Pierwszy polski płyn do przechowywania narządów do przeszczepów
Katarzyna Szulik

Pierwszy polski płyn do przechowywania narządów do przeszczepów

W 2014 roku w Polsce pobrano około 1600 narządów do przeszczepów. Każdy z nich podczas transportu musi być przechowywany w specjalnym płynie, który jak dotąd szpitale musiały kupować od zagranicznych producentów. Tę sytuację może zmienić pierwszy polski płyn do przechowywania organów przeznaczonych do transplantacji.

Płyn jest wspólnym dziełem Farmaceutycznego Zakładu Naukowo-Produkcyjnego „Biochefa” w Sosnowcu, który wspólpracował m.in. z zespołem transplantologów prof. Lecha Cierpki, kierownika Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Transplantacyjnej Śląskiego Uniwersytetu w Katowicach oraz Centrum Medycyny Doświadczalnej SUM.

Przezroczysty roztwór o lekko żółtawym zabarwieniu służy do przemywania i przechowywania serca, wątroby, trzustki oraz nerek przeznaczonych do przeszczepu.

Zdążyć na czas

Punktem wyjścia do badań było usprawnienie transportu nerek do transplantacji, ale okazało się, że roztwór sprawdza się dobrze również w przypadku innych narządów. Jak czytamy w opisie projektu, „Przeprowadzone badania pozwoliły na wielokierunkową ocenę czynników mających wpływ na sukces transplantacji nerki. W szczególności celem projektu była analiza wybranych czynników prozapalnych, naczynioruchowych i elementów układu odporności wrodzonej towarzyszącej śmierci mózgu dla określenia ich wpływu na wczesne lub opóźnione przyjęcie funkcji przez przeszczepioną nerkę.”.

Składniki substancji są w stanie spowolnić negatywne procesy zachodzące w narządzie, które mogłyby uniemożliwić przeszczep lub zmniejszyć szanse jego powodzenia. Każdy z organów ma określony, nieprzekraczalny limit czasu, po którym transplantacja nie jest możliwa, mierzony od chwili pobrania do operacji. W przypadku nerek wynosi on nawet 30 godzin, ale dla wątroby czy trzustki to odpowiednio 10 i 12 godzin. Szacuje się, że tylko w  Polsce co roku wykorzystywanych jest około 8 tysięcy litrów płynu do przeszczepu narządów, a w skali świata zapotrzebowanie wynosi aż 1 mln litrów.

Innowacja na światową skalę

Zdaniem jego twórców, dzięki unikatowemu składowi płyn jest innowacyjny w skali światowej i może skutecznie konkurować z płynami produkcji amerykańskiej będącymi w powszechnym użyciu. Płyn stworzony przez Polaków jest równie dobry, a do tego znacznie tańszy.

Świetny i tani

Obecnie placówki medyczne stosują bardzo różne płyny, co utrudnia ujednolicenie standardów. Środki tego typu są kupowane w przetargach, w których jednym z głównych argumentów jest cena. To dobrze wróży polskiemu wynalazkowi, sprzedawanemu w cenie konkurencyjnej w stosunku do powszechnie używanych płynów. 1 litr płynu kosztuje około 570 zł, podczas gdy amerykańscy producenci sprzedają swój za około 750 zł za litr, więc różnica w cenie jest znacząca. Prof. Lech Cierpka w rozmowie z „Dziennikiem Zachodnim” przewiduje, że dzięki niskim kosztom ma on szansę zyskać odbiorców w Europie Środkowej oraz Wschodniej.

Wynalazek naukowców z Sosnowca został nominowany do Polskiej Nagrody Innowacyjności 2015, przyznawanej przez Polską Agencję Przedsiębiorczości. Jego powstanie było możliwe dzięki dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij