Koronawirus SARS-CoV-2 i choroba COVID-19 – fakty i mity
Piotr Ziętek

Koronawirus SARS-CoV-2 i choroba COVID-19 – fakty i mity

Po raz pierwszy o koronawirusie usłyszano w grudniu 2019 roku. Od tego czasu, zarówno wokół niego, jak i wokół choroby, którą wywołuje, narosło wiele nieprawdziwych informacji. Sprawdzamy, co jest faktem, a co mitem. 

Koronawirus to powszechnie używana nazwa wirusa SARS-CoV-2 (ang. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), wywołującego zespół ciężkiej niewydolności oddechowej. Jest to czynnik powodujący chorobę COVID-19 (ang. Coronavirus Disease 2019). Wirus ten jest odpowiedzialny za pandemię, której początek stanowiła seria zachorowań w chińskim mieście Wuhan pod koniec 2019 roku. Ponieważ pandemia koronawirusa jest zjawiskiem nowym, cały czas pojawiają się nowe doniesienia i publikacje na temat choroby. Szybkie i niekontrolowane rozprzestrzenianie się koronawirusa spowodowały, że temat ten stał się niezwykle medialny. Narosło również wiele mitów dotyczących wirusa. 

MIT: Ciężka postać choroby COVID-19 dotyczy wszystkich

Koronawirus atakuje głównie komórki układu oddechowego oraz immunologicznego. Na podstawie wstępnych badań wykazano, że głównymi symptomami występującymi u większości chorych są gorączka i suchy kaszel. Rzadziej mogą dołączyć się objawy takie jak biegunka. U ok. 80% chorych przebieg jest skąpoobjawowy. U tych osób mogą wystąpić miernie nasilone oznaki zapalenia płuc. Cięższy przebieg choroby dotyczy kilkunastu procent chorych. Może rozwinąć się u nich masywne śródmiąższowe zapalenie płuc przebiegające z dusznością. 

Skrajnie ciężkie przypadki to ok. kilka procent zachorowań. U tych pacjentów rozwija się niewydolność oddechowa wymagająca użycia respiratora. Z czasem dochodzi do niewydolności pozostałych narządów, objawów wstrząsu lub sepsy. 

Ewentualne uszkodzenie innych narządów, np. niewydolność nerek lub mięśnia sercowego prawdopodobnie są skutkiem ciężkiego stanu ogólnego chorych. Wymienione dane mogą ulec zmianie w miarę rozwoju sytuacji.

FAKT: Każdy może zostać zarażony koronawirusem

Każdy, niezależnie od wieku czy płci może zostać zarażony koronawirusem. Jednak na ciężki przebieg choroby narażone są przede wszystkim osoby z grupy podwyższonego ryzyka. Zaobserwowano, że koronawirus jest szczególnie niebezpieczny dla osób starszych. Śmiertelność u osób po 80. roku życia sięga nawet 15%. Z kolei u osób młodych choroba częściej przebiega łagodnie. Większe ryzyko dotyczy też osób obciążonych innymi chorobami przewlekłymi.

Do tej pory największy wpływ na rokowania zdają się mieć choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, a także cukrzyca. Koronoawirus stanowi też większe zagrożenie dla osób z przewlekłymi chorobami układu oddechowego takimi jak POChP lub astma. Ci chorzy już wyjściowo mają gorszą wydolność układu oddechowego. COVID-19 o ciężkim przebiegu częściej obserwuje się także u osób z chorobami nowotworowymi i nadciśnieniem tętniczym.

Nie ma jeszcze potwierdzonych informacji czy kobiety w ciąży są bardziej narażone na zarażenie koronawirusem.

Powiązane produkty

MIT: Grypa sezonowa powoduje więcej zgonów niż COVID-19 

Dostępne źródła podają różne dane na temat śmiertelności z powodu koronawirusa. Informacje o śmiertelności wahają się od 2% do 3% w zależności od regionu. Ogólnie na śmiertelność duży wpływ mają wiek i choroby towarzyszące. Dla porównania, śmiertelność grypy sezonowej to 0,1%.

Koronawirus SARS-CoV-2 jest często porównywany do innych wirusów tego rodzaju, głównie do wirusa MERS oraz SARS. Pierwszy z nich był odpowiedzialny za epidemię w latach 2012 oraz 2015, a drugi za epidemię w latach 2002-2003. Epidemia MERS dotknęła głównie kraje Bliskiego Wschodu. Wirus ten jest mniej zakaźny. Śmiertelność z powodu zakażenia jest jednak znacznie większa. Wynosi ona ponad 30%. W przebiegu choroby poza niewydolnością oddechową obserwowano także uszkodzenie nerek, wątroby oraz zapalenie mięśni. W przypadku epidemii SARS obserwowano natomiast śmiertelność na poziomie niecałych 10%. 

FAKT: Koronawirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową

Koronawirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową. Jego cząsteczki są zawarte głównie w wydzielinie dróg oddechowych i ślinie zarówno osób chorych, jak i nosicieli. Za globalny zasięg wirusa i jego szybkie rozprzestrzenianie się jest odpowiedzialnych kilka czynników. Jednym z nich jest szybkie i praktycznie nieograniczone przemieszczanie się ludzi. 

Kolejnym ważnym czynnikiem jest okres inkubacji wirusa, czyli czas od zarażenia do wystąpienia objawów. W przypadku koronawirusa objawy pojawiają się od 2 do nawet 14 dni po kontakcie. Oznacza to, że wiele osób przemieszcza się bez ograniczeń nie wiedząc, że są nosicielami wirusa. Z tego samego powodu rozprzestrzenianiu się wirusa sprzyja sama choroba COVID-19. 

Przebieg choroby u zdecydowanej większości osób jest łagodny lub bezobjawowy. Gwałtownemu rozprzestrzenianiu się koronawirusa sprzyja również brak zachowania podstawowych zasad higieny w społeczeństwie. Kluczowe znaczenie ma mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja przedmiotów osobistych. Pandemia koronawirusa weryfikuje sprawność i wydolność systemu opieki zdrowotnej w dotkniętych krajach. Na dramatyczną sytuację, jaka rozwinęła się we Włoszech wpłynęły m.in. zbyt późne wprowadzenie i nieprzestrzeganie środków zapobiegawczych.

Nie ma jeszcze potwierdzonych danych dotyczących przenoszenia zakażenia w ciąży lub podczas karmienia piersią. W przypadku zarażonych kobiet, jak do tej pory nie wykazano obecności koronawirusa w mleku ani w płynie owodniowym.

MIT: Zwierzęta przenoszą koronawirusa 

Jeden z mitów na temat koronawirusa dotyczy możliwości przenoszenia koronawirusa przez zwierzęta domowe, głównie psy i koty. Według obecnego stanu wiedzy koronawirus pochodzi od zwierząt. Oznacza to, że pierwszy na świecie pacjent zaraził się najprawdopodobniej zmutowanym wirusem od zwierzęcia będącego nosicielem.

Nie zaobserwowano jednak, by inne zwierzęta zarażały się wirusem od ludzi, ani na odwrót. Choroba rozprzestrzenia się wyłącznie pomiędzy ludźmi. Nie jest przykładowo możliwa sytuacja, w której pies podczas spaceru zaraża się koronawirusem, którego później przekazuje człowiekowi.

FAKT: Cząsteczki wirusa utrzymują się w powietrzu przez 3 godziny

Koronawirus wciąż nie jest wystarczająco dobrze poznany. Pojawiły się jednak wyniki badań nad czasem jego przetrwania. Cząsteczki wirusa rozpylone np. w czasie kaszlu utrzymują się w powietrzu przez ok. 3 godziny. Czas przetrwania wirusa na różnych powierzchniach zależy od wielu czynników, takich jak materiał, wilgotność, temperatura itd. Czas ten waha się od kilku godzin do nawet kilku dni. 

Dotychczas wykazano, że najdłużej wirus utrzymuje się na powierzchniach wykonanych z niektórych rodzajów tworzyw sztucznych oraz na stali. Nieco krócej utrzymuje się na tekturze. Uzasadnione wydają się zachęty do korzystania w czasie epidemii z transakcji bezgotówkowych. Pozwala to na ograniczenie rozprzestrzeniania się koronawirusa na banknotach i monetach.

MIT: Koronawirus zniknie, kiedy zrobi się ciepło 

W przypadku grypy lub innych chorób sezonowych wywołanych przez wirusy, takich jak np. powszechne przeziębienie, szczyt zachorowań przypada na sezon jesienno-zimowy. Wiele osób ma nadzieję na to, że rozprzestrzenianie się wirusa spowolni wiosną, kiedy zrobi się cieplej. Niestety, najprawdopodobniej tak się nie stanie.

Eksperci, którzy wypowiadali się w tej sprawie nie potwierdzili takiej teorii. Wszystko wskazuje na to, że zakażenie koronawirusem nie jest chorobą sezonową. Świadczy o tym m.in. wzrost zachorowań zarówno w Europie, jak i w krajach takich jak Iran czy Australia.
  1. Interna Szczeklika 2015, pod red. P. Gajewskiego, Kraków 2015.
  2. Infection prevention and control for the care of patients with 2019-nCoV in healthcare settings, „European Centers for Disease Control and Prevention” [online], https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/nove-coronavirus-infection-prevention-control-patients-healthcare-settings.pdf, [dostęp: 18.03.2020r.]
  3. Coronavirus: novel coronavirus (COVID-19) infection, „Elsevier” [online], https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0010/977698/novel-coronavirus-covid-19-infection-12-Mar-20.pdf, [dostęp: 18.03.2020r.]
  4. Pregnancy & Breastfeeding, „Centers for Disease Control and Prevention” [online], https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html, [dostęp: 18.03.2020r.].
  5. M. Lipsitch, Seasonality of SARS-CoV-2: Will COVID-19 go away on its own in warmer weather?, „Harvard T.H. Chan” [online], https://ccdd.hsph.harvard.edu/will-covid-19-go-away-on-its-own-in-warmer-weather/, [dostęp: 18.03.2020r.].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Karagen – czy E407 jest szkodliwy?

    Karagen to polisacharyd pochodzenia naturalnego, szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak produkcja żywności, farmaceutyków i kosmetyków. Poniższy tekst odpowiada na kluczowe pytania: Czym jest karagen? W jaki sposób się go pozyskuje? Gdzie można go znaleźć? Dlaczego dodaje się go do śmietany? Czy jego spożycie jest bezpieczne?

  • Chelaty – czym są chelatowane formy minerałów?

    Minerały to składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni czy w utrzymywaniu równowagi elektrolitowej. Ich wchłanianie może być utrudnione przez różne czynniki, w tym np. przez postać chemiczną pierwiastka. Z tego względu rośnie zainteresowanie minerałami w formie chelatów – są to związki, w których jon metalu (np. cynku, żelaza, magnezu) jest połączony z aminokwasem lub kwasem organicznym. Takie połączenia mogą poprawiać biodostępność, ponieważ są stabilniejsze w środowisku żołądkowym i mogą wykorzystywać alternatywne mechanizmy transportu w jelitach. Czy minerały w formie chelatów rzeczywiście są lepiej przyswajalne? Jakie znaczenie w suplementacji mają formy chelatowane?

  • Formy magnezu – które są najlepiej przyswajalne? Jaki rodzaj magnezu wybrać?

    Magnez to jeden z pierwiastków odgrywających kluczową rolę w naszym organizmie – bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na układ nerwowy, mięśnie, serce i poziom energii. Dostępne są różne formy magnezu, z których każda ma inne właściwości i stopień przyswajalności. Które z nich warto wybrać? Jaki magnez jest najlepiej przyswajalny?

  • Jak czytać ulotki leków – na co zwrócić uwagę?

    Jakie informacje można znaleźć w ulotce leku? Czym różni się zwykła ulotka znajdująca się w opakowaniu od Charakterystyki Produktu Leczniczego? I czy należy obawiać się wszystkich wypisanych działań niepożądanych? Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, zanim zażyjesz zalecony lub przepisany preparat.

  • Witaminy metylowane – kiedy i dlaczego wybrać taką formę?

    Coraz częściej na etykietach suplementów diety można znaleźć informację, że dany preparat zawiera „witaminy w formie metylowanej”. Choć brzmi to skomplikowanie, metylowane witaminy to po prostu biologicznie aktywne formy niektórych składników odżywczych, które mogą być lepiej przyswajalne i skuteczniejsze w działaniu – szczególnie u osób z określonymi zaburzeniami metabolicznymi. Kiedy warto sięgnąć po takie preparaty? Czy są bezpieczne dla każdego?

  • Nowa lista leków refundowanych od 1 lipca – co się zmienia?

    Od 1 lipca 2025 roku wchodzi w życie nowa i trzecia w tym roku lista leków refundowanych, która przynosi istotne zmiany dla wielu pacjentów w Polsce. Ministerstwo Zdrowia ogłosiło objęcie refundacją 41 nowych terapii, w tym 18 onkologicznych, z czego siedem dotyczy chorób rzadkich. Pozostałe 23 terapie objęte nową refundacją dotyczą chorób nieonkologicznych, w tym pięciu chorób rzadkich. Wprowadzono również zmiany cenowe oraz rozszerzono wskazania refundacyjne dla niektórych leków.

  • Kosmetyki z filtrem UV wycofane ze sprzedaży. Ograniczenia w stosowaniu homosalatu

    Unia Europejska regularnie aktualizuje przepisy dotyczące bezpieczeństwa stosowanych przez ludzi kosmetyków. Jednym z ostatnich przykładów jest Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2195, które wprowadziło istotne zmiany w zasadach stosowania m.in. filtrów UV, w tym homosalatu. Nowy limit stężenia substancji obowiązuje od początku lipca 2025 roku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl