
Ze względu na powszechność niedoborów witaminy D zaleca się jej suplementację nawet przez cały rok (zwłaszcza przy pracy w zamkniętych pomieszczeniach i braku ekspozycji na słońce w sezonie letnim).
Warto również wprowadzić suplementację selenem, który jest silnym przeciwutleniaczem. Jego prawidłowe spożycie jest w rzeczywistości ciężkie do oszacowania, gdyż zawartość selenu w produktach spożywczych zależy od ich pochodzenia. Z uwagi na fakt, że gleby w Polsce są ubogie w selen, istnieje duże ryzyko niedoboru tego składnika w diecie.
Wyniki jednego z badań wykazały, że suplementacja selenu w połączeniu z mio-inozytolem wpłynęła na obniżenie poziomu TSH, a także przeciwciał specyficznych dla choroby Hashimoto. Połączenie takie było podawane 2 razy dziennie w porcji: 83 mg selenu i 600 mg mio-inozytolu [3]. Mio-inozytol oprócz synergicznego działania wraz z selenem wykazuje również inne właściwości, dlatego warto rozważyć jego stosowanie u osób z niedoczynnością tarczycy w związku z insulinoopornością, którą często stwierdza się w tej grupie chorych. Jako że jest to związek usprawniający transport glukozy do komórek, wpływa na poprawę wrażliwości na insulinę. Może nieść także korzyści dla poprawy lipidogramu, ponieważ wpływa na redukcję trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, w tym LDL [4].
Jednym z ciekawych składników wspierających osoby z chorobą Hashimoto może być N-acetylocysteina, naturalny antyoksydant, który jest prekursorem glutationu – potężnego, endogennego przeciwutleniacza w naszym ustroju. Jego obniżony poziom został odnotowany u osób z chorobą Hashimoto. W badaniach obserwuje się korelację między obniżonym statusem glutationu a podwyższonym mianem przeciwciał anty-TPO oraz wskaźnika TSH, dlatego warto rozważyć włączenie suplementacji antyoksydacyjnej, która wspiera w walce ze stresem oksydacyjnym towarzyszącym chorobie Hashimoto [5,6].
Bardzo ważne w suplementacji przy chorobie Hashimoto jest odpowiednie zestawienie składników. Okazuje się, że połączenie m.in. selenu z mio-inozytolem, przeciwutleniaczami, witaminą D i adaptogenami – testowane w badaniu konsumenckim w grupie ponad 1000 ochotników – może przynieść sporą poprawę jakości życia pacjenta. Ochotnicy badania najczęściej wskazywali, że po regularnym stosowaniu produktów z takim składem lepiej radzili sobie ze stresem w sytuacji napięcia i rzadziej miewali napady „wilczego” głodu [10].
Moc adaptogenów w poprawie jakości życia osób z Hashimoto
Niemałym wsparciem w Hashimoto jest umiejętność funkcjonowania w warunkach stresu. Mogą nam w tym pomóc adaptogeny, które wspomagają odporność organizmu na stres poprzez wpływ na układ odpornościowy, nerwowy i hormonalny. Za pomocą różnych mechanizmów adaptogeny oddziałują m.in. na regulację szlaków zapalnych i zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych, co jest ważne w chorobie Hashimoto.
Warto podkreślić, że stres jest czynnikiem mogącym zaostrzać przebieg schorzeń autoimmunologicznych, dlatego tak istotna jest umiejętność radzenia sobie z codziennymi trudnościami, a wsparciem w tym i tak trudnym zadaniu mogą okazać się adaptogeny. Szczególnie cenione nutraceutyki roślinne to m.in. różeniec górski (Rhodiola rosea) – surowiec roślinny, który może zwiększać poziom energii, zmniejszać uczucie zmęczenia, a także korzystnie oddziaływać na funkcje tarczycy. Badania wykazały, że składnik aktywny różeńca – salidrozyd – obniżał poziom hormonu TSH, a zwiększał stężenie T3 i T4 [7].
Adaptogenem, który także może pozwolić na poprawę koncentracji, skupienia i uczenia się, jest bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri). Wyniki badań wykazały, że suplementacja bakopy w porównaniu z placebo znacznie poprawia funkcje poznawcze, dlatego może być szczególnie korzystna dla osób z chorobą Hashimoto, u których zaburzenia koncentracji i tzw. mgła mózgowa są często zgłaszanymi symptomami [8]. Prawidłowe funkcje psychologiczne będzie wspierała także witamina B1 (tiamina) [9].
Osoby cierpiące z powodu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (Hashimoto) powinny wspierać organizm interdyscyplinarnie. Poza leczeniem farmakologicznym bardzo ważne okazują się być techniki usprawniające redukcję stresu, a także dietoterapia.
Szczególnie ważnymi nutraceutykami wydają się być: witamina D wspomagająca funkcje immunologiczne, mio-inozytol w kontekście poprawy insulinowrażliwości oraz adaptogeny, które mogą wspierać odpowiedź na stres. Pomocne będzie też stosowanie skutecznych przeciwutleniaczy, do których należy N-acetylocysteina. Należy jednak pamiętać, że suplementacja stanowi dodatek do diety. Kluczowe jest także przyjmowanie przebadanych, nieprzypadkowych i wysokiej jakości preparatów.
Materiał przygotowany przez Nutropharma Sp. z o.o.