Kolejne dowody na przeciwgrypowe właściwości czarnego bzu
Katarzyna Szulik

Kolejne dowody na przeciwgrypowe właściwości czarnego bzu

Związki pochodzące z bzu czarnego mogą bezpośrednio hamować wejście i replikację wirusa w komórkach ludzkich i pomóc wzmocnić odpowiedź immunologiczną zainfekowanej osoby na wirusa. Takie wnioski płyną z badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney.

Medycyna ludowa i produkty ziołowe były stosowane od tysiącleci w celu zwalczania całego szeregu dolegliwości, czasami ku zmartwieniu współczesnych naukowców, którzy walczyli o wyjaśnienie ich nierzadko wątpliwych korzyści leczniczych. Jednak ostatnie badanie przeprowadzone przez grupę naukowców specjalizujących się w inżynierii chemicznej i biomolekularnej z Wydziału Inżynierii Uniwersytetu w Sydney określiło dokładnie, jak popularny starożytny lek, owoc bzu, może pomóc w walce z grypą.

Silny i bezpośredni lek

Chociaż właściwości przeciwgrypowe owoców bzu były obserwowane od dawna, grupa badaczy przeprowadziła wszechstronne badanie mechanizmu, za pomocą którego fitochemikalia z bzu czarnego zwalczają infekcje grypy. W efekcie udało się wykazać, że wykazują one silne i bezpośrednie działanie przeciwko drobnoustrojom wywołującym grypę. Czarny bez hamuje wczesne stadia infekcji, blokując kluczowe białka wirusowe, odpowiedzialne zarówno za przyłączenie się wirusa, jak i jego wejście do komórek gospodarza.

Naukowcy wykorzystali komercyjnie hodowane jagody bzu czarnego, które zamieniono w surowicę soku i zaaplikowano do komórek przed, podczas i po zakażeniu wirusem grypy.

W efekcie wykazano, że fitochemikalia z soku z czarnego bzu skutecznie hamują infekcję komórek przez wirusa, jednak ku zaskoczeniu naukowców były nawet bardziej skuteczne w hamowaniu namnażania wirusa w późniejszych stadiach cyklu grypy, gdy komórki zostały już zainfekowane.

— Ta obserwacja była dość zaskakująca i znacząca, ponieważ blokowanie cyklu wirusowego na kilku etapach ma większą szansę na zahamowanie infekcji wirusowej — wyjaśnił jeden z autorów badania, dr Peter Valtchev.

— Oprócz tego stwierdziliśmy, że roztwór czarnego bzu stymuluje komórki do uwalniania pewnych cytokin, które są przekaźnikami chemicznymi. Układ odpornościowy używa ich do komunikacji między różnymi typami komórek, aby koordynować bardziej skuteczną odpowiedź przeciwko inwazyjnemu patogenowi — powiedział dyrektor Centrum współtworzącego badanie, profesor Fariba Deghani.

Zespół odkrył również, że działanie przeciwwirusowe czarnego bzu można przypisać jego związkom antocyjanidynowym – składnikom odżywczym odpowiedzialnym za nadawanie owocowi intensywnego fioletowego zabarwienia.

Znany również jako sambucus nigra, czarny bez jest małym, bogatym w przeciwutleniacze owocem, występującym w Europie i Ameryce Północnej. Powszechnie spożywa się go w formie dżemu lub wina. Przez wzgląd na jego korzyści lecznicze, ekstrakt z czarnego bzu jest dostępny w handlu w postaci tabletek lub syropów.

Wcześniejsze badania

Jak wspomniano wyżej, naukowcy już wcześniej wskazywali na właściwości przeciwgrypowe rośliny.

W analizie z roku 2010 stwierdzono, że owoc bzu czarnego może mieć działanie przeciwutleniające i przeciwwirusowe, choć nie bez wątpliwości, które powinny rozwiać dalsze badania.

W jednym z nich 60 osób z objawami grypopodobnymi przyjmowało 15 ml syropu z czarnego bzu cztery razy dziennie. Ich objawy poprawiły się 4 dni wcześniej od osób, które przyjmowały placebo.

W innym badaniu 32 osoby z objawami grypopodobnymi przyjmowały pastylki do ssania zawierające 175 mg ekstraktu z czarnego bzu cztery razy dziennie przez 2 dni. Po 24 godzinach zgłosili złagodzenie objawów, takich jak gorączka, ból głowy, bóle mięśni i przekrwienie błony śluzowej nosa.

W randomizowanym badaniu kontrolnym z podwójnie ślepą próbą sprawdzono, czy ekstrakt z czarnego bzu może uniemożliwiać ludziom odczuwanie objawów podobnych do przeziębienia po podróży samolotem. Ludzie przyjmowali pastylki do ssania zawierające 300 mg ekstraktu z czarnego bzu i 150 mg mąki ryżowej dwa razy dziennie przez 10 dni przed podróżą. Naukowcy odkryli, że kapsułki nie zapobiegają objawom, ale osoby, które przyjmowały ekstrakt z owoców bzu, miały mniej poważne objawy, które dodatkowo trwały krócej.

Wirus grypy jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności na świecie, dotykając prawie 10% światowej populacji i przyczyniając się do miliona zgonów rocznie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij