
Babka lancetowata – właściwości i zastosowanie
Babka lancetowata rośnie dziko właściwie wszędzie. Na łące, przy drodze, na leśnej ścieżce a nawet na chodniku przed blokiem wyrasta spomiędzy kostki brukowej, głównie ze względu na wysoką zdolność przystosowywania się. Wszyscy wiedzą jak wygląda i jest potocznie nazywana po prostu babką. Każde dziecko zapytane o lek na siniaki, zadrapanie, stłuczenia i wszystkie podwórkowe dolegliwości bez wahania odpowie: babka! I będzie miało dużo racji. Nie bez powodu nasze babcie zamiast plasterka na dziurę w kolanie przykładały babkę, ma ona właściwości antybiotyczne. Zaczyna kwitnąć w połowie wiosny aż do początków jesieni. Łatwo ją wtedy zauważyć, ponieważ wyrastają z niej wysokie kwiaty, dochodzące wysokością do nawet 40 cm. Długie i wąskie liście babki, chociaż gorzkie w smaku, to zawierają całe mnóstwo dobrych dla zdrowia witamin i innych związków takich jak pektyny, garbniki, aukubinę i substancje śluzowe, a także m.in. kwas benzoesowy i fumarowy oraz sole mineralne i flawonoidy. Duża ilość karotenu, magnezu, cynku, potasu oraz witamin C i K powoduje, że babka lancetowata jest najbardziej cenioną rośliną spośród wszystkich z rodziny babkowatych.
Babka kaszel ukryje
- Babka lancetowata działa wykrztuśnie, dlatego jest doskonała przy męczącym kaszlu – suchym oraz mokrym.
- Oczyszcza płuca z zalegającej w nich flegmy i łagodzi infekcje gardła. Szczególnie polecanwych, krztuśca, dychawicy oskrzelowej czy nawet gruźlicy.
- Pomaga na uciążliwą chrypkę, więc polecana jest wszystkim narażonym na chorobę zawodową, czyli np. nauczycielom, wykładowcom uniwersyteckim czy zawodowym mówcom.
- Doskonale zwalcza kaszel palacza.
- Może być stosowana jako środek wspomagający leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych.
- Babka leczy stany zapalne śluzówki jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego dzięki irydoidom oraz naturalnym związkom śluzowym.
- Pomaga także w stanach zapalnych i zakażeniach narządów rodnych.
Komar konia zmorze, ale babka pomoże
- Dawniej babką leczono ugryzienia skorpionów i węży. Dziś można ją z powodzeniem stosować na ugryzienia i użądlenia owadów, ponieważ niweluje ból i obrzęk.
- Liść babki, cały lub zmiażdżony czy zmiksowany, pomaga na owrzodzenia, czyraki i trudno gojące się rany, nawet te żylakowe oraz dowolny rodzaj ran i skaleczeń.
Polecane dla Ciebie
Dla polepszenia kondycji cery
- Napar i maseczka z babki pomagają zwalczyć wysypki, wypryski i liszaje.
- Tonik na jej bazie jest polecany przy kuracji przeciwtrądzikowej.
- Liście babki, szczególnie zawarte w nich związki, są uważane za antybiotyk i dlatego przyrządza się z nich napar wspomagający leczenie zapalenia spojówek i powiek, którym przemywa się chore miejsca.
- Na zmęczone oczy, zwłaszcza po całym dniu pracy przed komputerem, należy przyłożyć na powieki sparzone, lekko zmiażdżone liście babki.
- Babka pomoże na zmęczoną, szarą skórę i popękane naczynka. W formie maseczki przyniesie relaks i ukojenie po ciężkim dniu pracy.
- Aby przynieść ulgę zmęczonemu ciału, wystarczy przygotować kompres na całe ciało. Doskonale ujędrni, uelastyczni i zregeneruje skórę, nawet po opalaniu. Zapobiegnie złuszczaniu się naskórka a ciało na długo pozostanie z uczuciem świeżości i odprężenia.
- Odwar z babki pomaga walczyć z okropnym łupieżem.
Przez żołądek do... babki!
- Herbatka z liści babki pobudza wydzielanie soków żołądkowych i jednocześnie chroni śluzówkę przed ich szkodliwym działaniem, dlatego jest polecana w przypadku nieżytu oraz zapalenia żołądka i jelit.
- Babka leczy także stany zapalne i wrzody żołądka oraz dwunastnicy, a odpowiednio przyrządzona pomoże w leczeniu zaparć.
- W przypadku zatruć i dolegliwości żołądkowych, ulgę przyniesie herbatka z liści babki.
- Domowy sok z babki można stosować przy leczeniu raka żołądka, ponieważ pobudza działanie przeciwciał.
- Liście babki mogą być stosowane jako składnik sałatki – opłukane, surowe liście wystarczy wymieszać z sałatą.
- Pod zmieloną postacią liście babki pasują do placków i bab ziemniaczanych (dodajemy je do masy), a siekane wzbogacą smak zup.
- Można też smażyć liście babki za słodko i słono. Idealnie nadają się do smoothies czyli lekkich, orzeźwiających napojów owocowo–warzywnych
Skąd wziąć to cudo?
- Liście babki najlepiej zbierać od maja do września. Mniej łykowate jako dodatek do sałatki a te silniej „unerwione” – do suszenia. Najważniejsza zasada, o której należy pamiętać wybierając się na poszukiwania babki, to omijanie centrów miast, okolic zakładów przemysłowych, sąsiedztwa ulic, autostrad i wysypisk śmieci. Wystarczy wybrać się za miasto na zieloną łąkę aby cieszyć się bogactwem babki.
- Przy zbieraniu najlepiej uważać, żeby się nie uszkodziła. Należy ją spożywać niedługo po zebraniu, ponieważ czarnieje i traci swoje właściwości. Przed dodaniem do jakiejkolwiek potrawy liście należy sparzyć lub opłukać w ciepłej wodzie, aby oczyścić je z zanieczyszczeń. Można je wysuszyć, także zanim się zestarzeją, w temperaturze około 40 stopni. Babkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, nieprzeźroczystych pojemnikach, bo nawet ususzona pod wpływem światła szybko traci cenne składniki i wietrzeje.
Babka lancetowata charakteryzuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości i jest polecana osobom w każdym wieku. Jedyne przeciwwskazania to alergia na babkę, lub jakikolwiek składnik stosowanych mieszanek. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na domowe leki z babki, kosmetyki z babki a także przepisy kulinarne z wykorzystaniem babki. Z pewnością każdemu wyjdzie babka na zdrowie.
Przepiśnik
Syrop z babki lancetowatej na wszelkie przeziębienia
6 garści liści babki zmielić w maszynce do mięsa i dolać wody, równo z poziomem zmielonej babki. Postawić na gazie i dodać 0,5 kg cukru i 0,2 kg miodu i gotować na małym ogniu, często mieszając aż wywar mocno zgęstnieje. Na gorąco przelać do słoików, mocno zakręcić i obrócić wieczkami do dołu. Przechowywać w chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce i pić 1–2 łyżki przed każdym posiłkiem.
Na nadmiar substancji smolistych
Wycisnąć sok ze zmiksowanych listków babki. Do jednej szklanki soku dodać łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny, można lekko podgrzać, żeby miód lepiej się rozpuścił. Pić całą szklankę napoju co wieczór. Pomoże oczyścić płuca i pozbyć się uciążliwego kaszlu i chrypki.
Na problemy z żołądkiem i jelitami
Pół łyżki rozdrobnionego korzenia prawoślazu i posiekanej babki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Pić szklankę naparu po każdym posiłku.
Na zaparcia i dla ochrony układu pokarmowego
Łyżkę nasion babki zalać ciepłą przegotowaną wodą, do wysokości 1/3 szklanki. Odstawić na pół godziny i zjeść całość rozgryzając ziarenka.
Na swędzące ukąszenia
Garść świeżych listków babki zalać szklanką czystej wódki (nie spirytusu). Szczelnie zamknąć w słoiku na tydzień, od czasu do czasu potrząsając nim. Po tym czasie odcedzić liście i powstałą „maścią” smarować ugryzione miejsca.
Napar na oczy
W proporcji 1:1:1 do szklanki wrzątku dodać po pół łyżki suszonej babki, świetlika i chabra bławatka. Odstawić do ostudzenia a następnie odcedzić. Moczyć w naparze kawałki gazy i zmieniać okład na świeży co pięć minut przez godzinę. Przez ten czas opuchlizna powinna zejść całkowicie.
Okład lub kompres z babki dla młodości i zdrowotności
Lekko rozgniecione lub pogniecione liście babki rozłóż na ciele, lub w zranionym miejscu. W przypadku miejscowego okładu, należy owinąć miejsce bandażem lub chustą a jeśli ma to być kompres odprężający do całego ciała, owinąć ciało obłożone babką dużym prześcieradłem. Najlepiej na noc, ponieważ optymalny czas trzymania babki to 8 godzin. Miejscowe okłady można stosować w dowolnym momencie. Kompres pomaga na ugryzienia, rany, owrzodzenia, a także działa jako środek odprężający.
Odwar na różne dolegliwości
Łyżkę suchej babki zalej szklanką wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez pięć minut. Odstaw na 15 minut i przecedź po tym czasie. Przy dolegliwościach żołądkowych, biegunce i infekcjach gardła, pij po pół szklanki dwa razy dziennie. Wywarem możesz przemywać podrażnioną skórę i stosować jako parówkę do twarzy lub płukankę do włosów pomagającą pozbyć się łupieżu. Wyciąg polecany jest także kobietom przy infekcjach narządów rodnych. Najlepiej siedzieć przez 15 minut w misce pełnej letniego wywaru.
Maseczka z babki
Wystarczy zmiksować świeże, umyte liście babki i nałożyć na twarz. Po kilkunastu minutach cera będzie wyraźnie odświeżona.
Placki z babki na słodko lub słono
Liście babki moczone w cieśnie naleśnikowym smażymy na złoto. Gotowe placki można podawać z dowolnymi sosami lub jako dodatek do dań mięsnych. W wersji na słodko można posypywać je cukrem pudrem, cynamonem, podawać z czekoladą, dżemami i owocami.
Placki ziemniaczane z babką
Do startych ziemniaków dodać zmieloną babkę w proporcji 10:1 i dodać pozostałe składniki jak zwykle do placków. Smażyć i podawać.
Babkowe smoothies
Szpinak, miętę, mango i babkę wrzucić do blendera w dowolnych proporcjach. Dodać wodę mineralną lub ulubiony sok i kostki lodu. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.