Ciąża a Yerba mate – czy kobiety w ciąży mogą pić napar Yerba mate?
Anna Posmykiewicz

Ciąża a Yerba mate – czy kobiety w ciąży mogą pić napar Yerba mate?

Yerba mate to nic innego jak wysuszone oraz zmielone liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, z którego przygotowywany jest aromatyczny napar. Napój, choć najbardziej popularny w krajach Ameryki Południowej, coraz częściej jest pity w Europie, w tym także w Polsce. Mimo specyficznego smaku i zapachu uzyskuje on coraz większą rzeszę zwolenników. Dzieje się tak z powodu dobroczynnego wpływu naparu na nasz organizm. Zdarza się, że Yerba mate jest pita także przez kobiety w ciąży. Czy przyszłe mamy mogą ją pić?

Napar z Yerba mate pity w ciąży – czy jest bezpieczny dla mamy i dziecka?  

Tak, kobiety ciężarne mogą pić napar z Yerba mate, jednak muszą przestrzegać jednej bardzo prostej zasady – nie wolno im wypijać więcej niż 500 ml napoju na dobę. Dlaczego? W Yerba mate występuje kofeina, której zalecana dawka dla kobiet w ciąży nie powinna wynosić więcej niż 200 mg na dobę. W 100 ml naparu znajduje się około 36 mg kofeiny. Dlatego też ilość nieprzekraczająca 500 ml napoju będzie dla ciężarnej zupełnie bezpieczna.

Kobieta w ciąży powinna też pamiętać, aby nie sporządzać dla siebie zbyt mocnego naparu – w zupełności wystarczy napój przygotowany z dwóch-trzech łyżeczek suszu, który powinien zaparzać się dosłownie kilka chwil (im dłużej trwa proces parzenia, tym napar staje się coraz mocniejszy).

Picie Yerba mate przez kobietę w ciąży – korzyści zdrowotne

Przede wszystkim Yerba mate działa w sposób energetyzujący z powodu zawartości kofeiny. Większa część kobiet w ciąży zwykle czuje się zmęczona i ospała, zwłaszcza w początkowym okresie jej trwania. Dzięki naparowi ciężarna kobieta zyskuje siły witalne, ma więcej energii i chęci do działania. 

Poza tym napój wywiera także bardzo korzystny wpływ na przewód pokarmowy, wzmagając proces trawienia. Ciężarne kobiety zwykle borykają się z problemami takimi jak wzdęcia oraz zaparcia, które ze względu na zmieniający się metabolizm i powiększającą się macicę są nieuniknione. Dzięki Yerba mate układ trawienny pracuje korzystniej, a perystaltyka jelit jest lepsza. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, u zdecydowanej większości ciężarnych kobiet, ustępują po wypiciu jednego kubka naparu po posiłku. Dodatkowo Yerba mate zawiera dużo antyoksydantów. Dzięki nim działa na kobiecą skórę, znacznie opóźniając procesy starzenia się. Antyoksydanty poprawiają także odporność przyszłej mamy. Mniejsza podatność na złapanie infekcji, to niższe zagrożenie dla rozwijającego się maluszka. 

Trzeba pamiętać o tym, że dzięki zawartości kofeiny napar z Yerba mate poprawia także pamięć i koncentrację ciężarnej kobiety. Często zdarza się, że kobieta w ciąży, na skutek zmian hormonalnych, bywa rozkojarzona i ma problemy ze skupieniem uwagi.

Przeciwwskazania do picia Yerba mate w okresie ciąży

Podstawowym przeciwwskazaniem do picia naparu z Yerba mate jest nadciśnienie tętnicze, które u kobiety w okresie ciąży także może się pojawić. Ze względu na znajdującą się w naparze kofeinę, może dochodzić do podwyższania się wartości ciśnienia tętniczego krwi, co może być groźne zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Naparu Yerba mate nie powinny pić również kobiety, które po spożyciu napoju odczuwają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha czy biegunki. Yerba mate jest zabroniona dla tych kobiet w ciąży, które po wypiciu naparu zaobserwują u siebie swędzącą wysypkę – może to oznaczać, iż są one uczulone na napój.

W jaki sposób pije się yerba mate? Jak ją parzyć?

Yerba mate wymaga specjalnego parzenia. O czym należy pamiętać przy zaparzaniu napoju? Suszu nie wolno zalewać wrzątkiem (straci on swoje właściwości), a wodą o temperaturze 70 st. C. Ponadto napój pije się też w specjalnym naczyniu – jest to wydrążony i przygotowany do tego celu owoc tykwy. Napar sączy się przez bambusową rurkę zakończoną sitkiem, która nosi nazwę bombilla. Po wypiciu napoju nie powinno się wyrzucać zaparzonego suszu. Można go wykorzystać do kolejnych zaparzeń, jeśli napój nie musi być zbyt mocny.

Dla kobiet ciężarnych jeden susz wystarczy mniej więcej na około 6-7 zaparzeń.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij