Acerola – co to za owoc? Właściwości i zastosowanie aceroli
Katarzyna Turek-Kawecka

Acerola – co to za owoc? Właściwości i zastosowanie aceroli

Acerola to owoc, który zawiera w sobie bardzo dużą ilość witaminy C – wystarczą trzy małe owoce aceroli, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Co więcej, acerola jest bogata w polifenole i karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Kiedy więc należy sięgnąć po suplementy z acerolą? W jakiej postaci są dostępne? 

Acerola (łac. Malpighia emarginata) to egzotyczny owoc, który znany jest w Polsce jako wiśnia z Barbados. Pochodzi z Karaibów, lecz można go także znaleźć w Amazonii oraz Ameryce Środkowej. Jadalną częścią rośliny są niewielkie czerwone owoce przypominające polskie wiśnie lub czereśnie. Mimo że w medycynie ludowej acerola znana jest od dawna, stała się popularna w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku, kiedy odkryto, jak dużą ilość witaminy C zawierają te owoce. Chociaż obecnie bardzo dużą rolę przykłada się do doceniania rodzimych produktów, owoce aceroli mogą być dobrą egzotyczną alternatywą, kiedy nie spożywa się wystarczającej ilości witaminy C w ramach diety.

Acerola – co to takiego?

Owoce aceroli są małe, mają kolor pomarańczowo-czerwony i dość kwaśny smak. Świeże łatwo ulegają fermentacji, muszą więc zostać spożyte lub przetworzone szybko po zbiorze. W naszym rejonie nie mamy dostępu do owoców prosto z drzewa, musimy więc zadowolić się acerolą w proszku lub w tabletkach. Dostępne także są soki, dżemy i konfitury z dodatkiem aceroli.

Sok z aceroli kosztuje około 30–60 zł za litr – ważne, żeby był niesłodzony. Koniecznie należy spożyć go po otwarciu w terminie podanym przez producenta. Dżem można kupić za około 8–10 zł za 250 gramowe opakowanie. W tym produkcie jednak acerola jest tylko dodatkiem do głównego składnika owocowego. Pamiętać także należy, że dżem będzie zawsze dodatkowo słodzony. Największą ilość witaminy C w produktach z aceroli znaleźć można w tabletkach lub proszku. Proszek kosztuje około 20–60 zł za 100 g, tabletki około 20–40 zł za 60 sztuk.

Wartości odżywcze aceroli 

Acerola jest rekordzistką, jeśli chodzi o jej właściwości przeciwutleniające, wynikające przede wszystkim z zawartości bardzo dużej ilości witaminy C. Mała garść owoców aceroli (około 50 g) zawiera tyle witaminy C, co pół kilograma czarnej porzeczki lub prawie 200 g aronii. Tylko 3 małe owoce pokryją całkowicie zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. W badaniach okazało się, że dostarczana w tej postaci jest lepiej przyswajalna dla ludzi niż jej syntetyczna forma uzyskana w laboratorium.

Ponadto zawiera bardzo duże ilości polifenoli i karotenoidów – związków mających także działanie antyoksydacyjne. Wartości odżywcze oraz zawartość występujących w największych ilościach witamin zostały przedstawione w poniższej tabeli. 

Wartość odżywcza/witamina  Zawartość w 100 g świeżych owoców aceroli
Energia  32 kcal 
Białko  0,4 g 
Tłuszcze  0,3 g 
Węglowodany  7,7 g 
Błonnik  1,1 g 
Witamina C 1677,6 mg 
Tiamina  0,02 mg 
Ryboflawina  0,06 mg 
Niacyna  0,40 mg 
Witamina A (przeliczona z karotenoidów)  767 µg 

Powiązane produkty

Właściwości prozdrowotne aceroli 

Związki, które zawarte są w aceroli i produktach z niej wytworzonych (sok z aceroli, proszek lub tabletki), mają silne właściwości przeciwutleniające. Zdolności antyoksydacyjne aceroli pozwalają unieszkodliwiać wolne rodniki w organizmie. Zapobiegają procesom starzenia się, zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworu, zmianom DNA w komórkach. Przy regularnym spożywaniu preparatów z aceroli zwiększa się odporność organizmu na infekcje, stan zapalny oraz choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona).

Badania wskazują, że acerola może pomagać obniżać poziom cukru u chorych na cukrzycę typu 2. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz właściwościami regulującymi poziom glukozy może być także pomocna w odchudzaniu. Nie wolno zapomnieć o bardzo ważnej właściwości witaminy C – obecna w posiłku zawierającym żelazo zwiększa jego wchłanianie. Może więc pomóc osobom z anemią lub z tendencją do niższego poziomu żelaza w organizmie.

Acerola – dla kogo tak, a dla kogo nie?

Tabletki z aceroli czy proszek z aceroli są często stosowane w celu uzupełnienia witaminy C w codziennej diecie. Mogą je spożywać wszystkie osoby dorosłe, gdyż związek ten jest wystarczająco bezpieczny. Szczególną uwagę powinny zachować osoby z chorobami nerek i wątroby, które nie powinny przyjmować większej ilości witaminy C.

Przeciwwskazaniem także będzie kamica – preparat może zwiększyć dolegliwości.

Produkty zawierające miąższ aceroli – dżemy, konfitury mogą także powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych, szczególnie jeśli mają zdiagnozowaną alergię na lateks (krzew aceroli produkuje ten związek).

Pamiętać także należy, żeby nie przesadzać z ilością przyjmowanej aceroli, szczególnie w postaci suplementu. Dzienne dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C to 75 mg (1 mg/kg masy ciała, u dzieci 2 mg/kg masy ciała). Przyjmując ilość rekomendowaną przez producenta, czasem można przekroczyć normę dzienną.

Acerola – zastosowanie

Suplementy z acerolą (tabletki, proszek) można stosować na co dzień, także w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Nie mają one zastosowania w kuchni, gdyż w smaku są dość kwaśne. Producenci w ramach dziennego spożycia rekomendują 1–3 tabletek lub 0,5–2 łyżeczek proszku wymieszanego z wodą lub sokiem w czasie posiłków.

Acerola jako dodatek jest używana do produkcji słodkich dżemów i konfitur, w których cukier łagodzi ostry smak owoców. Można go wykorzystać do posmarowania grzanek lub naleśników. Najbardziej naturalną formą wydaje się sok – można go kupić bez dodatków. Rekomendowane objętości przez producentów to zazwyczaj 10–50 ml soku, który można przyjmować rozcieńczony z wodą (w związku z kwaśnym smakiem) lub w formie skoncentrowanej prosto z butelki.

  1. D. D. Leffa, G. T. Rezin, F. Daumann, L. M. Longaretti, A. L. F. Dajori, L. M. Gomes, V. M. de Andrade, Effects of Acerola (Malpighia emarginata DC.) Juice Intake on Brain Energy Metabolism of Mice Fed a Cafeteria Diet "Molecular Neurobiology", nr 54 (2) 2016. 
  2. A. Prakash, R. Baskaran, Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers, "Journal of Food Science and Technology", nr 55 (9) 2018. 
  3. K. S. Batista, A. F. Alves, M. dos S. Lima, L. A. da Silva, P. P. Lins, J. A. de Sousa Gomes, J. de S. Aquino, Beneficial effects of consumption of acerola, cashew or guava processing by-products on intestinal health and lipid metabolism in dyslipidaemic female Wistar rats, "British Journal of Nutrition", nr 119 (01) 2018. 
  4. E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, "Postępy Fitoterapii", nr 2 2012. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij