Antybiotykoterapia zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet
Katarzyna Szulik

Antybiotykoterapia zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet

Eksperci związani z Europejskim Towarzystwem Kardiologicznym alarmują: kobiety przyjmujące antybiotyki przez dłuższy czas są bardziej narażone na wystąpienie ataku lub zawału serca. Takie wnioski zostały sformułowane na podstawie badania, w którym udział wzięło 36,5 tys. uczestniczek.

Wyniki ukazały się na łamach pisma „European Heart Journal” i sugerują, że kobiety w wieku od 60 roku życia wzwyż, które przyjmowały antybiotyki przez co najmniej dwa miesiące, muszą liczyć się z podwyższonym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto zauważono, iż zwiększenie prawdopodobieństwa schorzeń serca w związku z antybiotykoterapią dotyczyło także młodszych kobiet w tzw. średnim wieku, a więc między 40 a 59 rokiem życia. Wspomnianej tendencji nie zaobserwowano jednak u kobiet między 20 a 39 rokiem życia.

Zdaniem autorów przyczyną stojącą za związkiem antybiotykoterapii z dolegliwościami serca może być fakt, że antybiotyki wpływają na równowagę mikro-środowiska w jelitach, niszcząc „dobre” bakterie probiotyczne i zwiększając występowanie wirusów, bakterii i innych mikroorganizmów mogących wywoływać choroby.

Stosowanie antybiotyków jest najbardziej krytycznym czynnikiem oddziałującym na równowagę mikroorganizmów w jelitach. Wcześniejsze badania odkryły powiązania między zmianami w środowisku mikrobiotycznym jelit a stanem zapalnym i zwężeniem naczyń krwionośnych, zawałem oraz chorobą serca.

Antybiotykoterapia podwaja ryzyko zawału

Uczeni przebadali pod tym kątem ponad 36 tys. kobiet biorących udział w badaniu Nurses’ Health Study prowadzonym w USA od 1976 roku. Obecne obserwacje obejmowały dane zebrane między 2004 a 2012 rokiem. W 2004 roku uczestniczki miały co najmniej 60 lat, pytano je o stosowanie antybiotyków w młodości (między 20 a 39 rokiem życia), w wieku średnim (40-59) i późniejszym. Na podstawie udzielonych odpowiedzi naukowcy podzielili badane na cztery grupy: tych, które nigdy nie brały antybiotyków oraz tych, które przyjmowały je przez mniej niż 15 dni, do 15 dni do 2 miesięcy lub od dwóch miesięcy w górę.

W ciągu okresu kontrolnego trwającego kolejnych 8 lat – co 2 lata kobiety wypełniały kwestionariusze dotyczące zdrowia – u około 1 tys. z nich rozwinęła się choroba serca. Po koniecznych dostosowaniach uwzględniających czynniki, takie jak wiek, rasa, dieta i styl życia, przyczyny antybiotykoterapii, nadwaga lub otyłość, choroby towarzyszące oraz stosowanie leków, naukowcy odkryli, że uczestniczki po 60 roku życia przyjmujące antybiotyki przez co najmniej dwa miesiące były o 32 procent bardziej narażone na rozwinięcie się chorób układu sercowo-naczyniowego od tych, które nie stosowały antybiotyków. Dla badanych w średnim wieku – zażywających określone medykamenty równie długo – wskaźnik ryzyka wystąpienia wspomnianego schorzenia wynosił 28 procent w porównaniu z kobietami nie mającymi takich doświadczeń z lekami.

Wnioski oznaczają, że wśród kobiet używających antybiotyki przez co najmniej dwa miesiące w późniejszym wieku, u 6 na 1 tys. rozwinie się choroba układu sercowo-naczyniowego. W przypadku braku kuracji antybiotykami odsetek wynosi 3 na 1 tys.

Z wiekiem przyjmujemy więcej antybiotyków

Badając długość przyjmowania antybiotyków na różnych etapach dorosłego życia, naukowcy odkryli związek między długotrwałym stosowaniem ich w wieku średnim i późniejszym a zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału lub choroby układu sercowo-naczyniowego w kolejnych latach. Z wiekiem zapotrzebowanie na antybiotyki często wzrasta, wydłuża się również czas kuracji leczniczej, co sugeruje, że ich kumulacja może leżeć u podstaw silniejszego powiązania między antybiotykoterapią a dolegliwościami serca. Najczęstszymi przyczynami przyjmowania antybiotyków były infekcje układu oddechowego, układu moczowego oraz problemy dentystyczne.

Wspomniany eksperyment jest największym prospektywnym badaniem analizującym ten związek, co stanowi o wiarygodności jego wyników, podobnie jak długi okres kontrolny i obszerne informacje dotyczące czynników zewnętrznych. Na ostateczny kształt wpływa jednak fakt, że deklarując przyjmowanie antybiotyków w kolejnych latach życia, uczestniczki bazowały wyłącznie na własnej pamięci, co niekiedy prowadzi do przekłamań. Należy wziąć również pod uwagę, iż wszystkie kobiety biorące udział w badaniu były pielęgniarkami, które zwykle są w stanie dostarczyć bardziej konkretnych informacji na temat stosowania leków niż większość osób.

Opisywany eksperyment miał charakter obserwacyjny, zatem nie wskazane jest wnioskowanie, że antybiotyki wywołują chorobę serca lub zawał, a jedynie, iż między tymi czynnikami istnieje widoczny związek. Możliwe, że kobiety deklarujące częstsze przyjmowanie antybiotyków miały gorszy stan zdrowia, czego nie ujęto w badaniu bądź wystąpiły inne okoliczności wpływające na ostateczne wyniki.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij