Mleko, warzywa i owoce w każdej szkole
Katarzyna Szulik

Mleko, warzywa i owoce w każdej szkole

Już od września w każdej szkole podstawowej (w klasach I-V) na uczniów ponownie czekać będą mleko, warzywa i owoce, dostarczane w ramach programu promującego zdrowy styl życia i odżywiania. Program jest realizowany ze środków Unii Europejskiej.

Tegoroczna edycja obu programów ma objąć 1,9 mln dzieci z klas od pierwszej do piątej, poprzednia, w której uczestniczyli również uczniowie klas szóstych, objęła 2,6 miliona. W każdym semestrze warzywa, owoce i mleko będą im przekazywane przez 10 tygodni. 

W ramach programu „Mleko w szkole” dzieci będą zachęcane do jedzenia zdrowego, niesłodzonego nabiału, takiego jak białe mleko, jogurt naturalny, kefir naturalny oraz twarożek. Proporcje wspomnianych produktów będą modyfikowane w drugim semestrze. 

Program „Warzywa i owoce w szkole” przewiduje przekazywanie dzieciom kilka rodzajów wspomnianych produktów oraz soki owocowe i warzywne. Mowa przede wszystkim o jabłkach, gruszkach, śliwkach, marchwi, rzodkiewkach, słodkiej papryce, pomidorach i kalarepie. W semestrze letnim śliwki zostaną zastąpione przez truskawki. 

Warzywa, owoce i produkty nabiałowe będą przekazywane uczniom bezpłatnie. Unijny budżet przeznaczony na działania w Polsce na tym polu w roku szkolnym 2017/2018 wynosi 26 mln euro, do których polski rząd dokłada 128 mln złotych, po połowie na nabiał oraz warzywa i owoce. 

Zdrowiej w sklepikach

Unijne wsparcie dla zdrowego żywienia w szkołach od poprzedniego roku szkolnego popiera także polski rząd poprzez „rewolucję sklepikową” związaną ze zmianą asortymentu sklepików i stołówek szkolnych. Dzięki niej ze szkół zniknęło śmieciowe jedzenie, przekąski o dużej zawartości tłuszczu, soli czy cukru i słodzone napoje. Zastąpiono je zdrowymi kanapkami z pełnoziarnistego pieczywa, owocami czy wodą, a do nowych norm żywieniowych musiały dostosować się także szkolne kuchnie. Jak okazało się z czasem, restrykcyjne podejście do żywienia w szkole nie było możliwe do zaakceptowania w pełnym wymiarze (uczniom trudno było rozstać się zwłaszcza z drożdżówką), więc w pewnych kwestiach zalecenia złagodzono, nie mniej jednak w opinii większości zrobiono krok w dobrą stronę.

Działania systemowe wspierające zdrowe żywienie są konieczne, ponieważ polscy uczniowie znajdują się w niechlubnej czołówce najbardziej otyłych w Europie. Jak wynika z opublikowanego wiosną 2017 roku badania populacyjnego ośmiolatków przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka, prawidłową masę ciała na dokładnie 56,6 proc. ośmiolatków, u 18,5 proc. stwierdzono otyłość, a u 12,7 – nadwagę. Otyłość w znacznie większym stopniu dotyczy chłopców – ten stan dotyczy 15,5 proc. z nich, podczas gdy u dziewczynek ten odsetek wynosi niecałe 10 proc. Dzieciom badano także skurczowe tętnicze ciśnienie krwi i jak się okazało, u co 10. z ośmiolatków jest ono nieprawidłowe, co ściśle wiąże się w nadwagą i otyłością.

Przyczyny takiego stanu rzeczy są związane z niezdrowymi nawykami, ale także niewystarczającym nadzorem rodziców nad dietą i aktywnością ich dzieci. Większość rodziców postrzega masę ciała swoich dzieci jako prawidłową (problem zauważa jedynie 14 procent), a tylko około 55 proc. ośmiolatków jada warzywa codziennie lub przez większość dni w tygodniu. Znacznie lepiej wygląda sytuacja z owocami, które są stałym elementem diety niemal 70 proc. ośmiolatków. Zdaniem ekspertów to właśnie dieta jest kwestią wymagająca największej poprawy. W zdecydowanej większości przypadków głównym powodem otyłości wśród najmłodszych jest przekarmianie.

Źródła: PAP, Dziennik Gazeta Prawna

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij