Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?
Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.
- Banany – co znajduje się na ich skórkach?
- Czy banany trzeba myć przed zjedzeniem?
- Mycie warzyw i owoców – praktyczne wskazówki
Banany – co znajduje się na ich skórkach?
Na plantacjach bananów używa się ogromnych ilości pestycydów – środków grzybo-, owado- i chwastobójczych. Dodatkowo po ścięciu każdą kiść bananów moczy się w roztworze konserwantów. Częstą praktyką jest również spryskiwanie bananów etylenem w celu przyspieszenia ich dojrzewania.
Czy banany trzeba myć przed zjedzeniem?
Wiemy już, że banany podczas dojrzewania mają kontakt z wieloma środkami chemicznymi. Co prawda konsumujemy zwykle sam owoc, bez skórki. Dlaczego więc mycie bananów uważa się za konieczne – i to z kilku powodów?
- Na skórkach bananów gromadzą się pozostałości pestycydów używanych na etapie produkcji.
- Skórka banana może być źródłem groźnych dla zdrowia bakterii (nigdy nie wiemy, kto w sklepie dotykał owoców przed nami).
- Pozostawienie nieumytych bananów w pobliżu innych produktów spożywczych niesie ryzyko przeniesienia na nie zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych.
- Dotykanie nieumytej skórki banana, a potem twarzy czy ust, stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.
Te same zasady dotyczą innych owoców, które przed spożyciem obieramy ze skórki: cytrusów, ananasów czy arbuzów.
Mycie warzyw i owoców – praktyczne wskazówki
Mycie bananów jest koniecznością. Jak zatem zabrać się do tego, aby mieć pewność, że owoc jest naprawdę czysty? Okazuje się, że mycie samą wodą może być niewystarczające. Skutecznym domowym sposobem pozbycia się zanieczyszczeń jest płukanie owoców w kwaśnym, a następnie zasadowym roztworze. W pierwszym etapie zanurzamy banany w roztworze wody z octem (w proporcji 1 l wody na pół szklanki octu). Po kilku minutach przenosimy owoce do roztworu sody kuchennej (w proporcji 1 l wody na 1 czubatą łyżkę sody). Na koniec płuczemy banany w czystej wodzie.