Produkty wybielające mogą szkodzić zębom
Katarzyna Szulik

Produkty wybielające mogą szkodzić zębom

Aktywny składnik pasków wybielających może niszczyć bogatą w proteiny warstwę zewnętrzną zębów, która łączy się z nerwami w jamie ustnej. Zgodnie z badaniami winowajcą jest nadtlenek wodoru (H2O2) występujący w zdecydowanej większości substancji wybielających dostępnych bez recepty.

Ludzki ząb składa się z trzech warstw: emalii zewnętrznej, znanej lepiej jako szkliwo, korony (zębiny) będącej właściwą tkanką zęba oraz tkanki łącznej, która przytwierdza korzeń do dziąseł. Emalia zawiera znikome ilości protein, korona składa się z nich niemal w całości, a  95 procent stanowi kolagen.

Wstępne wyniki trzech badań potwierdzają hipotezę, że gdy paski wybielające są aplikowane na uzębienie, znajdujący się w nich nadtlenek wodoru może przenikać przez szkliwo i rozbijać kolagen mieszczący się w zębinie (koronie). Naukowcy ze Stockton University w New Jersey chcieli przede wszystkim stwierdzić, jakie szkody wywołuje reakcja nadtlenku wodoru i kolagenu.

Substancje zawarte w paskach wybielających niszczą szkliwo

W pierwszym badaniu zęby poddawano działaniu trzech typów pasków wybielających dostępnych bez recepty. Dodatkowo zostały pokryte sztuczną śliną i oczyszczone za pomocą EDTA, która wiąże wapń.

Uzębienie pozostawało w takich warunkach przez dwa tygodnie, a więc znacznie dłużej niż przy normalnym zastosowaniu produktu, po czym naukowcy przystąpili do mierzenia poziomu zawartych w nich protein.

W wybielonych zębach zaobserwowano ubytek sugerujący, że nadtlenek wodoru może przedostać się przez szkliwo i zniszczyć proteiny nie mające pochodzenia kolagenowego.

Nawet sporadyczne stosowanie pasków może być niebezpieczne dla zębów

Drugie badanie, prowadzone również przez naukowców ze Stockton University, miało przynieść odpowiedź na pytanie, w jaki sposób nadtlenek wodoru rozkłada rozmaite białka. By to stwierdzić różne stężenia H2O2 zmieszano z albuminą, czyli głównym składnikiem ludzkiej plazmy i pozostawiono na godzinę. Po porównaniu z grupą kontrolną badacze byli w stanie odkryć, że do rozkładu protein zębowych dochodzi także, gdy stężenie nadtlenku wodoru odpowiada temu, jakie znajduje się w paskach wybielających.

W badaniu numer trzy naukowcy połączyli czysty kolagen z nadtlenkiem wodoru i poddali go analizie w procesie zwanym elektroforezą żelową, by unaocznić zmiany zachodzące w białkach. Obserwacja po raz drugi potwierdziła, że zniszczenia wywołane przez nadtlenek wodoru są widoczne przy stosunkowo niskich stężeniach związku obecnych w paskach wybielających.

Polecane dla Ciebie

Wnioski wymagają potwierdzenia

Żadne z badań, co podkreślają naukowcy, nie brało pod uwagę możliwości regeneracyjnych kolagenu i innych protein, więc nie wiemy czy mamy do czynienia z trwałymi uszkodzeniami. Dodatkowo warto zauważyć, że eksperymenty dopiero się zakończyły, czekają na publikację i ocenę środowiska – ich wyniki zostały przedstawione wyłącznie podczas niedawnej konferencji Experimental Biology 2019. Z tego względu obserwacje należy tratować jako wstępne i wymagające dalszej weryfikacji.

Napoje energetyczne niszczą zęby

Wątpliwości nie ma natomiast, co do szkodliwego wpływu na zęby napojów energetycznych i sportowych – sugerują naukowcy z amerykańskiej Academy of General Dentistry. Zgodnie z wynikami prowadzonych badań, spożywanie wspomnianych napojów wywołuje nieodwracalne uszkodzenia zębów, ze szczególnym uwzględnieniem erozji szkliwa (związanej z wysokim poziomem kwasowości).

Badacze ocenili poziom kwasowości 13 napojów izotonicznych i 9 napojów energetycznych. Jak się okazało, może on się różnić pomiędzy konkretnymi markami, a nawet smakami. By zbadać szkodliwy wpływ kwasów, moczyli ludzkie zęby w każdym z napojów przez 15 minut, po czym pokrywali je sztuczną śliną na okres dwóch godzin. Cykl powtarzano cztery razy w ciągu 12h na przestrzeni pięciu dni, a próbki przechowywano w świeżej, sztucznej ślinie przez resztę czasu, co miało odpowiadać standardowej ekspozycji zębów na działanie substancji zawartych w napojach.

Zniszczenie szkliwa zauważono już po pięciu dniach, przy czym efekty picia napojów energetycznych były znacznie bardziej szkodliwe, dokładnie dwukrotnie w stosunku do napojów izotonicznych. Ponieważ największą grupą konsumentów są dzieci i nastolatki, rodzice powinni przykładać szczególną uwagę do ich płynnej diety oraz ograniczać spożycie napojów energetycznych i sportowych.

Dobrym działaniem profilaktycznym byłoby także żucie bezcukrowej gumy lub przepłukiwanie ust po każdym wypiciu jednego ze wspomnianych napojów.

  1. J. Tadros, F. Patel, K. Keenan, Degradation of Proteins Extracted from Teeth by Hydrogen Peroxide, „Experimental Biology 2019” [online]; https://plan.core-apps.com/eb2019/abstract/d870b325-41a2-414f-bdb0-e2db521ea007.
  2. I. Ailes, D. Tohidi, L. Ngo et al., Effect of Hydrogen Peroxide on Hydrolysis of Proteins, „Experimental Biology 2019” [online]; https://plan.core-apps.com/eb2019/abstract/9800b9fd-8aeb-438a-956a-13f1d28d891a.
  3. D. Valdes, J. Tellez, K. Keenan, Effect of Hydrogen Peroxide on Collagen, „Experimental Biology 2019” [online]; https://plan.core-apps.com/eb2019/abstract/8e658ea4-edc0-4fe8-bd58-53883ba8ef47.
  4. Academy of General Dentistry, Sports and energy drinks responsible for irreversible damage to teeth, „ScienceDaily” [online], 1 May 2012; www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120501134319.htm.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij