Słodziki

13 produktów info
Podsumowanie
13 produktów info

Najczęściej wybierane marki w kategorii: Cukry i słodziki

Słodziki  

Od dawna wiadomo, że cukier (zarówno cukier biały, jak i cukier trzcinowy) nie jest korzystny dla zdrowia i dostarcza tzw. pustych kalorii. Jego nadmierne spożycie może natomiast prowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności a w konsekwencji – groźnych chorób cywilizacyjnych. Jest również na liście zakazanych składników dla diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę. 

Czy słodziki są zdrowsze od cukru? 

Słodziki maja mniejszą kaloryczności niż cukier lub są produktami, które nie mają wartości energetycznej. Podobne środki słodzące mają też najczęściej znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, a także miód (który jednak, pomimo większej ilości kalorii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości). Wszystkie stanowią też produkty dopuszczone do sprzedaży oraz do spożycia. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że w odniesieniu do niektórych substancji zawartych w słodzikach obowiązują maksymalne normy. 

Jaki słodzik wybrać? 

Słodziki różnią się zarówno pod względem składu, jak i formy podania. Dzięki dużej różnorodności można znaleźć wariant odpowiedni dla siebie. 

Zdrowe słodziki: formy podania 

Z uwagi na postać można wyróżnić przede wszystkim: 

  • słodzik w tabletkach – wygodny zwłaszcza w podróży, ponieważ łatwo mieści się np. w torebce, plecaku, a nawet w kieszeni; 

  • słodzik w proszku – można go stosować również np. do dosładzania deserów, wypieków itp.; 

  • słodzik w płynie – odpowiedni zwłaszcza podczas przygotowywania dań na słodko, np. syrop z agawy.

Słodzik – co zawiera? 

W słodzikach stosowane są różne substancje – pochodzenia naturalnego oraz syntetycznego. Wybierając słodzik dla cukrzyków o niskim indeksie glikemicznym lub decydując, który słodzik jest najzdrowszy jako alternatywa dla cukru, warto przyjrzeć się różnym rodzajom słodzików. W pierwszej grupie znajdziemy słodziki naturalne, które są coraz częściej wybieranymi zamiennikami cukru. Są to m.in.:

  • ksylitol, czyli tzw. cukier brzozowy

  • erytrytol (erytrol) pozyskiwany w procesie fermentacji glukozy z wykorzystaniem drożdży; 

  • stewię

W drugiej najczęściej stosowane są wspomniane aspartam, acesulfam K, sorbitol czy cyklaminian sodu. 

To, który z tych produktów wybrać, zależy od indywidualnych preferencji oraz wskazań zdrowotnych do zupełnego wykluczenia białego cukru z diety.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij