
Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?
Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia?
Szacuje się, że na zgagę w ciąży może uskarżać się od 45 do nawet 80% kobiet. W pierwszym trymestrze ciąży „winę” za jej wystąpienie ponoszą zmiany hormonalne. To sprzyja zwiotczeniu mięśni gładkich, zmniejszeniu napięcia i motoryki żołądka oraz obniżeniu ciśnienia w zwieraczu przełyku. Taka sytuacja będzie związana z wyższym ryzykiem cofania się treści żołądkowej.
Kolejne miesiące to m.in. powiększająca się macica, co w sposób mechaniczny będzie działać na żołądek, drażniąc go i sprzyjając wypychaniu jego zawartości do przełyku. Zgagę mogą także wywoływać niektóre leki, np. przeciwwymiotne. W efekcie ciężarna uskarża się na duży dyskomfort, pieczenie w przełyku, kwaśny posmak w ustach, odbijanie „kwasem”, a niekiedy nawet – zwracanie treści pokarmowej.
Zgaga w ciąży a odżywianie
Metody farmakologiczne w zakresie dokuczających przyszłej mamie dolegliwości bywają często mocno ograniczone. W związku z tym warto wiedzieć, że z powodzeniem można sobie z nimi poradzić domowymi, bezpiecznymi sposobami – głównie w zakresie zmian dotychczasowych, niewłaściwych nawyków żywieniowych. Stopień nasilenia zgagi w ciąży może być bowiem związany z m.in. nieregularnym spożywanie posiłków, brakiem wystarczającej ilości wypijanych płynów czy nawet z niewłaściwym gryzieniem. Przed wdrożeniem konkretnych produktów czy potraw mających złagodzić objawy zgagi warto zadać sobie kilka pytań:
- czy każdego dnia zjadam rano zbilansowane śniadanie, a nie piję na czczo kawy?
- czy każdego dnia spożywam 5–6 regularnych, niewielkich posiłków?
- czy każdy kęs dokładnie gryzę i żuję, aż w mojej jamie ustnej powstanie papka?
- czy każdy mój posiłek jem w spokoju, skupieniu, odpowiednio długo?
- czy każdego dnia wypijam przynajmniej 1,5 l czystej wody?
- czy nie spożywam zbyt obfitej kolacji?
- czy staram się nie kłaść do 2, a nawet 3 h po przyjęciu posiłku?
Powiązane produkty
Sposoby na zgagę w ciąży
Obok diety niezwykle ważny jest też właściwy, dostosowany do możliwości zdrowotnych (i zgodny z zaleceniami lekarskimi) poziom aktywności ruchowej przyszłej mamy oraz czas na odpoczynek i regenerację. Kobieta, która zmaga się z ciążową zgagą, powinna bezwzględnie zadbać o odpowiednio długi, nieprzerwany sen, niepodejmowanie wysiłku bezpośrednio po jedzeniu, jak również ograniczenie czynników stresogennych.
Zgaga w ciąży a dieta
Jak już wcześniej wspomniano, właściwie zaplanowana dieta może złagodzić, a nawet zapobiec przykrym dolegliwościom ciążowym, w tym m.in. zgadze. Przyjmuje się, że pewne produkty, dania oraz sposób ich przygotowania, w rozmaity sposób działając na nasz przewód pokarmowy, będą nasilać objawy. Nie zaleca się więc m.in:
- spożywania potraw przygotowywanych metodą smażenia, zwłaszcza w głębokim tłuszczu,
- nadużywania spożycia tłuszczów ogółem, tj. należy wybierać raczej chude gatunki mięs, serów, przetworów mlecznych (co nie oznacza, że nie możne spróbować zjeść np. orzechów czy dodać do potrawy oliwy na zimno),
- jedzenia chipsów, krakersów, dań typu fast food i innych wyrobów obfitujących w tłuszcz,
- nadużywania w potrawach przypraw typu vegeta, maggi, kostki rosołowe,
- nadużywania spożycia dań kwaśnych (np. zup na bazie kiszonek).
Zgaga w ciąży – czego unikać?
Poza wyżej wymienionymi produktami i technikami uważa się, że zgagę wyjątkowo często nasilają produkty takie jak:
- owoce cytrusowe, soki z cytrusów;,
- jabłka, sok jabłkowy,
- pomidory, sok, zupa pomidorowa,
- pieczywo na zakwasie,
- ostre przyprawy,
- kawa,
- czekolada i wyroby czekoladowe,
- czosnek, cebula, papryka, zielony ogórek,
- mięta, napar z mięty.
Zgaga w ciąży – co jeść? Jak zapobiec zgadze w ciąży?
Odpowiednio skomponowana dieta w ciąży stanowi niezbędny element prawidłowej opieki nad przyszłą mamą. Właściwie dobrane żywienie wspomoże nie tylko rozwój malucha, ale i zapewni dobre samopoczucie kobiecie. Dlatego nie zaleca się niczym nieuzasadnionych, nadmiernych eliminacji. Prócz unikania wymienionych wcześniej metod przygotowywania potraw, np. smażenia, które do zdrowych technik i tak nie należy, nie rekomenduje się drastycznych zmian w jadłospisie kobiety. Bywa, że zgagę nasila ledwie kilka wybranych produktów, nie zawsze tych samych w przypadku różnych osób, dlatego podstawową zasadą prawidłowego postępowania w dolegliwościach ciążowych będzie indywidualny dobór składu diety, najlepiej pod opieką specjalisty dietetyka.
Codzienne menu powinno być urozmaicone, przygotowane ze świeżych, nieprzetworzonych surowców, obfitować w warzywa, owoce, najlepszej jakości mięso, ryby, tłuszcze i produkty zbożowe. Posiłki należy spożywać regularnie, częściej, a mniej, w skupieniu, dokładnie gryząc i żując każdy kęs. Nie zaleca się też popijania jedzenia.
Obok właściwie skomponowanej diety należy także zadbać o spokój i regenerację fizyczną przyszłej mamy. Stres oraz brak odpoczynku mogą bowiem nasilić objawy, nie tylko zgagi, ale i innych uciążliwych dolegliwości.
Domowe sposoby na zgagę w ciąży – co jeszcze pomaga?
Wśród domowych sposobów na zgagę w ciąży wymienia się:
- kleik z siemienia lnianego jedzony rano lub wieczorem,
- schrupanie kilka całych migdałów,
- wypicie filiżanki chudego mleka albo naturalnego jogurtu,
- sięganie po wodę niegazowaną, zwłaszcza bogatą w wapń.
Powyższa treść pełni charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej ani opinii dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji odbiorcy. Celem uzyskania spersonalizowanych zaleceń należy skonsultować się ze specjalistą.