Awokado — superowoc
Aztekowie uważali awokado za afrodyzjak i określali je jako huacatl, czyli jądra, co miało odzwierciedlać kształt owocu.
Spis treści
- Awokado – zastosowanie i wskazania
- Awokado – wygląd, pochodzenie, morfologia
- Awokado – działanie, właściwości, skład
- Awokado – stosowanie i dawkowanie
- Awokado – interakcje z lekami i ziołami
- Awokado – skutki uboczne, przedawkowanie
- Leki zawierające awokado
- Suplementy i wyroby medyczne zawierające awokado
- Kosmetyki zawierające awokado
- Działanie
- Postacie i formy
- Substancje aktywne
- Surowiec
Awokado – zastosowanie i wskazania
Awokado jest szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, nutraceutycznym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Włączenie oleju z awokado do diety zapobiega przyrostowi masy ciała. U osób z cukrzycą poprawia poziom glukozy i zmniejsza insulinooporność. Może być stosowany profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu chorób układu krążenia, hipercholesterolemii i miażdżycy.
Niezmydlające się frakcje olejowe z awokado znajdują zastosowanie w chorobach autoimmunologicznych, kostno-stawowych i w dolegliwościach menopauzalnych. Nasiona, liście i kora są stosowane do leczenia czerwonki i biegunki. Olej z awokado jest obiecującym środkiem w przyspieszeniu gojenia ran. Może być stosowany w celu regeneracji naskórka i w stanach zapalnych skóry. Jest składnikiem preparatów zapewniających odpowiednie nawilżenie i blask skórze oraz włosom. Dodatek oleju z awokado do preparatów do stosowania zewnętrznego jest skutecznym uzupełnieniem miejscowego leczenia łuszczycy.
Zapiski z XVI wieku donoszą o stosowaniu oleju z nasion awokado w leczeniu wysypki i blizn. Olej z awokado pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno wprowadzono do obrotu w XXI wieku.
Awokado – wygląd, pochodzenie, morfologia
Awokado to roślina z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), która pochodzi z Ameryki Środkowej. Często używane jest określenie smaczliwka wdzięczna. Aztekowie uważali awokado za afrodyzjak i określali je jako huacatl, czyli jądra, co miało odzwierciedlać kształt owocu.
Drzewo awokado dorasta do 20 m wysokości. Płytki system korzeniowy zapewnia słabą absorpcję wody. Liście osiągają długość do 40 cm i przybierają kształt eliptyczny, owalny lub lancetowaty. Młode liście często są czerwonawe i pokryte włoskami, natomiast dojrzałe liście stają się gładkie, skórzaste i ciemnozielone. Awokado posiada żółtozielone kwiaty o średnicy 1-1,3 cm, które tworzą wiechy na szczytach pędów. Mimo dużej ilości kwiatów zwykle mniej niż 0,1% z nich zawiązuje owoce. Awokado uprawiane jest na terenach, na których dominuje ciepły klimat umiarkowany i subtropikalny.
Największymi na świecie producentami oleju z awokado są: Nowa Zelandia, Meksyk, Stany Zjednoczone, RPA i Chile. Pod względem botanicznym owoc stanowi jagoda z jednym dużym nasieniem. Z uwagi na cenny skład odżywczy i fitochemiczny awokado zaliczane jest do grupy „superżywności”, ponieważ zapewnia wiele korzyści dla zdrowia człowieka.
Awokado – działanie, właściwości, skład
Około 60% miąższu awokado stanowi olej. Ogólna zawartość oleju w awokado wzrasta wraz z procesem dojrzewania. Olej z awokado bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy i palmitynooleinowy) i ubogi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy). Pod względem składu kwasów tłuszczowych olej z awokado porównywany jest do oliwy z oliwek. Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zapewnia właściwości przeciwzapalne poprzez hamowanie aktywności enzymów COX-1 i COX-2 oraz korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Olej z awokado poprawia profil lipidowy, glikemię, poziom cholesterolu całkowitego, lipoprotein o małej gęstości, trójglicerydów i parametry zapalne, takie jak białko C-reaktywne (CRP) i interleukina-6.
Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów awokado cechuje się dość niskim indeksem glikemicznym. Badania dowodzą, że ekstrakty z awokado mogą hamować α-amylazę i α-glukozydazę – enzymy przyczyniające się do wysokiego poziomu cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 2.
Awokado zmniejsza szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego. Do najważniejszych związków fenolowych obecnych w owocach awokado należą kwasy fenolowe, garbniki i flawonoidy. Inne składniki aktywne to poliole, sterole, długołańcuchowe węglowodory nasycone (5%), skwalen, tokoferole (w śladowych ilościach). Korzyści przyjmowania witaminy E znane są od wielu dziesięcioleci. Przypisuje się jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i neuroprotekcyjne.
Tokotrienole obniżają poziom cholesterolu poprzez zdolność do hamowania kluczowego enzymu biosyntezy cholesterolu, reduktazy HMG-CoA. Do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i hamowania wchłaniania jelitowego cholesterolu przyczyniają się także zawarte w awokado fitosterole.
Fitosterole zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dominującym fitosterolem jest β-sitosterol (76,4 mg/100 g), następnie kampesterol (5,1 mg/100 g) i stigmasterol (<3 mg/100 g). Składniki te przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, chorobie zwyrodnieniowej stawów, hamują produkcję związków rakotwórczych, łagodzą objawy przerostu gruczołu krokowego i wzmacniają układ odpornościowy. W zapobieganiu infekcjom ważną rolę odgrywa zdolność zwiększania proliferacji limfocytów i aktywności komórek NK.
Awokado powoduje znaczny wzrost zawartości rozpuszczalnego kolagenu w skórze. Przywraca prawidłową strukturę chrząstki poprzez stymulację syntezy proteoglikanów i kolagenu, dzięki temu łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.
U kobiet w okresie menopauzy awokado zmniejsza nieprzyjemne objawy, takie jak uderzenia gorąca, poprawia jakość życia i nastrój oraz przeciwdziała osteoporozie. Awokado zawiera spore ilości błonnika, który przyczynia się do zapobiegania zaparciom, poprawy mikroflory jelit i obniżenia poziomu cholesterolu. Na tle innych owoców wyróżnia się stosunkowo wysoką zawartością białka.
Awokado dostarcza duże ilości potasu (około 60% więcej w przeliczeniu na taką samą porcję banana). Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mięśni, regulowania ciśnienia krwi i właściwego przewodzenia sygnałów elektrycznych w sercu w celu zapewnienia stabilnego rytmu serca. Wysoka podaż potasu i niska sodu przeciwdziała chorobom układu krążenia. Inne minerały zawarte w awokado to fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo i cynk.
Karotenoidy obecne w miąższu to silne antyoksydanty, wśród których około 70% całkowitej zawartości stanowi luteina. Luteina wraz z zeaksantyną spowalniają postęp związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy i niszczenia chrząstki. Ksantofile hamują uszkodzenia naczyń krwionośnych poprzez zmniejszenie ilości utlenionych lipoprotein o małej gęstości (LDL). Ponadto karotenoidy wpływają na poprawę funkcji poznawczych i ochraniają skórę przed wpływem promieniowania UV.
Przeprowadzone badania sugerują potencjalną aktywność przeciwnowotworową awokado wobec niektórych typów linii komórek rakowych, w tym sutka, okrężnicy, wątroby, płuc, krtani, białaczki, przełyku, jamy ustnej, jajników i prostaty. Awokado wykazuje również właściwości przeciwdrobnoustrojowe, zwłaszcza jego miazga (mezokarp). Wśród bakterii Gram-dodatnich największą skuteczność działania zaobserwowano wobec B. cereus i L. monocytogenes, a wśród bakterii Gram-ujemnych wobec E. coli. Olej z awokado cechuje się wysoką zdolnością penetracji skóry w porównaniu z innymi dostępnymi olejami, dzięki czemu zapewnia działanie kojąco-regenerujące, zmiękczające i nawilżające.
Awokado – stosowanie i dawkowanie
Awokado w diecie może stanowić dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Bardzo dobrym wyborem jest zastąpienie masła, serka śmietankowego czy majonezu pastą z awokado na kanapki, co pozwala ograniczyć spożycie kalorii, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu. Zaleca się spożywanie przynajmniej dwóch porcji awokado tygodniowo. Na rynku dostępne są gotowe preparaty zawierające ekstrakty z awokado, które należy stosować zgodnie z zaleceniem producenta. Branża kosmetyczna wykorzystuje awokado jako składnik m.in. kremów, balsamów, maseczek, odżywek, szamponów, mydeł.
Awokado – interakcje z lekami i ziołami
U osób uczulonych na lateks może wystąpić alergia krzyżowa na awokado. Należy zachować ostrożność przy jednoczesnym stosowaniu awokado i antagonistów witaminy K (warfaryna, acenokumarol) z uwagi na możliwość zmniejszenia skuteczności działania tych leków i zwiększenia ryzyka tworzenia zakrzepów i zatorów.
Awokado – skutki uboczne, przedawkowanie
Awokado jako składnik diety jest dobrze tolerowany u większości osób. Bezpieczny okres stosowania awokado w postaci doustnego leku prawdopodobnie wynosi 2 lata. Odnotowano niewiele działań niepożądanych. U niektórych osób stosujących kremy z awokado może wystąpić delikatne swędzenie.
Leki zawierające awokado
Suplementy i wyroby medyczne zawierające awokado
Kosmetyki zawierające awokado
Działanie
- immunostymulujące (zwiększa odporność)
- nawilżające
- kardioprotekcyjne (chroni komórki mieśnia sercowego)
- pobudza (stymuluje) ośrodkowy układ nerwowy
- przeciwbakteryjne
- przeciwcukrzycowe (hipoglikemizujące; zmniejsza stężenie glukozy we krwi)
- przeciwgrzybicze
- przeciwmiażdżycowe (zapobiega rozwojowi i powikłaniom miażdżycy)
- przeciwnowotworowe (cytostatyczne, cytotoksyczne)
- przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
- przeciwwirusowe
- przeciwzapalne
- przeciwnadciśnieniowe (hipotensyjne)
- wspomaga regenerację chrząstki stawowej
- zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego
- hepatoprotekcyjne
- zmniejsza masę ciała (odchudzające)
- przyspiesza gojenie ran
- owadobójcze
Postacie i formy
- tabletka
- kapsułka
- maść
- krem
- szampony i odżywki do włosów
- żel na skórę
- proszek
- olej
Substancje aktywne
- fitosterole
- flawonoidy
- proantocyjanidyny
- kwasy organiczne
- saponiny
- alkaloidy
- witaminy
- składniki mineralne
- błonnik
- węglowodany
- terpenoidy
- lipidy
- acetogeniny
Surowiec
- owoc
- nasiona
- liść