Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?
Maria Brzegowy

Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia?

Szacuje się, że na zgagę w ciąży może uskarżać się od 45 do nawet 80% kobiet. W pierwszym trymestrze ciąży „winę” za jej wystąpienie ponoszą zmiany hormonalne. To sprzyja zwiotczeniu mięśni gładkich, zmniejszeniu napięcia i motoryki żołądka oraz obniżeniu ciśnienia w zwieraczu przełyku. Taka sytuacja będzie związana z wyższym ryzykiem cofania się treści żołądkowej.

Kolejne miesiące to m.in. powiększająca się macica, co w sposób mechaniczny będzie działać na żołądek, drażniąc go i sprzyjając wypychaniu jego zawartości do przełyku. Zgagę mogą także wywoływać niektóre leki, np. przeciwwymiotne. W efekcie ciężarna uskarża się na duży dyskomfort, pieczenie w przełyku, kwaśny posmak w ustach, odbijanie „kwasem”, a niekiedy nawet – zwracanie treści pokarmowej. 

Zgaga w ciąży a odżywianie 

Metody farmakologiczne w zakresie dokuczających przyszłej mamie dolegliwości bywają często mocno ograniczone. W związku z tym warto wiedzieć, że z powodzeniem można sobie z nimi poradzić domowymi, bezpiecznymi sposobami – głównie w zakresie zmian dotychczasowych, niewłaściwych nawyków żywieniowych. Stopień nasilenia zgagi w ciąży może być bowiem związany z m.in. nieregularnym spożywanie posiłków, brakiem wystarczającej ilości wypijanych płynów czy nawet z niewłaściwym gryzieniem. Przed wdrożeniem konkretnych produktów czy potraw mających złagodzić objawy zgagi warto zadać sobie kilka pytań: 

  • czy każdego dnia zjadam rano zbilansowane śniadanie, a nie piję na czczo kawy? 
  • czy każdego dnia spożywam 5–6 regularnych, niewielkich posiłków? 
  • czy każdy kęs dokładnie gryzę i żuję, aż w mojej jamie ustnej powstanie papka? 
  • czy każdy mój posiłek jem w spokoju, skupieniu, odpowiednio długo? 
  • czy każdego dnia wypijam przynajmniej 1,5 l czystej wody? 
  • czy nie spożywam zbyt obfitej kolacji? 
  • czy staram się nie kłaść do 2, a nawet 3 h po przyjęciu posiłku? 

Sposoby na zgagę w ciąży 

Obok diety niezwykle ważny jest też właściwy, dostosowany do możliwości zdrowotnych (i zgodny z zaleceniami lekarskimi) poziom aktywności ruchowej przyszłej mamy oraz czas na odpoczynek i regenerację. Kobieta, która zmaga się z ciążową zgagą, powinna bezwzględnie zadbać o odpowiednio długi, nieprzerwany sen, niepodejmowanie wysiłku bezpośrednio po jedzeniu, jak również ograniczenie czynników stresogennych

Uważa się, że pozycja leżąca na płasko, przybierana w czasie snu, utrudnia oczyszczanie przełyku z zarzucanej treści pokarmowej. Dlatego niektórzy specjaliści zalecają spanie na boku albo podłożenie pod głowę poduszki. 

Zgaga w ciąży a dieta 

Jak już wcześniej wspomniano, właściwie zaplanowana dieta może złagodzić, a nawet zapobiec przykrym dolegliwościom ciążowym, w tym m.in. zgadze. Przyjmuje się, że pewne produkty, dania oraz sposób ich przygotowania, w rozmaity sposób działając na nasz przewód pokarmowy, będą nasilać objawy. Nie zaleca się więc m.in: 

  • spożywania potraw przygotowywanych metodą smażenia, zwłaszcza w głębokim tłuszczu,
  • nadużywania spożycia tłuszczów ogółem, tj. należy wybierać raczej chude gatunki mięs, serów, przetworów mlecznych (co nie oznacza, że nie możne spróbować zjeść np. orzechów czy dodać do potrawy oliwy na zimno),
  • jedzenia chipsów, krakersów, dań typu fast food i innych wyrobów obfitujących w tłuszcz,
  • nadużywania w potrawach przypraw typu vegeta, maggi, kostki rosołowe,
  • nadużywania spożycia dań kwaśnych (np. zup na bazie kiszonek). 

Zgaga w ciąży – czego unikać? 

Poza wyżej wymienionymi produktami i technikami uważa się, że zgagę wyjątkowo często nasilają produkty takie jak: 

  • owoce cytrusowe, soki z cytrusów;,
  • jabłka, sok jabłkowy,
  • pomidory, sok, zupa pomidorowa,
  • pieczywo na zakwasie, 
  • ostre przyprawy,  
  • kawa, 
  • czekolada i wyroby czekoladowe,
  • czosnek, cebula, papryka, zielony ogórek, 
  • mięta, napar z mięty.  

Zgaga w ciąży – co jeść? Jak zapobiec zgadze w ciąży? 

