
Acerola – co to za owoc? Właściwości i zastosowanie aceroli
Acerola (łac. Malpighia emarginata) to egzotyczny owoc, który znany jest w Polsce jako wiśnia z Barbados. Pochodzi z Karaibów, lecz można go także znaleźć w Amazonii oraz Ameryce Środkowej. Jadalną częścią rośliny są niewielkie czerwone owoce przypominające polskie wiśnie lub czereśnie. Mimo że w medycynie ludowej acerola znana jest od dawna, stała się popularna w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy odkryto, jak dużą ilość witaminy C zawierają te owoce. Chociaż obecnie bardzo dużą rolę przykłada się do doceniania rodzimych produktów, owoce aceroli mogą być dobrą egzotyczną alternatywą, kiedy nie spożywa się wystarczającej ilości witaminy C w ramach diety.
Acerola – co to takiego?
Owoce aceroli są małe, mają kolor pomarańczowo-czerwony i dość kwaśny smak. Świeże łatwo ulegają fermentacji, muszą więc zostać spożyte lub przetworzone szybko po zbiorze. W naszym rejonie nie mamy dostępu do owoców prosto z drzewa, musimy więc zadowolić się acerolą w proszku lub w tabletkach. Dostępne także są soki, dżemy i konfitury z dodatkiem aceroli.
Sok z aceroli kosztuje około 30–60 zł za litr – ważne, żeby był niesłodzony. Koniecznie należy spożyć go po otwarciu w terminie podanym przez producenta. Dżem można kupić za około 8–10 zł za 250 gramowe opakowanie. W tym produkcie jednak acerola jest tylko dodatkiem do głównego składnika owocowego. Pamiętać także należy, że dżem będzie zawsze dodatkowo słodzony. Największą ilość witaminy C w produktach z aceroli znaleźć można w tabletkach lub proszku. Proszek kosztuje około 20–60 zł za 100 g, tabletki około 20–40 zł za 60 sztuk.
Wartości odżywcze aceroli
Acerola jest rekordzistką, jeśli chodzi o jej właściwości przeciwutleniające, wynikające przede wszystkim z zawartości bardzo dużej ilości witaminy C. Mała garść owoców aceroli (około 50 g) zawiera tyle witaminy C, co pół kilograma czarnej porzeczki lub prawie 200 g aronii. Tylko 3 małe owoce pokryją całkowicie zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. W badaniach okazało się, że dostarczana w tej postaci jest lepiej przyswajalna dla ludzi niż jej syntetyczna forma uzyskana w laboratorium.
Ponadto zawiera bardzo duże ilości polifenoli i karotenoidów – związków mających także działanie antyoksydacyjne. Wartości odżywcze oraz zawartość występujących w największych ilościach witamin zostały przedstawione w poniższej tabeli.
Wartość odżywcza/witamina | Zawartość w 100 g świeżych owoców aceroli |
---|---|
Energia | 32 kcal |
Białko | 0,4 g |
Tłuszcze | 0,3 g |
Węglowodany | 7,7 g |
Błonnik | 1,1 g |
Witamina C | 1677,6 mg |
Tiamina | 0,02 mg |
Ryboflawina | 0,06 mg |
Niacyna | 0,40 mg |
Witamina A (przeliczona z karotenoidów) | 767 µg |
Polecane dla Ciebie
Właściwości prozdrowotne aceroli
Związki, które zawarte są w aceroli i produktach z niej wytworzonych (sok z aceroli, proszek lub tabletki), mają silne właściwości przeciwutleniające. Zdolności antyoksydacyjne aceroli pozwalają unieszkodliwiać wolne rodniki w organizmie. Zapobiegają procesom starzenia się, zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworu, zmianom DNA w komórkach. Przy regularnym spożywaniu preparatów z aceroli zwiększa się odporność organizmu na infekcje, stan zapalny oraz choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).
Acerola – dla kogo tak, a dla kogo nie?
Tabletki z aceroli czy proszek z aceroli są często stosowane w celu uzupełnienia witaminy C w codziennej diecie. Mogą je spożywać wszystkie osoby dorosłe, gdyż związek ten jest wystarczająco bezpieczny. Szczególną uwagę powinny zachować osoby z chorobami nerek i wątroby, które nie powinny przyjmować większej ilości witaminy C.
Produkty zawierające miąższ aceroli – dżemy, konfitury mogą także powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych, szczególnie jeśli mają zdiagnozowaną alergię na lateks (krzew aceroli produkuje ten związek).
Acerola – zastosowanie
Suplementy z acerolą (tabletki, proszek) można stosować na co dzień, także w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Nie mają one zastosowania w kuchni, gdyż w smaku są dość kwaśne. Producenci w ramach dziennego spożycia rekomendują 1–3 tabletek lub 0,5–2 łyżeczek proszku wymieszanego z wodą lub sokiem w czasie posiłków.
Acerola jako dodatek jest używana do produkcji słodkich dżemów i konfitur, w których cukier łagodzi ostry smak owoców. Można go wykorzystać do posmarowania grzanek lub naleśników. Najbardziej naturalną formą wydaje się sok – można go kupić bez dodatków. Rekomendowane objętości przez producentów to zazwyczaj 10–50 ml soku, który można przyjmować rozcieńczony z wodą (w związku z kwaśnym smakiem) lub w formie skoncentrowanej prosto z butelki.