×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Słodziki

Słodziki to zamienniki cukru, mogą być one pochodzenia naturalnego lub otrzymywane na drodze chemicznej. Substytuty cukru mają słodki smak, dzięki czemu z powodzeniem mogą zastąpić klasyczny cukier. Niewątpliwą zaletą słodzików jest to, że w porównaniu do cukru posiadają niższą wartość energetyczną, w związku z tym często polecane są osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami, posiadają niski indeks glikemiczny co jest istotne dla cukrzyków. Dodatkowo zastępniki cukru nie są fermentowane przez bakterie w jamie ustnej, czyli nie przyczyniają się do powstawania próchnicy zębów. Do słodzików syntetycznych możemy zaliczyć np. aspartam, natomiast słodziki pochodzenia naturalnego to np. stewia oraz ksylitol. Stewia to roślina, która pochodzi z rejonów Paragwaju i Brazylii, surowe liście stewii są niskokaloryczne, bogate w składniki odżywcze i glikozydy stewiolowe. Spożywanie stewii zamiast zwykłego cukru przeciwdziała występowaniu otyłości, a także zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozowej i stanowi naturalny substytut cukru. Podobnie do stewii, ksylitol jest słodzikiem niskokalorycznym, zapobiega powstawaniu próchnicy. Zamienniki cukru mogą z powodzeniem być stosowane do słodzenia kawy, herbaty, deserów, jak i innych potraw.

Produktów: 10
×

Kategorie produktów