Odpowiednio skomponowana dieta w ciąży stanowi niezbędny element prawidłowej opieki nad przyszłą mamą. Właściwie dobrane żywienie wspomoże nie tylko rozwój malucha, ale i zapewni dobre samopoczucie kobiecie. Dlatego nie zaleca się niczym nieuzasadnionych, nadmiernych eliminacji. Prócz unikania wymienionych wcześniej metod przygotowywania potraw, np. smażenia, które do zdrowych technik i tak nie należy, nie rekomenduje się drastycznych zmian w jadłospisie kobiety. Bywa, że zgagę nasila ledwie kilka wybranych produktów, nie zawsze tych samych w przypadku różnych osób, dlatego podstawową zasadą prawidłowego postępowania w dolegliwościach ciążowych będzie indywidualny dobór składu diety, najlepiej pod opieką specjalisty dietetyka.

Codzienne menu powinno być urozmaicone, przygotowane ze świeżych, nieprzetworzonych surowców, obfitować w warzywa, owoce, najlepszej jakości mięso, ryby, tłuszcze i produkty zbożowe. Posiłki należy spożywać regularnie, częściej, a mniej, w skupieniu, dokładnie gryząc i żując każdy kęs. Nie zaleca się też popijania jedzenia.

Obok właściwie skomponowanej diety należy także zadbać o spokój i regenerację fizyczną przyszłej mamy. Stres oraz brak odpoczynku mogą bowiem nasilić objawy, nie tylko zgagi, ale i innych uciążliwych dolegliwości. 

Domowe sposoby na zgagę w ciąży – co jeszcze pomaga? 

Wśród domowych sposobów na zgagę w ciąży wymienia się:

  • kleik z siemienia lnianego jedzony rano lub wieczorem,
  • schrupanie kilka całych migdałów, 
  • wypicie filiżanki chudego mleka albo naturalnego jogurtu, 
  • sięganie po wodę niegazowaną, zwłaszcza bogatą w wapń.  
Wymienione wyżej płyny, poprzez neutralizację kwaśnej zawartości przełyku i ułatwienie spłukiwania kwasu solnego z jego ścianek, zmniejszają objawy zgagi. Należy jednak pamiętać, że istnieje niewielki odsetek osób, u których mleko i jego przetwory mogą zadziałać wręcz odwrotnie i nasilić dolegliwości. 

Powyższa treść pełni charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej ani opinii dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji odbiorcy. Celem uzyskania spersonalizowanych zaleceń należy skonsultować się ze specjalistą. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • Test PAPP-A – wskazania do wykonania testu podwójnego, wyniki, cena

    Test PAPPA to nieinwazyjne badanie prenatalne, dzięki któremu można ocenić ryzyko wystąpienia wad genetycznych u płodu (zespołu Downa, zespołu Edwardsa, zespołu Pataua). Badanie składa się z pobrania krwi matki (oznacza się białko PAPPA oraz wolną podjednostkę beta–hCG, stąd test PAPP-A nazywany jest testem podwójnym) oraz USG genetycznego płodu. Należy go wykonać przed 14. tygodniem ciąży – między 11. a 13. (13 tygodni + 6 dni).

  • Jaka ilość kawy w ciąży jest bezpieczna? Jak kofeina wpływa na masą urodzeniową noworodka?

    Nowe badanie National Institutes of Health (NIH) sugeruje, że kofeina może przyczyniać się do tego, że dziecko będzie miało mniejszą masę urodzeniową. Czy przyszłe mamy całkowicie powinny zrezygnować z kawy?  

  • Leki w ciąży – klasyfikacje leków stosowanych u kobiet ciężarnych

    Ciąża to czas szczególnego dbania o zdrowie przez przyszłą mamę. Przewlekłe choroby, infekcje oraz przemiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej często wiążą się z koniecznością przyjmowania leków. Ich działanie wpływa nie tylko na organizm matki, bowiem przenikając przez łożysko, docierają również do płodu. Zatem, które z nich są bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka?

  • Zapalenie pęcherza w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby na zakażenie dróg moczowych u ciężarnych

    Kobieta ciężarna jest szczególnie podatna na zakażenia dróg moczowo-płciowych, co związane jest z licznymi zmianami zachodzącymi w jej organizmie. O infekcji mogą świadczyć nieprzyjemne dolegliwości lub zdiagnozowany podczas rutynowych badań kontrolnych bezobjawowy bakteriomocz. Zapalenia pęcherza w ciąży nie należy lekceważyć, bowiem zwiększa on ryzyko przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka z niską masą ciała.

  • Czy dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają inną mikroflorę jelitową od tych, urodzonych siłami natury? Czy są bardziej podatne na alergie?

    Badania dowodzą, że we wczesnym okresie życia niemowlęta urodzone przez cesarskie cięcie mają inny zestaw bakterii jelitowych niż dzieci urodzone silami natury. Zamiast pobierać drobnoustroje od swoich matek, nabywają bakterie ze środowiska szpitalnego. Czy dlatego są bardziej podatne na występowanie astmy, alergii oraz innych chorób immunologicznych?

  • Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) – na czym polega i jakie wady genetyczne wykrywa badanie NIPT? Kiedy należy je wykonać?

    Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) to analiza materiału genetycznego dziecka, który przedostaje się przez łożysko i krąży we krwi matki. Testy NIPT to nieinwazyjne, bezpieczne badania prenatalne, które pozwalają na oszacowanie z dużym prawdopodobieństwem (choć nie 100%) ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu oraz określenie płci dziecka. Badanie cffDNA można wykonać już w pierwszym trymestrze – po 10. tygodniu ciąży.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij